TOP 5 JEŠKI ZA ORADU (i ostale sparide)

8 min read

PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Moja lista ješki s kojima sam najbolje lovio. Na prvom mjestu ljestvice je veliki morski crv…

Piše: Aleksandro Žmara

Razlog koji me naveo na pisanje ovog teksta je ponovna isfrustriranost nemogućnošu nabave bibija – ješke s kojom najviše lovim i koja je po svim statistikama ulova ješka s kojom sam ostvario najviše svojih ulova. S obzirom da najviše lovim šparide kao što su orada, ovčica, fratar i ostale, a dragi su mi i brancini. Dakle, po već ustaljenom pravilu kao i prošlih godina, na početku sezone kada riba počinje primati, a to je krajem ožujjka, naši susjedi Talijani, objavljuju lovostaj na izlov jadranskog bibija. Tu počinju moji problemi, na koju ješku loviti? Prošlih godina, taj lovostaj je donekle bio i podnošljiv, jer je trajao mjesec i pol dana, međutim, prema svim najavama, ove godine, lovostaj će potrajati sve do rujna ili listopada, a to znači četiri puna mjeseca bez bibija. Sada se postavlja pitanje na što loviti i kakvi će biti rezultati u usporedbi s lovom na bibije.

Top 5 (bez bibija)

Veliki crv

Pa da krenemo redom s moje liste popisa ješki s kojima sam najbolje lovio. Na prvom mjestu moje ljestvice je veliki morski crv, bilo po rezultatima ulova koje sam s njim ostvario , ili kad je u pitanju njegovo čuvanje, te mogućnost nabave, veliki morski crv je u svemu nenadmašiv.

Morskog crva nabavljam isključivo na način da ga kupujem u ribolovnim dućanima, što je najjednostavnije i najbrže, a njegova cijena koja se u prosjeku kreće oko 70 kuna, svrstava ga među financijski najisplativije ješke, posebno ako se montira na pravilan način kao što je prikazano na slikama. Montaža se obavlja na slijedeći način: Najprije režemo komad crva dužine 5-7 cm. Tako odrezan komad crva natičemo na iglu za bibije, te zatim dok je crv na igli, omotavamo ga elastičnom niti, tzv.filo elastico, koji će ga dodatno učvrstiti, a ujedno i izdužiti za nekih cm do dva. Omotavamo ga filo elasticom u onolikoj mjeri koja je dostatna za pojedinu vrstu ribe. Na kraju tako omotan komad crva montiramo preko igle na predvez s udicom.Ovako montiran crv leti jako daleko jer u zraku ne stvara nikakav otpor, a sitna riba ga ne može tako lako skinuti sa udice zbog fila elastica s kojim je omotan. Jedan savjet prilikom omatanja s filo elasticom:ukoliko imate namjeru loviti ribe koje radije uzimaju mekše mamce kao što je npr.ovčica, filo elastico nemojte namatati prečvrsto. Neka crv bude što mekši. Za oradu slobodno može biti nešto čvršće namotan. Velikog morskog crva treba čuvati što je moguće široj posudi s morem, kojeg u posudi ima taman toliko da prekriva leđa crva, tako da on glavu može podići iznad površine mora u posudi. More u posudi se mijenja jednom na dan, a posuda s crvom se drži izvan dosega sunca na nekom tamnom mjestu sa približno ujednačenom temperaturom. Crva možemo držati i u žičanim čuvaricama u moru, međutim, ja ovakav način ne prakticiram jer se ne želim zamarati razmišlajnjem o tome da li će kakav radoznali češki turist nabasati na njega u plićaku.

Veliki morski crv

Srdela

Ješka br. 2 je filet srdele. Srdela je mamac na kojega se lovi već dugi niz godina i koja je nezaobilazna na parangalima, prvenstveno u lovu na veliku morsku divljač, kao što su morski psi. Obalni ribolovci je nepravedno zaobilaze u lovu na šparide što je potpuno pogrešno,

Jer na njezin filet ukoliko je pravilno montiran na udici, zagristi će skoro svaka riba iz mora.

Da bi srdela bila učinkovita, prvo se mora isfiletirati, odnosno odvojiti meso od kostiju.

To radimo na slijedeći način:prvo joj odstranimo glavu i rep, zatim je rastvorimo po trbuhu i lagano joj prstima odvajamo meso od kostiju. U tako dobiveni filet zabijamo udicu sa vanjske strane srdele, a ostatak fileta omotavamo oko udice sa predvezom. Na kraju filet čvrsto zamatamo sa filo elasticom, sve dok ne dobijemo kompaktni komad fileta, kojeg se može daleko bacati štapom. S ovakvim filetom, najbolji rezultati postižu se u predsezoni, dok sitna riba još nije toliko aktivna, isto tako i noću, te u zimskom periodu. Filet srdele će primiti brancin, orada, te svaka riba iz porodice sparida. Po mogućnosti nabave, ova ješka zauzima prvo mjesto. Pravilna montaža srdele prikazana je na fotografijama.

Sredla

Živa kozica

Živa kozica je mamac koji je ubojit u lovu na brancina.Ovom prilikom osvrnut ću se na to kako nabaviti živu kozicu dok ću u idućem broju časopisa detaljno opisati način lova živom kozicom. Kozice lovim isključivo noću jer tada ih je najlakše uočiti u moru zbog svjetlucanja njihovih očiju. Lovim ih s mrežicom za leptire u muljevitom plićaku iznad trave. Uz malo strpljenja u vrlo kratko vrijeme može se uloviti dovoljan broj kozica za cjelonoćni ribolov.

Prilikom lova nastojte biti što tiši, ne radeći nagle pokete jer ćete u protivnom preplašiti kozice. Kozica se montira na tanje karbonske udice, veličine 6-8, meni se dobrom pokazala Gamakatsu serije A1 Hard, veličine 6. Udica se montira kroz kozicu uz sam kraj njezina repa, na način da se ne ošteti njezina kralježnica jer ćete je time ubiti. Pravilno montirana kozica živi na udici dugo vremena , a svojim nervoznim kretnjama privlači brancine. Lov kozice prikazan je na fotografijama.

Kozica

Rak gambar (gambor)

Gambar, odnosno maleni račić iz mulja odlična je ješka koju obožavaju svi šparidi, a posebice arbun i ovčica. Relativno je nepoznata ješka, a zbog svoje mekoće ljudi je izbjegavaju upotrebljavati. Međutim, ukoliko je pravilno montiran, ovaj račić će napraviti čuda.

Gambar živi u mulju iz kojeg ga vadaimo na dva načina. Prvi način je poznat slatkovodnim ribolovcima koji su pribavljali gujavice iz zemlje, a radi se tako da se lopata zabije u mulj, te laganom trešnjom lijevo desno izazivamo vibraciju koja potiče račiće da izlaze iz dubine mulja na površinu, gdje ih onda skupljamo u mrežicu. Drugi način je taj da zagazimo u mulj u visokim čizmama, gdje gacajući u mjestu natjeravamo rakove da izlaze iz mulja. Uhvaćeni rakovi drže se u plastičnoj kantici sa morem u koju smo stavili na dno posude dva prsta mulja, iz kojeg smo vadili rakove. Ovako uhvaćeni rakovi u posudi s muljem žive i do dvije sedmice.

Rak se montira na udicu na slijedeći način: vrh udice zabijamo u raka na sredini njegova tijela, tako da njezin vrh izađe kod glave raka između njegovih kliješta, zatim tijelo raka umotavamo filo elasticom nekoliko puta , a sve dalje prema glavi raka, te okolo njegovih kliješta. Bit svega je da su kliješta raka slobodna, te da rak pomicanjem svojih kliješta privlači ribe.

Gambar (gambor)

Rak grmalj

Odlična je ješka za oradu i arbuna. Rakove skupljamo noću u plićacima pod svjetlom baterijske lampe. Držimo ih u plastičnim posudama, odvojenih jedan od drugoga. Montiraju se na udicu tako da mu se otkine jedna od zadnjih nogu i kroz mjesto gdje mu je bila noga provlačimo udicu tako da njezin vrh izađe kod druge noge raka. Ovako montiranog raka, orada guta ustima i drobi svojim jakim zubima. Pritom treba imati na umu da naša kontra mora biti munjevita i to čim se primijeti da je orada napala raka i krenula s njim u dubinu, jer u suprotnom, ona će ga ispljunuti iz svojih usta. Na kraju treba znati kada koja ješka daje najbolje rezultate. U noćima punog mjeseca ukoliko lovite na pješčanom terenu, veliki morski crv je ješka br.1, jer krvarenje i svjetlucanje njegovog tijela neodoljivo privlači ribe. Rak gambar ubojit je u lovu na ovčicu koja preferira mekšu ješku, ali i za oradu, neposredno prije njezinog mrijesta, jer u to vrijeme orada uzima mekše ješke zbog pritiska na želudac zbog puno ikre koja ga pritšće. Ujesen u rujnu i listopadu, veliku oradu privući će najprije montirani rak grmalj. Au proljeće i ljeti filet srdele. Za brancina živa kozica je nenadmašiva ješka. Nakon svega što je napisano u ovom tekstu i uz toliko broj lako pribavljivih ješki, postavlja se pitanje kom još trebaju talijani i njihovi bibiji.

Grmalj

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana