Ribolov u Crvenoj luci

6 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Ovaj članak je prvi u seriji članaka u kojima ću vam otkriti svoje top pozicije na kojima ćete sigurno uloviti ribu, ukoliko se budete pridržavali uputa iz teksta, te ću vam u detalje opisati sisteme kojima lovim. Moja glavna meta su orade, kojih na potezu od Zadra do Biograda ima u dovoljnim količinama, no naravno, ako promašite teren, vrijeme, mjesto ili način prezentacije, uspjeh ponekad izostane…

Piše: Aleksandro Žmara

Ako vam se to dogodi, jedino upornost može dovesti do promjene, a kada vas krene i shvatite gdje i kada kraljice primaju, uvijek ćete ih nalaziti na istim ili sličnim mjestima.

Kada ste u Crvenoj luci stigli do šljunčane plaže jednim od prilaznih puteva, ne brinite mnogo o mikrolokaciji. Na kojem god dijelu plaže lovili, teren je manje-više svugdje isti. Prvih tridesetak metara je pličina, sa mnogo manjih grota, prosječne dubine do 1 m, nakon čega teren postaje pjeskovit a takav je i dalje od obale. Riba se ovdje najbolje lovi na nekih 60-90 metara od obale. Ja obično zagazim u more nekih petnaestak metara i bacam sisteme iz mora.

Kako do Crvene luke

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Dolazak na poziciju za ribolov opisat ću iz dva smjera, iz smjera Zadra i iz smjera Šibenika. Ukoliko dolazite iz smjera Zadra, vozite do mjesta Biograd na moru, zatim cestom prema Kumentu, kao što je označeno na karti.

Ukoliko dolazite iz smjera Šibenika, vozite Jadranskom magistralom prema Biogradu, nakon što prođete Pakoštane, nakon 3-4 km vožnje dolazite do lijevog skretanja za Crvenu luku. Nakon što ste skrenuli s magistrale, vozite prema Crvenoj luci, te nakon 1 km, kod table s natpisom za plaže Crvene luke, skrenut ćete desno te se voziti makadamskim putem cca 3-4 km, a kasnije pratite cestu za Kumenat.

Kada u Kumentu dođete do kraja asfaltirane ceste, nastavite još 300 m makadamskim putem sa kojega postoje skretanja na desno prema moru. Izaberite neki od tih putova i vozite skroz do mora. Parkirajte vozilo nekoliko metara iznad šljunčane plaže.

Moj pribor za lov sa obale

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najbolji su nešto duži štapovi , dužine 3.90-4.50 m, gramaže do 120 g. Trenutno koristim teleskopske surf štapove Trabucco Oracle dužine 4.20 m i težine izbačaja 100 g, namijenjene ribolovu sa obale. Poželjno je da štapovi budu što lakši radi daljeg zabacivanja i lakšeg zamaranja ulova jer ribu treba izdignuti neposredno pod površinu tih zadnjih 30 m uz obalu. Ako to niste u stanju, gubitak ulova je čest. Na rolama imam namotan Trabucco XP-Line-flow casting i XP Line Blue sea, u debljinama 0. 30 i 0.35 mm.

Sistem sa kojim lovim sastoji se od kliznog olova na plastičnoj cjevčici kroz koju je provučen osnovni najlon, ispod kojeg je navučena gumena perla ispod koje vežem vrtilicu (zogulin). Ova gumena perla mi služi da mi plastična cjevčica ne udara po čvoru i time ga oštećuje. Predvez koji dolazi ispod zogulina je od fluorocarbona debljine 0.31 mm, a zbog specifičnosti terena (opet je problem dizanje ribe pred obalom) treba biti nešto kraći od uobičajenog. Na ovom terenu koristim predveze obično duge samo 15-20 cm. Godinama za predvez koristim Seaguar fluorocarbon jer mi se on pokazao najboljim, isto tako, dobar je i Momoi fluorocarbon. Udice kojima lovim su Gamakatsu G-code serije LS-3310 F i to u nešto manjim veličinama, broj 1, 2 i 4. No ipak, najčešće vežem univerzalnu dvojku veličine 2. S tom veličinom pokrivam sve vrste riba koje se love na ovom terenu, a to su fratri (do 0.70 kg), orade (prosječne težine 0.30-0.60 kg), ovčice (0.30-0.50 kg) te brancini(0.70-1 kg).

Sistemi kojima lovim sa obale

Koristim dva slična sistema a zajedničko im je korištenje „Batman“ oblika olova jer se ono pri povlačenju odmah diže na površinu te tako smanjuje broj kvačenja sistema pri prezabacivanju ili izvlačenju ulova.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Vrijeme ribolova

Na ovom terenu lovim gotovo isključivo noću. Sa ribolovom započinjem oko 40 min prije zalaska sunca, odnosno nakon odlaska kupača, te lovim cijelu noć, sve do jutra, najkasnije do 9 h.

Najbolje sam lovio u danima kada je noću puhala bura, koja na ovoj poziciji puše u leđa te tako nosi sistem još dalje od obale, a ujedno i diže pijesak sa dna i zamućuje more, pa se riba dolazi intenzivno hraniti na ovu ispašu. Ova pozicija je lovna od početka svibnja sve do početka listopada. Razlog tome su i mnogobrojni kupači koji danju nogama „preruju“ dno, a riba je navikla ovaj teren pretražiti noću i pokupiti hranu koju su kupači otkopali. Olovo koje koristim u ribolovu je u rasponu od 60-70 gr, dok teže olovo ne koristim jer dosta zapinje, pa imam puno trganja sistema. Na slikama se vidi i oblik olova koje koristim za ovakve terene. Taj tzv. „Batman“ oblik najbolje mi se pokazao jer se vrlo brzo diže na površinu kada ga počnete brže namotavati pa na taj način izbjegavam i kvačenje.

Bibi i veliki crv

Lovim gotovo isključivo na bibije, osim kada ih zbog lovostaja nema – tad koristim komade velikog morskog crva. Bibija montiram na poseban način, i to tako što najprije oštrim nožem ili skalpelom otvorim bibija na dijelu tijela suprotnom od glave (vidi slike). Znači zarežem ga nožem, praveći rez od 2-3 mm, zatim naglim okretom ruke iscijedim(izbacim) iz bibija njegov probavni trakt, pijesak i vodu. Nakon toga u tijelu bibija ostane samo njegov mišić kojeg on stisne i smanji svoje tijelo za polovicu vlastite veličine te ujedno postane žilav poput gume. Takav bibi duplo je lakši te se njime postiže dalji izbačaj, a i manja riba teže ga skida sa udice. Nakon izbačaja sistema najlon lagano zatežem te podvlačim ispod gumice navučene na blank štapa, a preklopnik role ostavljam otvorenim. Ukoliko primijetimda mi grizu fratri, preklopnik role zatvaram, s tim da sam prethodno ostavio 30-60 cm slobodnog najlona kako bi riba slobodno progutala ješku, nakon čega štap odrađuje kontru umjesto mene.

Chris standing up holding his daughter Elva

Moja montaža bibija

Kada se lovi na ovakav način (dakle, sa prebačenim preklopnikom), treba biti iznimno oprezan, jer ako niste u neposrednoj blizini štapova, a zagrize vam orada iznad 0.70 kg, kao što se meni dogodilo na jednoj poziciji na otoku Žirju, štap leti u more, skupa sa rod-podom i elektronskim signalizatorom. Posljedica je uništeni rod-pod i dva elektronska signalizatora (šteta cca 1500 kn). Za signalizatore trenutno koristim FOX-ove signalizatore Micron MX-2 koji su stvarno otporni na vanjske uvjete, osim (vjerojatno) pada u more. Ukoliko budete bacali sisteme na daljinu 60-90 m od obale, a za ješku koristili bibija, rezultat cjelonoćnog ribolova na plaži u Crvenoj luci bit će od 2 kg ulova pa naviše (minimalno 3-4 komada oborite ribe).

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana