Lov na dubinskim brakovima

12 min read

PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Kad krenete u ribolov na dubinske brakove, nikad ne znate što će vam se dogoditi – da li će vas more uništiti velikim valovima i izazivanjem morske bolesti gdje često pokleknu i najiskusniji ili će vas zadesiti odlično vrijeme kad će se zaredati ulovi kakve niste nikad u životu vidjeli. Ribolov na dalekim i dubokim pučinskim brakovima avantura je koja ulazi pod kožu gore od bilo kakve droge i nakon što mrtvi umorni pristanete u luku iz koje ste krenuli, prvo pitanje koje si postavite je – a kad ćemo nazad?

Piše: Predator fishing team

Ako ste zaljubljenik u morski ribolov i ako volite provoditi sve svoje slobodne trenutke na moru, ribolov na pučinskim brakovima doživljaj je koji se teško može usporediti s bilo kojom drugom vrstom ribolova na Jadranu koju ste dosad doživjeli. Krenuvši od puta iz matične luke gdje ćete iza sebe spustiti panulu za pučinske grabežljivce, muku mučiti s morskom bolešću izazvanu valovima na otvorenome moru pa sve do sidrenja usred ničega, gdje vas vaš skiper gledajući na sonar uvjerava da je ispod vas svega 25 do 30 metara dubine, a znate da je kilometrima oko vas prosječna dubina mora i do130 metara! Oduševljenje kojim pišemo ovaj tekst ne možemo vam opisati jer prošli smo cijeli Jadran i lovili na svim mogućim destinacijama, krenuvši od klasičnog ribolova s obale do panulanja i lova iz usidrene brodice, sve dok nismo otišli na najudaljeniju sigurnu destinaciju u hrvatskom dijelu Jadrana – otok Jabuku. Da bi se čovjek pripremio za takav put i višednevni ribolov na otvorenom moru potrebna je dobra priprema kako bi sve prošlo što bezbolnije jer, vjerujte nam, nije dovoljno samo ukrcati se u brod i reći – spreman sam. Prije svega, zaboravite na obilne obroke prije puta, konzumiranje alkohola nije preporučljivo niti prije niti za vrijeme same plovidbe, a topla odjeća i obuća je obavezna koliko god toplo bilo.

Rijetki će izdržati bez pojave mučnine u ribolovu koji traje dan do dva iz usidrene brodice na valovima koji su stalni i neumoljivi, čak i za mirnog vremena, a kamoli za lagane bure ili juga, koji su u ovo doba godine normalna pojava. Treba se pripremiti i za stanovnike morskih dubina koji su svi redom puni velikih zuba, oštrih peraja ili otrova u škržnim poklopcima i zubima, kojima vole mlatiti oko sebe nakon što ih izvučete na suho. O.k., sad kad smo malo uplašili neiskusne morske ribiče, možemo reći ono zbog čega su stari morski vukovi zaljubljeni u more i koji na sve te maloprije navedene „probleme“ samo odmahnu glavom. Neponovljiv je osjećaj biti na pučini koja se svuda oko vas prostire do ruba horizonta kuda god okrenuli pogled, uživati u jedinstvenom zvuku mora i valova oko vas te spustiti udice u plavetnilo koje vas uvijek može iznenaditi novim događajima koje dosad niste doživjeli. A još kad krene riba…

Mamci

Kud god idete u ribolov, potrudite se da ne oskudijevate u mamcima. Pravilo koje vrijedi za ribolov na dubokim pučinskim brakovima – na udicu je najbolje staviti veliki komad, svejedno da li je u pitanju meso srdele, lignje, lignjuna ili koje druge plave ribe. Što ćete bolje i više namamčiti udicu, to će vam prije i bolje gristi veće ribe. U slučaju kad riba „čupka“ i skida s udice mekane mamce poput srdele, možete namamčiti veliki komad lignjuna- totanja ili meso svježe ulovljene lokarde, koja se pokazala kao dobitna kombinacija za većinu pridnenih vrsta, koje se inače love u dubinskom bulentinu.

Ključna je priprema

Prije bilo kakvog razmišljanja o priboru i možebitnom ulovu, za odlazak na otvoreno more prije svega se morate pobrinuti o sebi. Ako nikad niste bili duže od 24 sata na čamcu, unaprijed se pripremite za najgoreg neprijatelja svih moreplovaca – morsku bolest. Za privikavanje na more i valove u „manjoj“ barci dužine 7 do 10 metara potrebno je nekoliko dana dok se ne priviknete, za što nas većina nema vremena pa možete potražiti spas u disciplini i dražejama protiv mučnine. Iskusni skiperi preporučuju da se ne konzumira puno hrane i pića prije puta, a tijekom prvih desetak sati pijte samo vodu, pojedite jabuku ili koje drugo voće koje će vas malo osvježiti. U apotekama možete kupiti razne vrste tableta ili flastera protiv mučnine koje svakako imajte sa sobom ali ih nemojte konzumirati dok vas mučnina ne uhvati. Kad ste to riješili, pripremite si toplu odjeću, po mogućnosti nepromočive hlače ili jaknu jer je noć na moru vrlo vlažna, a i ruke će vam stalno biti sluzave i mokre od diranja ulovljene ribe, ješkanja udica i brumanja, tako da sa sobom obavezno morate imati i koju krpu za brisanje ruku.

Od pribora za dubinski bulentin morate imati pouzdan i jak štap dužine do dva metra i gramaže barem 100, pa i više grama. Najbolji izbor su jednodijelni štapovi s puno vodilica i mekanim vrhom zbog lakšeg i bržeg kontakta s mamcem na velikoj dubini, ali nećete pogriješiti niti ako uzmete pravi „kolac“ deklariran i preko 300 grama jačine. Role moraju biti vrlo robusne i izdržljive s velikom špulom na koju stane barem 200 metara najlona (upredenice) 0.40 mm te ne prevelikog prijenosa. Iako neki zagovaraju role vrlo brzoga prijenosa, mi smo napravili usporedni test dva Shimanova modela- Big baitrunnera Long Cast i US Baitrunnera veličine 4500. Manji model baitrunnerice imao je sporiji prijenos i manju špulu ali je s njom bilo neusporedivo lakše vući 300- gramsko olovo i ribe s dubine od stotinjak metara, dok je s većim modelom više trebalo raditi na big game način, vukući teret štapom i rolom namotavati višak. Ako vas ide više na brod, nemojte sa sobom nositi više od dva dobra pribora po ribiču jer ćete se više petljati nego loviti ribe. Iako se na role može namotati i monofil, preporučljiva je upredenica zbog vrlo malog istezanja i direktnijeg kontakta s ribom koju ćete uspješnije kontrirati. Upredenica debljine 0. 20 do 0. 30 pokrit će sve vaše potrebe i borbu s morskim beštijama, a ako se ipak odlučite za monofil, neka bude barem 0.40 milimetara debljine. Torbu sa sitnim priborom natrpajte sa brdom udica, vrtilica, perlica, techno-sphere perlica te olova s vrtilicom od 30 pa sve do 300 i više grama težine. Toga nikad dosta. Osim tog osnovnog pribora, uz sebe obavezno morate imati kliješta ili velike pean škare te podmetač s kojim ćete lakše savladati veće primjerke riba, poput ugora ili murine koji su dosta čest ulov. Kad ste sve to spremili, vrijeme je za polazak na more.

Role za ribolov na brakovima

Bez pouzdanih stacionarnih rola velikog kapaciteta špule te sporijeg prijenosa nemojte ići loviti u velike dubine. Korištenje olova teških i više od 300 grama uništit će zupčanike na svakoj jeftinijoj roli, a korištenjem upredenice umjesto običnog monofila, kvaliteta role će još više doći do izražaja. Štedite pribor što više možete i čim završite s ribolovom na moru, operite ih u slatkoj vodi.

Ribolov u dubini

Nakon što se ukrcate na brod i krenete prema zadanoj destinaciji, polako možete pripremati dva ili tri pribora za panulu na palamide, luceve i albakore, kako biste iskoristili prelazak velike površine mora u potrazi za zainteresiranim jatima grabežljivica. Jedno je osnovno pravilo – što god radili na brodu, jedno oko uvijek neka bude na moru u potrazi za galebovima ili čigrama, koje vam svojim prisustvom otkrivaju jata sitne plave ribe na površini, a ispod siće uvijek kruže raspoloženi grabežljivci. Kad god vidite galebove u niskom preletu iznad površine, odmah usmjerite brod u tom smjeru. Još je jedan dobar razlog zašto je poželjno panulati do zadane destinacije – krećete se sporije i automatski ćete uštedjeti skupo gorivo za brodske motore. U vožnji do pošte si dajte truda i navežite i dosta predveza jer je to potrošni materijal na kamenitom terenu gdje se obično lovi. O.k., nakon što ( napokon ) dođete do željene pozicije tj., braka, stavite motore u ler i prije svega ustanovite u kojem smjeru idu morske struje tj., kurenat. To je najvažniji dio cijele priče jer ako se usidrite s krive strane može se dogoditi da ništa ne ulovite i brumanjem samo odvučete ribu od svog broda.

Pričamo vam iz osobnog iskustva jer je sidrenje vrlo ozbiljan dio posla gdje se pomno mora izračunati jačina kurenta i po tome odrediti koliko će se konopa lufta ostaviti kako bi brod bio na idealnim pozicijama. Sidri se uvijek s prednje strane broda, a sidro se baca preko vrha braka u smjeru kurenta kako biste brod zaustavili na samom vrhu izbočine. Sve to zvuči vrlo jednostavno ali kad to radite dobrih dva sata (koliko smo mi potrošili vremena za dobro sidrenje blizu Jabuke) shvatite to vrlo ozbiljno. O.k., glavni na brodu je zadovoljan sidrenjem, sonar pokazuje kako ste na rubu vrha braka, a vi ste sretni jer mislite da se može početi loviti – idealno, sve dok ne zabacite prvi put i u prvom dizanju izvadite tri kanjca na tri udice. Isto i u drugom… Pa u trećem… Kad ulovite stotog kanjca, smatrajte da je vrijeme za pronalaženje nove pozicije…

Sitni pribor

Udice, vrtilice, obične i dvostrane perlice držite na jednom mjestu jer će vam na moru svako malo zatrebati kad zapnete za grote i pokidate predvez ili cijeli sistem. Što je sitni pribor bolje posložen, lakše će vam biti ponovo sve naći i navezati novi predvez, pogotovo kad padne noć.

No treba biti strpljiv. Najbolje se odsidriti i baciti se na „sabikažu“ (lov sabikijem) mamaca za noćnu akciju. Naime, za noćni ribolov obično se za mamce koriste srdele ili lignje, a idealan mamac je skuša ili lokarda. Svježe ulovljene lokarde (plavice) imaju vrlo tvrdo meso intenzivnog mirisa po plavoj ribi i po lovnosti ih možemo svrstati odmah iza srdela. Ono što je zabavno je da se do dolaska noći možete igrati sa plešućom kančanicom – sabikijem, tražeći na sonaru jata plave ribe koja se redovito nalaze dvadesetak i više metara iznad dna, što se na Lowranceu vidi kao lijepa crvena mrlja u koju možete spustiti svoj sabiki na tristo gramskom olovu. Zašto toliko teškom? Iz praktičnih razloga – kako bi što brže potonulo na 60 do 80 metara dubine. Plavice znaju toliko agresivno primati da nam se par puta dogodilo da doslovno zaustave olovo prije dna.

Jako zatezanje nije potrebno – što sporije počnete vući, veća je šansa da se objesi još koja. Kad nalovite dovoljno plavica koje će vam poslužiti za mamac, možete se vratiti na brak gdje mislite provesti noć. Da. I opet se morate jaaako dugo sidriti kako biste s brodom došli u idealnu poziciju za ribolov. Kad to napravite, slijedeća stvar je da se ekipa prihvati ribolova dok se jedan član prihvati najvažnijeg, a ujedno i najgoreg posla na brodu- brumanja. Najbolji brum je srdela koju stavite u jednu kacu i počnete ju škarama rezati na male komadiće. Dok to radite, uspite malo mora u kacu kako bi brum bio što više tekuć. Kad takav brum bacite malom šefljom u more, stvara se veliki mirišljavi oblak koji polako pada prema dnu i odlazi niz kurenat. Tu su i ljuskice i komadići srdela koji su neodoljivi za sve morske ribe, koje će se vrlo skoro početi dizati prema površini. Sa složenim priborom uvijek počnete loviti na dnu i tu obično grizu škarpine, kantari te pokoji ugor ili murina. Što duže budete brumali, grizevi na dnu će se polako početi prorjeđivati, što znači da se riba polako počela dizati iznad dna i počela kupiti komadiće srdela koji se trebaju pomalo bacati u more svakih par minuta. Tad se ekipa na brodu obično dogovori da jedan ostaje na dnu, drugi se povuče svega par metara iznad dna, dok treći digne pribor u pola mora – zato su za to odlične role sa slobodnim hodom špule. Jednostavno namotate desetak do petnaestak metara iznad dna i uključite slobodan hod. Riba izazvana brumom vrlo je pohlepna i ne pušta mamac tako lako, a ako vam štap samo treperi pod grizevima sitnijih primjeraka, nemate straha umjesto mekane srdele, za mamac imate izrazito lovni i tvrdi komad plavice s kojim možete uloviti i nekoliko riba, a da ne izgubi na atraktivnosti.

Što će više padati noć, mijenjat će se i veličina i vrsta ulova. S mrakom počinju gristi i velike tabinje ali i ugori, stoga morate brže reagirati na grizeve koje dobivate na dnu. Kantari će se s vašim brumanjem početi dizati sve više prema površini i onda ih možete početi loviti čak i ispod same površine, u čemu će vas dosta često prekinuti lokarde koje se cijelu noć mogu loviti ispod broda, gdje se vrte privučene svjetlom i konstantnim brumanjem. Kad vam ponestane srdela za brum, jednostavno se prebacite na plavice koje režite na sitnije komadiće zbog njihove tvrdoće. Ono što vam obećavam jest da ćete se u jednom trenutku naći na rubu iznemoglosti i shvatiti da je već gluho doba noći, a vi ste umorni, sluzavi od ulovljenih riba, ruke su vam pune sitnih uboda leđnih peraja kantara i ostale ribe i više ne znate što biste uradili. Sjednite, skuhajte si kavicu i uživajte u trenutku. Ribolov na dubinskim brakovima našeg Jadrana iskustvo je u kojem treba maksimalno uživati – opustite se i skupite snagu za jutro, kad vas čekaju nova iznenađenja na drugom kraju štapa…

Technosphere

Kako se sistemi ne bi petljali dok tonu na veliku dubinu, potrebno je staviti trostruku vrtilicu, ili, još jednostavnije, perlicu sa dvije rupe – popularnu technospheru koja olakšava život svim morskim udičarima. Navežite tri predveza na dužini osnovnog monofila oko metar i pol te na početku navežite vrtilicu, gdje ćete spojiti upredenicu koja vam je na roli, a s druge strane stavite vrtilicu s kopčom, gdje ćete spojiti olovo.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana