KIS – Keep it simple ili ti ga po naški – ne kompliciraj gdje ne treba

3 min read

PRM / Broj 7 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2015.

Najjednostavnije stvari su zapravo svugdje oko nas…

Piše: Hrvoje Žučko

Koliko ste se puta našli u situaciji da su vam se baš na dobroj poziciji i kada riba prima kako treba zapetljali predvezi, zapeli sistemi za dno i nepovratno se izgubili. Ja poprilično.

Frustrirajuća i iritirajuća situacija iz koje nema brzog izlaza. Ponovo slaganje sistema na moru je Sizifov posao. Neću niti spominjati nizanje perlica, vezanje čvorova i udica na valovitom moru promrzlih ruku. Posebna gnjavaža je to sve raditi u zimsko vrijeme.

Koliko god imali rezervnih sistema na početku ribolova, zalihe se prebrzo tope i uvijek ih je premalo.

Jedan moj prijatelj uporno forsira ribolov na dubokim brakovima na vanjskoj strani Dugog otoka “takmičarskim sistemima“, perlicama jedva vidljivim pod mikroskopom, najlonom od 0,20 i tanjim te olovima od 50 grama. Kao da riba na dubini od 70-80 metara mari za te finese.

Priznajem da sam i sam isprobavao raznorazne sisteme i nisam baš bio pretjerano oduševljen pogotovo onim kupovnim. Ili bi pucali ili bi ješka nakon nekoliko ulovljenih riba petljala predveze. Naime, nije uopće svejedno da li dižete sistem sa 20-30 ili sa 80 metara dubine. Isto tako nije svejedno kakvu vrstu ješke nudite lovini. Poznato je da se veliki komadi srdele ili crva ponašaju kao propeler. Što je duži predvez veće su šance da na površini izvučete nešto slično gordijskom čvoru. Situacija se drastično komplicira ako imate kombinaciju najlona i upredenice.

Fabin predvez

Naposljetku mi je moj dragi prijan Fabijan iz Drašnica, malog mjesta kraj Podgore, otkrio “toplu vodu“ i nesebično odmah podijelio iskustva. Fabijan je malo mozgao i dosjetio se toliko jednostavne stvari da je uistinu briljantno. “Fabin predvez“ mi se toliko dopao da sam odlučio napisati nekoliko redaka o njemu.

Stvar je tako jednostavna da je nevjerojatna. Najbolje u svemu je da vam se ti sistemi u praksi nikada neće zapetljati, neovisno o tome koje debljine su predvezi/pramice i neovisno o tome lovite li tankim ili debelim najlonima. Također je svejedno da li ste ribu našli na 30 ili na 80 metara.

Sistem možete napraviti u par minuta kod kuće i ne košta praktički ništa. Zaboravite povećala, naočale, perlice, čvoriće, štopere, virble i ostale điđe. Sve što vam je potrebno za izradu je malo starog bužira ili izolacije sa elekričnog kabela što manjeg presjeka.

Boju bužira/ pvc izolacije također možete birati po želji.

Odrežite npr. dva centimetra izolacije i po sredini ju LAGANO zarežite skalpelom ili nožićem vodeći računa da ju sasvim ne prerežete. Jedan kraj izolacije navucite na glavni najlon, pramicu provucite kroz drugu polovicu izolacije i zatim zavežite čvorom po želji pramicu na osnovu. Sistem je gotov u trenu. Dužina izolacije određuje i koliko će prama biti odmaknuta od osnove. Garantiram da vam se sistem neće petljati, a ribolov na dubokim brakovima će biti uspješniji.

Fotografije će vam sve reći, a o vašoj maštovitosti ovisi poboljšanje ovog sistema.

Bistro i bez petljanja.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana