Duo International Lures voblerima na Jadranu

6 min read

PRM / Broj 8 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2015.

Japanski proizvođač varalica Duo International Lures najveći dio svoje ponude temelji na morskom ribolovu. Velik dio tih voblera primjenjiv je za ribolov u uvjetima kakvi prevladavaju na našem moru, a nekolicina njih već se godinama uspješno i koristi na Jadranu…

Piše & foto: Zdravko Šavor

Saltwater serija Duo varalica

Duo International Lures u zadnjih je par godina prošao put od proizvođača varalica isključivo poznatog i dostupnog u Japanu, pa do širom svijeta priznatog brenda čija popularnost ubrzano raste. Posebno su ponosni na uspjeh i porast popularnosti na sjevernoameričkom kontinentu, gdje su u svoj tim uključili Bassmaster Elite Series profi natjecatelja Kevina Hawka i još nekolicinu profi ribolovaca. No vratimo se na Duo varalice. Iako velika većina voblera jednako uspješno lovi i morske i slatkovodne predatore, Duo International svoju paletu proizvoda dijeli na Saltwater (morski), Freshwater (slatkovodni) i Bass (pastrvski grgeč) program. Većina njih ima svoju primjenu i u slatkoj i u slanoj vodi.

MOAB

Kada bih morao birati samo jedan plitkoroneći vobler minnow oblika za ribolov moj izbor bi bez puno razmišljanja pao na MOAB 120F model. Strašno učinkovit vobler i ujedno moj najdraži Duo model, čijoj lovnosti su svjedočili mnogi na zajedničkim morsko – slatkovodnim ribolovima. Osim što na rijekama i jezerima vara smuđeve, pastrvske grgeče, štuke i bolene, na moru ga vrlo rado koristim u ribolovu brancina na plićim terenima i prijelazima iz plitkog u duboko. Preferiram dulji 12 centimetarski model iako je i kraći 8,5 cm dug model prilično lovan. Ono što mi se posebno sviđa je njegova inicijalno tromija akcija, s bočnim otklonima od linije kretanja. Najbolje ga je voditi polagano s pauzama, a deklariran je za wobble and roll akciju. Dobro reagira i na twitchanje i oštriji rad sa vrhom štapa, te, iako nije suspend, polagano izranja i ostaje u zoni griza. Omiljena boja mi je bez sumnje Neo Pearl bijela za uvjete smanjene bistrine u moru (ta boja jednako dobro radi i u kristalno bistroj vodi), a svakako bi bilo dobro nabaviti neku od plavih nijansa poput Sardine, Chigomori Sadine te Mazume Sardine. Na Jadranu isprobano lovi brancine, strijelke i lice.

Tide Minnow serija

Tko još špina brancine a nije čuo za neki od voblera iz velike Tide Minnow serije? Razni modeli minnow oblika različitih karakteristika razvijeni su s namjerom da pokriju gotovo sve situacije na moru s kojima se možete susresti, umjesto da imate jedan vobler za sve prilike. Teško je nabrojati sve modele, no svakako vrijedi posebno spomenuti neke od njih. Za one koji preferiraju manje varalice tu je Tide Minnow 75 SPRINT.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Iako mališan, posjeduje sjajne bacačke karakteristike i u moru odlično reagira na twitchanje. Radi i kod sporog i kod brzog povlačenja, pri čemu zadržava svoje sjajne plivačke sposobnosti. Da ne zaboravimo, ovo je tonući model koji odlično radi u propadanju. U rasponu Tide Minnow modela u duljinama od 10 – 17 cm, teško se snaći i vjerojatno nećete pogriješiti niti sa jednim od njih. Meni se posebno sviđa Tide Minnow Slim 140 model koji predstavlja sredinu u izboru između modela 12 i 17,5 cm. Riječ je o plivajućem modelu i savršeno imitira plijen koji pliva u sloju mora jedan metar od površine, a svojim izduženim i istanjenim tijelom može podsjećati na iglicu. Odličan je izbor za ribolov na plažama, te uz stijenje po uzburkanom moru. Možete ga primijeniti kod twitchanja strijelki i lica, a prilikom sporijeg povlačenja lovi i brancine. Siguran sam da bi se mnogi Tide Minnow modeli odlično ponašali i kod tehnike panulanja.

Realis Jerkbaits

Nominalno Realis Jerkbaitovi su namijenjeni ribolovu pastrvskog grgeča, odlično love i štuke, a na ostalim svjetskim morima i razne vrste riba. Loveći sa njime na Jadranu često su ga pratile lice i strijelke koje su ga redovito silovito i udarale. Ako moram birati boju za more onda je to svakako Blueback Hering, a nećete pogriješiti ni sa Indigo Halo ili Pro Blue Ghost. Plavo je dobar izbor ako je riječ o strijelkama, a da u Jadranu nema strijelki špinanje bi bilo puno dosadnije i često nemoguća misija.

Na stranu to što je strijelka ili bluefish (eng.) invazivna i alohtona vrsta u našem moru koja je do prije nekoliko godina bila nepoznata većini naših ribara i ribolovaca. Dakle, Jerkbaitovi se proizvode u dubokoronećoj i suspend verziji, a na moru sam uglavnom koristio suspending modele od 11 cm. Taj vobler dizajniran je za savršeno bljeskanje prilikom twitchanja, a može se voditi na sve moguće načine ovisno o mašti i imaginaciji ribolovca. Savršeno je izbalansiran zahvaljujući naprednom “tungsten weight transfer” sustavu unutar tijela voblera. Prilično se daleko baca, a prilikom twitchanja u pauzama na dubini trenutnog zarona ostaje dugo u zoni griza.

Ludilo na površini

Strijekle i lice, pa i brancini, osim na voblere rado udaraju i na površince, a i tu Duo ima svoje adute. Bay Ruf Manic 115 jedan je od njih. Taj vobler je toliko popularan u Japanu za ribolov brancina da ga gotovo niti ne reklamiraju u svijetu, pa se ne nalazi u internacionalnom katalogu varalica. Kako se sve tajne danas vrlo brzo saznaju, ovi modeli uspješno ganjaju bolene na europskim rijekama, a na našem moru kobni su za sve predatore koji se hrane na površini. Doduše, 80% ulova dugujem prozirnoj – transparentnoj “ne boji”, koju valjda zbog toga što ju ne vide dobro, ribe ganjaju i napadaju sve dok ju ne pogode. Kod ostalih boja zna se dogoditi da strijelka odustane. Ova varalica zbog svoje težine i oblika leti rekordno daleko, a to je svakako plus i idealna je za brzinsko pretraživanje površinskog sloja mora. Svoju primjenu kod nas imaju i dog-walk modeli Realis Pencil 85 i 110. Na pozicijama poput ušća Neretve oni bi mi bili jedan od prvih izbora.

Za one koji vole sitno… i krupno

“Ultra light” serija malih voblera za more zove se Tetra works, a tu bih dodao i popularnog tonućeg Ryukija, koji je proslavljen na pastrvskim vodama, no meni je u veličinama 60, 70 i 80 odličan izbor za more. Osobno nisam prevelik ljubitelj voblera ispod 6 – 7 cm duljine, no siguran sam da će ovi manji modeli velikom broju špinerske populacije biti zanimljivi. Dok Toto, Bivi, Perakko i Yurameki imitiraju sitne ribice, Koikakko i Ikakko imitiraju sitne lignjice, a Ebikko kozicu. Te, kao i sve ostale modele možete pogledati na http://duo-inc.co.jp/en

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tune! Svi kažu da ih u Jadranu ima dosta i da ih love raznim tehnikama, pa i varalicama. Rough Trail 18,8 cm dug i 68 g težak plivajući je pencil vobler kojim se one navodno uspješno love diljem svijeta. Meni je taj model, kao najveći Duo vobler, opet zanimljiv za ribolov štuka jer se svojom akcijom ponaša poput jerkova.

Teška artiljerija za kraj

Iako nisam imao prilike loviti s većinom minnow jigova iz serije Press Bait, siguran sam da sa njima nećete pogriješiti bilo da lovite palamide ili tune u propadanju ili da ciljate na ribu koja se hrani na dubinskim brakovima. Modela ima priličan broj pa ih neću sve navoditi, sve ih možete pogledati na http://duo-inc.co.jp/en/saltwater/press-bait . Za većinu njih postoje i video klipovi na kojima se vidi njihov rad i akcija u moru.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana