Cleat hitch & Round Turn and Two Half Hitches

2 min read

PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Kako je ljetna sezona u punom jeku i upravo ovih dana većina nas provodi najviše vremena na svojim (ili tuđim) plovilima pravo je vrijeme da nadopunite svoje znanje samo naizgled kompliciranim, a ipak tako potrebnim vještinama vezanja uzlova. U ovom broju Praktičnog ribolova naučiti ćete vezati dva vrlo jednostavna i upotrebljiva uzla.

Piše : Andrea Ferlin

Cleat hitch – Vez na bitvu

Prvi uzao iz naslova – Cleat hitch odnosno Vez na bitvu jedan je od prvih koje sam naučio i najčešće ga koristim. Njegova jednostavnost pri vezivanju i odvezivanju je fantastična, kao i pouzdanost kad je jednom pravilno vezan. Sigurno ste primjetili kako mnogi na bitve nabacuju beskrajne osmice i razno razne nepotrebne “sigurne čvorove” pored kojih ovaj uzao izgleda strašno nesigurno i slabo. To je srećom samo na prvi pogled tako pa se nemojte smesti ako vam netko podrugljivo dobaci “što si to vezao?!”.Pored toga što je jednostavniji i sigurniji od raznoraznih kreacija on je i vrlo jednostavan za odvezivanje, pa dok drugi muku muče da se oslobode svog “bitvenog čvora” vi ćete se brzo i jednostavno odvezati jednom rukom.

Round turn and two half hitches – Dvojni poluuzao s vojem

Drugi uzao kod nas je poznat pod nazivom “dvojni poluuzao s vojem” odnosno engleskim Round turn and two half hitches. Jednom ako zapamtite naziv ovog uzla lako ćete ga i vezati jer su upute za vezanje zapravo zapisane u njegovom imenu. Ovaj je uzao također vrlo praktičan i jednostavan kako za vezivanje tako i za odvezivanje. Svoju primjenu nalazi pri vezivanju na kariku, stup, ogradu i sl.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana