Bazen za živu ješku

6 min read

PRM / Broj 5 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2014.

Piše: Mihovil Vudrag

Kako me u zadnje vrijeme sve više zanima ribolov panulom živim mamcima na moru, kupio sam brod koji bi prvenstveno bio namijenjen tom tipu ribolova. Skoro godinu dana od kad sam kupio brod slagao sam ostatak opreme kako bi ga pripremio za nadolazeću sezonu (tj. vrijeme kad sam a godišnjem). Nakon glavnog motora, pomoćnog motora, fishfindera, štapova, multiplikatora i raznih drugih stvari došla je na red jedna od najvažnijih stvari za uspješno obavljanje ovog ribolova, a to je bazen za živu ješku. U bazenu za živu ješku čuvate svoje mamce živima cijelo vrijeme dok panulate ili ih ostavljate preko noći kako bi živi bili spremni za jutarnji ribolov.

Koliko je izrada samog bazena komplicirana i na koje sve probleme mogu naići nisam bio svjestan dok se ozbiljnije nisam prihvatio tog posla. Prvenstveno moram napomenuti da sam totalni početnik u ovom ribolovu i da su mi u slaganju bazena najviše pomogla iskustva iz prakse iskusnijih prijatelja i informacije sa raznih ribolovnih foruma o morskom ribolovu.

Panula je kompleksan način ribolova prvenstveno zbog toga što je prvo potrebno uloviti mamac (po mogućnosti lignju), a nakon toga održati ga dovoljno dugo živim kako bi ga mogli plasirati grabežljivcima. To najviše dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima kada je ješku teško uloviti, a onda nakon toga ju je teško i dugo održati živom zbog topline mora. Osim toga bazen mora biti na pogodnom mjestu na brodu kako zbog svoje mase ne bi znatno utjecao na maritimne sposobnosti broda i smetao u kretanju po brodu.

Izrada

Iako se bazeni za ješku rade od raznih kanti, posuda i tome sličnih stvari ja sam se odlučio za bačvu koja je po meni najbolje rješenje za izradu bazena osim ako nemate dovoljno mjesta da ga napravite od plastike. Prvo sam razmišljao o bačvici volumena 25-30 l, ali nakon konzultiranja sa prijateljima došao sam do zaključka da je bolje imati bazen veće zapremnine nego manje. Lignji treba dosta kisika i prostora pa puno duže živi u bazenima većeg volumena što se najbolje vidi ako ih imate više u bazenu. U manjim bazenima se voda prije zagrijava, lignje nemaju dovoljno mjesta i jednostavno ugibaju. Mnogi misle da se to događa zbog crnila i sluzi koju lignja ispušta kada je ulovite i stavite u bazen i zbog toga je važno uz veći volumen imati i dobru cirkulaciju mora u bazenu.

Odabrao sam bačvu volumena 60 litara, glatkih površina kako bi lakše pričvrstio priključke cijevi za dovod i odvod mora. Mislim da je dobro da lignje ili ribe u bazenu budu u mraku tako da sam odabrao neprozirnu bačvu zelene boje za koju vjerujem da je bolji izbor neko klasične bijele kroz koje prolazi sunčeva svijetlost. Ova bačva osim dobrog poklopca ima i pocinčani prsten s kojim ga možete stegnuti tako da ste sigurni da se more neće iz nje prelijevati na velikim valovima ili tokom glisiranja.

Kako mi ne bi smetala u brodu i utjecala na maritimne sposobnosti smjestio sam je iza vozačevog stolca na sredinu krme za koju sam je pričvrstio.

Svaki bazen za živu ješku mora imati dovod vode koji sam ja smjestio otprilike pedalj od dna bačve i široki odvod kroz koji se voda preljeva kad dosegne kritičnu točku. Taj odvod ne smije biti premali, jer vam voda neće dovoljno brzo otjecati i voda će se prelijevati iz kante tj. otvor mora biti većeg promjera nego otvor za dovod vode.

Jedna od najvažnijih stvari kod otvora za dovod vode je ta da voda ne dolazi kroz jednu rupu u velikom mlazu, jer će napraviti veliko strujanje u kanti od čega živa ješka također ugiba (pogotovo lignje). Voda ulazi u bačvu kroz otvor na koji se nastavlja debelo crijevo za vodu na kojem je dvadesetak perforacija. Kroz te perforacije more puno sporije i ravnomjernije ulazi u bačvu što ješki puno bolje odgovara.

Kako to sve funkcionira

Dotok vode je složen tako da počinje sa cijevi u obliku slova L od kromiranog željeza koja je pričvršćena na krmu tako da je kraći krak priljubljen uz dno broda, a duži uz krmeno zrcalo. Na tu cijev se nadovezuje vodeno crijevo koje kroz manžetu ulazi u krmu broda. U krmi broda je prvo postavljen kuglasti ventil, a nakon njega slijedi Johnson-ova pumpa za bazene sa živom ješkom jačine 12V. Taj ventil je vrlo važan, jer sa njime regulirate koliki protok vode želite. Kad glisiram, ako mi je bazen prazan, ventil je zatvoren kako voda ne bi ulazila u njega. No kad su mi lignje u bazenu tokom glisiranja ne moram koristiti pumpu, jer se voda direktno puni u bačvu preko te kromove cijevi postavljene uz krmu broda. Također onda s tim ventilom reguliram koliko jako želim da more dolazi u bazen. Kad potrošite sve mamce (ili ih jednostavno nosite doma kako bi ih pojeli) pumpu jednostavno ugasite i ventil otvorite kako bi ga ispraznili. Preporučam vam da to redovito radite, jer će se ta voda usmrditi od stajanja i kasnije je teško taj miris isprati. Bitno je da sve spojeve vodenog crijeva, sa ventilom, cijevi i vodenom pumpom stegnete sa metalnom spojnicom kako vam more ne bi ulazilo u dno broda.

Johnsonova pumpa se pali/gasi prekidačem na konzoli broda, a možete je kupiti u svim ozbiljnijim dućanima brodske opreme. Savjetovao bih vam da uzmete skuplje modele, jer su ipak pouzdaniji i od renomiranih proizvođača, a ta pumpa je glavni dio cijelog sustava. Iako ja to nisam napravio, jer nisam imao potrebe pošto ne ostavljam mamce preko noću u bazenu, možete u cijeli sustav ugraditi i „timer“ koje će paliti/gasiti vodenu pumpu po želji. Time znatno štedite električnu energiju na akumulatoru i mamce puno duže možete držati živima u bazenu. Iako to nisam u startu ugradio mislim da će to biti sljedeći korak kako bi poboljšao cijeli sustav.

Prilikom slaganja cjelokupnog bazena sve rupe koje izbušite u brodu u svrhu stavljanja vijaka za učvršćivanje elemenata dodatno namažite silikonom kako bi bili sigurni da ne propuštaju.

Praksa

Jedna od stvari koje sam naučio u praksi je da je lignju najbolje u startu staviti u kantu kako bi pustila crnilo, jer kad ga pusti u bazenu i voda se dovoljno brzo ne pročisti sama ugine od njega. Također kad ih imate više u bazenu i jedna pusti crnilo to često izazove lančanu reakciju da ih više njih ispusti, a to je onda naravno još teže očistiti.

Bez obzira koji ste živi mamac stavili u vaš bazen za živu ješku on ima tendenciju da uđe u odvodni ventil gdje se voda preljeva iz bačve. Taj ventil se začepi, voda se počinje prelijevati iz bazena, a kad se to sve dogodi prilikom glisiranja nastaju problemi. Mislim da je taj problem najbolje riješiti tako da stavite zaštitnu mrežicu koja se u originalu koristi na odvodu sudopera. Ona ima dovoljno velike rupe da omogućuje neometan odvod vode, a dovoljno je mala da mamci ne mogu proći kroz nju i začepiti odvod.

Panula je jako zanimljiv i uzbudljiv način ribolova, a dobar bazen je preduvjet za uspješan ribolov. Nadam se da su neka od mojih iskustava u izradi i praksi pomogla ili dala ideju kako da napravite svoj prvi bazen za ješku. Bistro i mirno more!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana