CITIUS, ALTIUS, FORTIUS

8 min read

PRM / Broj 7 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2015.

Pravu ribu u ovo doba godine dobit ćete na pravu veliku varalicu. Morate ribi ponuditi razlog zbog kojeg će se dići sa dna i pokupiti veliki twitchani vobler ili zaru

Piše: Aleksandar žmara

Zima je napokon stigla. Bura koja je puhala zadnjih desetak dana dobrano je ohladila površinski sloj mora. Sitna riba je doslovno nestala iz priobalnog kraja, a s njom su se povukli i grabežljivci. Period lošeg ili nikakvog ribolova nam kuca na vrata, stoga je ovo zadnja šansa za uloviti poneku pravu ribu i pripremiti se za „glancanje“ pribora bez odlaska na ribolov. U ovom tekstu pokušati ću dati neke orijentacione savjete na koji način, gdje i na što uloviti brancina. Pa, krenimo redom. Kao što sam već spomenuo na početku teksta, temperatura mora je u kratkom vremenu drastično pala. Nakon početnog temperaturnog šoka riba polako dolazi k sebi, mada, gledajući okom ribolovca, to se na vodi uopće ne uočava. Unatrag nekoliko dana do tada bogat priobalni kraj vrvio je sitnim gavunima i ciplićima. Grabežljivci koji se hrane istima bili su uglavnom pozicionirani u neposrednoj blizini sitne ribe. Odlaskom sitniša dalje od obale povukao se i brancin. To je jedan od razloga zašto ga više nema u kraju.

Drugi razlog je predstojeći period mrijesta koji samo što nije počeo. Riba sposobna za mrijest u ovom periodu se intenzivno hrani i stvara masne naslage koje su joj neophodne za preživljavanje perioda mrijesta kada se ne hrani. Grupira se u manja jata od desetak primjeraka na mjestima veće dubine koja u svojoj blizini imaju izvor hrane odnosno veću količinu sitne ribe. Takva mjesta redovito su na većim daljinama od obale, na mjestima na kojima će riba imati potrebiti mir neophodan za predstojeći mrijest. Uglavnom su to dublja mjesta, u ribolovnom žargonu zvana „džepovi“, koji su najčešće okruženi gustim pojasevima trave. Svatko tko je lovio odnosno zabacivao na ovakva mjesta od nekoliko kvadrata okruženih travom zna koliko je to teško i da je izbor varalica koje su nam na raspolaganju poprilično sužen, no na to ćemo se vratiti nešto kasnije.

Ono što je nama bitno je činjenica da brancin u ovom periodu godine nije toliko izbirljiv po pitanju hrane, što je i logično s obzirom da je prirodnog plijena manje i teže ga je uloviti. Stoga prilikom izbora varalica pažnju treba koncentrirati na bacačke perfomanse i dezene koji su puno bitniji u ovo doba godine od same vrste varalice. Otegotna okolnost je daljina na kojoj ćemo ga loviti. Prema mom iskustvu ispod četrdesetak metara udaljenosti brancina nećete naći. Izuzetak su pozicije s tekućom vodom gdje stalni protok vode i turbulencija koju on stvara nosi svoje prednosti pa na takvim pozicijama ribu nalazimo i uz sam kraj odnosno na miješanju – rubu štroma i mirnog područja. To su uglavnom područja ulijevanja rijeka u more, tzv. ušća ali i prirodne, a posebice i umjetne brane koje za zadatak imaju regulaciju pristupnih kanala, akumulacija itd.

Moram napomenuti da je ovakvo ponašanje karakteristika odnosno obrazac ponašanja brancina i nema nikakve veze sa strijelkom koja je sama po sebi „totalno luda i divlja“ riba pa nju znamo nalaziti bliže i dalje od obale. No vratimo se brancinu.

Prilagodite pribor

Veće daljine traže određenu prilagodbu kako pribora tako i varalice s kojom lovimo, štapove u dužinama od 8 -9“ sa dobrim bacačkim sposobnostima te nešto mekše gornje sekcije koja nam omogućuje pravilno i daleko katapultiranje varalice. Po oznakama proizvođača to bi bili regular-fast akcije sa težinom bacanja prilagođenom varalicama kojima lovimo odnosno od 10 do 40 grama. Poželjno je da su manjih težina odnosno što lakši zbog učestalog i agresivnog načina vođenja varalice. Upredenice koje ćemo koristiti trebale bi biti što kvalitetnije i u debljinama #1,0-1,2. Primijetili ste da sam naveo nešto deblje promjere od uobičajenih. To je iz razloga što bacamo veće varalice u većim težinama i samim tim su naprezanja prilikom izbačaja puno veća. Koju vrstu upredenice ćete izabrati sasvim je svejedno, bitno da vam omogućuju dovoljan odnosno dalek izbačaj. Moja preporuka je Ygk G-Soul X 8 Upgrade PE koja u debljini 1,0 ima nosivost od 22 lb, a trenutno se na Netu može naći po pristupačnoj cijeni. Ako je ikada predvez od fluorocarbona bio bitan onda je to sada. More je bistro i svaka anomalija se direktno reflektira na vaš ulov. Fluorocarbon nosivosti 16-20lb odnosno debljine 0,33-0,38 mm vezan nekim od kvalitetnih i pouzdanih čvorova (moja preporuka je Simply FG knot) dužine od 1-2 metra će odraditi posao. Otkada se pojavio na tržištu Varivasov Seabass FC postao je neizostavan dio moga pribora, stoga moja topla preporuka za isti. O rolama ne bih previše duljio, kvalitetna kočnica salt water frendly, odnosno da je namijenjena korištenju na moru i nešto šira špula za daleki izbačaj karakteristike su alata koji vam je potreban.

Varalice

Došli smo i do izbora varalica. Tu je već poprilična dilema prilikom izbora ne toliko zbog izbirljivosti brancina kojih usput u ovom periodu i nema,već zbog bacačkih sposobnosti koje moraju biti na zavidnom nivou. Ono što sam već davnih dana shvatio je da varalice bez transfer weighta u odnosu na one sa njim jednostavno nemaju nikakve šanse, stoga obavezno birajte takve. Osim dalekog izbačaja takve varalice proizvode i poprilično glasan zvuk koji u određenim situacijama zna dignuti letargičnog brancina iz dubine i natjerati ga na napad. Japanske varalice su po meni daleko najbolje, međutim, u zadnje vrijeme svjedoci smo ogromne navale jeftinijih kopija originala koje u danim situacijama znaju ugodno iznenaditi.

Osnovu podjelu varalica koje koristim u ovom periodu možemo razvrstati na dvije skupine. Površinske varalice – uglavnom su to veći walkeri i slow sinking varijante voblera. Od walkera uvijek imam na raspolaganju dvije vrste, one sa zvečkom i one bez nje. Naime, u određenim situacijama glasna zvečka zna napraviti ogromnu razliku u ribolovu, dok s druge strane ima dana kada su silent varijante walkera jedino što brancin prima. Karakteristika i jednih i drugih su veće dimenzije. Veličine walkera od 10-15 cm su idealne za ovaj period. Lete dovoljno daleko, a još uvijek se mogu voditi i sa nešto „nježnijim“ priborom. Moji favoriti su Ima Ams Salt Skimmer kao i fresh water varijanta skimmera namijenjena bassu, Savagearov Top Prey 100, Ima Ams Popkey 120, Megabass Giant Dog SW, Sakura Naja 100 itd. Vođenje walkera treba biti agresivnije od onoga u ljetnim periodima s manjim pauzama, odnosno najčešće i bez ikakvih. Prilikom odabira brzine vođenja walkera vodite se razmišljanjem koliko brzo voditi, a da brancin u zimskom bistrom moru ne skuži prijevaru.

Moj princip vođenja je sljedeći. Nakon što daljeg izbačaja pustim varalicu da leži na površini dvije-tri sekunde, nakon čega napravim dva do tri kraća trzaja vrhom štapa, čisto da „prevrnem“ walkera par puta, nakon čega napravim opet pauzu od par sekundi. Ukoliko ne uslijedi udarac ribe nastavljam vođenje bržim neprekidnim tempom. Udarac obično uslijedi nakon druge pauze ili u početku neprekidnog vođenja. Udarci brancina su sada jaki i eksplozivni. Borba s ribom je poprilična jer je riba sada u punoj snazi. Ovo je sada nešto sasvim drugačije od onoga ljeti. Što se tiče voblera prilikom odabira vodite računa da leti daleko, da ima nešto sitniji rad i da ne roni dublje od metra-dva. Poželjno je i da je slow sinking varijanta iz razloga što se da voditi poprilično agresivno bez da se brzo diže na površinu. Idealne duljine voblera su od 10-15 cm. S ovim veličinama i ukoliko su vobleri opremljeni transfer weightom sigurno ćete postizati potrebne daljine izbačaja.

Kada birate vrstu voblera nastojte odabrati one sa sitnijim radom izduženijeg tijela i ne toliko izraženog belly rolla. Samo vođenje se poprilično razlikuje od onoga ljeti. Naime, konstantno vođenje sa slabim povremenim twitchom iz zgloba je dobitna kombinacija. Agresivan twitch sa čestim dužim pauzama je palio ljeti ali sada samo stvara kontra efekat odnosno plaši brancina. Birajte prirodne dezene naspram svjetlih flash dezena koji inače igraju upravo zbog bistroće mora zimi. Smeđe i zelene varijante te ayu dezeni su sada idealni. Isto tako, klasičan red head dekor, a u zadnjih godinu dana i čisto bijela. Neki proizvođači u svojoj paleti ju imaju pod nazivom Ghost Bobe ili Bone poput Illexa. Prilikom zabacivanja voblera pretražujte što šira područja ne zadržavajući se dulje na jednom mjestu. Ukoliko poznajete mikrolokaciju na kojoj lovite koncentrirajte se na „dublje džepove“ između gušćih pojaseva trave. Na ovakvim mjestima se brancin sada nalazi.

Ukoliko ste dobili nekoliko udaraca riba na jednoj lokaciji, prijeđite dalje, pomaknite se dvadesetak metara u stranu i odmorite prethodnu lokaciju. Nakon par sati vratite se na dobitnu lokaciju i sigurno ćete imati još nekoliko riba. Ono na što apeliram ovom prilikom je sljedeće: kontrolirajte želju za ulovom i uskladite količinu ribe sa stvarnim potrebama koje imate, nastojte imati respekt prema ovoj izuzetnoj ribi kako bi i generacije iza vas s jednakim zadovoljstvom uživale u borbi s brancinom. Želim vam puno uspjeha uz najavu teksta o zimskom panulanju brancina u sljedećim brojevima slatkovodno-morskog Praktičnog ribolova.

Bistro svima

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana