Zimsko mušičarenje

10 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Tijekom dvanaestog mjeseca možete okačiti štapove o klin i posvetiti se vezanju novih imitacija za slijedeću sezonu, a možete ih i isprobati na nekome od revira u Bosni, loveći zadnje kapitalke u 2009. godini.

Piše: Danijel Kučan- Predator fishing team

Sezona ribolova pastrva na otvorenim vodama u Hrvatskoj završila je i većina mušičara pospremila je svoje brižno čuvane štapove, role i mušičarske žnore na sigurno mjesto, gdje će počivati u miru, sve do slijedećeg proljeća. Da je barem zima što je nekad bila, još bismo se mogli i pomiriti sa time, ali, s obzirom da su i u dvanaestom mjesecu temperature bile debelo iznad desetak stupnjeva celzija, potražili smo alternative. A njih, hvala bogu, ima dovoljno, da se mušičar dobro izlovi i zabavlja sve do kraja ove godine. I u Sloveniji i u Bosni moglo se loviti sve do 1. 12. a do Nove godine, otvoreni su i ostali reviri u Bosni, poput Unca, Klokota ili Ribnika, o kojima je već bilo riječi u prošlim brojevima Praktičnog ribolova. Najzagriženiji još uvijek mogu otići i testirati svoj pribor na kapitalnim bosanskim „kalifama“, potočnim pastrvama ili lipljanima, kojima ti trofejni reviri obiluju.

Nimfa sa crnom tungsten glavom

Klasični ribolov nimfom sa otežanjem ispred imitacije, može se vidjeti na svim vodama u Hrvatskoj i jedan je od najuspješnijih i najpopularnijih načina mušičarenja u nas zbog svoje lovnosti i jednostavnosti izvedbe, čak i kod početnika u mušičarenju. U većini slučajeva, nimfu nije potrebno daleko bacati, čak je dovoljno da ju vodite ispred sebe kratkim pokretima štapom, poput ribolova na direktaš- tzv., češko nimfarenje. Problem nastaje kada propisi na dotičnoj vodi zabranjuju korištenje dodatnog otežanja. Zato se samu imitaciju mora dodatno otežati materijalima poput tungstena, te dodavanjem olovne žice na tijelo imitacije, poput ove, koju ćemo vam predstaviti u ovome broju.

Treba obratiti pozornost na područja u vodi koja su očišćena od trave i gdje vidite pastrve kako se u većem broju tiskaju oko tog područja i skaču u zrak, ali ne zbog toga da bi skupljale muhe s površine. To su pastrve na „trlu“ u svadbenoj igri i mrijeste se polažući ikru na ta očišćena područja. Nemojte gaziti po tim trlima dok hodate kroz vodu, kako ne biste pogazili i uništili ikru koja je tamo položena. S druge strane, užitak je gledati pastrve kako skaču i vrte se u velikom broju oko malih područja. Hoćete li ih loviti ili ne, to ovisi o vama, ali preporuka je da ih pustite na miru. Niti vi ne volite da vas netko ometa dok ste na „trlu“, zar ne?

Pean i grickalica

To su dva nezaobilazna alata, koja vam preporučam da ih uvijek imate uz sebe, pogotovo u zimskim mjesecima. Kada vam se ruke smrznu, a prsti ukoče, veliki je problem izvaditi i navezati malu muhu, raditi sa škaricama na rezanju najlona uz kraj čvora, ili otkvačiti ribu sa duboko progutane male muhe. Kako bi vam sve to bilo pri ruci i kako te naoko nevažne sitnice ne biste tražili po džepovima, preporučam vam korištenje tzv. retraktora. To je špagica na sajlici koja radi na principu metra i koju možete zakvačiti na prsluk i dovoljno ju razvući da biste obavili potrebne radnje, a ona se sama uvuče do kopče čim ste završili i ne smeta vam u daljnjem ribolovu.

Zato uvijek možete naći raspoložene pastrve, koje su već završile sa mrijestom ili još nisu niti počele i predstaviti im neku od svojih netom navezanih kreacija. Čak i tijekom dvanaestog mjeseca, možete naći rojenja mušica iznad površine vode u popodnevnim satima, kada sunce najjače grije. Tada se na površini počnu stvarati mali kolobari, koji će vam dati do znanja da trebate početi loviti suhim imitacijama. Tako su se pred nama počeli dizati krupni lipljani na Ribniku, kupeći male sedževe i jednodnevke, a najbolje smo rezultate imali na imitacije plivajućih nimfi jednodnevki. Potočne pastrve smo pustili na miru jer su se mrijestile na trlima, a najviše smo si truda dali loveći krupne kalifornijske pastrve otežanim streamerima i streamerima navezanim na jig glave. Naime, na Ribniku nije dozvoljeno korištenje bilo kakve vrste otežanja, što u nekim situacijama zna dosta otežati ribolov u rupama ispod slapova ili mlinica. Kako bismo probili taj brzi sloj vode i došli do dna gdje leže raspoložene pastrve, potrebne su nam jako otežane imitacije, poput streamera kojeg vidite na slikama.

Rukavice i topla odjeća

Ne moram vam previše spominjati koliko je svaka pastrvska rijeka hladna, čak i u toplijem periodu godine. Dobro se obući ispod neoprenskih ili dišućih čizama od nepromočivog materijala je i ovako i onako pod moraš. No, da biste si olakšali život i ribolov učinili puno opuštenijim, obvezno si uzmite rukavice od neoprena ili sličnih materijala. Ne morate ih nositi cijelo vrijeme, ali će vam i te kako dobro doći nakon što ulovite ribu i smočite ruke. Ako ništa drugo, pomoći će vam da se dovoljno oporavite i ugrijete kako biste i dalje nesmetano mogli baratati žnorom kroz promrzle prste. Ako želite bolje osjećati žnoru pod prstima i u tome vam rukavice smetaju, odaberite model poput ovoga na slici, na kojemu postoji mogućnost brzoga skidanja prstiju, kako biste si oslobodili vrške prstiju, koje najčešće koristite u baratanju žnorom.

Tu nije bilo potrebno komplicirati, sve imitacije crne boje, sa nešto svjetlucavog materijala, poput lureflash trakica, pobudile su interes velikih kalifa, ukoliko smo ih uspjeli dovoljno duboko potopiti. Za tako teške streamere mora se koristiti i jaki pribor AFTMA klase, 6 pa i jači, kako biso mogli dovoljno jako i kontrirati i boriti se sa krupnom pastrvom u brzoj vodi. Pripazite pri mahanju sa ovako teškim imitacijama, kako ne bi došlo do loma štapa, a posebno pripazite na preciznost zabacivanja, kako se slučajno ne bi dogodilo da streamer u letu pogodi blank štapa ili vas. Kada naiđete na pozicije gdje se riba ne diže na suhu, a ne reagira niti na streamere, uvijek se možete odlučiti za „ziheraški“ ribolov otežanim nimfama. Tako smo i mi stali malo uzvodno od viđene ribe i opetovano zabacivali nimfu, pokušavajući ju provući što bliže njenim ustima. Moram priznati da nam to u ovom slučaju i nije najbolje uspijevalo, vjerojatno zbog toga što nismo uspjeli pogoditi imitaciju kukca kojim se riba taj dan hranila. Skoro sve ribe smo uspjeli dobiti na klasičnu „dlakavu“ nimfu, sa crnom tungsten glavom i ispercima CDC-a.

Suha muha s CDC perjem

Suhom muhom možemo loviti cijele godine, u doba dana kada počne rojenje. U toplijim mjesecima, to se najčešće događa u jutarnjim, a pogotovo u večernjim satima, što je poznato i kao „ večernji skok“, koji predstavlja jedan od najljepših prizora u ribolovu umjetnom muhom. Kolobari koji se pojavljuju na površini rijeke, u trenucima zalaska sunca nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pobornici lova suhom muhom zimi će na svoje doći u trenucima kada zubato sunce najjače grije, a to se događa sredinom dana. Sada se roje mali sedževi i jednodnevke, a jedna od muha koju možemo predstaviti u tim trenucima je i imitacija plivajuće nimfe, koja tek širi svoja krila i predstavlja idealan zalogaj za raspoloženog lipljana ili pastrvu.

Na kraju dana, smatrali smo ribolov uspješnim, ako ništa drugo, onda zbog toga što smo još jedan dan proveli u druženju i nadmudrivanju sa najdražim nam protivnicima. Zima koja je pred nama neće biti nimalo dosadna, ako ne zbog odlaska na ribolov, onda zbog izmišljanja i mudrijanja oko vezanja novih imitacija, kojima ćemo prevariti kapitalke u novoj sezoni.

Streamer na jig olovnoj glavi

Streameri su uvijek bili „penicilin“ za krupne potočare ili kalifornijske pastrve. Od raznih inačica, Muddler minnova, Zonkera i Wooly buggera, pa sve do šarenih imitacija, koje su mušičari izmislili kako bi lijepo izgledali, ne samo pastrvama, nego i njihovim autorima. Činjenica je da se dobro pogođenim obrisom streamera, te, prije svega, dobrim vođenjem tj., načinom povlačenja, može prevariti svaka aktivna pastrva koja je trenutno u „điru“ i nije selektivna. Obično se rade na udicama dugog vrata, na koje se stavljaju teške zlatne glave i dodatno otežanje, kako bi se mogli dovoljno duboko potopiti u jakoj struji. Mi smo se odlučili za običnu jig glavu sa olovnim otežanjem, koju smo dodatno ukrasili glitterom- šljokicama, radi dodatne atrakcije. Možda nije napravljena po nekim općim pravilima, ali nama se pokazala i više nego uspješna za velike kalife, kao što možete vidjeti i na slikama.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana