SURF VS ŠARANSKI ŠTAPOVI ZA RIBOLOV ORADE

8 min read

PRM / Broj 8 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2015.

Ustvari sve je jednostavno ako kupujete novi štap, kupite onaj specijaliziran za tu namjenu i uživajte u ribolovu…

Piše: Aleksandar Žmara

Neki dan me nazvao poznanik i upitao me za savjet. Naime, kupio bi feeder štap i onda s njime lovio orade sa obale i na bolentin iz broda. Čitao je da se tako može loviti. Odmah sam se sjetio članka „Feederom na orade“ Davora Strmečkog kojeg smo objavili u drugom broju Praktičnog ribolova more. Dakle, taj tekst je bio napisan od čovjeka koji inače feederom lovi šarane, a na godišnjem mu je dobro došao i za orade i lijepo se nalovio. Naime, riba ionako vidi samo krajnju prezentaciju i ne tiče ju se da li vi na obali zabacujete starom Germinom ili super modernim trodijelnim surf štapom. Uz to bilo je tu još tekstova u drugim časopisima koji su slatkovodni pribor, konkretno šaranske štapove, dizali u nebesa i stavljali ih čak ispred modernih surf i beach ledgering štapova specijalno izrađenih za tu namjenu. Sve je to dovelo do prilične konfuzije. S obzirom da sam dobar dio svog ribolovnog staža proveo tražeći i loveći orade s obale i otoka prešavši tako veći dio jadranske obale i s obzirom da je moj morski staž došao tek nakon preseljenja u Šibenik, nakon dugogodišnjeg ganjanja šarana po grabama oko Zagreba mislim da sam kompetentan reći par riječi o temi i dati vam smjernice da ne činite greške kupujući pribor koji ćete morati mijenjati (jer taj je daleko najskuplji).

Surf štapovi

Dakle, krećemo od pretpostavke da ste krenuli u kupovinu novog štapa. Naravno, ako već imate šaranski štap, feeder štap, običan teleskop ili slično i njime više ili manje uspješno lovite orade na vašem terenu „tko sam ja da vam sudim?“. Naravno, to možete činiti i dalje i uživati u ribolovu. No ako ste kod kupovine novog komada pribora za lov orade sa obale onda biste trebali znati osnovne karakteristike specijaliziranog pribora, njegove prednosti i mane pa tek onda donijeti odluku. Ja tu naravno neću raspravljati o modelima niti o cijenama. Svatko neka se pokrije koliko mu je deka dugačka, ribolov je ionako sport u kojem uživaju svi „od 7 do 77“ bez obzira na dubinu džepa.

Dakle, ovu kratku priču počinjem sa pravim surf štapovima. Pravi surf štap je trodijelne konstrukcije (iznimno dvodijelan) dužine 4.2 ili 4.5 metra, težine bacanja od 120, 160, 200 pa čak i 250 g. Izrazito brze vršne akcije. Pri zamahu tj. punjenju ovakvog štapa treba imati dobru tehniku i dosta snage da bi ga se dovoljno ubrzalo i iz njega izvuklo maksimum. Konkretno Surf dužine 4.5 m i snage 200 g kakav koristim je toliko jak da će nekome nenaviklom na njegovu snagu najčešće na kraju zabaca izletjeti iz ruke kao što se to desilo vašem uredniku kad je prvi puta pokušao njime mahnuti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Zbog toga kao neki optimum preporučam trodijelni surf dužine 4.2 m do 160 g. Nemojte biti opterećeni kupovinom dva ista štapa. Čak je i bolje da jedan bude jači, a drugi slabiji jer nikada nećete na istom terenu loviti na istoj daljini od obale. A kad vam jedan počne raditi ionako nećete stići ješkati i loviti na oba. Pa sada da vidimo što to pravi surf može, a svi drugi ne mogu. Surf štap je izrađen sa idejom ribolova daleko od obale, uz to on je sposoban veliku i nimalo aerodinamičnu ješku poput npr. cijelog bibija baciti izuzetno daleko. Kad jednom zategnete ribu i dignete štap skoro okomito na površinu vode on će vam zbog svoje snage omogućiti da i najveću ribu brzo dignete od dna (ja sam dizao zubace i po pet kila teške) i ne dopustite joj da vam pobjegne u škrape i tako se spasi. Dobar surf štap ima meku osjetljivu špicu na kojoj ćete s lakoćom vidjeti svaki griz ribe, a on će vam za vrijeme borbe s ribom čuvati predvez od pucanja. Dakle, da ne duljim, trodijelni surf štap je moj izbor nakon što sam prošao sve faze, od šaranskog preko teleskoskog surfa do raznih kombinacija koje su se uvijek pokazale polovičnim rješenjima.

Dalekometni bibi 1

Ponekad se ni sa pravim surfom ne može postići željena daljina bacanja. Tada treba pribjegavati mnogim trikovima. Prvi je smanjivanje ješke za koju znate da će ju velika riba ipak prihvatiti. Ovaj sistem sam nazvao izvrnuti bibi.

Šaranski štapovi

Dvodijelni ili trodijelni šaranski štapovi su izrađeni za ribolov –šarana. Šaran kao riba naraste i preko 30 kg težine a ti najveći bore se slabije od orade teške tri kile. Dizajnirani su da šaranu ne poderu usnicu, što znači da osim vrhom oni najčešće rade i srednjim dijelom savijajući se i čuvajući šaranova usta od prosijecanja malom udicom. Iako su vrlo ugodni za zabacvivanje i ribolov, priznajem, mogu biti bolji izbor na čistim terenima bez prepreka gdje se orade love na daljini do pedeset metara od obale. Oni ne mogu baciti veliku ješku daleko niti imaju snage u kritičnom trenutku dići veliku ribu od dna i tada ju obično bespovratno gubite. Koliko ste kapitalnih orada u životu imali na udici? Jednu, dvije, nijednu… ako se želite ograničiti na ribe do kilograma onda izaberite šaranske štapove… Ne kažem da sa njima ne možete izvući kapitalca ali da budemo iskreni možete to i sa Germinom od dva metra, samo trebate imati sreće. Ovdje nisam spomenuo teleskopske šaranske štapove, oni su promjenjivi jednako kao i teleskopski surfovi. Čitajte u nastavku.

Teleskopski surf štapovi

Ovi štapovi su najčešći na našoj obali. Najveća im je prednost što se sekcije teleskopski uvlače jedna u drugu, transport je lagan a štap se brzo sastavlja i rastavlja. Ako štap kupujete radi transporta onda su oni vaš prvi izbor. Oni imaju dva problema. Prvi je što su teleskopske sekcije tankih stijenki da bi se mogla dobiti mogućnost teleskopskog sklapanja (problem konstrukcije). Tanke stjenke nemaju dovoljno snage da odrade posao za koji ste ih kupili tj. ne možete zamahnuti svom snagom sa teleskopskim surfom težine bacanja npr. 150 grama ako ga opteretite olovom od 80 grama i cijelim bibijem, a da on kao prvo postigne željenu daljinu, a kao drugo da u tom zamahu ne pukne. Opet, ako lovite na daljinama do 60 m i lovite ribe teške do kilograma teleskopski surfovi su zanimljiva igračka.

Chris standing up holding his daughter Elva

Drugi problem je da nema načina da spriječite sitne čestice pijeska da uđu među sekcije. Na ribolovu ili puše vjetar ili pada kiša i sve to podiže sitan pijesak koji se zalijepi za sekcije. Vi štap sklopite i time pijesak uđe među sekcije. Kad ga sljedeći puta budete rastavljali ono zrnce pijeska poput najoštrijeg skalpela napravi tanak rez po vašoj tankoj grafitnoj stjenci. Vi zamahnete i sekcija pukne. Istina, možete štap dobro istuširati nakon svakog (baš svakog) ribolova i tako isprati zrnca pijeska. A što je sa ribolovima kada se u tijeku jednog dana više puta selite tražeći ribu? Nakon što sam polomio dvije garniture vrhunskih teleskopa ne želim ih više ni vidjeti…

Dalekometni bibi 2

Istisnuti bibi

O ovom načinu već smo pisali i nazvali smo ga „žlemani bibi“. Iako mnogi lovci na orade tvrde da bibija treba što manje oštetiti da bi u njemu ostala oradi neodoljiva tekućina ja sam se uvjerio da ovako pripremljen odlično lovi, a može ga se mnogo dalje baciti od cijelog punog izmeta i vode.

Beach Ledgering štapovi

E ovo je opet nešto ozbiljno, ali pod uvjetom da se radi o trodijelnim štapovima (dakle nikakvi teleskopi ne dolaze u obzir – čitaj gore). Beach Ledgering je zamišljen kao finiji štap koji pokriva udaljenosti do nekih 80 m od obale. Njime se lovi na pješčanim dnima i glavni cilj su ovčice, a tek onda orade. Beach Ledger štapovi mogu imati jedan osjetljivi vrh ili pak više izmjenjivih quiver tip indikacijskih vrhova različite tvrdoće izrađenih od fibreglasa ili grafita. Vrhovi su obavezno obojani vidljivim fluo bojama. Dakle, Beach Ledger nije zamjena za surf nego štap za sasvim drugu tehniku ribolova. Mnogo su lakši i ugodniji za rukovanje od pravih surf štapova i namijenjeni bacanju manjih ješki.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Zaključak

Kod kupovine sljedećeg štapa za orade sjetite se ovog članka i razmislite na kakvom terenu lovite te što taj komad pribora mora moći odraditi. Ukoliko lovite s velikim ješkama daleko od obale, na teškom terenu i očekujete kapitalnu ribu, onda je trodijelni surf štap jedini izbor. Ukoliko lovite bliže obali i na vašem terenu nema prepreka dobar će biti bilo koji od spomenutih štapova. Uživajte u ribolovu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana