Admiralove ribe

9 min read

PRM / Broj 13 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2016.

Upotrebljavajući circle udice velikih dimenzija 14/0 i 16/0 dečki imaju nevjerojatan postotak ulova, gotovo 1:1 kada tarpun napadne mamac. Zanimljivo je da se tarpun ne ulovi u kutu usta (kao što je slučaj kod drugih riba poput sabljarke ili tune), već se lovi na gotovo nemogućem mjestu , na tvrdom nepcu gornje čeljusti

Piše: Dr. Antonio Varcasia

Gotovo su dva sata popodne kada se odjednom van Rio Chaguinola digao jak sjeveroistočni vjetar. Valovi s oceana se sudaraju s jakom riječnom strujom i u par minuta se više ne može stajati na nogama te treba poduzeti sve mjere sigurnosti. To je preludij tipičnog vremenskog poremećaja u tropima, na oko se vidi siva fronta na horizontu. Tko često ide u tropske krajeve zna kako je ovaj fenomen učestao, gotovo svaki dan se takav poremećaj javi i traje neko vrijeme da bi se na kraju dan opet proljepšao i ostao takav do kraja dana. U svakom slučaju, najmudrije što možemo učiniti je da potražimo mjesto gdje se možemo skloniti i pokušati shvatiti kako će se vremenske prilike dalje razvijati. Iako se nalazimo na mjestu gdje je temperatura iznad 28 stupnjeva, kiša i vjetar brzo rashlade naša tijela i za par minuta više nemamo osjećaj da smo na Karibima. Naše plovilo ima rutu prema mirnoj uvali sa bijelom plažom i gustim raslinjem. Zaustavljamo se da povratimo snagu, da jedemo i pričekamo dok se vremensko pogoršanje smiri. Igra sudbine je htjela da se zaustavimo na otoku Colon, hispansko ime za njihovog zemljaka admirala Cristofora Colomba.

Tragovima Kolumba

Genovski istraživač deset godina od svog prvog putovanja u novi svijet i u borbi sa teškim oblikom reaktivnog artritisa, no najviše razočaran događajima u zemlji kojoj služi (Kruni Španjolske), koji su ga neopravdano zatvorili nakon tri putovanja u Indiju. Osjeća da mu je kraj blizu no ne želi umrijeti prije nego pokuša još jednom ostvariti cilj i san svog života. Skupio je posadu među kojima su bili njegov brat Bartolomeo i sin Fernando te kreće iz Cadiza na svoje četvrto putovanje. Ima zabranu iskrcaja na otok koji je otkrio 1492, Hispaniola (Domicana/Haiti), stoga se uputio više zapadno dok nije stigao do centralne Amerike (otkrivajući ono što su danas Honduras, Nicaragua, Costa Rica i Panama) i tražeći nekakav prolaz koji bi mu omogućio da dođe do Indije. Najpouzdaniji izvori tvrde da je tada Kolumbo shvatio da je otkrio novi kontinent (a ne željeni Catai), no njegova tvrdoglavost ga je tjerala da razmišlja da postoji nekakav kanal ili rijeka koji bi mu omogućili da prijeđe preko kontinenta. U Panamu stiže sa iscrpljenom posadom i brodovima u užasnom stanju, uništenim zbog tropskih oluja, mora se zaustaviti no pješčane obale s jakim oceanskim valovima i strujama na ušćima rijeka nisu mu dale predaha. Dana 6. listopada 1502. dolazi u uvalu u kojoj će se 500 godina kasnije naći manje poznati Talijani, ne ustručava se zaustaviti na mjestu koje se danas zove Bocas del Toro, arhipelag koji se nalazi unutar ogromne lagune sa mangrovom. Mjesto gdje se usidrio prvu noć, starog imena Carabaro , kasnije će se zvati Uvala admirala , i na otoku Bastimentos, sređuje svoje brodove, uzima zalihe hrane i vode prije nego ponovo krene na put. Baš je Bastimentos otok na kojem kreće naša ribolovna avantura u Panami s ciljem da lovimo u istom putu na dva oceana i u Panamskom kanalu. U ovom članku govorit ću o ribolovu na Karibima, u potrazi za predatornim vrstama koje obitavaju u ovim vodama, a posebice o srebrnom kralju, njegovom veličanstvu tarpunu.

Gdje i kako

Bocas del Toro se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Paname, to je veoma poznata turistička zona te je poznata do prije nekoliko godina kao kraljevstvo jedne od najvećih tvrtki za proizvodnju banana, United Fruit Company (od kojih je svima dobro znan brend Chiquita). Radi se o arhipelagu sa 68 otoka i otočića koji se nalaze na uglavnom koraljnom dnu i koji su okruženi šumama mangrova i ostalog tropskog raslinja. Na otoku Bastimentos (koji čini jedan od tri nacionalna parka centralno američkog dijela) nalazi se jedini ribolovni lodge na cijeloj Atlantskoj obali Paname, Tranquilo Bay Lodge. Atlantska obala je jako bogata ribom, no isto tako i druga mjesta centralne Amerike (Guatemala, Nikaragva, Kostarika) gdje je ribolov na tihom oceanu tradicija i kao što znamo tu se mogu ispuniti i najluđi snovi jednog sportskog ribolovca. Atlantska obala je manje naseljena i tu nalazimo pravo kraljevstvo bioraznolikosti u posljednjim kišnim šumama ove regije. Logično je i da su zbog izmjenjive klime ova mjesta rjeđe posjećena. No istini za volju, nakon što sam obišao sve države centralne Amerike, ovo su bez sumnje najviše autentična mjesta gdje je ribolov avantura, upoznavanje prirode i tradicije plemena koji još uvijek govore jezikom Ngobe – Bugle kojim su govorili prije dolaska admirala 1492, no povrh svega atlantska obala je najbolja na cijelom svijetu za ribolov tarpuna.

Tranquilo Bay je san mnogih nas… tri prijatelja, Jay Viola, Jim i Renee Kimball odlučuju (unatoč odličnoj karijeri u Texasu) da ne žele ostarjeti u gradu s puno prometa, stresa i nebodera. Nakon jednog perioda u kojem su istraživali mogućnosti i štedjeli svaki novčić, otkrivaju ovaj mali raj i počinju svojim trudom graditi dom i šest Cabanasa usred šume namijenjenih budućim gostima. Taj kompleks je potpuno eko-kompatibilan i neovisan, ima svoje generatore za struju, sav dovod i odvod za pitku vodu i filtere te jednu antenu ne bi li imali jedinu vezu sa svijetom, Internet. Ovaj trojac je računao sa suradnjom s prirodnjacima za izlete u šumu, promoviraju ekoturizam koji je predodređen ljubiteljima prirode i vodenih sportova poput kayakinga, snorkelinga i ronjenja te na kraju sportskog ribolova. Upravo zato će uglavnom naši vodiči biti Jay i Jim, strastveni ribolovci koji naravno odlično poznaju zonu. U kampu su i dva plovila dužine devet metara s motorima od 200 konjskih snaga i jedne manje pange, a nude i prvoklasnu opremu za ribolov ukoliko ne želite ponijeti svoju.

Vrste koje možemo loviti

Ova lokacija predstavlja pregršt mogućnosti za ribolov, od lagane opreme i lova riba koje obitavaju na grebenima ili u mangrovima pa sve do dubokog ribolova u potrazi za snapperima, kirnjama i morskim psima. No specijalitet kuće je ribolov tarpuna, snooka i jacka. Dečki iz Tranquilo Baya prakticiraju ovaj ribolov ispred mnogih riječnih ušća koja su prisutna u zoni, uglavnom ušća rijeka Changuinola i Sixaola, no i drugih rijeka koje se ulijevaju direktno u ocean. Ribolov u estuarijima daje nam velike šanse za ulov čak i kada su u inshore zoni vode kristalno čiste, te je moguće loviti živim ili umjetnim mamcem. Ribolov na mušicu je moguć, no kao i na ostalim mjestima centralne Amerike u 90% slučajeva moramo zabacivati na slijepo, što je puno drugačije od onoga što smo navikli vidjeti loveći na Floridi. Ovdje tarpun dostiže zbilja veliku težinu, primjerci od 120-150 libri se love svaki dan, a ulov ribe preko 200 libri je sve samo ne rijedak .

Changuinola je savršen habitat za tarpuna, za razliku od drugih rijeka koje izviru u planinama te je temperatura vode hladnija i za 10 stupnjeva od one morske, što baš i nije pogodno za tarpuna, stoga tarpuni najviše vole loviti u zoni estuarija, što nije slučaj kod Snooka koji rado putuje uzvodno u rijeke. Snook je povezan s Admiralovom uvalom zbog kanala koji zovu Prvi kanal Paname, Snyder, realiziran početkom 1900. proširujući riječni tok da bi se mogla prevoziti pošiljka banana. Kriza Chiquite, a pogotovo izgradnja željezničke pruge od plantaža banane do Grand kanala Paname zaslužni su da danas imamo predivan kanal u kojem možemo uživati ploveći i vidjeti mnogo endemskih vrsta, što biljnih što životinjskih. Ostale vrste koje možemo ovdje loviti su Jack Crevalle, razne vrste morskih pasa poput Blacktipa i Bull sharka, a čak se može uloviti i jedna vrsta morskog soma Hardhead catfish.

Tehnike

Tarpun je riba koja se u teoriji može uloviti raznim ribolovnim tehnikama, prirodnim mamcima (žive ili mrtve ribe, driftingom ili panulom), ali i varalicama (panula, varaličarenje i mušičarenje). Varijable na koje moramo pripaziti u ovom ribolovu su različite, kao prvo, teren na kojem lovimo (dubina, zasićenost kisikom, temperatura i prozirnost vode) i činjenica da zbog anatomije njegovih usta i njegove karakteristike da skače tresući glavom i otvarajući što više škrge otežava izvlačenje ribe. Ove dvije varijable jako utječu na broj udaraca i realan broj izvučenih riba. Famozno pravilo 1 od 7, je zbilja istinito kada se lovi na varalice i J udice, kod kojih je vjerojatnost da ćemo ribu zakvačiti veoma mala, često ispod 14 %. Priča se mijenja kada lovimo prirodnim mamcima, pogotovo Circle udicama. Jim i Jay imaju u ovom ribolovu višegodišnje iskustvo, a i razmjenjuju svoja iskustva s kolegama iz Gabona i Sierra Leonea. Upotrebljavajući circle udice velikih dimenzija 14/0 i 16/0, dečki imaju nevjerojatan postotak ulova, gotovo 1:1 kada tarpun napadne mamac. Zanimljivo je da se tarpun ne ulovi u kutu usta, što je slučaj kod drugih riba poput sabljarke ili tune, već se lovi na gotovo nemogućem mjestu, na tvrdom nepcu gornje čeljusti. Tehnički je to veoma čudno i mnogi su ribolovci potrošili mnogo vremena pokušavajući shvatiti kako se to uopće dogodi. Nije to slučajno jer se događa u 99% slučaja da se udica zabije u to mjesto, i pri tome ribolovac ne čini ništa neobično rukujući svojim priborom. Jedno je od objašnjenja da tarpun kada shvati prijevaru, pokušava jezikom izbaciti naš mamac, no zbog zategnutosti najlona i forme udice ona se ipak zabija u mjesto koje smo prethodno naveli.

Ova tehnika osim što je veoma efikasna, jako je eko friendly zato što riba neće progutati mamac i udica se neće zabiti duboko u ždrijelo, kao što je slučaj s klasičnom J udicom. Uklanjajući kontra kuku ribu je veoma lako otkvačiti i također je sigurnije i za ribu i ribolovca. Imajući ovo saznanje mnogi su mušičari pokušali loviti vežući svoje muhe na circle udicama. Naravno da im postotak ulova nije kao kod lova s prirodnim mamcima, no nešto je veći postotak izvučenih riba, no uz jedan uvjet, jako jednostavan, no koji ide protiv instinkta svakog ribolovca – ne smijete kontrirati ribu. Za ostale vrste varaličarenje je svakako najbolja tehnika, pogotovo u estuarijima gdje lovimo površinskim varalicama , ili na dubljim prijelazima na kojima su najlovniji bučni vobleri, jigovi ili silikonci većih dimenzija. Što se boja tiče klasik na ovim mjestima je svakako crni dekor, idealan kada je voda jako mutna u estuarijima, a glavni razlog je taj što kada rijeka malo nabuja u more nosi velike količine autohtonih ciklida koji su veoma tamne boje, te kada dođu u slanu vodu ugibaju postajući tako veoma lak plijen za sve predatore u zoni, također i za tarpuna. Najbolje vrijeme za ribolov u Bocas del Toru su travanj i svibanj, a zatim rujan i listopad, kada je ocean malo dobroćudniji i kada je aktivnost riba velika.

Kako doći

Doći u Bocas del Toro je jednostavnije nego na neke druge destinacije, svaki dan iz Panama City-a (aerodrom Albrook) kreću razni direktni letovi Air Paname. Dečki iz Tranquilo Bay se brinu o tome da vas pokupe na aerodromu odakle do Lodga ima trideset minuta brodom. Za Panamu iz Europe možemo ići preko SAD-a ili direktnim linijama od kojih su najbolji KLM i Lufthansa. Za više informacija možete posjetiti njihovu stranicu http://www.tranquilobay.com , dok za više informacija o Panami i generalno o turizmu preporučujem stranicu turističke zajednice http://www.visitpanama.com

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana