Wind On sistem spajanja predveza za Big Game

4 min read

PRM / Broj 8 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2015.

Problem kod Dacrona je što je debeo, plosnat i pije vodu, što nekada kada je tijekom borbe riba daleko od vas i naglo krene u stranu vodi do toga da od sve te težine pukne predvez ili glavni najlon na čvoru ili krimpi, no tada se pojavila Hollow Core upredenica…

Piše: Praktični ribolov

U ribolovu se svaki dan nešto novo izbaci, ima tu i dobrih ali i loših odnosno neupotrebljivih stvari. U Big game ribolovu se u zadnje vrijeme dosta govori o Top Shotu, Hollow Core upredenicama i Wind On sistemu za spajanje predveza i glavnog najlona. Ovo su novije stvari koje su itekako unaprijedile i olakšale Big game ribolov, ukratko, vrlo su praktične, no s druge strane i skupe jer moramo nabaviti poseban alat, a i upredenica košta, no što se tiče Big game ribolova sve je skupo, ali vjerujte na riječ ovo vrijedi svake lipe. U ovom ćemo tekstu pokušati pojasniti navedene pojmove te na kraju i opisati kako da sami izradite Wind On sistem.

Što je to Hollow Core upredenica i Top Shot?

Nekada se u ovom ribolovu na rolu odnosno multiplikator namotavao klasičan najlon snage 50, 80 i 130 libri, no kada se oštetio ili ga je trebalo mijenjati za drugu sezonu, morao se kompletno skidati s role. Ribolovci često nakon par ulovljenih riba mijenjaju najlon, što je dosta skupo. Na rolu stane od 600 do 800 metara najlona, a to je na kraju krajeva i posao koji traje. Onda se u tom ribolovu počeo koristiti Dacron. To je najlon sličan upredenici no ima ipak određenu istezljivost i manju nosivost. Dacron je šupalj i s najlonom se spajao tako da se najlon u njega ugurao otprilike metar dužine, naravno, uvijek su Dacron i najlon morali biti iste klase, na primjer Dacron 80 libri i najlon 80 libri. Tako je nastao Top Shot, znači na rolu se prvo namotavao Dacron, a potom najlon, recimo 400 metara Dacrona i 100 metara najlona.

Tako da kad poželimo mijenjati najlon, mijenjamo samo 100 metara, dok Dacron treba mijenjati tek za par sezona. No problem kod Dacrona je što je debeo, plosnat i pije vodu, što nekada kada je tijekom borbe riba daleko od vas i naglo krene u stranu vodi do toga da od sve te težine pukne predvez ili glavni najlon na čvoru ili krimpi. No tada se pojavila Hollow Core upredenica, radi se o Spectra vlaknima koja nisu istezljiva i imaju veću nosivost od Dacrona te ne piju vodu. Upredenica je šuplja i izrađuje se od 8 ili 16 niti te se i ovdje koristi Top Shot od 100 metara najlona, a spaja se pomoću specijalne igle kojom uvučemo najlon u upredenicu u dužini od 60-tak cm. Također treba paziti da se i ovdje koriste upredenica i najlon iste klase. Prednosti ove upredenice su što je tanja od Dacrona i gotovo okruglog presjeka. Najpopularnije Hollow Core upredenice su Toro Tamer i Jerry Brown.

Što je Wind On sistem?

To je sistem koji nam omogućuje brzu izmjenu predveza ukoliko nam treba tanji ili deblji ili jednostavno novi predvez. Na kraju glavnog najlona i predveza izradi se jedna omča i te dvije omče se jednostavno spajaju loop to loop čvorom, no moramo imati na umu da u ovom slučaju koristimo udice koje imaju ili im mi postavimo vrtilicu na ušicu udice. Znači gotov predvez izgleda ovako, imamo 5-7 metara fluorocarbona te na jednom kraju omču od upredenice, a na drugom kraju udicu s vrtilicom. Možda sve ovo zvuči komplicirano no uz malo prakse brzo ćete savladati izmjenu predveza kao i izradu Wind On omče što ćete vidjeti na slikama.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana