PR / Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Možda vam ovo i ne uspije na svakoj plaži ali po našem iskustvu šanse su vam velike – jako velike!

Lovili i u dobrom raspoloženju napisali Žmara i Begi

Vrućina! Ljepša polovica se pored vas vrti ko na roštilju pokušavajući uhvatiti boju. Klinci skaču, kupaju se, rone do iznemoglosti. I tako danima. Pribor je u autu, ali toplo more i prepuna plaža ne daju vam nikakve izglede da u miru zabacite. Ako vam se od sunca i zavrti u glavi pa izvadite pribor pokušavajući zabaciti među kupačima, sigurno ćete udicom uloviti susjedovog klinca sa čijim ocem ionako ne razgovarate otkad su mu se prošle godine „slučajno“ izbušile dvije gume na Alfi u kojima je našao trokuke 3/0. Kako su se tamo našle ni danas vam nije jasno, a bile su tako dobro spakirane u škaniclu? Kako ogromno more i u njemu ribe, a vi ni nakon petog dana godišnjeg niste ni zabacili. Nemate viziju?

Mračna posla

E, sad je stvarno vrijeme da pokažete ko je lovac a tko sakupljač plodova na toj plaži, a i da svojoj obitelji i ekipi s kojom ste na moru ulovite pravi morski ručak. Čisto radi predostrožnosti i iz osobnog iskustva preporučamo da hvaljenje i priče oko toga što će se i kako loviti i uloviti (te sutra ručati) ostavite nakon provedenog nauma – da vas duga jezičina ne bi koštala… Radije samozatajno šutite (po tom smo mi ribiči poznati).

Dakle, svaka plaža na kojoj se danju kupate, ronite, skačete, špricate… potencijalno je dobro mjesto za ribolov, osobito u ovom drugom dijelu sezone, dakle, u drugoj polovici kolovoza. Naime, sve te ljudske aktivnosti danju preoru dno bolje od olujnog juga. No gliseri, skuteri, djeca i vreva otjerat će svaku ozbiljniju ribu daleko izvan dometa bilo kojeg štapa zabačenog s obale. No navečer se sve smiri i većina plaža ostaje pusta već u večernjim satima. A nakon ponoći nastupa i potpuni mir. Poznato je da u ljetnim mjesecima sparidi poput fratra, orade i ovčice noću prilaze obali i pod okriljem mraka se hrane sve do svitanja. Dno koje su kupači danju doslovno preokrenuli osobito je zanimljivo jer im se time otvara put do mnogo prirodne hrane. Zbog toga takva mjesta nikako nemojte ignorirati nego na njima pokušajte loviti.

Kako izgleda prava lokacija i što mora imati?

Da vam ipak pomognemo oko izbora plaže. Mi smo najbolje rezultate imali na dva tipa plaža kojima je zajednička jedna osobina a to je da su plitke! Naime, nema neke koristi od kupača ako je nakon dva metra od obale more duboko šest metara… Prvi tip su pješčane položene plaže (vole ih klinci) koje su plitke i nakon više desetaka metara od obale. Drugi tip su također pličine ali im je dno u pločama i kamenju prošarano pojasevima posidonije. Slike koje vidite uz ovaj tekst snimljene su na plaži koja se nalazi istočno od Biograda. Uvala se zove Crvena Luka, a već smo ju kao lokaciju opisali u Praktičnom Ribolovu prije koju godinicu. Karakteristike ovog terena su, osim plitkog mora i kamenog dna i vrlo jake struje (rekli bi domaći kurenti) koje miješaju more i donose svježu vodu i kisik omogućujući ribama da unatoč ljetnim temperaturama tu traže hranu. Osim spomenute sličan teren i dno je i u okolici Vodica, Turnja (u samom Turnju su struje izuzetno jake i orade su uvijek prisutne)…takvih je mjesta na stotine.

Pješčane plitke plaže uz nešto rjeđe posjete orada noću rado posjećuju ovčice koje su također vrlo zabavni protivnik. O ciljanom ribolovu na njih pisali smo vam prije dva broja pa tamo pogledajte.

Kada je najbolje loviti?

Shvatili ste da danju to nema smisla. Dakle, od ponoći do zore je najbolje (ustvari jedino raspoloživo) vrijeme. No da se ne biste dizali i drugi dan neispavani bauljali kao zombi po plaži, poslužite se čudima moderne tehnike i malo prosurfajte svojim pametnim telefonom te pogledajte tablicu plime i oseke za mjesto na kojem mislite loviti. Idealno je ako se vrh plime pogodi pred svitanje. Na taj način ćete porast imati u vrijeme kad je plaža najmirnija a ribe najbliže obali. Mjesec na moru pomaže no mi smo dobro lovili i po mraku. Kažu domaći da je najbolji period za orade u mjesecu tjedan prije i tjedan poslije punog mjeseca. U svakom slučaju, ako niste domaći i ne možete baš puno birati jer su vam na godišnjem dani (i noći) dragocjeni, lovite onda kad možete. Ovaj posljednji pasos teksta dakle ignorirajte pri odlasku na ribolov ali ga zapamtite kao dobar izgovor boljoj polovici ako vaša noćna avantura ne uspije. –„Draga, bila je totalna oseka, znaš da nijedna riba u to vrijeme ne prilazi obali.“ Tu se još nadovežete: -„Mjeseca ni za vidit, a na moru riba neće ako mjesec ne obasja, previše plankton svijetli pa riba vidi najlon i udicu“. Ako imate sreće (a vaša obitelj nesreću) da vas u vrijeme odmora pogodi koja ciklona i sa jakim južnim vjetrom podigne i dobre valove, onda ste ulovili jack pot na odmoru. To su vrhunski uvjeti za ribolov, a kako je plaža pusta možete loviti i ujutro…

Udice, predvezi, mamci…

Neki dan slušam prijatelja, inače dobrog slatkovodnog ribolovca: -„ Znaš, meni je oradica od pola kile zdrobila Ownericu 1/0 Cutting Point. S kojim udicama ti loviš? Ja više ništa ispod 3/0 ne bacam“. Žalosno je što taj od tog događaja nije ništa ni ulovio..

Udica (inače odlična) mu je pukla jer nije navikao da su udice na moru potrošni materijal i da hrđaju doslovno u danu. Nakon što smo probali na desetke modela udica za oradu, od onih velikih s tankom ili debelom žicom pa do sitnih tankih i/ili jakih, došli smo do spoznaje da oradu najbolje love udice veličine 4 izrađene od srednje debele žice. Najbolji modeli su Gamakatsu LS3310F, Sasame Chinu i Porto Chinu, Iseama, Owner Chinu, a ako baš želite veću udicu zbog velike ješke (bibi ili volak) nabavite Sasame Super X veličine 1. Ta je udica nešto veća ali je lagana i od tanke žice pa ju orada proguta bez da ju osjeti. Uvijek koristimo udice s pločicom jer se ješka iglom na njih najlakše navede. Dakle, mala udica i predvez od fluorocarbona debljine 0.28 mm (Sunline V Hard je naš trenutni favorit, a u sam vrh spada i Seaguar) je sve što vam je potrebno. Olovo je uvijek klizno, a predvez ispod njega ne treba biti predugačak jer lamatanje velike ješke po zraku samo smanjuje daljinu izbačaja dok dugi predvez ne pridonosi realizaciji ugriza. Idealna dužina predveza je oko 35 cm. Samo da se vratimo na trenutak kod malih udica koje orada s lakoćom drobi svojim čeljustima. Kad jednom ulovite oradu i u krugu obitelji ju u slast pojedete, pokušajte od žene oteti glavu (oradinu) iz koje je ona upravo vilicom iščupala obrazine (mljac), (pazite da vas ne ubode vilicom (žena, ne orada)) i uzmite obje oradine čeljusti u ruke. Kad ih dobro pogledate shvatit ćete da nema te udice koja bi se ubola u njih, bila velika ili mala, tanka ili debela, oštra ili …

Dakle, poanta je da orada uzme mamac i gutne ga „do riti“ ne sluteći ništa, a kad ju udica ubode negdje u ždrijelu ili u meso obrazina (najčešći slučaj) nije vas baš puno briga da li su joj zubi i čeljusti tvrde ili nisu. Kad naješkate crva, bibija, volka, trpa itd., važno je da cijeli vrh udice bude slobodan.

Surf štapovi

Iako smo zagovornici teorije (dakle, Begi je bio uvjeren) da sa dvodijelnim šaranskim štapom možete loviti orade gdje vam je volja jer daleko baca i ima dovoljno snage za izvlačenje ribe, zadnji ribolov u Crvenoj Luci nas je uvjerio (Žmara je dakle uvjerio Begija) da trodijelni Surf štapovi imaju veliku prednost pred prije spomenutim Carp štapovima. Naime, daljina bacanja im je veća čak i kod bacača koji su nenavikli na njihovu težinu, a izvlačenje ribe zbog tvrdoće špice jednostavnije sa mnogo manje gubljenja ribe u priobalnim škrapama i iza kamenja za koje niste ni znali da postoji, a orada ga je iskoristila. Dakle, ako ovaj sport želite češće upražnjavati savjetujemo vam kupovinu opreme koja je izmišljena za ovaj ribolov, a ne kompromise (upravo smo vam dali alibi da prije godišnjeg svratite u ribički dućan i …znate već). Najbolji trodijelni surf štap koji smo probali je Trabucco Cassiopea dužine 450 cm i akcije do 200 g.

ARMIRANI CRV

Veliki morski crv poznat je kao jedna od najboljih ješki, no isto tako, u toplije doba godine pri ribolovu sa obale može vam se dogoditi da je teren prepun sitne ribe koje su sposobne i najveće i najžilavije komade crva pojesti svojim sitnim zubićima doslovno u minuti. Pri lovu sa obale uvijek koristim veće komade crva dužine i do deset centimetara i obavezno ih omatam filom elasticom koji ipak malim napastima oteža posao te omogućava većoj ješki da dočeka pravu ribu.

Griz, realizacija i izvlačenje

Dakle, loviti treba sa tripoda na kojem su indikatori. Preklopnik treba biti otvoren a najlon napet i zavučen pod gumicu koju ste vezali na blank štapa iznad role. Kad orada prvi put povuče i izvuče omču najlona iz gumice najlon postaje slobodan. Kod klasičnog griza orada obično stane na trenutak ne izvlačeći najlon. Taj „trenutak“ može potrajati od par sekundi do par minuta. Nakon tog prvog divljeg povlačenja treba doći do štapa, primiti najlon iznad role među prste i čekati da orada ponovo počne izvlačiti najlon. Kad se to dogodi trenutak je za munjevitu kontru i izvlačenje bez puno taktiziranja ma koliko orada vukla. Ako se radi o velikoj ribi, dobro naštimana kočnica role „reći“ će vam da ste pretjerali sa pritiskom kod izvlačenja.

Ako je griz „divljački“, tj. orada nakon što je iščupala omču iz gumice uopće ne staje nego samo izvlači najlon iz role, najveća greška koju smo i mi napravili barem stotinu puta je odmah zategnuti. Dakle i kod tih grizeva treba dočekati da riba stane i pričekati da opet krene pa tek onda zategnuti. Zašto je to tako? Naime, orada se navikla hraniti školjkama i ostalom tvrdom hranom koju otkida s kamenja i drobi čvrstim čeljustima. I ona to radi svaki put i s ješkom na udici. Ona prvo primi ješku, zatim ju naglo ponese (dakle, otrgne sa podloge), zatim stane i proguta. Nakon toga bezbrižno krene dalje (ponovo ponese najlon). Kad ju zategnete u tom trenutku – fulanja su svedena na minimum.

Indikacija griza

Štapove je na moru uvijek najbolje postaviti na visoki tripod sa električnim indikatorima ugriza. Tripod koji najradije koristim je izrađen od prokroma i sve tri noge su mu teleskopske. Naglasio sam materijaj jer mnogi koriste aluminijske tripode koji su lagani za nošenje ali i zbog te lakoće dosta nestabilni. Moj je težak i stabilan. Ako koristite aluminijske, oni obično u centru imaju kukicu koja služi za otežanje. Najbolje je sa sobom ponijeti mrežastu vrećicu (npr. onu za krumpir) i u nju staviti par kamena te objesiti na kukicu kako bi tripod postao čvrst i stabilan.

Nadam se da smo vam dali viziju što, kako i gdje (u)loviti na godišnjem. A kad nakon obilnog ribljeg ručka budete nazdravljali čašicom crnog ekipi i obitelji sjetite se i nas. U suprotnom, dok neispavani s tamnim cvikerima koji skrivaju podočnjake i štite vas od pretjeranih sunčevih zraka i optuživačkog pogleda vaše drage – Di si ti bio cijelu noć? Na Zrću, ha? – budete nabadali mesni doručak, nemojte nas kriviti. Ipak je to ribolov – sport na čiji uspjeh djeluje toliko faktora da uvijek, ali baš uvijek, imate dobar izgovor ako ništa ne ulovite!

P.S. Ako nakon neprospavane noći nemate dosta ribe za roštiljadu, a niste se mogli suzdržati od hvaljenja prethodne večeri, u svitanje obično u sva veća mjesta na obali stižu plivarice. Koja kila friških šaruna i lokardi može spasiti situaciju… ha-ha.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana