PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Za uživanje u zimskom ribolovu bijele ribe ne morate tražiti velike rijeke i duboke zimovnike. Mnogi mali vodotoci kriju lijepe ribe koje možete loviti finim priborom i laganim ditrektašem. Ovaj mjesec smo bili na Krapini kod Lagermaxa gdje sezona ribolova upravo počinje.

Piše: Ivo Begović

Na ovaj ribolov pozvao me Dalibor Novoselec koji je to nedjeljno jutro na Krapini odlično lovio žutooke, plotice i nosaće. Iako je većina riba bila teška tek oko dvadesetak deka sa pokojom većom bio je to lijepi ribolov. No pravo vrijeme za ribolov na tom mjestu bit će upravo kad izađe ovaj broj novina. Naime Sava je već par dana visoka i hladna, a Krapina malo mutna i napeta. Upravo takvi uvijeti idealni su da kao i svake godine u Krapinu uđu jata velikih savskih podusta i plotica. Oni se tad zadržavaju u rijetkim zimovnicima rijeke Krapine. A jedan od njih je i ovaj kod Lagermaxa. Plotice i podusti se ovdje dobro love cijelu zimu no za uspješan ribolov Krapina treba biti malo napeta. Naime kad se voda izbistri podusti i plotice su tu ali ih je mnogo teže uloviti.

Kako loviti

Dalivor je ovaj puta koristio fini natjecateljski direkaš osnovni najlon mu je bio 0,12 mm i predvez 0,10 mm sa udicom Gamakatsu 1050N veličine 16 i 18. Dalibor je ovaj puta odabrao Milov plovak nosivosti 4×16 koji je zbog sporog toka Krapine bilo lako kontrolirati. Dubina na mjestu lova bila je oko osamdeset centimetara. Sa ribolovom je počeo rano ujutro bacivši dvije kugle hrane veličine mandarine na mjesto lova. Hranu je napravio od Traperove hrane za šarana kojoj je dodao tekući aditiv Big Fish od Van Den Eyndea, a hrani je dodao i malo crvi. Nakon tog početnog hranjenja je lagano puštajući sistem preko hranjenog mjesta svaka dva do tri prolaza dohranio sa kuglicom hrane. Grizevi su mu naravno zaredali i uskoro je lovio svaki prolaz. Većina ulovljenih riba bile su manje plotice i žutooke sa pokojim nosaćem. Tek je svaka deseta riba bila plotica veća od tridesetak deka dovoljna da na finom priboru da dobar otpor.

Kako doći

Iz smjera Zagreba i Zaprešića najbolje je voziti po staroj zagorskoj magistrali, nakon što prođete novi shoping centar West Gate nastavite ravno i nakon par kilometara kod skretanja za Luku trebate skrenuti desno. Doći ćete do mosta na rijeci Krapini (tu se već vidi ogromno skladište automobila – Lagermax). O vama i po zauzetosti mjesta ovisi da li ćete loviti sa lijeve ili desne obale, a dobar teren počinje neposredno ispod slapa koji se nalazi sa uzvodne strane mosta. O ovom dijelu rijeke Krapine se brine ŠRD „Šaran“ Zaprešić i njihova sekcija „Som“ iz Jakovlja. Sve informacije o ribolovu na ovom dijelu rijeke Krapine možete dobiti na tel. 01/3391-805 ili na www.saran-zapresic.hr

– Sve ribe koje danas lovim su u stvari autohtone ribe iz Krapine koje se na ovom dijelu toka zadržavaju cijelu godinu. Ono što svi čekamo je da iz Save uđu velika jata podusta koji zimi zbog nešto toplije vode i obilja hrane redovno ulaze u Krapinu. Zaključio je Dalibor.

-U takvim zimskim ribolovima ja i dalje koristim ovako lagani plovak i sistem jer je tok vode ovdje spor, a rijeka duboka tek do metra, no najlon i udice malo podebljam kako ne bih gubio ptreviše ribe. Krapina je ovdje puna granja i zadjeva pa se ribi ne smije dati previše manevarskog prostora, a i predugo drilanje plaši jato. Na ribolov je ovdje najbolje doći u zoru. Naime ovo mjesto posjećuje dosta ribolovaca pa se osim zauzimanja rijetkih dobrih pozicioja poraniti treba i bog toga jer je riba ujutro mnogo mirnija i manje uplašena pa bolje grize.

-Kad se voda zimi izbistri ribe iz Save su još uvijek tu no da bi ih se ulovilo treba loviti potpuno drukčijim sistemom. Ribolov na kratke direktaše više ne dolazi u obzir jer zbog plitke vode riba odlično uočava ribiča i bježi. Tad je najbolje loviti sa kraćim bolognese štapom ili još bolje match štapom. Lovi se na puštanje sa laganim plovkom. Ja obično koristim plovak do grama nosivosti ali biram modele sa nešto debljom antenom. Kod takvog ribolova pušta se uz samo granje koje raste uz obale Krapine. Najčešći zimski mamac je pahulja kruha ili umjetni kruh La Sirene Pain chaillou koji ne pada sa udice. Također sam dobro znao loviti i na crve no sa njima tada treba hraniti stalno ih praćkajući ili bacajući rukom u liniju puštanja dok ih riba ne prihvati. Osim plotica i podusta u ovakvom se ribolovu znaju uloviti i stvarno krupni klenovi. Eto dođite na Krapinu i uživajte u ribolovu bijele ribe na jedan malo drukčiji način.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana