PRM / Broj 10 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2015.

Najbolje vrijeme za prakticiranje egging tehnike predstavljaju dva sata nakon vrhunca plime. Idealno bi bilo početi loviti samo jedan sat nakon vrhunca, kako bismo mogli iskoristiti cijeli silazni dio plime, kao i naknadne faze uspona. Izvrsno se može loviti i dva sata po vrhuncu oseke…

Piše: Paolo Polimeni
Preveo: Tomislav Horvatić

Tehnika kojom ćemo se baviti u ovom tekstu je egging, odnosno lov liganja i sipa s obale tijekom cijele godine. Pritom će se razmotriti razne metode i tehnike za poboljšanje uspješnosti iste. Prvi dio teksta bit će posvećen ljetnom eggingu, prvenstveno za ribiče koji ovu tehniku koriste kako bi lakše došli do živog mamca, a drugi je dio posvećen eggingu tijekom zimskog perioda. U posljednje je četiri godine ova tehnika doživjela veliki procvat u smislu povećanja zadovoljstva ribolovaca istom te praktične primjene na našim obalama. Gledajući sve veći broj zaljubljenika u ovu disciplinu, nameće se zaključak kako će, u bliskoj budućnosti, njihov broj kao i zadovoljstvo samo rasti. U Italiji postoji mnoštvo fanova lignjolova, a primjese drevnih japanskih ribolovnih tehnika, uz određeno osnovno znanje o lovu liganja koje većina ribolovaca posjeduje, rezultira činjenicom kako je pronalazak žive ješke danas relativno laka zadaća, pritom ne treba zanemariti niti kulinarsku vrijednost glavonožaca.

Svi ju mogu prakticirati

Egging je tehnika namijenjena svim dobnim skupinama, mladima i starima, ženama i djeci, a može se prakticirati tijekom cijele godine. Naravno, postoje bolja i lošija razdoblja, pa će od svibnja do rujna loviti većinom oni koji ribolovom zarađuju za život, a od listopada pa sve do početka proljeća slijedi udarno razdoblje, pa će se ovdje uključiti i oni koji, osim sportskog nadmetanja, traže i kulinarske delicije.

Faza rasta glavonožaca počinje krajem ljeta, a završava krajem proljeća. Ovaj nam je podatak izuzetno bitan, jer ukazuje na problematiku veličine liganja i njihove ciljane lovine u određenim razdobljima, a uzimanje ovog parametra u obzir nam pomaže pri izboru veličine našeg mamca. Odlučujući je faktor zasigurno izbor lokacije lova. Mjesta s jakim kurentima i velikim količinama sitne ribe uz obalu nepogrešivo sugeriraju prisutnost lignje. Dobre su pozicije i one s velikim padom dubine. U noćnom lovu odlične su pozicije osvijetljene rive (ili luke) priobalnih gradova. Lukobrani i rive na kojima se konfiguracija dna svodi na pijesak pomiješan s kamenjem i morskom travom mogu biti dobar izbor. Općenito je dobro poznavanje podvodnih struktura presudno u uspješnom lignjolovu.

Pravo vrijeme

Lignja prilazi kraju zalaskom sunca, a ovdje ostaje do ranih jutarnjih sati. Možemo ju potražiti u svim slojevima mora, a brzo pretraživanje slojeva vodenog stupca ključno je u otkrivanju njene prisutnosti i uspješnog lova. Sipu također možemo pronaći uz sam kraj, svega nekoliko metara od obale, a preferira pješčane sprudove, kao i stjenovita dna s rupama gdje se kamuflira i u zasjedi vreba svoj plijen. Kako bismo se uspješno bavili eggingom potrebno je sve spomenute parametre uzeti u obzir.

Najbolje vrijeme za prakticiranje egging tehnike predstavljaju dva sata nakon vrhunca plime. Idealno bi bilo početi loviti samo jedan sat nakon vrhunca, kako bismo mogli iskoristiti cijeli silazni dio plime, kao i naknadne faze uspona. Izvrsno se može loviti i dva sata po vrhuncu oseke. Idemo u detalje razmotriti što vam je sve potrebno za potpuni egging doživljaj. Ako se sjećate, ranije sam se referirao na veličinu liganja i sipa, koje su manje u ljetnim mjesecima. Zato je i mamac kojeg koristimo mnogo manji od standarda. Cilj je, naime, da je mamac što sličniji sitnoj ribi, u izobilju prisutnoj u priobalnom području, a kojom se lignja hrani. Izbor boja koje koristimo u ribolovu uglavnom će imitirati situaciju koju zateknemo na svom ribolovnom terenu, a temelji se na tri bitna kriterija: stupnju prozirnosti mora, stupnju aktivnosti lignje te svjetlosnim uvjetima. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i dostupnosti ribolovnog pribora imamo mnogo opcija.

Srećom, u ovom slučaju imamo toliko mogućnosti za izbor. Mnoge tvrtke na tržištu sada nude razne dekore mamaca, primjerice fluorescentno reflektirajuće ultraljubičaste (keimura), obložene toplinskim materijalom koji služi da zadrži toplinu (Yamashita Live). Posljednje koje možemo pronaći na tržištu su modeli koji privlače lignje i akustičnom komponentom (zveckanje). Postoje i modeli koji osim navedenih karakteristika uspijevaju privući lignje zahvaljujući novim otkrićima pod imenom 490 nm, gdje broj pokazuje raspon boja na njenom tijelu (490 nm) koje skosavica reflektira.

Odabir boje mamaca

Općenito, za vrijeme izlaska i zalaska sunca, tijekom promjene svjetla, koristimo nijanse narančaste i crvene boje, ili pak, fluorescentne inačice. Dok noću koristimo najblještavije ili one kontrastne ili pak vrlo tamne nijanse. Uvijek koristite egi varalice s posebnim UV premazom koje je vidljivo samo pod UV lampama. Što se tiče dnevnog ribolova s punim povjerenjem možemo i dalje koristiti imitaciju plave ribe sa srebrnom bazom. Izvrsna je dnevna boja i boja duge.

Štapovi koje koristimo mogu biti klasični deklarirani za egi tehniku, ali poslužit će i Ultralight modeli i Light Rock Fishing varaličarski štapovi od 7 do 8 stopa uz role veličine 2500/3000. Role te veličine poslužit će za ljetni egging pod uvjetom da koristimo tanku upredenicu PE 0.8 ili PE 1.0. Osim same težine varalice moramo uzeti u obzir i njenu brzinu tonjenja, a da pritom i dalje, usprkos jačim strujama, ima normalan rad. Uzmite u obzir i pravilno postavljanje varalice.

Tijekom mjeseca rujna obavili smo jedan test ribolov koji je pokazao dobre rezultate pri lovu s obale. Pritom smo, uz uobičajenu egi skosavicu, dodali mali fluorescentni silikonski mamac uobičajenog naziva Oppai (koristi se za tataki tehniku) te ga fiksirali oko 50 cm iznad egi skosavice. Kako bismo ovu tehniku mogli pravilno koristiti neophodno je pronaći ribolovnu poziciju koja nudi veću dubinu na samom početku, odnosno moramo postići čim vertikalniju liniju kako bi silikonski mamac imao efekta. Pritom su dublje luke ili plutajući dokovi idealne pozicije. Ovaj ribolov pokazao je da tandem bolje radi nego sama skosavica.

Od listopada nadalje situacija se bitno mijenja. Ovdje već polako možemo govoriti o zimskom eggingu, jer povećanjem veličine glavonožaca počinjemo koristiti egi varalice teške između 10 i 20 grama. Pritom i dalje moramo obratiti pozornost na pravilno vođenje u svrhu prevencije pucanja krakova i eventualnog otkvačivanja lovine. Spomenute se varalice prodaju po japanskom sustavu mjerenja, u veličinama 2.0, 2.5, 3.0,3.5 itd. Važno je zapamtiti ove mjere kako ne biste kupili pogrešan štap ili preopteretili postojeći. Najpraktičnije je izabrati štap u rasponu 2.5-3.5 koji omogućuje neometano korištenje praktički svih težih mamaca. Što se tiče strune, 150 metara upredenice od PE 1.0 (0.10 mm) će poslužiti svrsi. Imajmo na umu kako postoje tonuće varijante PE koje koristimo za bolje upravljanje skosavicama u uvjetima jakog vjetra i/ili kurenta. Savjet koji nam itekako može olakšati lov jest korištenje fluorocarbonskog predveza promjera 0.25 mm, dužine 70 centimetara. Poznato je kako upredenica nudi bolji kontakt sa skosavicama i nema memorije, no otpornost na habanje njena je slaba točka, a moramo biti svjesni kako naš mamac uglavnom dotiče dno i prelazi preko bezbrojnih pridnenih prepreka. Mjere opreza nam, stoga, moraju biti prioritet, a tu je i prednost još prirodnije prezentacije mamca. Spajanje fluorocarbona s upredenicom najbolje je izvesti bobina čvorom, a pritom će nam pomoći vrlo zgodan alat namijenjen vezanju spomenutog čvora. Uz malo strpljenja i mukotrpnog rada možete dobiti čvor koji će proći kroz vodilice bez previše trenja i otpora. Uz korištenje shock leadera od 0.25 mm moći ćete daleko bacati sve skosavice bez straha od oštećenja štapa i/ili sistema.

Lignjolov

Našu lignjolov počinjemo zabacivanjem, a čim skosavica dotakne površinu mora akcija može početi. Ako se posvećujem lignjolovu, prvo ću pretražiti gornje slojeve vodenog stupca, koristeći sporotonuće skosavice. To su modeli kojima je brzina uranjanja otprilike šest sekundi po metru. Strunu uvijek treba držati napetom, a povećani pritisak na vrh štapa upozorit će na griz, na kojeg pak treba reagirati nježno. Također je moguće loviti s egi varalicama „normalne“ brzine tonjenja (oko četiri sekunde po metru) ili pak onima koje nam pružaju super brza potonuća u uvjetima jakih kurenata. Postoje dubinski orijentirane skosavice koje propadaju čitav metar u manje od dvije sekunde. Na slici možete vidjeti egi skosavice koje se razlikuju prema brzini urona, a razlika između pojedinih modela je i u boji očiju.

U trenutku kad smo dosegli željenu dubinu urona, koristimo vrh štapa kako bismo unijeli „život“ u egi varalicu te ju animirali. Ovdje je uvijek važno fino podesiti kočnicu role, no pronaći određeni kompromis kako ona ipak ne bi bila suviše mekana. Svaki vaš vertikalni potez štapom trebao bi prouzročiti „skok“ egi skosavice u određenom stupcu mora, a takvo kretanje savršeno oponaša lovinu glavonožaca poput malih ranjenih ribica koje se bore protiv struje. Opetovano animiranje varalice zasigurno će podići interes glavonožaca, a griz možemo očekivati uglavnom u silaznoj putanji skosavice.

Bitno je naglasiti kako privlačenje ulovljene lignje mora biti sporo i kontinuirano kako bismo ju sigurno prihvatili rukom ili podmetačem, osobito ako se radi o većem primjerku. Osobno, animiranje egi skosavice uvijek izvodim na način da „silazna“ faza ili faza opoziva traje duže nego uzlazna. Ti su mi spomenuti opozivi nekako puno „slađi“ kad koristim male varalice, jer je na njih mnogo veći užitak dobiti veći primjerak lignje.

Dodatna oprema

Naposljetku, okrenimo se raznim dodacima vezanim uz ovu tehniku. Pritom je bitno biti iznimno organiziran. Za početak se moramo opremiti vrećicom ili kutijom u kojoj ćemo pohraniti naše egi skosavice i popratnu opremu. Dobro je biti opremljen i vlastitim nosačima štapa integriranima u torbi. Egi skosavice je općenito najbolje u startu podijeliti i posložiti prema veličini i vrsti, kako u ribolovu ne bi došlo do zabune. Za brzu izmjenu egija koristit ćemo kopče, uvijek je dobro nositi rezervne sa sobom.

Relativno nova stvar na tržištu su i DD Sinkeri , olovni kalupi koji „sjedaju“ na prednji dio naše skosavice, ukoliko nam je iz nekog razloga potrebno povećanje težine iste, primjerice, želimo dalje baciti. Lako se mijenjaju, a pritom lovne karakteristike varalice ostaju nepromijenjene pa omogućuju neometan ribolov čak i u uvjetima kad vrijeme nije idealno. Možemo ih pronaći u težinama do 20 grama. Iduća je stavka dobro osvjetljenje, jer se egging često odvija u noćnim satima. Stoga, ne idite nikud bez kvalitetne naglavne rasvjete. Još jedan koristan dodatak je Ika Shime, bodež koji ima funkciju brzog ubijanja liganja, izbjegavajući bol i patnju. Isti predmet na sebi ima poseban dodatak kojim možemo jednostavno izravnati savinute iglice na krunici skosavice i pritom ne riskirati bolne ubode. Prilikom ribolova na stjenovitim i neravnim terenima neophodno je koristiti adekvatnu obuću koja ne dopušta sklizanje. Posljednja se preporuka odnosi na nošenje podmetača radi lakšeg prihvaćanja plijena.

Službeno vam želim dobrodošlicu u fantastičan svijet egginga, ostanite otvoreni i spremni za daljnje diskusije!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana