Šaranski jednodnevni ribolov

10 min read

PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Dolazak na vodu i pripreme ribolova iziskuju dosta vremena, treba pripremiti štapove, rod pod, prihranu, složiti sve na svoje mjesto, prihraniti,…. To je velik gubitak vremena, ako ste došli samo na dnevni ribolov treba produktivno iskoristiti svaku sekundu. Najbolje je da već kod kuće pripremite štapove za zabaciti…

Piše: Željko Spasić

Taktika ribolova šarana je izuzetno važan faktor za uspjeh. Ako netko još uvijek misli da je boila najvažnija, sigurno se vara jer je taktika barem jednako važna. Bez odabira pravog mamca, prave prihrane, količine i vremena prihranjivanja, intervala pre zabacivanja….zaista nam odlična boila neće puno doprinijeti. Ribolovi šarana se uglavnom pomno planiraju kod kuće, to ponekad izgleda poput planova za ratni pohod. Treba odabrati boilu, odrediti količine, način čuvanja, zatim opremu i pribor, prihranu, ma znamo svi koliko je zahtjevno.

Boila

Za kratki ribolov odlučio sam se za fish i bird boilu provjerenih atraktora u pojačanim dozama, s obzirom na ribolov u trajanju manje od 12 sati.

Čak i kad idemo samo na dnevni ribolov, priprema i taktika imaju izuzetnu važnost jer takav vrlo kratak ribolov ima svoje posebnosti. Dnevni ribolov šarana je poput trke 100 m u atletici ili auto utrke ubrzanja na 400 m…tu je svaka pogreška fatalna za rezultat, jednostavno nema vremena za popravak. Današnji šaranolov je toliko kompleksan da je zapravo toliko kratko vrijeme nedostatno. Nedovoljno je vremena za ozbiljni ribolov na nepoznatim vodama pa zbog toga za dnevni ribolov biramo domaće poznate vode. Naravno, ako je moguće i poznate pozicije na kojima znamo gdje je hot-spot. To će nam olakšati izbor mamca jer znamo otprilike koja boila radi na toj vodi. Uštedjet će nam puno vremena koje je potrebno za pronalaženje hot-spota dugotrajnim markiranjima. Dakle, na poznatoj vodi i poznatoj poziciji bit će nam potrebno vrlo malo vremena da markerom pogodimo pravo mjesto. Oni koji love na vodama koje su pod znatno manjim pritiskom šaranaša imaju još jednu prednost. Moguće je redovnim prihranjivanjima stvoriti naviku vremena hranjenja, to može biti ujutro ili/i u popodnevnim satima. Nakon toga dolasci na dnevni ribolov mogu biti zaista produktivni. Ako se radi o nepoznatim ili slabo poznatim vodama, možda vam je ipak najbolje da to kratko vrijeme koje imate provedete loveći na plovak ili loveći predatore. Ugodno ćete se provesti i odmoriti dušu, a izbjeći frustracije neuspjeha. Sretnici koji u blizini imaju poznatu vodu uz pametan pristup ipak će provesti dan u dobrom ribolovu. Neće vam ostaviti vremena za odmaranje, cijeli dan ćete nešto raditi, hraniti, mijenjati mamce, ponovo zabacivati, hraniti,….. Ja imam dvostruku sreću, prvo, za ribolov ipak uspijevam složiti dovoljno vremena pa lovim barem dvije dugačke kampanje godišnje. Ako se odlučim na dnevni ribolov, voda mi je relativno blizu, bogata je šaranima i solidno ju poznajem.

Priprema partikla

U partiklu za dnevni ribolov ne bi trebalo biti krupnijih sjemenki kojima bi se šarani mogli relativno brzo zasititi. Bolje je da ima što sitnije sjemenke, lako probavljive i zanimljive toliko da privuku pažnju svih riba te ih dugo zadrže na hranilištu. Na toj podlozi boila treba biti slastan zalogaj kojega i nema baš previše. Ukupno sam utrošio 1 kg konoplje, 1 kg hrane za kanarince, 2 kg kukuruznog šrota, 1 konzervu tuna komadića u ulju, 1 malu konzervu šećerca, 1 kg sitne CCMOORE pelete i 1kg šaranske pelete. Ova količina se pokazala na kraju prevelika, čak i za Šumbar. Dovoljno bi bilo staviti po 0.5 kg konoplje i hrane za kanarinca, te 1 kg kukuruznog šrota uz tunu, šećerac i pelete.

Dolazak na vodu i pripreme ribolova iziskuju dosta vremena, treba pripremiti štapove, rod pod, prihranu, složiti sve na svoje mjesto, prihraniti…. To je velik gubitak vremena, ako ste došli samo na dnevni ribolov treba produktivno iskoristiti svaku sekundu. Najbolje je da već kod kuće pripremite štapove za zabaciti, naravno, pazeći da kod transporta ne dođe do oštećenja štapova sa olovom. Možete čak i boile staviti na dlaku, a kod kuće možete prirediti i smjesu za PVA komprese i nekoliko kompresa. Tako pripremljen, dolaskom na vodu akcija odmah može započeti. Prvo sklopite štapove i zabacite ih na odabranu poziciju, čak niti rod pod nije za prvo vrijeme potreban. Nakratko odložite štapove na neke rašlje ili grm, sa mašinama podešenim na slobodni hod špule, dok složite rod pod. Ti prvi jutarnji sati često su vrijeme kad se šarani hrane, pa zašto propustiti tu priliku čekajući da složimo pribor. Ovako zabačeni štapovi samo sa atraktor boilama, PVA kompresama ili stringerom mogu vas vrlo ugodno iznenaditi. Slijedeća važna stvar je odabir rasporeda zabačenih štapova u odnosu na hranilište, tj. spot na kojem mislimo prihranjivati. Ja najčešće lovim istovremeno sa tri različite boile i zbog toga sva tri pribora imam zabačena na hranilište. No ako lovite sa jednom boilom, rasporedite štapove drugačije jer jedan dobro zabačen štap na hranilištu je dovoljan.

Dakle, jedan ide točno na hranilište, drugi negdje uz samo hranilište, najbolje pred njega, uz pretpostavku da naslućujemo otkud će riba doći. Treći štap je tragač sa atraktor boilom i PVA kompresom ili stringerom. Ako sa tim trećim štapom kanite ići daleko, naravno da će vas PVA ometati, ipak pokušajte barem jednu boilu staviti na PVA jer dvije boile su ipak više nego jedna sama. Cijelo vrijeme morate biti fokusirani i pratiti što se događa na vodi pred vama. Mjehurići koji ukazuju na prisutnost šarana na dnu mogu nam bitno promijeniti razmišljanje o poziciji ribolova, no da bismo ih zamijetili, pogled nam treba biti stalno na vodi. Nakon što smo složili sav pribor i malo odahnuli promatrajući vodu, došlo je vrijeme za prihranjivanje, još jedna vrlo važna stvar u ovako kratkom ribolovu. Naravno da svojom prihranom želimo privući pozornost šarana, no nikako nam nije u interesu nahraniti ih tako da naši mamci ostanu nepojedeni. Količina i vrsta prihrane ovisit će, kao i uvijek, o veličini vode, brojnosti šarana i ostale ribe, te o godišnjem dobu. Važno je biti svjestan činjenice da uvijek možemo dodati novu količinu, a izvaditi višak nije moguće. Za kratki ribolov izbjegavam kuhani kukuruz, tiger i veće količine masnih, hranjivih peleta koje se sporo otapaju. Volim koristiti što sitnije sjemenke, kukuruzni šrot, šećerac i brzo topive pelete. Cilj je napraviti lagano hranilište koje će odmah zainteresirati svu sitnu ribu iz okolice. Zamućenje vode i vibracije koje nastaju u vodi gibanjem sitne ribe trebaju izazvati pažnju i radoznalost šarana. Kad dođu na hranilište treba ih zainteresirati prije svega atraktivna boila i to posebno ona koja je vaš mamac. Naravno da će oni osim boili jesti konoplju, šećerac i peletu i zato te količine trebaju biti male, tek toliko da im potaknu dobar apetit. Za početak dovoljno je baciti desetak raketa sa maksimalno 50-tak boili, ovisno o njihovoj veličini. Na Šumbaru je zvuk udara rakete na vodu poziv šaranima na gozbu. Naime, već su povezali te dvije stvari i razvio im se uvjetovani refleks, bacanje rakete potiče ih da dođu i jedu. Na nekim drugim vodama možda će trebati izbjegavati takav način prihrane jer će plašiti ribu ili će dobro poslužiti mala lagana raketa. Šaran ne uzima mamac-boilu svaki dan jednako. Ima dana kad radije uzima jednu samu boilu, nekad radije uzima dvije boile na dlaci ili kombinaciju boile i pop up boile. To je razlog zbog kojeg je dobro ponuditi sve tri opcije dok ne vidimo na osnovu ulova koja varijanta im je taj dan privlačnija.

Naravno da nećete cijeli dan sjediti iza zabačenih štapova na udobnoj šaranaškoj stolici, ona vam za kratki dnevni ribolov skoro ni ne treba. Budite aktivni, zabacujte ponovo i mijenjajte mamce. Veliki oprezniji šarani znaju uzeti naš mamac u usta i ispljunuti ga jer im je sumnjiv i tko zna koliko puta se naš mamac nađe u ustima, a da nismo toga ni svjesni. Ponekad je dobro imati jedan štap «sidraš» koji nećemo dirati, a druga dva ćemo stalno ponovo zabacivati. Događa se da šarani radije uzimaju boile koje su odstajale u vodi i malo se isprale, tu će dobro odigrati taj štap koji niste dirali. Još bolji način jest da od početka imamo nekoliko boili u nekoj posudici s vodom pokraj sebe ili da jednostavno kod ponovnog zabacivanja ne mijenjamo boilu, već samo provjerimo i stavimo novi PVA uz nju. Ponovno zabacivanje obično radim nakon svakih sat i pol, a također i bacam desetak raketa, čak i ako nije bilo poteza. Naravno, ako nije bilo poteza u prihrani, više nećemo dati cijele boile, samo sitna prihrana koju je pretpostavljamo pojela sitna riba. Na svakog ulovljenog šarana treba dodati odmjerenu količinu prihrane.

IZRADA KOMPRESA

Od trenutka kad sam prvi put vidio PVA mrežice i komprese koje se od njih rade, bio sam oduševljen idejom. Od tad, kad god mi to daljina ribolova dozvoljava, koristim komprese. Nebrojene su kombinacije kojima možemo puniti svoje komprese. Vrlo često se u tu svrhu koriste i brašnaste hrane, no ja i nisam veliki pristalica takvog punjenja. Svoje komprese punim vrlo jednostavnom kombinacijom peleta (ili drobljenih peleta) i drobljenih boili, zalivenih nekom tekućom hranom koja ne otapa PVA. Ovisno o temperaturi vode koristim brzo ili sporo topive PVA mrežice užeg promjera.

Pripremajući se za ovaj tekst, odlučio sam odraditi jedan dnevni ribolov na Šumbaru. Pripremio sam dvije potpuno različite boile za koje vjerujem da trebaju dati rezultat. Posložio sam pribor i prihranu, a na ribolovu mi se pridružio i zet Krešo. Došavši na Šumbar vidjeli smo da je na vodi uobičajena gužva i samo nekoliko slobodnih mjesta. Srećom, baš je bilo prazno jedno od meni omiljenih mjesta. Idući na mjesto zastajem kod Ivče i Zdene, ribiča prijatelja kod kojih se na brzinu informiram kakvo je stanje na vodi i prima li riba. Saznajem da šarani baš i nisu pretjerano raspoloženi, lovi se dosta slabo i uglavnom na nekim mjestima bliže obali. Izuzetno je korisno skupiti informacije od ribiča koji su već na vodi, to može pomoći. Zet će loviti blizu otoka gdje je vjerojatnost ulova nešto veća, a ja sam se odlučio za poznatu poziciju prema sredini jezera, na optimalnih 80-tak metara daljine. Brza priprema i zabacivanje, mali predah i nakon toga počinjem prihranjivati sa odabranom mješavinom. Znajući koliko puno ima šarana ali i ostale ribe, prihranjujem nešto jače. Osim toga, prihrana je vrlo sitna i neće biti velika konkurencija boili. Krešo je već ulovio svog prvog šarana, mali ljuskaš oko 4 kg bio je vrlo brz. Zapravo, uzeo je boilu odmah nakon zabacivanja dok još nije bilo uključen signalizator, dobar znak i poticaj za daljnji trud. Ja sam se ipak načekao ali isplatilo se. Prvo sam ulovio ljuskaša teškog 13.8 kg, a kasnije popodne došao je još jedan ljuskaš, težak 17.4 kg. Nakon što je imao čak šest riba na štapu i izvadio tri šarana težine oko 4-5 kg, Krešo je dao svoj komentar na moj ulov drugog, većeg šarana. Po njemu, taktika i mamac su izuzetno važni ali presudna je sreća, rekao je to uz smijeh. Dan je zaista brzo prošao, a bilo je uspješno, unatoč relativno slaboj aktivnosti ribe. Da li je za uspjeh bila važna dobra priprema, dobro odabrana taktika ili samo sreća, kako reče zet, nije važno. Jedino važno je uživati u ribolovu…Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana