Lagana ljetna panula

8 min read

PR / Broj 29 / Kolovoz / 2010.

Laka panula je jedna od najzabavnijih tehnika ribolova na moru koja će vam donijeti dobre ulove tijekom cijele sezone pa čak i ljeti kada je naše priobalje puno turista i raznih plovila koja jurcaju na sve strane. Sve što vam treba za laganu panulu su bilo kakva, pa i najmanja barka, štap i rola, par varalica te dobra volja za otići na more. A ako ste dovoljno avanturističkog duha, a nemate barku, probajte panulati s luftmadracom. Sigurno ćete nešto uloviti!

Piše: Željko Vedernjak

Vedri i sunčani ljetni dani idealni su za kupanje i uživanje u godišnjem odmoru sa svojom obitelji ili prijateljima, a za sve ribiče koji posjeduju ikakvo pa i najmanje plovilo, jutra i večeri rezervirane su za odlazak na more. Iako se u tim periodima dana odlično lovi i klasičnim udičarenjem, jedna od najzabavnijih i najlovnijih disciplina u ribolovu na moru svakako je i laka panula. Zbog svoje jednostavnosti i lovnosti mogu je prakticirati svi koji se odluče provesti par sati na moru. Ne zahtijeva posebne pripreme ili jako skupi pribor, a u dosta slučajeva može se povlačiti i iz ruke s običnim komadom najlona i udicom na koju je navezana obična slamka ili okačen komad fileta srdele ili gavuna ulovljenih u priobalju. Većina je naših morskih ribolovaca opremljena s manjim barkama sa malim i sporim pentama.

S takvim plovilima teško se odlučiti isploviti na daleke brakove, a na prvu pomisao lošeg vremena treba bježati u kraj kako se ne bi izlagali riziku hirovitog mora. Laka panula je tehnika koja se s takvim plovilima može prakticirati cijelu godinu pa i ljeti kada je more prepuno turista i raznih jahti, glisera i skutera koji jure na sve strane onemogučujući pravi ribolov po danu. Zato je idealno vrijeme za panulaše odlazak na more u cik zore ili u mirno predvečerje kada se sunce počinje micati za obzor. U tih sat ili dva na dobrim poštama može se uloviti sasvim pristojna količina ribe koje ne spadaju u super kapitalce ali često vas mogu iznenaditi i ulovi poput kapitalnog brancina koji je čest gost u priobalju. Standardne vrste riba koje se love lakom panulom u priobalju su iglice, ušate i brancini, a česti gosti znaju biti i paukovi, pirke ili kanjci. Odmaknete li se malo dalje od obale, prije svega ćete loviti šarune i lokarde – plavice dok se na varalicu zna zaletiti i palamida, lica ili strijelka kojih u ljetnim mjesecima ima duž cijele obale. Lagana panula obično se vuče bez dodatnih otežanja – na ili ispod same površine, a najčešći mamci su varalice- vobleri- koji imitiraju gavune ili sitnu plavu ribu. Zato se biraju varalice izduženog tijela i uskog profila te svijetlijih boja koje svojim izazovnim teturanjem najlakše isprovociraju grabežljivce na napad.

Laganom panulom od priobalja do pučine

Površinsku panulu možemo podijeliti na laku priobalnu kojom se love ribe poput iglica, ušata, brancina, malih gofića- feluna te malih primjeraka lica te srednje tešku kojom se ciljano ide na veće plavice- lokarde, šarune i ribe poput palamida, strijelki i većih lica. Ako nam to omogućuje teren, tj. ako na moru ne vlada prevelika gužva s plovilima, laganu verziju možemo vući cijeli dan, od jutra pa čak i nakon zalaska sunca. Mogu se koristiti male varalice dužine od tri do desetak centimetara vučene s teleskop ili dvodijelnim štapovima dužine 2,10 ili 2,40 m dužine i gramaže do 40-ak grama. Role neka budu prilagođene tanjim promjerima najlona do 0,25 mm s tim da je poželjno napraviti predvez od tanjeg fluorokarbona i povezati ga s osnovom pomoću manje vrtilice koja će ujedno spriječiti uvrtanje najlona. Varalice obično vučemo na daljini od tridesetak metara iza barke prolazeći uz kamenite obale, a naročito oko punti- rtova i drugih isturenih obalnih pozicija. Vrhovi lukobrana i ulazi u luke i marine su jako zahvalne pozicije gdje se manji grabežljivci drže u jatima. Tu se uvijek miješaju struje koje vrte i akumuliraju biljni i životinjski plankton kojim se hrane sitne ribe, račići i ostali organizmi koje privlače manje grabežljivce.

Položene plaže su zahvalne u jutarnjim satima dok još nema kupača, a tu su najčešći ulovi ušate, manji brancini i iglice. Ako u blizini znate za kakav otočić ili škojić koji se nalazi relativno blizu obale, to je hot spot. Tu se zadržavaju sve vrste grabežljivica, a ono na što trebate obratiti pažnju je smjer kurenta- morske struje. Na stranama koje se nalaze u „zavjetrini“ u odnosu na smjer kurenta trebate usporiti i proći što bliže obali. Tu su najčešći napadi većih brancina dok se u samoj struji obično zadržavaju ušate i šaruni. Na takvim pozicijama se često desi da vam na varalicu lupi i manji zubatac pa pripazite s kočnicom role koja nikad ne smije biti previše zategnuta.

Premda se uspješno panulati može i tijekom dana kada je sunce visoko i temperatura naraste, puno bolji rezultati postižu se rano ujutro ili predvečer. Tada skoro sve grabežljivice, čak i pučinske ribe poput lokardi i šaruna u jatima prilazi obali u potrazi za gavunima i ostalom sitnom ribom. Panulati možemo s raznim inačicama voblera poput Rapalinog originala od 3 i 5 centimetara ili Yo Zurijevog Pinns Minnowa od 5 i 7 cm u prirodnim bojama dok se u zadnje vrijeme kao jedan od najlovnijih mamaca za doslovno sve vrste pokazao Prologicov model Prey u dužini od 6,9 centimetara.

Malo je zaobljenijeg presjeka i širi jaču vibraciju od ostalih modela voblera čak i pri najmanjim brzinama povlačenja što je i razlog većeg prosjeka udaraca nego kod ostalih varalica. Idealna brzina za povlačenje voblera u priobalju kreće se od 1 do 2 milje, a ako vam se počne dešavati da ribe počnu udarati po varalici ali se ne zakvače što ćete vidjeti po udarcima po vrhu štapa, odmah povećajte brzinu dajući gas na penti.

Ovisno o raspoloženju i vrsti ribe koja se nalazi u blizini varalice ako vučete presporo, dajete ribi vremena da promotri varalicu i isproba je laganim udarcima vrhom njuške. Čim ubrzate, grabežljivac će instinktivno napasti kako se ne bi desilo da mu laki plijen pobjegne. Ako se želite dobro zabavljati, a nije vam do ribe za pojesti, osim voblera za ribe poput iglica ili ušata možemo povlačiti i talijansku izmišljotinu u obliku mekanoga kruga od vunice- matasinu. Taj kružić od vune sastavljen je od puno sitnih niti u koje se zubi iglice pri prvome jačem dodiru odmah upletu i kljun joj ostane zarobljen u vunici. Ne treba odmah zatezati, čak je dobro otpustiti rolu tako da kočnica proklizi nakon prvoga udara i tada je dovoljno samo lagano uzeti štap u ruke i polako je dovući do barke. Najveća prednost vunice je što iglicu ne ozlijedimo i možemo je neoštećenu koristiti kao ješku na panuli za veće ribe ili joj možemo pokloniti život puštajući je nazad u more.

Za brzu ribu poput lice, strijelke ili palamide brzina od 3 do 4 milje neće predstavljati nikakav problem, a vi ćete pretražiti više terena. Udaljeniji otoci, škojići, brakovi, prijelazi uz obalu gdje se dno iz plićaka naglo strmoglavljuje u dubinu, isturene punte pa čak i rubni dijelovi luka i trajektnih pristaništa mjesta su gdje možete očekivati udarac lokardi, skuša ili velikih šaruna. Tu se trebate zateći u sami sumrak kada te ribe imaju period intenzivnog hranjenja. Tada se doslovno događa da svaku minutu imate griz. Čak nam se dešavalo da u ispuštanju varalice par metara iza boda dok otkapčamo i spremamo ulovljenog šaruna ili plavicu dobijemo još jednu ribu iz jata koja raspomamljeno ganja gavune. Taj period traje vrlo kratko i treba ga maksimalno iskoristiti. Čim dobijete udarac na jednoj strani barke, očekujte isto i s druge strane te se u laganom krugu počnite vraćati na isto mjesto ukoliko u slijedećih stotinjak metara nemate griza. To obično traje kojih pola sata dok se sasvim ne smrači, a onda se plavice i šaruni pomaknu dalje od obale prema pučini. Na otvoreno more se možete uputiti ako znate za kakav brak oko kojega se skuplja sitnija riba, a često ćete tijekom prolaska između dvije pozicije primijetiti jata galebova koji su pouzdan znak kako se tamo nešto događa. To su obično pučinski grabežljivci koji su na površinu digli jato plave ribe ili iglica pa sada nemilosrdno tuku po njima. Nemojte prolaziti direktno kroz jato nego ga probajte zaobići i u luku približiti vašu varalicu koju tada možete pustiti i malo duže iza barke. Drilovi koji slijede doživljaj su kojim ćete isplatiti neugodu cjelodnevne plovidbe po jakom suncu, utrnulog tijela zbog skučenoga prostora na barci te nervoze koja vas prati sve dok rola prvi puta ne zazuji.

Vrtilica za bolju prezentaciju

Ova šaranska vrtilica za brzu izmjenu predveza se pokazala fantastična za prezentaciju lakih varalica. Važno je što ih dodatno otežava spuštajući ih nešto dublje. Spriječava uvrtanje najlona kod izvlačenja ribe i omogućava vrlo brzu izmjenu varalica.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana