Silikonskim varalicama na brancine

19 min read

Weedless / weightless udice u ribolovu brancina

PRM / Broj 7 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2015.

Narednih nekoliko stranica ovog broja posvetit ću ribolovu brancina na no action silikonce montirane na nezakvačive i/ili neotežane udice, što je tehnika koja u nekim situacijama pravi razliku između ribe i praznih ruku!

Piše: Denis Savretić – Cekin

Svi kažu – sezona je! Sezona čega? Pa na brancine, naravno. Evo baš se sakuplja u jata prije mrijesta, jede sve što vidi, grizu monstrumi od deset kila i to po par komada u ribolovu – jedinstvena je prilika da se nalovimo za cijelu godinu, s obzirom da ostatak godine ne grizu. Naravno, govorim o ribolovnoj teoriji koja se vrti po časopisima, forumima, blogovima i sl. U stvarnosti, frajeri ne da grizu, nego su po svemu sudeći izumrli ili pak emigrirali putem Obale Bjelokosti gdje dilaju sa slonovačom i zgrću pare, kad je već recesija u Lijepo našoj. Loš kraj još lošije godine nije nešto neočekivano, potpuno sam svjestan da su brancini rijetki kao nikad, a ono malo što je preostalo jednostavno ne može igrati po pravilima kad je cijela godina okrenuta naopako i klima se ponaša kao da se nagutala tko zna kakvih droga. No situacije u kojima riba jednostavno ne reagira na standardnu ponudu varalica zahtijevaju eksperimentiranje i probavanje nekih novih fora, ako ne zbog realnog ulova onda barem za otvaranje nekih novih mogućnosti kad se riba napokon pokrene. Zato sam odlučio narednih nekoliko stranica ovog broja posvetiti ribolovu brancina na no action silikonce montirane na nezakvačive i/ili neotežane udice, što je tehnika koja u nekim situacijama pravi razliku između ribe i praznih ruku!

I seabass je bass

Zašto mi je uopće palo na pamet loviti brancine nezakvačivim montažama? U našem moru nema potopljenog granja, brancini ne plivaju pod lopočima, i u principu bacanje gume na wormici u ”bassovskom” stilu izgleda totalno glupo. No kako je brancin riba koja se voli motati po plitkim terenima, te isto tako voli biti iznimno izbirljiv po pitanju prezentacije silikonca, s vremenom ćemo se naći u situaciji koju niti vobler, niti zara niti guma na jig glavi jednostavno neće moći odraditi. Npr, imamo lampu koja tuče u vodu, i brancin rauba kao blesav, ali nema teorije da zagrize. Kad smo probali baš sve, nađemo nekakvog sluga na wormici koji je ostao iz nekog davnog bassolova. Bacimo ga u mrak i brzo probrljamo po površini ili samo povučemo s brazdom, i frajer koji je do maloprije bacao šprehe da se prebacio u vegetarijance odjednom uz krvoločan zalet i brutalni raub guta silikon kao da mu je to zadnje u životu. Zašto? E, pa zato. Ne mora biti ni wormica, možemo ga nabiti i na šaranku, no bitno je da guma bude neotežana. Ili isti taj silikon zabacimo negdje u mrak uz lokalne koče gdje smo tri godine bacali sve živo bez griza, pustimo ga da propada i lagano s njim radimo dok putuje kroz vodeni stupac, i odjednom nam se objesi riba života. A gdje je bio dosad? Pa tu, ali nismo znali pogoditi pravu prezentaciju silikonca. S druge strane, imamo nekakav kameni plićak sa iznimno jakim kurentom prilikom izmjene plime i oseke, i nakon deset godina bacanja voblera uspjeli smo uloviti tek dva brancina. Naravno, bacamo i gume, ali kvačimo jedino kamenje. Pokušavamo i sa neotežanim gumama, ali kurenat ih samo nosi uokolo tako da nemamo kontakta i nemamo pojma kaj radimo. I onda nam netko uvali Keitech Shad Impacta montiranog na Decoy Switcher Worm otežanu wormicu sa 1.2 g olova, i imamo ribolov života. Zašto? Zato što smo napokon postigli idealnu prezentaciju i ponudili brancinima ono što su na danoj poziciji tražili. A jedina razlika je u tome što smo montirali gumu na drugačiji način!

Decoy Nail Bomb

Ove su mi udice doslovno donijele revoluciju u ribolovu na brancine. U kombinaciji sa Keitech Shad Impactom dobivam varalicu koju uvijek savršeno montiram, mogu ju voditi na milijun načina, ne zapinjem čak ni u najgorim špagama, travi ili kamenju, i što je najvažnije, mogu uloviti bilo koju ribu dovoljno veliku da proguta udicu. Za pliće terene (ili sporiju prezentaciju) koristim težinu 1/16 oz, za veću dubinu (ili bržu prezentaciju) koristim 1/8 oz, i kad bih morao birati samo jednu udicu s kojom bih lovio do kraja života, to bi definitivno bila ova. Univerzalna, oštra, otporna na koroziju, jaka, ukratko, must have!

Mnogo prednosti, niti jedna mana

Iako montaža no action silikonca na jig glavu odrađuje većinu situacija koje možemo susresti na vodi, kojekakve varijacije sa otežanim (ili neotežanim) wormicama ono su što cijelom pristupu daje totalno novu dimenziju. Upotreba nezakvačivih udica daje nekoliko velikih i vrlo bitnih prednosti; izbjegavanje stalnih zadijeva veoma je logična prednost (i način da napokon zabacimo tamo gdje nikako nismo mogli prezentirati varalicu), no osim nje tu je još nekoliko bitnih pluseva. Kao prvo, montaža dugačkog i tankog silikonca na dužu jig glavu često je muka, jer čak i najmanja pogreška u napikavanju na udicu uzrokovat će nepravilan rad, vrtnju u propadanju i izostanak ulova. Precizno montiranje wormice je pak iznimno lagano, neovisno o njenoj veličini, i čak će najveći početnik otprve pravilno montirati bilo koji silikon, dok će prilikom pokušaja da dobro napikne jig glavu vjerojatno potrgati 150 kn silikona. Osim toga, otežane wormice pružaju puno više mogućnosti od jig glava, koje se razlikuju samo po obliku otežanja – s wormicama se možemo poigrati po pitanju pozicioniranja otežanja na luk wormice (ukoliko nije riječ o modelu sa izlivenom glavom), a u tim nijansama leži i prilagođavanje poziciji i uvjetima. Smjestimo li otežanje naprijed, silikon će brže propadati i to glavom naprijed, smjestimo li ga na sredinu maksimalno ćemo ga usporiti i dodati ljuljanje bokovima tijekom polu-horizontalnog propadanja, a ukoliko ga pomaknemo unatrag dobivamo vrlo zanimljive mogućnosti da natjeramo silikonca u ”rikverc”. Naravno, udice se mogu kupiti sa već fiksiranim otežanjem, dok neke pružaju mogućnost premještanja otežanja po luku (kao Mustad Ultra Point) ili samostalnog dodavanja i premještanja tungsten otežanja (Savagear wormice). Posebno uživam u ribolovu tzv. Flexi jig montažom, koja u kombinaciji sa plutajućim silikoncima pruža genijalan način prezentacije! Jedina ”mana” ovakvih udica je navodno manja realizacija; iskreno, iako sam se u početku bojao da ću fulati više brancina, to zapravo uopće nije istina. Da, imat ćemo neusporedivo više nerealiziranih grizeva, no nimalo manje ulovljenih brancina, jer ribe koje ne uspiju progutati cijelu udicu ionako nisu brancini nego kojekakve kolateralne ribe nabrijane na mirišljavi silikon. Svaki iole normalni brancin gumu od 4” proguta do guzice bez ikakvog problema, pa time proguta i udicu i da nam sasvim dovoljno izgleda za zakucati istu nekud u čeljust. A jednom kad se wormica pikne, tu nema spadanja!

Tereni pogodni za brancine

Iako weedless udicama možemo loviti bilo gdje, postoje tereni na kojima je ribolov nezakvačivim montažama praktički jedino rješenje. To se pogotovo odnosi na kojekakve plitke uvale, koje su ili totalno zarasle u travu ili pak prekrivene kamenjem koje ne prašta baš ničemu. Brancin je riba koja osobito voli obitavati na plitkim terenima, naročito tamo gdje postoji snažna izmjena plime i oseke, a to je istovremeno i savršen teren za ostaviti cijelu kutiju varalica na dnu. Zare prolaze na kamenju, no što ako ima trave? Isto se odnosi i na ribolov na vanjskim i unutarnjim stranama lukobrana, oko koča i plivarica, gdje kroz vodu prolazi gust labirint konopa koji po noći postaje neprohodna zamka za varalice. Dno oko takvih mjesta je također zatrpano i kojekakvim smećem, odbačenim komadima mreža, potrganim vršama, kilometrima starih špaga i tko zna čime još ne – brancini obožavaju boraviti na takvim mjestima, uredno su zalijepljeni uz dno gdje i pronalaze hranu, a obična jig glava ne može proći niti metar, a da ne zapne. Prijelazi iz pijeska u kamen na uređenim plažama, padovi u dubinu blizu obale, istureno kamenje oko kojeg se razbijaju valovi – sve su to mjesta gdje niti u ludilu ne smijemo taknuti udicom dno, a istovremeno i sasvim prihvatljivi tereni za serviranje dobre gume napiknute na weedless udicu!

Decoy Switcher Worm

Kad je riječ o otežanim wormicama, Switcher Worm je druga riječ za savršenstvo. Dečki iz Decoya očigledno znaju što jedan kvalitetan ribič treba i želi imati u kutiji, pa se ove udice nude u veličinama od 2/0 do 5/0, te težinama od 0.5 g do 2.2 g – i što je najvažnije, dostupne su u verzijama s prednjim otežanjem (model 104) kao i s otežanjem na sredini wormice (model 102) te time pokrivaju baš sve naše potrebe. Udice su sotonski oštre, brutalno jake, i totalno otporne na koroziju te mogu izaći na kraj sa baš svakim brancinom! Udica bez koje niti ne pomišljam krenuti u ribolov na brancine.

Vidi me, ja sam krepana srdela!

Kad je riječ o ribolovu sa silikoncima montiranima na otežanu weedless udicu, tu su stvari više manje jasne, jer lovimo na način sličan ribolovu sa jig glavom (uz nešto više mogućnosti). No uđimo malo dublje u problematiku prezentacije neotežane no-action gume brancinu. Znači, uzmemo neku dobru gumu, npr. Sakurin Slit Shad Finesse u boji srdele. Piknemo ga na 5 g jig glavu i nađemo se na poziciji X kad je ”ura od griza”, znajući da je branko tu. Puštamo gumu do dna, jigamo, izvodimo akrobacije u propadanju, brijemo s njim pod samom površinom; nikaj nejde (osim dna) pa mijenjamo težinu glave, veličinu udice, ali ne događa se baš ništa. Brancin je naravno tu, snimio je gumu koja brije na sve strane, ali frajera se to uopće nije dojmilo. Ne, on je pametno, staro i debelo gunđalo, on čeka nešto što će mu samo pasti u usta i lijepo ga popuniti bez da utroši energiju za lov. Čeka nešto što je napola krepano, nesposobno za bijeg i stvoreno samo da mu popuni jelovnik. Mlađi ili nabrijaniji frendovi i više su nego skloni napasti nešto što ludo i dezorijentirano brije uokolo (što u principu i je taktika za uloviti brancina), ali ovaj je odveć lijen da bi se odvažio na takvo što, jer pola života leži na dnu i guta srdele koje same od sebe padaju s neba. I eto ga, odjednom se u vodi stvara nekakva ribolika silueta koja polaaaako počinje propadati, povremeno (ali ne prečesto) pokazujući posljednje tragove života očajnim trzajima i ”jerkanjem” u stranu. Reakcija – s njegove strane par lijenih zamaha i gutanje serviranog zalogaja, a s naše strane bjesomučna kontra na gotovo nevidljivi griz i drilanje između dvije koče, jer naravno, riječ je o totalno neulovljivom lučkom brancinu kojeg lokalni barbe već zovu po imenu. Preduvjet je naravno da lovimo po noći te da noć bude mračna, jer u suprotnom će branko odmah skužiti prijevaru – zbog čega je vrlo bitno da silikonac bude nadipan. Zašto će navedeni brancin koji slovi kao neulovljiva riba napasti krepani komad gume koji ful polako propada i jedva daje neke znakove života, a neće maznuti hiper realistično vođeni silikonac na nekoj glavi? Čisto zato što se frajer hrani mrtvim ribama i jednostavno nema potrebe ganjati nešto živo, koliko god mu to skakalo ispred glave. Kad bismo njega upitali isto pitanje, rekao bi: zato što mogu!

Gavun kamikaza

U situaciji s početka teksta gdje brancin juriša na neotežanog gavunolikog silikonca povučenog po površini, odgovor na pitanje: „Zašto baš takva prezentacija?“ leži u prirodnom ponašanju plijena i brancinovoj perspektivi: brancin lovi gavune koji se nalaze na samoj površini, uvjereni da im svjetlost pruža utočište, a brancin ih iz dubine vidi u kontrastu koji daje svjetlo, pa lijepo izlijeće mlateći ih na samoj površini. Količina svjetla u startu eliminira svaku varalicu koja ulazi pod vodu, jer ju brancin vidi i više nego dobro, no gavun koji u panici juri po površini pruža savršen izazov i zalogaj za ribu koja se tu mota. Dovoljno je brz da ne bude temeljito proučen, a istovremeno dovoljno prirodan da se stopi s normalnim ponašanjem plijena kojeg brancin trenutno ganja. I to ne vrijedi samo za brancina nego i za svu drugu grabež koja lovi na taj način, bilo danju ili noću. Ukoliko varalicu napadaju neke druge ribe (šaruni, feluni i sl.), nije loše zamijeniti wormicu sa šarankom (ili jednokukum udicom šireg luka i zakrivljene špice) koju ćemo probosti kroz glavu silikonca te si time povećati realizaciju – gotovo sve morske ribe gađaju silikonac u glavu, no samo brancin je sposoban svojim ogromnim ustima progutati cijeli silikonac, pa ubadanjem udice kroz glavu dajemo više šanse ostalim ribama da pogode u udicu. Imate problema sa zabacivanjem neotežanog silikonca dovoljno daleko? Sjetite se bassa, uzmite Senka koji je toliko nagruvan sa soli da ima pola kile, i imate silikonac koji leti gdje god treba, a da se prezentirati kao savršeni gavun. Pitate se, a zašto ne baciti zaru pod gore navedena svjetla? Uglavnom zato što će ju frajer totalno izignorirati, a frendu kraj vas iste sekunde opaliti na nekakav odvratni žniranac od gume koji je povukao po površini.

Jig Rig (Flexi Rig)

Čim sam vidio ovu Owner udicu, iste sekunde sam u glavi na nju naboo Savagear Sandeel Slug i zabacio ju nekud u morske dubine. Kombinacija slobodne udice i mobilnog prednjeg otežanja te plutajućeg ”jeguljastog” silikonca daje potpuno savršenu prezentaciju za bilo koje muljevito/pjeskovito dno kombinirano s travom ili kamenjem. Lupkanje olovom po dnu podizat će oblačiće pijeska i mulja, worm udica onemogućiti zapinjanje za travu, kamenje i ostale zadjeve, a plutajuća jeguljica će cijelo vrijeme stajati okomito u odnosu na dno i zavodljivo lelujati, predstavljajući idealan zalogaj za brancine. Ovo je ustvari kupovna verzija Flexi Jig montaže koju inače možemo sami napraviti uz pomoć split ringa i olovca sa virblom (što ću i raditi kad izgubim ove Jig Rigove), no tek kad sam vidio gotov proizvod u glavi mi se iskristaliziralo kakve mogućnosti pruža takva montaža u kombinaciji s plutajućim silikonom. S težim olovom ovo je odlična montaža za lov na riječnim ušćima tehnikom kotrljanja.

Logistika

U ribolovu gumama na brancine općenito se podrazumijeva nekakav finesse pribor, a kad se taj ribolov pretvori u bacanje par grama teških guma sa eventualnih 2-3 g olova, onda smo tu već u problemu ako nemam super osjetljiv i brzi štap. Ja ga naravno nemam, odnosno sve lovim sa svojim trodijelnim Alpsom, koji unatoč svoj univerzalnosti i nije najbolje rješenje za zabaciti 3′ dugačak silikonac težak 2.5 grama. Za takve sam stvari počeo koristiti jeftin ali odličan Garbolino Game Hunter, koji zbog svoj špice od punog karbona osjeti apsolutno sve što se događa, a zbog neproporcionalno jakog donjeg dijela može izaći na kraj sa bilo kojim brancinom. U kombinaciji sa RTX-icom i 200 metara tanke 0.8 špagice sa obaveznim predvezom od fluorocarbona, to je to.

Što se udica tiče, u okvirima sam naveo one koje najčešće koristim, no valja dodati da od neotežanih wormica najviše koristim Mustad Ultra Point i Decoy Rock Fish, uz nezaobilazne Savagear Offset wormice koje su odlične za brzu izmjenu iz neotežanog u otežano zbog praktičnih tungsten otežanja koja u sekundi mogu navući ili skinuti s udice. Bitno je imati dobar izbor udica u kutiji, tim više što se na moru stalno događaju izmjene u strujanju vode i jačini vjetra pa nam se u jednom ribolovu može dogoditi da na istom mjestu moramo loviti neotežanim silikoncem, wormicom sa 1g otežanja, i na kraju weedless glavom od 5 grama, a da smo zapravo cijelo vrijeme u istom sloju mora i radimo istu stvar.

A gume? Bez puno kompliciranja, Keitech Shad Impact 4′ i 5′, Sakura Slit Shad Finesse, Savagear Sandeel Slug, Yamamoto Senko, Manns Shadow – i to je to!

Lagano… lagano

Za kraj savjetujem da po danu, dok nemate pametnijeg posla, uzmete paket silikonaca, popikate ih na razne verzije weedless udica i poigrate se u plićaku dok ne otkrijete što s kojom uopće možete raditi. To će uvelike olakšati izbor po noći, jer vrlo je bitno znati kojom brzinom koja guma propada na kojoj udici kako biste znali pogoditi sloj koji trebate, a to je lakše kad u glavi možete odbrojavati nego kad nagađate gdje je guma u kojem trenutku. Svaki silikonac ima svoju udicu i otežanje koje ga čini karakterističnim; npr. Keitech Shad Impact od 5′ na 3 g teškoj Savagear Dart udici izgleda kao veoma brza varalica, no zbog veličine silikonca i oblika otežanja u stvarnosti je riječ o gotovo suspend montaži kojom bez problema možemo loviti na samoj površini uz ultra sporu prezentaciju. Takvih primjera ima mnogo, pa treba isprobati sve što nam padne na pamet. I za kraj, kako bi rekao moj frend Cedevita, lagano… lagano.

Montaže no-action silikonaca

No uz preciznu ruku , tanku strunu i kvalitetan štap, ova će „glupost“ biti pretvorena u oružje ubojice, suptilno, tiho i precizno!

Piše: Denis Savretić

U čemu je tajna i uspjeh no-action silikonaca? Ako je to pitanje postavljeno meni, odgovor je i više nego jasan, naime, ljepota ribolova takvim tipom varalice je u tome što sav njen rad ovisi isključivo o meni i načinu na koji varalicu vodim, bez ikakve unaprijed određene akcije ili vibracije koja bi mi ograničavala opcije. Naravno, svaka varalica ribiču dopušta određenu dozu inovativnosti i prilagođavanja nekim uvjetima, bilo da je riječ o vobleru, površincu ili silikoncu, no kad je riječ o varalici koja se u principu sastoji od najobičnijeg izduženog komada silikona bez ikakve lopatice ili ičega što bi stvaralo vibraciju, očito je da će svaki njen pokret ovisiti isključivo o našoj sposobnosti i spretnosti da ga animirano u ono što bi trebao predstavljati – plijen. Pravilan, odnosno lovan rad silikonca ovisi o mnogo faktora, kao prvo i osnovno o umijeću ribolovca, a onda i o pravilno odabranom štapu, prikladnoj debljini špage i predveza, ponekad čak i dobro odabrane kopče – ali ono što je najvažnije, on maksimalno ovisi o načinu na koji je silikon montiran na udicu. Ako izmislimo sto vrsta montaža, odnosno sto vrsta udica, imat ćemo i sto načina za prezentaciju silikonca. Neke su više lovne, neke manje lovne, što opet ovisi i o mnogim parametrima kao što je vrijeme lova, mjesto lova, lovna dubina, mutnost mora i sl. No u toj gomili opcija, neke su se ipak iskazale kao univerzalnije, dostupnije, a time i lovnije, pa smo zato odlučili predstaviti nekoliko najosnovnijih i najuniverzalnijih načina montaže no-action silikonaca na neke od poznatijih i najdostupnijih udica:

Round Jig Head – okrugla jig glava

Svaki špiner u svojoj kutiji sa udicama ima oko 90% najobičnijih, najuniverzalnijih i savršeno lovnih Round Jig Head udica. One mogu biti izlivene na kojekakvim klasičnim jig udicama, a mogu biti izlivene i na weedless udicama kao što je Decoy Nail Bomb. U principu svaki silikonac radi isto na svakoj okrugloj glavi, bila ona weedless ili ne, razlika je samo u tome što ćemo ovu nezakvačivu baciti tamo gdje normalnu ne možemo. U ovom smo slučaju na Decoy Nail Bomb napiknuli Sakurin Slit Shad Finesse i time dobili varalicu koju možemo upotrijebiti za bilo što. Ukoliko ju spustimo na dno, s njom možemo klasično jigati: ona će se, ovisno o našim pokretima i težini jig glave, kretati gore-dolje kao ribica kojoj nije baš najbolje, a na nervoznije pokrete štapa nepredvidljivo će skakutati i mijenjati smjerove. U kombinaciji s pauzama za propadanje to je vjerojatno najbolji način da ulovimo ribu. Isto možemo primijeniti i u pola vode, jigajući u propadanju ili čak blizu same površine, što naravno najviše ovisi o težini jig glave koju smo odabrali. Varalica sa slike je zbog lagane jig glave namijenjena na lagano jiganje u propadanju na rubovima lučke rasvjete ili pretraživanje plićaka oko plaža gdje se motaju gavuni. U svakom slučaju ovo je najuniverzalnija varalica koja svoju primjenu može pronaći bilo gdje.

Dart Jig Head – špičasta jig glava

Izdužena verzija okrugle glave – malena razlika, no zapravo potpuni preporod u ribolovu. Tko je jednom probao, više ih nikad neće maknuti iz kutije. Slit Shad sa slike napiknut na dartericu od 7 grama iz jedne je suptilne varalice postao potpuno divlje stvorenje s kojim komotno možemo loviti gofa. U čemu je fora? Umjesto da jednostavno propada, kao što bi radio na okrugloj glavi, montiran na dartericu on strelovito siječe vodu, propada strašnom brzinom, na svaki pokret štapa reagira oštrim i snažnim pokretima u stranu i moguće ga je voditi agresivnije od bilo koje druge varalice koju imamo u kutiji. Spušten na dno i jigan, on neće ići gore-dolje nego lijevo desno kao jerk, a ako to isto probamo u pola vode, pokrivat će ogroman prostor dalekim i snažnim pokretima u stranu i kroz vodeni stupac. Varalica za agresivan ribolov aktivnih riba!

Weighted Worm Hook – otežana worm udica

Nakon agresivnosti dart glave, vrijeme je za nešto potpuno suprotno. Napiknuli smo već izmrcvarenog Slita na Decoy otežanu wormicu sa 0.5 grama prednjeg otežanja. Što smo time dobili? Dobili smo ribu koja je krepala, ali u sebi još ima taman toliko života da tu i tamo pokuša nešto glupo, što samo signalizira predatorima da je tu i treba biti pojedena. Znači, imamo varalicu koju ćemo bacati pod barke, kojom ćemo ciljati mikrolokacije, gađati raub koji je odjeknuo u mrklom mraku i kojom ćemo dočarati jednu totalno demoliranu ribu koja svim snagama pokušava ići gore, ali unatoč krajnjim naporima jednostavno tone, tek usporavajući pad povremenim trzajima i bjegovima u stranu. Tone polako, tone sigurno, ali svejedno stalno nešto pokušava. To može biti izvedeno uz više ili manje agresije, ovisno o tome kakvi su svjetlosni uvjeti, ali to je ono što lovi ribu koju prethodne prezentacije ne love. Otežanje naravno može biti veće ili manje, ovisno o dubini, kurentu, ali i vjetru koji će nam čupati varalicu iz vode ukoliko prejako puše. Ukoliko uzmemo wormicu kojoj je otežanje smješteno na sredinu, još ćemo više usporiti propadanje, suziti pokrete, ali i dodati nešto izazovnog bočnog rada prilikom propadanja.

Weightless Worm Hook – neotežana worm udica

Najjednostavnije, najgluplje, najdosadnije – ali povremeno i jedino što će nam dati ribu. Ovo je varalica za ribolov u leru – bačena u vodu ona jedva da propada, na svaki prejaki trzaj izletjet će iz vode ili se potpuno glupo zavrtjeti u krug, a ostavljena da samo propada ponašat će se nikako. No uz preciznu ruku , tanku strunu i kvalitetan štap, ova će glupost biti pretvorena u oružje ubojice, suptilno, tiho i precizno. Rob koji će se svakom pokretu špice neodgodivo pokoriti i odraditi točno ono što mi želimo, a brancin ne može smisliti. Puštena da sporo propada te nježno ali oštro animirana najmanjim pokretima samog vrha štapa, ovo je savršen plijen za veliku ribu koja traži kvalitetan obrok na koji ne mora utrošiti energiju. Krepana srdela pod plivaricom, mrtav gavun preostao nakon neuspjelog napada neke druge ribe ili naprosto gira koja je umrla uslijed infarkta sa još aktivnim živcima zbog kojih povremeno treperi – to je silikon na wormici u rukama majstora. Vjerojatno varka koju ćemo bacati rjeđe od svih drugih, ali isto tako nešto što svaka kutija mora imati i ono što će na kraju uloviti kapitalca.

No action

Očigledno je da cijelo vrijeme pričam u kontekstu no-action guma, odnosno modelima silikonaca „bez repa“. Nije neka tajna da se zadnjih godina ribolov Slugovima i sličnim modelima itekako razvio i ponegdje totalno istisnuo ribolov silikoncima sa repom, a razlog tome je prvenstveno u tome što no-action gume mogu puno bolje imitirati ranjenu ribicu nego silikon sa unaprijed zadanom akcijom. Bjegovi u svim smjerovima, nepredvidljivi obrasci kretanja, skokovi kroz sve slojeve vode i sve moguće brzine poniranja, kao i velike mogućnosti u prilagodbi varalice ovisno o njenoj montaži, dali su ovim varalicama ogromnu prednost u odnosu sve ostale modele koje bacam po moru – osobito u ribolovu brancina koji je specifičan po svojim zahtjevima za realnim vođenjem varalice. Tim više što sam rad varalice najviše ovisi o ruci i spretnosti samog ribiča, pa je jedino ograničenje u pogledu prezentacije u nama samima, što daje posebnu draž ribolovu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana