Jezero Čiče

6 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Lovili smo na starijem dijelu jezera, na prosječnoj dubini od 20-25m. Preciznim markiranjem pronašli smo veliki plato na 60-tak metara, sa dubinom od 14-15 m. Plato je širok 7-8 m, a dugačak 15-tak metara. Pozicija nam se svidjela, te smo tamo odlučili hraniti. Hranili smo centar platoa i njegove bočne rubove. Te blage kosine koje se spuštaju u dubinu činile su nam se odličnim mjestom gdje bismo mogli prevariti ribu.

Piše: Marko Jeren

Uvjeren sam kako ne postoji ribolovac iz Zagreba i Velike Gorice koji nije čuo za jezero Čiče! Mnoge su rasprave vođene i svakojake priče ispričane o tom jezeru. Rodila se ideja da posjetim veliko jezero Čiće i tamo odlovim jedan ribolov sa prijateljem Ladijem. Dolaskom na vodu, jezero me oduševilo. Na prvi pogled rodila se ljubav između velike ljepotice i mene. Možda sam baš pogodio trenutak, ali zalazak sunca na velikom jezeru je fenomenalan, a mirna atmosfera na jezeru pruža vam odmor kakav ste tražili. Možete si zamisliti kakav je gušt biti na vodi, a da lijevo i desno od vas nema nikoga na stotine i stotine metara. Nema “zaluđenih“ šaranaša koji pate daljinama zabačaja, nema Austrijanaca i Nijemaca, nema pritiska na vodu i svađa gdje tko baca…jednom riječju, ovo je raj!

Na jezeru Čiče nema mnogih ograničavajućih pravila, osim onih koje si sami zadate. Nije obvezno puštanje ribe natrag u vodu, iako bih vas molio da to i dalje radite, kako biste nastavili sa čuvanjem velikih i lijepih riba. Nije obvezna uporaba velikog podmetača, iako je moj savjet da ga koristite, jer ćete na taj način ribu lakše usačiti i nećete ju povrijediti (peraje). Nije obvezno korištenje unhookinga – podloška za ribu, ali, isto tako, nije lijepo ni vidjeti kada se riba od 15-20 kg koprca po šljunku. Jedino što je dozvoljeno je korištenje carp sackova, što je veliki plus. Riba pretežno radi noću, te uporabom fine tanke mreže (carp sacka), ribu možete sačuvati do jutra, kada će vam fotografiranje biti puno lakše nego noću. Kako su dubine velike, ribi se neće ništa dogoditi ako par sati odleži u prostranoj mrežici.

Na jezeru je dozvoljena uporaba čamaca, bilo gumenih ili na daljinsko upravljanje. Tako si možete olakšati obilna hranjenja i izbjeći mukotrpna i višesatna raketiranja. U tome vas jedino može spriječiti dubina džepa.

Jezero Čiće

Jezero Čiče nalazi se par kilometara jugoistočno od Velike Gorice, a nastalo je višegodišnjom eksplantacijom šljunka. Pošto bageri tvrtke Solidum Žužić neprestano rade, vjerujemo da postoje dubine do 80m, dok je neki prosjek dubina 20-tak metara. Upravo zbog tih velikih dubina jezero se nikada ne zamrzava, pa se na njemu šarani mogu loviti i zimi. Jezero na prvi pogled djeluje ogromno, veliko i prostrano. Ribolov ovdje nije lak, najviše zbog velike površine i teškog otkrivanja putova ribe. Bogato je šaranom, amurom, somom, štukom, smuđem, klenom i ostalom bijelom ribom. Zabilježeni su kapitalni ulovi šarana (rekord je 26kg), amura, soma, štuke… jer pravilo je jednostavno – velika voda + velike dubine = velika riba!

Jezerom Čiče, gospodari ŠRD Odra, cijena dnevne dozvole je 60 kn i možete ju kupiti na vodi ili u prostorijama društva, koje se nalaze u Velikoj Gorici, na adresi Trg kralja Tomislava 4, broj telefona je 01/6222-082.

U ribolovu

Dogovor oko ribolova na Čiću počeo je još prije mjesec dana. U konstantnim traganjima za kakvom informacijom, kontaktirao sam mnoge ribolovce, kako bih prikupio pokoju pametnu informaciju i krenuo pravim putem i pravom taktikom. Glavnu riječ u ovom ribolovu su imali prijatelji Kruno i Ladi. Dečki su pripremali poziciju više od dva tjedna i uspješno odradili ribolov na velikom jezeru Čiče. U početku smo se nadali pokojoj ribu, ali se na kraju ispostavilo kako je ovaj ribolov bio i više nego odličan. Zbog privatnih obveza nisam mogao biti cijelo vrijeme sa njima, ali sam uspio odvojiti dva dana i biti svjedokom jako bogatog ribolova. Za ribolov se pripremilo oko 30kg domaćih boila animalnoga sastava (Monster Crab), te 10 kg začinske baze (Megaspiced). Uz boile smo dodali povećanu količinu kuhanih sjemenki i to prvenstveno kukuruza, ječma, konoplje i sjemenke za golubove. Hranili smo jednom dnevno sa količinom od oko 5-8 kg hrane, razmišljajući kako je bijela riba još aktivna. Ta teorija se pokazala točnom, jer noć na jezeru i nije tako mirna kako se čini preko dana. Na sve strane samo pljuska bijela riba, grabež, šarani…ludilo…

Prvi dio kampanje su odradili Kruno i Ladi, te ulovili krasnog ljuskaša od 19 kg. Uz tu ribu imali su velik broj nerealiziranih poteza, ali na kraju su bili zadovoljni ulovom. Riba je poslikana i zabilježen je svaki detaljčić na njenom tijelu, kako bismo ju slijedeći put mogli prepoznati. Nakon slikanja riba je puštena. U slijedećem kratkom ribolovu, Kruno je imao obveza i tako sam se ja pridružio Ladiju. Drugi dio ribolova se pokazao mnogo boljim po pitanju realiziranih poteza. Ladi je ulovio šarane 19.200, 15, 10, 8 i 3kg. Na kraju se trud isplatio i ovim putem čestitam dečkima na velikom angažmanu i na prekrasnim ribama.

Pozicija, sistemi, prezentacije

Jezero Čiče je velike vodene površine, sa ogromnim dubinama, pa je bilo vrlo teško naći zanimljivu poziciju za hranjenje. Lovili smo na starijem dijelu jezera, na prosječnoj dubini od 20-25m. Preciznim markiranjem pronašli smo veliki plato na 60-tak metara, sa dubinom od 14-15 m. Plato je širok 7-8 m, a dugačak 15-tak metara. Pozicija nam se svidjela, te smo tamo odlučili hraniti. Hranili smo centar platoa i njegove bočne rubove. Te blage kosine koje se spuštaju u dubinu činile su nam se odličnim mjestom gdje bismo mogli prevariti ribu.

Lovili smo sa tri kompleta štapova. Bili su to Shimano Alivio 3.6m – 3lb, Sanger Spec.K2 3.6 – 3lb i Shimano Aerocast 3.9m- 3.5lb. Od rola smo koristili Okuma PowerLiner 960, Shimano Ultegre XSA 5500 i Ultegre XT 10000.

Od sistema smo koristili provjerene safety bolt sisteme, sa olovima od 100-120gr. Koristili smo grippa olova, koja su se manje kotrljala po šljunčanom dnu gdje prolaze snažne struje. Od upredenica smo koristili Kryston Super Novu 15lb, Kryston Mantis 15LB, Sufix Sheath skin 25lb i Climax Trophy 0.30mm. Koristili smo udice Gamakatsu specialist vel.4 i Owner K–beak vel 4.

Mamce smo prezentirali na više načina. Probali smo klasično mamac poleći na dno, lagano ga izbalansirati i malo ga podići od dna. Najviše poteza smo imali na blago balansirane mamce (boila + spužvica). Od mamaca nam se najbolje pokazala boila animalnog sastava, sa aromom Monster craba, vel. 18mm.

Zanimljivo je da smo ribu dobivali isključivo noću, u periodu od 23.30 do 04.30. Primijetili smo kako nam je riba slabije radila prilikom gušće magle i prilikom kiše. Čudno, ali tako se ispostavilo.. Čim se spustila gušća magla, ribe su se jednostavno umirile ili nestale iz područja gdje smo lovili. Sve ulovljene ribe su prekrasne, lijepih zlatnih boja, zdravih usana i bez ožiljaka po sebi. Vjerujem da ćemo ove zime odraditi još koji ribolov na toj vodi, jer se na jezeru Čiće isplati potruditi. Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana