LAGANA PANULA

10 min read

PRM / Broj 6 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2014.

Rano jutro, pola šest… sviraju Novi Fosili s mog pohabanog cd-a u autu, kao da znaju da je upravo toliko… Sjednem u kafić na rivi i čekam prijatelja da se nađemo (došao sam kod njega na par dana). Bonaca je ka ulje – kako bi domaći rekli, a odjednom svu tu ranojutarnju harmoniju razbija bučno prštanje sitne ribe na površini….AKCIJA!!!!! …Eksam kavu i zovem frenda (već petnaesti put). “Di si Fuki, tu ispred kavane nešto rastače ribu na površini!!“, a on mi smireno objašnjava da su jata lokardi u akciji i da nema žurbe, čekaju nas . Nevoljko sjedam nazad i čekam ga dok u glavi kuha dvjesto kombinacija, a ljeto je tek počelo…

Piše: Luka Mrvičić – Mrva

Za lagano guštanje na moru u dobrom društvu na početku sezone mislim da nema ništa bolje od lagane panule. Sve što vam treba je barka/brodić od četiri i više metara, vanbrodski motor od nekoliko konja (godišnja dozvola za upravljanje brodicom i ribolovna dozvola, ove godine su postrožili kontrole) te nešto sitnog pribora i veselje može početi. Panulati možete „iz ruke“, tj. ručnom panulom ili štapom, ovisno što lovite i gdje lovite, a i kako vam je lakše. Ručna panula dolazi do izražaja kada govorimo o viškoj panuli živom ješkom/mamcem. Tada rukom tj. osjećajem „čitate“ dno ili ponašanje vaše ješke kada se u blizini nalazi predator, no o tome ćemo drugi put.

Ukoliko niste jedan od onih koji na putu od kopna do kafića na otoku bace neko čudo od varke iz Lidla na prespajanom i pohabanom najlonu duginih boja te ga iza sebe vuku, (jer Tomos 4 ionako ide sporo pa tako ubiju vrijeme), nego biste ciljano željeli uloviti nešto iz tog jata lokardi, palamida, plavica, šaruna ili ušata koje vam naganja sitnu ribu ispred apartmana, ima par stvari na koje biste trebali obratiti pozornost.

Čitanje prirode ispod i iznad nas

Kurenat i plima – akcija na moru! Naše prekrasno more ima vrlo razvedenu obalu s mnoštvom kanala, otoka, otočića i prolaza među njima, što rezultira time da gotovo svugdje ima barem malo kurenta te tako predatorima određuje i olakšava navike hranjenja/lova.

Panulanje danju – naravno da se očekuje od vas da to činite ujutro i predvečer (makar nije uvijek pravilo), a ima i zašto. Pritisak raznoraznih brodova na more ujutro je mnogo manji nego tijekom dana, što rezultira opuštenijem i aktivnijem hranjenju grabeži, a tu je i sunce koji ribama bez kapaka smeta, pogotovo ako se oslanjaju na vid tijekom lova. Isto tako, vama je olakšavajuća okolnost pronalaska lovine jer se ujutro gavuni i sitna plava riba diže u površinske slojeve (i na samu površinu) te na takvim mjestima jasno možete uočiti aktivnost grabeži. Nemojte voziti direktno na aktivnu ribu nego nastojte gađati rubove jata (isto kao i predatori), na taj način ih samo kupite kao grožđice s peteljke. Ako ste pronašli takvo što na vama je samo da sada kružite oko tog jata… ostatak znate. Svi vi koji ste lovili (špinali) na Savi dobro znate što predstavljaju riječni galebovi iznad površine ili visoko iznad, e ista stvar je sa morskim rođacima koji kruže iznad jata sitniša i na taj vam način odaju pozicije.

Što se dan više razvija tako se vi pomičete u dublje dijelove i obratno s nadolaskom noći. Što se tiče vjetrova tijekom dana, naravno da je bolje ako nije bonaca nego puše lagani maestral, no isto tako nisam primijetio da ako je bonaca a lovim plavu ribu, treba ostati kući. Ako ciljamo na brancine, umjereno jugo i oblačno vrijeme daju dobre rezultate, no lov između otočića i prolaza po laganoj buri koja znači dolazak anticiklone i porast tlaka zraka, a brancin voli visok tlak (najčešće određuje stabilnije vrijeme), zna biti nemjerljivo bolje. Kod noćnog panulanja, ukoliko je mjesečina, možete panulati cijelu noć duž obale i otoka, za razliku od mrklog mraka, kada ste vezani uz lukobrane marina ili šetnice gdje noćna rasvjeta pada na more te tako na tim mjestima daje mogućnost predatorima lova cijelu noć. Nastojite brodom gađati rub svjetla tj. prijelaze iz svjetla u mrak. Tada nemojte povlačiti/ twitchati panulu rukom ili štapom jer plankton koji je tu svjetlucanjem otkriva vaš najlon i riba tako vidi prijevaru. Kada je mjesečina nemate takvih problema.

Što se tiče brzine povlačenja panule ona se kreće od 2 do 4 i po milje, pa tako u lovu brancina, pauka, škarama i ušata vozimo sporije, dok za šaruna, plavicu, lokardu, palamidu i slično vozimo malo brže. Ako nemate kako kontrolirati brzinu jednostavno spustite varalicu na bandu/stranu broda par metara iza tako da ju vidite i ubrzavate do onog trenutka kada ona više ne može pratiti brzinu. Tako ćete znati pri kakvom gasu/brzini ona najbolje radi. Za svaki model vrijede drugačija pravila. Riba reagira na bilo kakve promjene od standardnog vođena varke, pa tako, ukoliko ste na mjestima jakog kurenta i vozite u struju, finte kreni-stani jako dobro funkcioniraju, dok vi oduzmete gas varalica uspori i još lagano ljuljuška bokovima, na ponovo kretanje tj. ubrzavanje varka bljesne bokovima, što je u većini slučajeva triger. Ako nema baš kurenta ili ste na takvim pozicijama, za razliku od držanja pravca prilikom panulanja živom ješkom, ovdje su se dobro pokazale promjene smjera ili cik-cak vožnja. Slično je ponašanje vaše varalice kao kod slučaja s kurentom jer u svakom luku kojeg najlon ili špaga napravi vaša varka uspori, a zatim ponovo krene.

Ručna izrada panule

Kod izrada tih spravica za lov manjih grabežljivaca bitno je opredijeliti se za vrstu lovine, jer na taj način i slažete panule. Potrebno vam je motovilo (komad stiropora) na koji ćete namotati osnovni najlon od nekih stotinjak metara debljine 0,30 mm do 0,45mm. Na kraj tog osnovnog stavljate vrtilicu kako se najlon prilikom panulanja i naglog dizanja ne bi ufrkao. Zatim kao predvez koristite tanji najlon ili fluorocarbon u duljini od nekih dvanaestak metara (može koji metar dulje) debljine od 0,20 do 0,18 mm, a na kraj stavite kopčicu radi bržeg i lakšeg mijenjanja varki . Napravite nepar panula (cca pet komada) različitih otežanja kako biste se mogli lakše prilagoditi raznom terenu i pokrivati više slojeva – pratiti migraciju u dublje dijelove tijekom dana. Kao otežanja koristite olovne torpille od pet grama, koje prije vezanja vrtilice na kraj osnovnog najlona nanižete i učvrstite kombinirkama (nježno da ne oštetite najlon) na razmaku jedan metar svaka od kraja osnovnog najlona tj. vrtilice, ukoliko stavljate dvije-tri torpille. Ako stavljate više, početni razmak neka bude jedan metar te nakon dva otežanja povećajte razmak na dva metra da biste na kraju u sredini imali jedan razmak od tri metra, a prema krajevima opet smanjujete kao na početku. Tim načinom slaganja olovnica dobivate lagani U oblik panule pod morem koji vas spašava od gubljenja varalica po dnu. Kombinirajte otežanja po volji, no nemojte pretjerati i staviti pola kile – okvirno koristim najviše desetak do dvanaest takvih olovnica na panuli.

Odabir štapova i ostatka pribora

Što se tiče panulanja štapom nastojim to doraditi što finije i nježnije zbog većeg užitka drila. Isprobao sam sve kombinacije – od duljih /kraćih, debljih/tanjih i najbolje su mi se pokazali kratki ultra light štapići 0-5 i 1-7g bacanja, koji svojom žilavošću a opet mekoćom vrhova ovu vrstu ribolova čine pravim užitkom. Donji muški dio štapa uvijek ima tu pohranjenu snagu koja se oslobađa prilikom drilanja veće ribe, dok mekani puni vrh savršeno odrađuje nagle bjegove, treskanja glavom i iskakanja iz vode – gotovo je nemoguće otkvačivanje ribe. Od rolica vam preporučam Okuma RTX (najbolji omjer cijene i kvalitete) u veličini 30s –lijepo namata/slaže špagu, a i zbog svoje lakoće savršena je u toj ul kombinaciji. Kod špaga koristim debljine od 0.08 – 0.12 mm, što je i više nego dovoljno, dok za predvez obavezno stavljam duuugi fluorocarbon od 0.18 do 0.25mm na čijem je kraju kopčica. Naravno, na kopčicu ide i varalica. Pošto na upredenicu ne bi bilo zgodno stavljati olovne torpille i još ih k tome stiskati kombinirkama predlažem vam da kupite mala clip-on olovca i na taj način mijenjate željene dubine (montirate ih isto nekih 12 m od varke),naravno da na ul štapiće nećete stavljati ta olova . U tom slučaju dobro vam dođe neki špinerski štap 2,10 m i do 30 grama bacanja. Štapovima možete panulati i u dvoje (za razliku od ručne panule), s obzirom da jedan od vas panula s otežanjem i jačim štapom, a drugi kupi ono pod površinom na ul bez otežanja (kako se ne bi ukrstili prilikom skretanja/okretanja). Kad radite takve manevre brodom nastojite to učiniti u što većem luku za svaki slučaj. Kod griza na ovakvoj panuli nije potrebno kontrirati jer to riba sama napravi.

Varalice

I napokon te famozne prevarke… Panulati možete gotovo svim ribolikim varkama (i onima koje uopće ne liče na išta, a kamoli na ribu) od plastike, drva, gume pa čak i vune, no uvijek se nađu neke koje čine razliku između seljaka i prvaka (kako sam čuo jednom ). Prvo da se pozabavimo onima koje ne liče na išta, a to su najčešće neke iz kućne radinosti. U tom slučaju slamke dođu kao vrlo korisna stvar. Naime, slamku izrežete na komadiće duljine od 3-5 cm i jedan kraj odrežete u koso, zatim navežete na predvez udicu sa dugim vratom i provučete kroz slamku tako da vam kraj udice završi na koso odrezanom kraju i upadne u v utor – varka je gotova! Za one koji znaju raditi streamere neka ih obavezno prošetaju morem, a ima i alternativa koja je jednostavnija. Običan komad vune duljine isto nekih 5+ cm bijele ili žute boje pričvrstite tankim koncem direktno na veću vrtilicu (kapnite malo super ljepila) na koju ste navezali kratak komad najlona oko četiri centimetra duljine s trokukom na kraju (što manju), a na drugi kraj navežite predvez direktno i eto varka za taracanje ušata je spremna. Ako vam se ne da igrati s takvim čudesima jednostavno idite u dućan po neke standardne varke od kojih bih naravno izdvojio: Yo-Zuri Pin`s Minnow (u bojama: TGLM-Glass Minnow, W85-Pearl Lime, WS-Red Head – za noć, a danju M176-Green/Gold, M167-Gold/Black i M99-Rainbow Trout), Savage Gear Prey 69 (boje: 3D-Minnow, Sandeel i Olive Pearl) i nova serija Savage Gear Suspend Saltwater Prey (boje: Dirty Silver i Psycho Sandeel), Sakura Akaru Minnow (CR06,G20,M08,M02), Duo Tide Minnow Sprint 75 i Duo Spearhead Ryuki ,od Rapale Husky Jerk šestica i osmica (S,GBK,SB,TDS,GMN) i X-Rap iste veličine i dekora + RT dekor, to je od prilike to od voblerčića, a što se tiče guma tu je nezaobilazni Raglou (dekore već znate) i razni shadići od Pontoona 21, Sakure, Keitecha, Daiwe i sl. Jedini problem kod tih guma je kratak životni vijek jer su beštije koje lovimo naoružane opakim zubima koji ih samo komadaju. Stoga odvagnite sami čime vam se više isplati loviti.

Kao što sam već naveo gore u tekstu, svaka od ovih varki ima svoj ritam i brzinu vođena koju trebate pogoditi kako biste iz nje izvukli maksimum. Poigrajte se tim malim spravicama i gušt vam je zagarantiran. Pazite na brodove koji vam se približavaju iz kojekakvih smjerova jer njihovi kapetani u većini slučajeva ne znaju da vi panulate te ih na vrijeme nenormalnim mahanjem i dernjavom obavijestite ukoliko ne želite da vam odnesu favorit varalice koje se naravno više ne proizvode ili nema više baš tog dekora. Ne morate, pošto je to morska riba, uzeti baš sve što ne uspije otpasti s vaše varalice jer imate neopisivu želju vaditi mast susjedima vašim obilatim ulovom, probajte pustiti koju, pa makar slučajno, more će vas za to nagraditi.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana