ČELIČNA SAJLA ali ne čelični privez

5 min read

PRM / Broj 13 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2016.

„Old school“ ribolov

Piše: Milan Maleš
www.facebook.com/milaneze.experience

Imam prijatelje koji obožavaju noćnu kančenicu. To je ribolov koji radim najviše radi druženja. Ruku na srce, i nije neka solo akcija sjediti na brodu usred noći čekajući griz ugora ili murine bez ikoga s kim bi mogao pričati, a nije loše ni imati pomoć kad se u kokpitu nađe bijesna zmija koja skače i grize sve što joj se nađe na putu. U zadnjem ribolovu krupna murina se otkvačila i natjerala druga na klupu, a mene na jaceru, dok je u prvom valu histerije pustošila krmom i mrsila izvučeni najlon. Sve je dobro dok netko ne skoči u more, rekao je.

U noćnom ribolovu koristimo teške kančenice o kojima sam pisao u nekoliko navrata na stranicama ovog časopisa, glavnog najlona promjera na prvi pogled suludih 1.20 mm koji nisu toliko suludi kad vam murina pomete pedeset metara izvučenog najlona u kokpitu, ali ga ipak ne uspije zamrsiti. Predvezi debljine 1.00 mm s privezima 0.80 mm i krupna olova od 300 do 500 g da drže sve to relativno blizu broda u kurentima otvorenog mora. Montaža sa dvije udice u nizu iznimno je lovna i odradit će posao u 90% slučajeva, ali pokazalo se da nije dorasla jednom zadatku – vađenju krupnijih ugora. Čovjek bi pretpostavio da murina svojim oštrim zubima lakše kida priveze, ali u nje je relativno mala glava s manjim ustima pa se udica kvači pliće, dok ugor ima veća usta i ješku guta dublje pa se često desi da je udica u ždrijelu, a u čeljustima najlon priveza kojeg vrlo efikasno kidaju rotirajući se poput aligatora, pogotovo veći ugori. Tako smo kroz proteklih par godina digli jako puno riba, ali često gubili najveću ribu večeri, krupnog ugora, prilikom izvlačenja. Sigurno rješenje postoji, čelični privez, to je star i opće poznat izum koji meni osobno nikad nije odgovarao zbog nekoliko aspekata koji se kose s mojim uhodanim načinima i navikama kod noćne kančenice. Spoj čeličnog priveza s najlonom predveza ne mogu baš elegantno ostvariti pomoću tehnosfere na koju sam se navikao i ne želim ju mijenjati, a tu je i problem rezanja priveza kod ulovljene ribe – čeličnu sajlu ne mogu jednostavno prerezati kad ugora ili murinu zatvorim u kantu. Morao bih imati nekakav sustav priveza s kopčama da se mogu otkvačiti i zamijeniti, a to znači složenije montaže s više metalnih dijelova koji mogu oksidirati i pretvoriti se u slabe točke u dugim razdobljima između dva moja noćna ribolova dok stoje u vlažnoj konobi osoljenih zidova. Takva je moja stvarnost koja uvjetuje moj način – jednostavnost i minimalizam u montaži sa što manje sitnog pribora, pogotovo vrtilica i sličnih zubu vremena podložnih metalnih elemenata.

Dakle, problem je sljedeći; uvesti čelični privez a istovremeno NE uvesti čelični privez. Na prvu ruku zvuči nemoguće, ali uzeo sam komad čelične sajle i počeo isprobavati montaže. Uništio sam koji metar sajle dok sam pronašao pravi način, ali vrijedilo je, došao sam do montaže koja zadovoljava sve moje kriterije lovnosti i minimalizma. Uveo sam čeličnu sajlu samo u krajnjem dijelu priveza, u dužini od 5 do 10 cm do udice. Ovo zapravo i nije čelični privez, ovo je više kao produžetak vrata udice. Ovakvu montažu udice s komadom sajle ja sada smatram svojom udicom i vezujem ju na privez 0.80 mm kao i dosad, sve ostalo na predvezu je jednako kao dosad. Imam zaštitu od zuba tu gdje je potrebna, a nemam krutost sajle u cijeloj dužini priveza koja je nepoželjna.

Chris standing up holding his daughter Elva

Ako ne pretjerate s debljinom sajle možete njome vezati udicu čvorom kao da koristite najlon, a ako je nešto deblja na kraju je dovoljno napraviti običan grop kao graničnik pa privezati sajlu za udicu komadom debljeg najlona. Zubi ribe neće ugroziti takav čvor, to je veoma drugačije od napetog najlona priveza koji je pod opterećenjem. Drugi kraj sajle završim običnim gropom koji mi igra ulogu pločice na udici, graničnika koji drži čvor od najlona. Dakle, pedalj sajle, sve spojeno čvorovima bez krimpanja, stopica, puškica, vrtilica i ostalih „đinđi“ je ono što nas je dijelilo od krupnijih ugora, ali ne dijeli nas više. Još uvijek treba biti spreman za kontru i početak izvlačenja prije nego se zavuče u rupu, ali pregrizanja na pola puta do broda više nema. Kad je zmija jednom u kanti, režemo najlon odmah do sajle i samo ubacujemo novi privez u tehnosferu. Za par minuta sistem je ponovo u moru. S malo fila elastica može se ovaj komad sajle potpuno sakriti u mamac, a ostatak priveza je najlonski pa nije prekrut i ne odbija ostale ribe poput tabinja i škarpina kojima se uvijek potajno nadamo kad idemo „na ugore“.

Topli dio godine je pred nama, pravo vrijeme za noćne ribolove tek dolazi. Nije sve u zubacima, može se družiti s prijateljima i uživati u manje tehnički zahtjevnim tehnikama kao što su noćne kančenice. Samo se usidrite na hridinastom terenu, dobro naoružajte strpljenjem i raznim ješkama intenzivnog mirisa poput srdela, bukava, lokardi, glavonožaca i nešto će ubrzo napasti vaše udice. Kad naleti krupniji ugor budite spremni za njegove zube i divlje uvrtanje. Mi koristimo ručne kančenice, ali ovaj čelični produžetak udice primjenjiv je za sve postave poput odmeta s kliznim olovima iz broda i s obale, razne debljine priveza na štapu, iz ruke i ostale varijante. Ako se prisjetite gdje su pregrizali, nisu pregrizali pola metra od udice, pregrizali su par centimetara od udice. I naposljetku nikad dosta opreza pri rukovanju s ulovljenim „zmijama“, ja još uvijek znam skočiti na jaceru ako se na brodu oslobodi velika razbješnjela murina.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana