NATJECATELJSKI RIBOLOV 3. dio

8 min read

PRM / Broj 10 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2015.

Izrada, izbor i primjena predveza u natjecateljskom ribolovu 1

Piše : Ivan Galzina

Poštovani čitatelji Praktičnog ribolova, dragi natjecatelji i ribolovci, prvenstveno vam se obraćam kao natjecatelj koji želi s vama podijeliti iskustvo stečeno nizom godina provedenih u natjecateljskom ribolovu štapom sa obale te štapom iz usidrene brodice. Ovaj tekst nastavak je serijala članaka na opširnu temu o natjecateljskom ribolovu na moru pa ću još jednom napomenuti da je od iznimne koristi svim sadašnjim, a i budućim natjecateljima, bez obzira na dob i dosadašnje iskustvo. U cijelom serijalu članaka bavit ćemo se specifičnostima ribolova koji je od najveće važnosti natjecateljima, no prateći i primjenjujući neke od savjeta možete svakako poboljšati i svoj privatan ribolov, bilo da se radi o lovu s obale ili lovu iz brodice.

U ovom broju pisat ću o segmentu za koji mogu reći da je glavna spona između ribe i ribolovca. Dakako, riječ je o predvezu, po meni svakako jednoj od važnijih dijelova slagalice koji je ključan za uspjeh u natjecateljskom ribolovu. Predvez je taj koji mora biti postavljen u najpogodniji položaj kako bi bio u direktnom doticaju s ribom u ključnom trenutku kada se riba hrani. Na natjecanjima ćemo nositi i nekoliko štapova i koristiti nekoliko vrsta ješke, ali samo predveza ćemo imati nerijetko i nekoliko desetaka pa čak i nekoliko stotina (ako se radi o vrhunski pripremljenom pojedincu). Ono što najviše utječe na odabir predveza je svakako teren i vrsta ribe koja obitava na određenom području, zato ću vam u daljnjem tekstu, kao i u idućem broju, pojasniti kako i kada koristiti određeni tip predveza. Zbog lakše sistematizacije te opširne i detaljne obrade, segment izrade, izbora i primjene predveza podijelit ćemo u dva dijela, od čega će prvi obuhvaćati sve vezano za izbor i primjenu, a drugi će više biti orijentiran za tehničku izradu predveza (ovisno o vrsti željene lovine).

Teren predvez bira

U razgovoru s raznim natjecateljima diljem Hrvatske i dugogodišnjim reprezentativcima u pojedinim kategorijama, došao sam do zaključka da mi Hrvati koristimo najveći broj predveza!? Ne samo brojčano najviše nego prema vrstama koristimo mnogo kombinacija prilagođenih različitim uvjetima koje možemo zateći na terenu. Svakako određenu vrstu morate imati i preko petnaestak jednakih komada kako ne biste ostali bez njih na natjecanju. Isprobavanjem različitih predveza možete vidjeti koji najbolje love na određenim terenima. Konkretno Talijani i Englezi svake godine imaju državno prvenstvo u istom gradu, na primjer, Talijani u Livornu, a Englezi pak u Veymontu, te love istu riblju vrstu na gotovo identičan način svake godine. Ono što nam govori ovaj podatak je da su obje reprezentacije vrlo dobro upućene kakav teren ih čeka i koja riblja vrsta. Tako Talijani love bugvu, kneza i kanjca, a Englezi kantara, mačku i vrane. Sad se neki od vas možda pitaju kakve to ima veze s našim predvezima? Direktno nema, ali kad bismo primjenjivali njihova pravila pa da i mi lovimo često na istim i provjerenim terenima, ne bismo morali vezivati 50 posto predveza koje moramo imati zbog nepoznatog terena i lovine.

Čak, koliko sam vidio i čuo, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi, i naši slatkovodni kolege takmičari često love na provjerenim i već poznatim terenima pa im je utoliko lakše za pripremu specijaliziranih predveza, dok se natjecanja u morskom ribolovu svake godine održavaju na drugom mjestu. Natjecateljskim ribolovom se bavim od 1999. godine i skoro svake godine po prvi puta lovim na nekom sasvim novom terenu kojeg je odabrao organizator. No da ne duljim o pravilima koja su nekad malo neprilagođena nama, idemo se držati prilagodbe predveza terenu. Ono što je svakako bitno prije početka izrade predveza je dobro se raspitati na kakvom terenu će se odvijati natjecanje, što znači saznati je li riječ o plaži, rivi ili pak kamenitom lukobranu, pa čak ukoliko nije daleko, poželjno je otići loviti ili još bolje preroniti zonu lova. Roneći vidite strukturu terena, promjene dubine, pozicije kamenja ili trave te u konačnici način kretanja i riblje vrste koje obitavaju. Ako se lovi na terenu gdje niste u mogućnosti baš svratiti i trenirati, danas uz modernu tehnologiju, možete satelitski dobiti prikaz plaže, rive ili lukobrana koji je označen u propozicijama natjecanja pa samim time olakšati si pripremu predveza i odabir dijelova opreme.

Uloga stopera i križnih perli

Kako se proizvode noviteti u svijetu ribolovne opreme, tako ih i primjenjujemo u natjecateljskom ribolovu, naročito u izradi predveza. Nije nužno da su svi noviteti dobri, ali neki su se pokazali od velike pomoći. Ono što se već duži period svakako koristi u izradi natjecateljskih predveza su križne perle koje svakako imaju olakšavajuću funkciju pa sve više vidim i lokalne ribolovce kako prelaze na ovakav način izrade predveza. Križna perla ili techno sfera, kako ju naziva poznati proizvođač ribolovnog pribora Stonfo, omogućuje predvezu da se lakše rotira i sprječava uvrtanje strune. Križna perla ima dvije rupice, jedna je namijenjena da kroz nju prolazi osnova, a kroz drugu prolazi pic na kojemu se nalazi udica. Postoji više vrsta križnih perli, osobno koristim Stonfo pod brojem Art.453 veličine 2.0, jer im se rupe međusobno ne dodiruju pa se najloni bolje rotiraju ne smetajući jedan drugom. Kako na predvezu gotovo uvijek koristim tri udice, osim ako se ne radi o predvezu za „škrape“ (o kojemu ćemo još pričati), na svaku osnovu montiram po tri križne perle udaljene dovoljno da se udice na picevima ne dodiruju s njima, odnosno razmak stavim najčešće 10 cm duži od same dužine pica. Kako bi križne perle stajale na striktno određenom mjestu na osnovi potrebno ih je stopirati posebnim sitnim mikro perlicama koje se ili lijepe ili blokiraju čvorom. Križna perla se blokira na način da se jedna mikro perla postavi iznad i jedna ispod križne perle, međusobno na udaljenosti oko jednog centimetra, kako bi križna perla imala ipak mali, ali ograničen slobodan hod.

Izrada i čuvanje predveza

Mnogim ribolovcima je priprema i vezivanje predveza najomraženiji dio jer zahtijeva mnogo vremena, preciznosti i organiziranosti. Slažem se da treba provesti mnogo vremena za stolom sjedeći i vezivajući, ali u ostalim segmentima si možete olakšati. Za vezivanje predveza koristite neki dragi kutak stana ili kuće te prostirku u boji koja će vam odgovarati kao podloga, po mogućnosti lako prenosivu kako biste ju nosili sa sobom kad putujete. Dobra organizacija prostora za vezivanje predveza često vas automatski primora da se opustite i samim tim si olakšate. Na početku sezone, kada znam da trebam zavezati novih ponekad i tristotinjak predveza, pomažu mi i raznorazni trofeji poput medalja i pehara na vidljivom mjestu kako bih se podsjetio zašto baš to radim. Često pri izradi predveza vizualiziram njegovu primjenu, što je dobro, jer znači da znate što radite i na koji način.

Prvo i osnovno za izradu predveza morate imati sav potreban pribor, počevši od škarica, udica, najlona, perli, kopči pa do folije (prozirne) ili rodula na koji ćete pospremiti predvez. Osobno sve predveze za natjecateljski ribolov izrađujem od fluorocarbona (osim nekih za daleki izbačaj) iz razloga što klasičan monofil ponekad ima puno veću izdržljivost pa ne dolazi do neželjenog pucanju pri zabačaju olova koja nerijetko prelaze i 120 grama. Pri izradi predveza prvo krenem od osnova, tako da prvo nacrtam shemu željenog predveza, izmjerim dužinu, vežem zogulin-vrtilicu, nanižem tri križne perle i sveukupno šest stopera. Potom osnove idu na pozicioniranje i lijepljene stopera i omče na kraju. Za lijepljenje predveza uvelike mi pomažu Stonfo držači na koje postavim predvez u fazi lijepljenja i sušenja sveukupno nekih sat vremena. Moja taktika je da napravim deset osnova, zalijepim ih i za vrijeme dok se one suše vežem potrebnih trideset udica te na papiriće za označavanje vrste predveza napišem osnovne karakteristike predveza. Kako mi je najdosadniji dio kod pripreme predveza popisivanje istih, već unaprijed sam isprintao okvirne sheme s udicama ispod i iznad olova te samo upišem debljine najlona, dužinu piceva i razmaka te veličinu udica i eventualno bitnu napomenu kao kad se radi na primjer o predvezu namijenjenom bugvi ili travi. Gotove predveze pospremam u fascikle koje kupim u knjižari jer mi one najbolje očuvaju i zaštite predvez. Sve fascikle na kraju po vrstama pospremim u registrator. Neki kolege koriste i razne rodule koji mi se u većini slučajeva nisu pokazali boljima jer je predvez pospremljen na taj način najčešće izložen kiši i soli koji uvelike utječe na njegovu kvalitetu. Iako postoje situacije u kojima su roduli ipak bolji, na primjer, ako se radi o jako dugačkom predvezu, korištenjem rodula sigurni ste da se neće zapetljati, dok u fascikli za to postoji ipak veća mogućnost. Isto tako, već vezane rezervne udice se puno lakše skidaju s rodula nego što se vade iz fascikle.

Predvez za škrape – spajanje dva najlona

Predvez za „rupe“ i vraćanje na početne postavke

Kako ću u sljedećem broju pisati i pokazati izradu tehnički dosta zahtjevnijih predveza, u ovom broju još ćemo se samo dotaknuti izrade najjednostavnijeg predveza u natjecateljskom ribolovu s kojim je svaki natjecatelj započeo karijeru, a radi se o predvezu bez perli te spajanju uz pomoć čvora. Službeno takav predvez zovemo „predvez za škrape ili grote“ koji je najkraći od svih i potrebno ga je zavući u svaku rupu u nadi da u njoj stanuje pokoji glavoč ili balavica. Takav predvez dug je svega pola metra, s tim da od zadnje udice do omče ostavim nekih metar kako pri uvlačenu u rupe konac na kalemu role ne bi došao u kontakt s kamenom i tako se oštetio ili zapeo. Predvez za škrape spajamo pomoću jednostavnog čvora prikazanog na slici te su picevi dužine svega desetak centimetara i blizu jedan drugoga kako bismo ga lakše pozicionirali u nekakav procijep između kamenja. Ovaj tip predveza se koristi u situacijama kada se lovi na kamenitim terenima ili lukobranima, a obiluje ribom skrivenom po rupama. Većini ribolovaca (i meni) ova tehnika nije baš najdraža, jer u prijevodu znači da ništa drugo ne grize pa moramo pomoć tražiti po rupama. U svakom slučaju, bez desetak ovakvih predveza ipak nije poželjno putovati na natjecanje.

Nadam se da sam vam teoretski uspio pojasniti samu pripremu predveza i koji su sve čimbenici bitni za izradu pojedinog predveza. U idućem broju Praktičnog ribolova more detaljno ću vam prikazati kako se izrađuje pojedini predvez te ga shematski prikazati i objasniti kako se s njim radi. Pojasnit ću vam s kojim predvezom započeti natjecanje, koji predvez koristim za travu, kakav za bugvu, a kakav na terenima gdje puno zapinje.

Do idućeg broja i novih članaka, lijep pozdrav.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana