Kuda na ribolov? – Južno jezero ili bajer Jug 2

4 min read
Južno jezero nalazi se tik uz osječko naselje Jug 2, po kome je i dobilo ime i kojim gospodari istoimeni športski ribolovni klub. Južno jezero čine dva jezera „mali ili stari bajer“ i „veliki bajer“, ukupne površine 5 hektara, s prosječnom dubinom 3 metra... Napisao: Goran Jalšovec, CT Pumpkins

PR / Broj 12 / Ožujak / 2009.

Južno jezero nalazi se tik uz osječko naselje Jug 2, po kome je i dobilo ime i kojim gospodari istoimeni športski ribolovni klub. Južno jezero čine dva jezera „mali ili stari bajer“ i „veliki bajer“, ukupne površine 5 hektara, s prosječnom dubinom 3 metra.

Napisao: Goran Jalšovec, CT Pumpkins

Godišnje se jezero poribljava sa oko 2500 kilograma ribe (šaran i amur), te sa oko 2000 kilograma razne bijele ribe. U jezeru, osim šarana i amura, obitavaju i babuška, deverika, bodorka, crvenperka, štuka, smuđ, som, bolen, linjak i neizostavni američki somić. Jezera su nastala 60-tih godina prošlog stoljeća, a prvo poribljavanje zabilježeno je 1965. godine. Te je godine jezero poribljeno s dunavskim šaranom divljakom i raznom bijelom ribom. Od tih 60-tih godina, poribljavanja se vrše inicijativom ribiča, koji su sami nabavljali, dostavljali i ubacivali ribu u bajere. Takva neplanska poribljavanja vršila su se do 1998. godine, kada se nekolicina zaljubljenika u bajer Jug 2 udružuje i osniva ŠRK Jug 2. U ovih 10 godina, zaslugom članova kluba, južno jezero se preobražava iz stovarišta smeća do jedne od najpopularnijih voda na području Osijeka.

Ribolov šarana na Južnom jezeru

Aktivni šaranolov počinje već sa prvim topljenjem leda na površini jezera. Na početku sezone, najbolja metoda je ribolov hranilicom. Kao mamac najčešće se koriste kukuruz i živi mamci, a nešto rijeđe tiger nut i boila. Od kukuruza najčešće korišteni mirisi su školjka, rak, med, uz nezaobilaznu aromu jagode, koju stavljamo u prihranu. Hranilice koje se koriste u većini slučajeva su žičane, rijeđe olovne ili plastične. Moja preporuka je korištenje druge dvije verzije hranilica zbog smanjenog broja „lažnih grizeva“. Naime, u žičanim hranilicama hrana ostaje duže vrijeme, te, dok ju riba okreće, proizvodi tzv. lažne grizeve, dok sa olovnih ili plastičnih hranilica hrana vrlo brzo pada, ali i ostaje oko same hranilice, tako da riba ne vrti hranilicu i ne proizvodi lažne grizeve. Preporučljivo je korištenje tankih materijala za predveze, kako upredenica tako i flourocarbona. Kako sezona odmiče tj. nakon mrijesta šarana, tako se i mijenja način ribolova i prezentacije. Najbolji rezultati se postižu dugotrajnim i redovitim prihranjivanjem zanimljivih pozicija. Prihranjivati treba sa što većom količinom partikla, u koji dodajem rezani tiger nut i boile. Zbog velike količine američkih somića, najbolje rezultate sam imao loveći na balansirani tiger nut i kukuruz sa voćnim aromama. Još jedna od odličnih taktika je i prihranjivanje samo sa ječmom, kojeg ubacujem u velikim količinama. Na tako napravljeni tepih sjemenki, postavljam veliki mamac u PVA vrećici koju punim kukuruzom. Razlog tome je vrlo jednostavan, uz puno sitnih sjemenki ječma, tako postavljen veliki zalogaj amuri jednostavno ne mogu ignorirati, a zbog atraktivnosti i količine ječma, dugo se zadržavaju na hranilištu i daju nam šansu za što bolji ulov.

Najbolja mjesta

Plaža – Zbog specifičnosti konfiguracije dna velikog bajera, plaža je jedno od najatraktivnijih mjesta za ribolov. Na nekih 40-tak metara od obale proteže se veliki sprud, iza kojeg je čistina koja se proteže sve do kanala. U vanjskom podnožju spruda su top pozicije, kao i dijelovi do glavnog kanala, oko kojega je šuma potopljenog granja.

Mjesto nasuprot plaže je idealno mjesto za ribolov uz samu obalu i u rupama, oko kojih se nalazi prava potopljena šuma. U pravilu se na toj poziciji love i najveći primjerci šarana.

Mjesto „ispod klupe“ na malom bajeru, slučajno je otkriveno kao lovno mjesto. Glavna pozicija se nalazi na nekih 60-tak metara, u samom podnožju granja na suprotnoj obali, što je idealno za prezentaciju balansiranih mamaca i gotovo uvijek ima ribu.

Veliko mjesto na malom bajeru je najpopularnije. Cijelo mjesto je jedan veliki plato oko kojega se proteže nekoliko kanala i uz kojeg se nalazi potopljeni nekadašnji otok. To je idealno mjesto za ribolov amura, dno je tvrdo, uz nekoliko velikih panjeva koje nije teško locirati. Uz dobru i obilnu prihranu, ulov amura od 3 do 6 kilograma je zajamčen.

Kako do kapitalca?

Zbog velikog broja razne bijele ribe i američkog somića, koji uvelike otežavaju ribolov, te mnoštva sitnih šarana i amura, ono malo velikih riba jednostavno ne stigne na red. Zbog toga je za ulov kapitalne ribe, koje u jezerima ima dovoljno, potrebno uložiti mnogo truda.

Pozivam sve ljubitelje ribolova da posjete bajere na Jugu 2, gdje će uživati u ribolovu i druženju sa ostalim ribičima. Moram napomenuti da dolazi bolje vrijeme za Južno jezero i za ribe u njemu. Osnovana je šaranska sekcija koja svojim radom želi pokazati moderne načine ribolova i istovremeno educirati ribiče, koji žele sačuvati naše vode od pretjeranog izlova. Kao prva mjera, uvedeno je pravilo obveznog vraćanja šarana i amura težih preko 5 kilograma.

Dozvole

Dozvola se može kupiti svakodnevno u prostorijama kluba, koje se nalaze na samom jezeru.

Možete nazvati na mobitel, 091/5770 252, gospodina Josipa Dimnjaševića.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana