Heavy Casting na jadranskoj obali

8 min read

PRM / Broj 15 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2017.

Heavy Casting je modernizirana verzija starinske tehnike „teškog odmeta“, koja se obavlja isključivo uz pomoć bait boata ili po naški brodića na daljinski za razvlačenje sistema i ješke…

Piše: Marko Kapetanović

Sve je počelo negdje 2013. godine kada sam se, gledajući grčke ribolovce po You Tubeu počeo zanimati za Heavy Casting. Od tada sam prakticirajući ovu tehniku uspio s obale ostvariti vrlo vrijedne i nesvakidašnje ulove, što klasičnim odmetom ili surf castingom nije bilo jednostavno realizirati. Tipično za jednog ribolovca sretan sam što se mogu pohvaliti da sam se na našoj obali prvi počeo baviti ovakvim načinom ribolova, pritom koristeći sofisticiranu opremu i ostvariti prvi zabilježeni ulov ovom tehnikom. Ono što je važno istaknuti je to da bi se ova tehnika trebala prakticirati tek u fazi kada obalni ribolovac ovlada klasičnim odmetom na sparide i stekne iskustva pri izvlačenju većih primjeraka komarči i ostale bijele ribe. Jednom zgodom naš legendarni panulaš je rekao da se ne može iz dječjeg vrtića na fakultet i da postoje određene škole i faze koje prije treba proći pa tako i tehnike ribolova kojima ranije treba ovladati da bi se moglo poći na zubace i gofove.

Heavy Casting je modernizirana verzija starinske tehnike „teškog odmeta“ koja se obavlja isključivo uz pomoć bait boata ili po naški brodića na daljinski za razvlačenje sistema i ješke na čijem se krmenom dijelu nalazi ugrađena klipsa za otpuštanje. Upravo to korištenje bait boata i razlikuje Heavy Casting od njegove preteče teškog odmeta, kod kojeg se živa ješka „iznosila“ uz korištenje kaića, gondule ili jednostavno plivajući do pozicije. Treba istaknuti i to da je tehnika kao ovakva kreirana i nastala na grčkoj obali i da su upravo grčki ribolovci inovatori i proizvođači brodića potrebnih za ovu tehniku morskog ribolova jer je poznato da već otprije postoje slični koji se koriste za šaranski ribolov. Klipsa za otpuštanje sistema i ješke razlikuje te dvije vrste brodića jer šaranski funkcioniraju najčešće po sistemu kipe koja uz mamac istrese i prihranu, dok se kod Heavy Castinga ne prihranjuje (brumaje). Za razliku od Grčke gdje se za Heavy Casting isključivo koristi bait boat, na našoj se obali pojavljuju pojedini „ribolovci“ koji brkaju ovu tehniku sa „dron fishingom“ pa pokušavaju iznositi ješke dronovima kojima zadaju udaljenost i povratnu točku, što je u praksi puno lakše i jednostavnije, ali je nepovoljnije za kvalitetnu prezentaciju ješke, posebice žive. Razlika je u tome što se u slučaju drona živa ješka lansira iz zraka i izlaže mogućnosti oštećenja prilikom udarca o morsku površinu, dok ju bait boat lagano šlepa i mirno, bez velikog šoka, neoštećenu, polaže na željenu poziciju. Najčešće korištene žive ješke su sipa, lignja i praktički sva manja riba koja može određeno vrijeme ostati živa da bi mogla što bolje isprovocirati i dočekati velikog grabežljivca. To su uglavnom ribe poput ciplića, ušata, fratrića, kneza i slično. Iako se živi mamci mogu jednostavno transportirati u raznim, najobičnijim kantama, na tržištu ipak postoje i specijalizirane kante za transport žive ješke poput Zebcove Baitfish & Bait Bucket Round kante koje u svojoj unutrašnjosti sadrže i odvojivi mrežasti dio pomoću kojeg je lakše izvući, osvježiti ili oprati mamac od crnila u slučaju da se radi o živoj sipi ili lignji. Živu ješku prilikom mamčenja najbolje je prihvaćati mokrim ručnikom (kao i kod teške panule) da bi se živi mamac što manje oštetio i sačuvao.

Nekoliko riječi o predvezima za Heavy Casting

Ovisno o vrsti mamca za ovu tehniku se koriste i različite izvedenice predveza. Osobno koristim tri različite vrste od kojih su neki, za razliku od onih u teškoj panuli, čak izrađeni od deblje upredenice kako bi bili što otporniji na abraziju u doticaju sa snažnim čeljustima grabežljivaca, dok su ostali predvezi isključivo najlonski. Isto tako razlikuju se i po tome što neki u svojoj konstrukciji sadrže tri, a neki samo dvije udice. Prednost predveza sa tri udice u odnosu na predvez sa dvije je u tome što ostavlja mogućnost dvostrukog ulova, ali je kvalitetno primjenjiv isključivo kod širokih mamaca poput žive sipe. Predvez sa dvije udice više se koristi za mamce poput živih ribica ili manjih primjeraka lignje. Kod žive sipe dvije prednje udice veličine 5/0 ili 6/0 postavljamo u korijene krakova po sistemu brka (račve), dok je stražnja, manja udica veličine 3/0 postavljena u zadak sipe, takozvana šlepa. Ješke se plasiraju na terene koji su najčešće udaljeni od obale između 100 i 200 metara, a za koje se pouzdano zna ili barem pretpostavlja da drže ciljane vrste koje se love ovom tehnikom. To su najčešće zubaci, gofovi i kirnje, iako nisu rijetki ulovi i sporadičnih vrsta poput velikih golubova, ugora i škarpina. Iako vrlo selektivna, ovom se tehnikom može uloviti gotovo sva veća, ali i manja riba. Jako je zanimljivo da je baš nedavno jedan grčki Heavycaster uspio nasukati i tunu tešku 54 kg. Poznato je i to da su se na njihovoj obali već uspješno izvlačili i kapitalni gofovi (orhani) teški i do nevjerojatnih 35 kg što je i video dokumentirano.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Oprema za Heavy Casting

Iako se za početak možemo poslužiti i kvalitetnijom surf casting opremom, što naravno podrazumijeva isključivo trodijelne surf štapove, ipak su se za Heavy Casting najbolje pokazali specijalizirani dvodijelni štapovi za ovu tehniku i jako dobro prilagođeni, također dvodijelni, “beach fishing“ štapovi koji se koriste za obalni ribolov velikih morskih pasa, npr. u južnoj Africi i za teški obalni ribolov na obalama Engleske kakve i sam koristim. To su štapovi koji se mogu suprotstaviti velikim primjercima kirnji, gofova i tuna. Sve ostalo je praktički zamjensko i nije na razini zadatka. Role koje koristimo velike su i snažne sa dosta kapaciteta strune što je i prioritet za ovu tehniku budući se i sam mamac prilikom izvlačenja plasira jako daleko. Uz to još moramo imati i dovoljno rezerve na špuli ukoliko se susretnemo s velikim gofovima koji su sposobni u samo jednom potezu izvući sa špule i do 70-tak metara strune. Upravo u takvoj situaciji sam se i osobno našao na početku bavljenja ovom vrstom ribolova kada je moju veliku lignju pokupio veliki gof i ostavio me, naravno, u mat poziciji sa gotovo praznom špulom na tada korištenoj Shimanovoj Ultegri veličine 14000. Od tog trenutka počinjem potpuno shvaćati ozbiljnost ove tehnike i nimalo dvoumeći se nabavljam Pennove Spinfisherice veličine 9500 te ih punim sa 500 m upredenice odgovarajuće jakosti, spremno čekajući novu takvu situaciju za pozitivan ishod.

Štapovi koje trenutno koristim su engleskog proizvođača Sonik, snažne dvodijelne konstrukcije, dužine 4.30 m i 250 g težine bacanja (C.W.). Na tržištu postoji još nekoliko kvalitetnih proizvođača ovakvih štapova poput Shimatsua, Oceanic Teama, ZZiplexa ili Anyfish Anywherea, ali ja sam odabrao Sonik jer sam se pouzdano uvjerio u njihovu kvalitetu i snažnu akciju već u prvoj trećini blanka, što je vrlo važno kad je s druge strane strune kapitalni ulov poput gofa ili velike kirnje koju doslovno treba šlepati. Ono što se meni jako sviđa kod ovakvih štapova je i detalj da su opremljeni „sliding grip reel seat“ hvatom za rolu koji omogućava i korištenje borbenog pojasa ili borbene ploče (fighting belt) jer se rola na taj način može dovesti do pred sam kraj „butta“ (drške štapa) i uvelike olakšati borbu s velikom ribom te samo njeno izvlačenje. Na štapove se mogu postaviti i „baitfish indikatori ugriza“ da bi se pravovremeno moglo primijetiti griz velike ribe. Bitno je spomenuti da cijelu stvar olakšava i upotreba kvalitetnog tripoda na kojem su postavljeni štapovi dok se čeka potez velike ribe. Važno je i da tripod bude pravilno opterećen da ne bi došlo do pada i oštećenja opreme prilikom snažnih poteza. Mogu se koristiti i klasični rod holderi koji se zabijaju u škrape, ali je ipak praktičnije koristiti tripod. Veliki ulov je najbolje prihvaćati gafom ili brankanelom, a u slučaju da se koristi podmetač on bi obavezno morao biti velik, kvalitetan, širokog obruča i duboke mreže.

Još samo par riječi o brodićima za razvlačenje, vjerujem da je čitateljima to ipak najzanimljiviji dio opreme jer su se sa štapovima i rolama svi već zasigurno susretali. Dakle, kao što ima različitih štapova i rola, tako postoje i različiti brodići za razvlačenje. Uglavnom su grčke proizvodnje, a poznajemo neke poput KWNI, P3 i P4 IONIAN, SHARK, TITIKA i RC MANOS bait boats. Dostupni su i modeli koji podržavaju i GPS System koji nevještim korisnicima te prilikom težih vremenskih uvjeta omogućavaju da se nakon otpuštanja ješke brodić sigurnije vrati do točke polazišta. Oni manji brodići poput KWNI-a su praktičniji za udaljene pozicije kada treba daleko pješačiti do određene pošte, dok su veći brodići kao SHARK, TITIKA ili P4 bolji za teže vremenske uvjete, ali im je mana veća težina i dimenzije prilikom nošenja.

Evo, za sada toliko i nadam se da smo vam ovim tekstom uspjeli malo približiti i pomoći oko snalaženja u prakticiranju ove kraljevske tehnike ribolova s obale.
Rogi!

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana