PR / Broj 32 / Studeni / 2010.

Piše: Marin Hlobik

Jesen na moru je naše vrijeme, na moru nema velike gužve i jurcanja po našem plavom Jadranu, mi ribolovci krećemo u avanture u potrazi za kapitalnim ulovima koje naše veliko plavetnilo skriva. No ima i ribolovaca koji više preferiraju lov nešto sitnijih vrsta riba i na taj se način ludo zabavljaju. Istina ima nešto u tom kako ga osobno nazivam ,,ispecavanju,, kada nije bitna veličina ribe nego da nam cijelo vrijeme nešto gricka. Ovaj tekst ču posvetiti jednoj takvoj vrsti, koju svi vole loviti od početnika do iskusnih ribolovaca. Riječ je o arbunu (u Rovinju ga nazivamo ribon) plahom crvenom kraljeviću iz porodice Sparida. Iako oblikom tijela i bojom jako podsjeća na pagra ili zubaca arbun ne može dostići veličinu ovih rođaka i nije tako agresivan predator, već se hrani račićima i beskralježnjacima koje skuplja sa dna. Rekao sam da arbun ne može dostići težinu kao zubatac ili pagar no i on može narasti do četiri kilograma težine kako navodi stručna literatura. Nažalost takve primjerke danas je gotovo nemoguće uloviti te se smatra da je arbun preko pola kilograma veliki dok se svi teži od kilograma smatraju kapitalnim primjerkom.

Neka prosječna lovna težina mu je oko dvadesetak dekagrama, no osobno arbuna ispod trideset dekagrama vračam neozlijeđenog u more. Rovinjski akvatorij u kojem ja lovim je na glasu kao hot spot za arbune što potvrđuje natjecanje ,,Zlatni ribon,, koje organizira ŠRD Meduza iz Rovinja. Natjecanje se održava polovicom listopada i na njega dolaze mnogobrojne ekipe iz Hrvatske ali i iz susjedne Slovenije i Italije. Upravo taj period od polovice listopada pa sve do kraja studenog je pravo vrijeme za kvalitetan ribolov arbuna i često se u ovo vrijeme love veliki pa čak i kapitalni arbuni. Stoga ču u narednim redovima napisati i objasniti kako ciljano loviti arbuna.

Na kojim lokacijama potražiti arbune, u kojim vremenskim uvjetima i kada loviti ?

Moram napomenuti da se ovaj tekst odnosi isključivo na ribolov iz plovila stoga su i opisane lokacije prilagođene takvom lovu. Osobno mi se najbolje pokazalo loviti na brakovima ili kako mi kažemo šekama gdje su dubine od 17 do 30 metara. Najbolje je loviti na blago položenoj strani šeke na samom rubu gdje je dno miješano to jest pjeskovito-muljevito prošarano sa kamenom. Nekada arbuni dobro grizu više prema vrhu šeke gdje je dno uglavnom hridinasto-kameno. Moram priznati da su grizevi na ovakvom terenu rjeđi no ribe su u pravilu većih dimenzija. Ne moram niti napominjati koliko je u traženju lokacije za ribolov od velike pomoči eho sonder (fish finder).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najbolje je sonderom nekoliko puta priječi uzduž i popreko braka ne bi li utvrdili na kojoj strani braka su najoptimalniji uvjeti (čitaj konfiguracija dna) za ribolov. Odlične lokacije za ribolov arbuna su svakako potopljene olupine brodova i na ovim terenima se često ulovi koji kapitalni arbun teži od jednog kilograma. Oko Rovinja ima nekoliko olupina no sve su podosta udaljene od obale pa sa malom barkom i motorom kao mojom nije pametno upućivati se na tako udaljene destinacije. Na olupinama općenito lovi mali broj ribolovaca i to je razlog što se na tim mjestima još mogu uloviti velike ribe. Ako imate nautičke karte i veće plovilo svakako bi trebali potražiti i loviti na olupinama. Danas je većina olupina ucrtana u nautičke karte i isto tako u kartografiji na GPS uređajima, i to veoma precizno stoga ne bi trebao biti problem pronaći olupinu uz pomoć svih ovih elektronskih čuda.

Prognoza vremena i njen utjecaj

Što se tiče vremenskih uvjeta, tu nema puno filozofije. Arbuni podjednako grizu po svakom vremenu no zbog nas samih je najbolje krenuti u ribolov po mirnom vremenu. U ovo doba godine jaki vjetrovi veoma mrse račune ribolovcima pogotovo bura i jugo stoga prije ribolova svakako treba provjeriti vremensku prognozu na internetu. Jedna od dobrih stranica za vremensku prognozu je Aladin. A što se vjetra tiče za ribolov je najugodniji lagani sjeverozapadnjak. Svakako se treba dobro obuči i za sunčanog dana jer na moru zna biti mnogo hladnije nego na kopnu u isto vrijeme. Iako arbune možemo loviti preko cijelog dana najbolji su rezultati rano ujutro kao i kod ostalih ribolova no kao što sam rekao ukoliko je lijep ugodan dan lijepo čete se zabaviti i ukoliko ostanete u ribolovu preko cijelog dana. Svakako treba obratiti pažnju kada su izmjene između plime i oseke jer tada je svaka riba pa tako i arbun najviše aktivan. Meni je najdraže kada se poklopi da ujutro plima dostigne najvišu točku i tada se krene spuštati to jest nastupi oseka. U ovakvim sam prilikama imao najbolje ulove arbuna. Naravno i sami trebate provesti dosta vremena na moru da bi shvatili kada arbuni najbolje „rade“.

Pravilno sidrenje za ribolov arbuna

U svakom ribolovu iz plovila pravilno sidrenje je od ključne važnosti i pola puta do uspješnog ribolova. Mnogi preporučuju sidrenje „u hladu“ to jest iza braka u odnosu na tok struje no draže mi je loviti ispred braka što po mom mišljenju ima više smisla i logike jer tu struja donosi hranu, a gladne ribe je čekaju. Isto tako se može loviti i sa strana braka ukoliko se pravilno usidrimo. Sami moramo pronaći mjesto na braku na kojem se ribe najviše zadržavaju. Bitno je zapamtiti mjesto na kojem smo dobro lovili, a to možemo učiniti na dva načina. Jednostavniji je način da ubilježimo mjesto u GPS uređaj naravno ukoliko ga posjedujemo. Drugi način je da na obali ili otocima potražimo neke prepoznatljive orijentire pomoću kojih ćemo se svaki put točno vratiti na mjesto ribolova.

Nekoliko riječi moram reći i o samom sidru i sidrenju. Moramo na plovilu uvijek imati bar 100 metara konopca i bar jedno rezervno sidro. Minimalna težina sidra mora biti pet kilograma za otvorenu pasaru poput moje, a na sidru moramo imati barem dva metra lanca. Ukoliko se želimo dobro usidriti pogotovo na većim dubinama treba učiniti slijedeće. Kada spustimo sidro u more i pustimo ga da potone do dna tada moramo pustiti u more još nekoliko metara konopca, a kada je struja jaka i valovi su veći potrebno je pustiti i do pola dužine konopca kolika je dubina mora na mjestu spuštanja sidra. Također treba u obzir uzeti i smjer i jačinu vjetra kod sidrenja da bi se usidrili na mjestu na kojem želimo loviti.

Pribor za ribolov arbuna

Kao i uvijek ja sam pobornik laganog pribora i to najčešće spin pribora. Stoga za ribolov koristim Byronov Grey Mammoth 15-30 grama u dužini od 3 metra. Rola koju koristim je Penn Sargus 4000 na kojoj je namotana Stroftova upredenica nosivosti 5.5 kg. Naravno svaki će ribolovac sam izabrati pribor koji mu najviše odgovara. U Rovinju mnogi ribolovci koriste bolentino štapove koji imaju veoma osjetljivu špicu izrađenu od fiberglasa. Kao što sam rekao stvar je ukusa samog ribolovca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za predveze koristim isključivo fluorokarbone kao što su Seaguar debljine od 0.16 do 0.22 mm. Udice moraju biti lagane ali i oštre da bi imali što prirodniju prezentaciju mamca i osobno su mi Sasame Yamame u veličinama od 8 do 4 najdraže u ribolovu arbuna. Izbor olova je veoma lagan, koristim isključivo olova sa vrtilicom u obliku suze dok težina olova ovisi od dubine i jačine struje no najviše koristim olova od 20 do 40 grama. Jedan dobar trik koji mnogi ribolovci koriste su obojana olova u crveno-bijeloj boji.

Mamci za ribolov arbuna

Na moru je uvijek velika prednost imati što više vrsta mamaca no bez tri mamca nikada ne idem na more. To su rak samac (škrdobula), lignja i srdela. Naravno možemo koristiti i velikog crva, manje crviće, kozice, dagnje i još mnogobrojne mamce jer arbun je popriličan proždrljivac. Dobro je kombinirati mamce to jest na istu udicu staviti recimo rep raka samca i komadić lignje. Ovakvi koktel mamci su odlični kada riba nije aktivna. Srdela je odličan mamac pogotovo filet no obavezno ga moramo na udicu učvrstiti sa silikonskom koncem (filo elastico) da ga riba ne bi brzo skinula.

Taktika ribolova

Taktika ribolova je jednostavna, pošto se usidrimo spuštamo mamce u more. U pravilu na griz se ne čeka previše no ukoliko ne grize lagano odignemo predvez od dna otprilike pola metra. Ako ni tada ne grize spuštamo predvez. U ovom trenutku ako je arbun u blizini neće odoljeti mamcu. Moramo imati na umu da riba nije samo nama ispod plovila nego je dobro ponekad i zabaciti dalje od plovila i potražiti ribu. To bi bilo sve što je potrebno znati da biste se uputili na ribolov arbuna. Taman kada budete pročitali ovaj članak najbolji period za ribolov arbuna kreće pa stoga pravac na ribolov.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana