457 koraka do raja

7 min read

PRM / Broj 8 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2015.

Ima ih točno 457. Prebrojao sam ih nekoliko puta i to je nešto što se jednostavno ne može zaboraviti. Dakako, mislim na korake koje morate napraviti kako biste prešli mol u Crocodile Bayu i ukrcali se na brod kojim upravo odlazite na još jedan dan ribolova na Pacifičkom Oceanu oko Costa Rice…

Piše: Antonio Varcasia

Ribolov u Crocodile Bayu, Costa Rica

Dok prolazite ovaj dugačak mol mnoge stvari padaju na um – kao prvo, zahvalnost što ste uopće ovdje, a kao drugo beskrajna sreća što se snovi ipak ostvaruju, i nada da se u nekom trenutku nećete probuditi u stvarnosti.

Crocodile Bay je smješten blizu Puerto Jimeneza, na poluotoku Osa koji se nalazi na sjeveroistoku Costa Rice omeđen pučinom Pacifika. Potez koji lokalni ljudi zovu ”rincon de osa” veoma je zanimljiv jer s jedne strane zatvara petlju obale poznatu kao Golfo Dulce, dok s druge strane nadgleda širok pojas neukroćenog i divljeg mora koje nakon 15 milja dolazi do kontinenta i mnoštva kisikom bogatih voda koje se tamo ulijevaju, pružajući ribama odlične uvjete za život. U dodatku, Osa Peninsula je poznat i kao prirodni put za mnoge životinjske vrste između sjevera Costa Rice i susjednih država te po jednom do najvažnijih nacionalnih parkova na svijetu, Corcovadu. Iz tog je razloga veoma lagano uočiti životinje koje su inače iznimno rijetke, i to direktno u njihovom prirodnom okruženju.

Na putu do Jurskog parka

3000 milja zapadno do Crocodile Baya iz mora izvire najzabačeniji nacionalni park u Costa Rici, otok Cocos, gdje je između ostaloga sniman i film Jurski park.

No, iako je otok vrlo daleko, u samom Crocodile Bayu žive stvorenja koja će bez problema uzbuditi i najiskusnije ribolovce. Zapravo, s obale se mogu loviti sve tipične vrste istočnog Pacifika, što znači barem šest vrsta Jackova (Pacific Crevalle, Big eye trevally, Blue runer, Blue trevally, Black Jack, Golden trevally) te ne tako tipični African Pompano, nekoliko vrsta gofova, rooster fish, barakude, divovska igla, španjolska skuša… To su tipične vrste površinskog sloja što ribičima daje mogućnost adrenalinom nabijenog lova površincima.

U dodatku, tu su i vrste koje obitavaju uz dno, a to uključuje nekoliko vrsta pagara i kirnji, uključujući i poznatu Goliath (golemu) kirnju koja dosiže nevjerojatne dimenzije. Mata palo rock jurassic rooster fish i Cuberas svjetski su poznate i nekoliko je rekorda ulovljeno upravo ovdje.

Lov uz obalu (inshore) nema sezonskih varijacija kao ribolov na otvorenom (offshore) koji se iznimno mijenja kroz sezonu. Sezona ribolova na otvorenom počinje u studenom, mjesecu kad dolazi prvi val marlina (obično crnih i plavih, a ponekad i ispruganih). Od prosinca do travnja eksponencijalno raste broj sabljarki koje tijekom toplih mjeseci mogu pružiti doista dojmljive ribolove sa dvoznamenkastim ulovima. Lampuge su prisutne cijelu godinu, no tijekom kišne sezone (rujan) ribolov na njih može pružiti vrhunsku zabavu zahvaljujući mnoštvu plutajućih debla oko kojih se one vole vrtjeti. Tuna je također prisutna, a poznati yellowfin i bigeye pružaju najveći izazov uz veliku varijaciju u veličini (do 200lb). Yellowfin tune obično se susreću na nekih 15-20 milja, gdje prate spinnere, jednu od četiri vrste dupina u ovim vodama. Za ljubitelje morskih sisavaca poluotok Osa je odlično mjesto za vježbanje promatranja dupina ili kitova.

Tropsko vrijeme i plime

Za ribiča naučenog na lov u umjerenoj klimi, glavna razlika na koju se mora naviknuti leži u meteorološkim uvjetima i rasporedu plima i oseka te načinu na koji one utječu na ribolov u centralnoj Americi. Regija vlažnih tropa koja obuhvaća sve zemlje centralne Amerike karakterizirana je sa dvije glave sezone, sušnom koja se proteže od prosinca do travnja i kišnom koja se proteže kroz ostatak godine. Ovo je okvirna podjela jer u područjima prekrivenima šumom te zemljama na samoj obali Atlantskog oceana kiša ne zna za sezonu.

Tropska kiša nije kao kiša koju znamo iz naše države. Probudite se u devet ujutro uz prekrasno sunce koje pali nezaštićenu kožu, da bi se oko podneva počeo dizati vjetar, a horizont puniti oblacima. Za deset minuta kiša pada nezamislivom gustoćom i intenzitetom, doslovno kao da je netko odozgor počeo izlijevati ogromnu bačvu vode. To može trajati nekoliko minuta ili čak sati uz nevjerojatni intenzitet koji može čak i izmijeniti teren i morske uvjete do dramatične razine.

Plima je također važan parametar jer raspon između plime i oseke iznosi od 2.20 do 2.70 metara, pa čak i više. Za ljude koji dolaze s Mediterana ovo je najblaže rečeno šokantno, s obzirom da su navikli na maksimalno 30 cm raspona između plime i oseke. Plima kompletno mijenja ribolovni scenarij, pa uzimajući u obzir niz fenomena koji prate vodenu struju i valove koje stvara, a koji su esencijalni ukoliko lovite u obalnoj zoni, dolazimo do zaključka da se kompletan ribolov zapravo vrti oko izmjena plime i oseke i popratnih efekata i bez praćenja i poznavanja istih ribolov može biti veoma loš.

Plima i oseka izmjenjuju se svakih šest sati što znači da konstantno moramo biti u pokretu, napredujući ili nazadujući svakih sat vremena ovisno o tome raste li more ili pada. Ukoliko želite loviti s obale, iznimno je važno znati kad dolazi špica plime kako biste si efektivno organizirali dan i izbjegli uzaludno trošenje energije u satima kad ribolov nije najbolji. Ovo je najvažnije za varaličare; osobno u obalni ribolov varalicom idem samo kad mogu optimalno iskoristiti zoru sa rastućom plimom. No u svakom slučaju vrh plime je doslovno sveti trenutak i veoma je važno biti na moru u trenucima prije i poslije same špice, znajući da unatoč težim uvjetima ribolova (pojačana struja i valovi) doista možemo ostvariti ulov života.

Što ponijeti

Svi su brodovi potpuno opremljeni sa inshore i offshore ribolovnom opremom, a na zahtjev i sa opremom za jigging i mušičarenje te špinerskim štapovima. Stoga, ovisno o načinu ribolova koji preferirate, doma komotno možete ostaviti većinu pribora. Ipak, za one koji preferiraju ribolov poppingom i špinanjem preporučljivo je ponijeti barem dva štapa, jedan oko 20-30 lb koji može zabaciti 60-tak grama teške varalice, sa brzom rolom u veličini 5000-6000 napunjenom upredenicom nosivosti 50 lb. Drugi štap, barem 30-50 lb sa bacačkom težinom od bar 100 g i snažnom kičmom nužan je za lov velikih Cubera, Roosterfisha i Yellowfin tuna, naravno u kombinaciji sa rolom u klasi 10000/14000 sa kvalitetnom kočnicom i upredenicom od 60-80 lb. Oba štapa mogu biti korištena i za zabavu sa sabljarkama i lampugama, ukoliko niste navikli na role i pribor za trolling.

Savjetujem da ponesete mnoštvo površinskih varalica, osobito poppera u većim dimenzijama. Za one koji nisu navikli na ribolov u ovakvim uvjetima, preporuča se ponijeti specijaliziranu odjeću sa UPF filterima od minimalno 30 ili još bolje 50, polarizirane naočale i kremu za sunčanje sa što većim faktorom.

Zašto Crocodile Bay?

Što se samog ribolova tiče, sve se svodi na osnovni razlog zbog kojeg je Crocodile Bay toliko primamljiv – a to je mogućnost ribolova svih važnih pacifičkih sportskih vrsta bez suvišnog i bespotrebnog kretanja po različitim terenima. Nije neobično vidjeti brodove koji ujutro kreću na offshore ribolov kako popodne lutaju uz obalu u potrazi za rooster fishom, jednostavno zato što uvjeti (daljina ribolovnog područja i prisutnost ribe) to dopuštaju.

Crocodile Bay je također odličan odabir za sve one koji na put vode i obitelj, žene, djevojke i sl., jer ukoliko ljepše polovice nemaju osobitu želju za provođenjem dana na brodu, u ponudi je gomila zanimljivih aktivnosti: preko četrdeset obilazaka, od onih najaktivnijih kao što je promatranje ptica i planinarenje do obiteljskih kao što je Put Kave. U dodatku, odmaralište ima i spektakularan bazen s jacuzzijem, bar i Spa sa preko 400 kvadrata na kojima ljepše polovice mogu uživati u svim mogućim tretmanima. Nedavno je započela i izgradnja nove marine i pripadnog sela koje će poslužiti kao referentna točka na zapadnoj obali Costa Rice.

Za više informacija pogledajte stranicu: http://www.crocodilebay.com

Putovanje

Za dolazak u Crocodile Bay, prvo je nužno doći do San Josea, glavnog grada Costa Rice, te se ukrcati na mali lokalni avion kompanije NAturaur (http://www.natureair.com) koji treba unaprijed bookirati a koji će vas dovesti do Puerto Jimeneza. Odmaralište ima vrlo efikasnu recepciju i osoblje će vas uglavnom dočekati na aerodromu. Za dolazak u Costa Ricu iz Europe postoje dvije opcije: prva je dolazak iz US-a, preko Atlante ili Miamia (American Airlines) gdje se može ukrcati na kratak let (3-4 sata) za Costa Ricu. Let iz Amerike je jeftiniji i pruža više alternativa, no problem je što trebate imati vizu čak i za presjedanje i elektroničku putovnicu potvrđenu od Amerike. Alternativa je polazak direktno iz Europe, uglavnom preko Madrida ili Amsterdama, što je puno ugodnije ali i skuplje. Ovisno o letu koji odaberete morat ćete provesti noć ili u Americi ili San Joseu, za što preporučamo Hotel Marino (http://www.hotelmarino.com). Za više informacija posjetite web stranicu turističke agencije Costa Rice, na kojoj ćete naći točne i precizne informacije: http://www.visitcostarica.com

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana