PR / Broj 35 / Veljača / 2011.

Iako mnogi misle da je more u periodu veljače i ožujka vrlo teško za ribolov, ako se pogodi koji lijepi sunčani i miran dan mnogo se toga može pokušati uloviti, a dok udica nije u moru nema ni uspjeha

Perod godine koji je pred nama većina morskih ribolovaca koriste za obnavljanje opreme i sređivanje plovila. Broj dana kad se može na more je mali, a i teško se odlučiti na koju ribu krenuti. Sezona lignji polako jenjava no oni najuporniji i dalje panulom i skosanjem s obale love lijepe komade. Sad na red polako dolaze one rijetke kapitalne lignje – veliki mužjaci koji će sa manjim ženkama uskoro potražiti procijepe u strijenama u kojima će položiti jajašca.

No more i nije tako „mrtvo“ kako se čini. Za one uporne i one koji dobro poznaju svoj teren i vladaju modernim ribolovnim tehnikama gotovo nikada nema dosade. U ovom ću vas tekstu pokušati potaknuti da iskoristite svaki lijepi dan (a kojih nam je eto veljača već dosta pružila) i odete na more uživati u ribolovu.

Brancin s obale

Brancin nikad nije lako ulovljiva riba no ako znate kako moguće ga je prevariti. Najbolje je bitrati mjesta nas koja plivarice dovoze srdelu. Na takvim se mjestima pod brodovima redovito mota kakav kapitalni i dosta manjih brancina. Najlakše ćete ih prevariti cijelom srdelom u koju ste sakrili svoju udicu i predvez. Na sistemu ne smije biti nimalo olova te srdela mora padati jednako kao i one bačene s broda dok ribari čiste mreže. Naravno i na mjestima na kojima nema plivarica ima brancina. Nabavite par kašeta srdela i svakodnevno im bacajte kilohram do dva na isto mjesto. Pritom pratite malo promjene plime i oseke te hranjenje prilagodite vremenu kad se more diže jer i sad riba ako se hrani čini to u vrijeme plime. Mnogi će ovu investiciju smatrati prevelikom jer baciti dnevno u more par desetaka kuna i nije tako jeftino. No ako su brancini u blizini to je kao da hranite svoj siguran ulov. Oni se naime toliko naviknu na ovu besplatnu klopu da ih je moguće bez problerma loviti. U slučaju da dnevni ribolov ne daje rezultate pokušajte loviti noću. I zapamtite da rola mora bitio otvorena a indikator griza tek lagana plastična žličica za kavu ili komadić aluminijske folije. Kad brancin primi on ne smije osjetiti nikakav otpor i onda bez straha proguta ješku

Vertical Jigging

Nova tehnika porijeklom iz Japana je nakon duge edukacije napokon je počela „raditi“ i kod nas. Poznato je da vertical jigging odlično radi u hladnijem dijelu godine, a naši su ribiči sa južnog i srednjeg Jadrana najbolje rezultate su imali do Nove godine. No i u ovom se periodu na dubokim brakovima da uloviti pokoja dobra riba. Važno je pronaći brak koji se sa najmanje 40 metara spušta što okomitije u dubinu. Odlični su i duboki podvodni „zidovi“ kojima tereni južnog jadrana obiluju. Jig u ovo doba treba spustiti u podnožje braka, dakle na njegovu najdublju točku (a to bez dobrog fisfindera nećete pronaći) i zatim ga konstantnim jiganjem dizati uz padinu braka. Pritom je važno imati jug dovoljne težine kako bi imali kontrolu i na tako velikoj dubini pa je za terene gdje dižete sa npr. 60 na 40 metara najbolji jig težine od 200 do 300 grama. Od ostale opreme važno je imati dobar jigging štap i jaku brzu rolu (Okuma Cedros, Stella SW, itd.) punu kvalitetne upredenice. Nažalost obdje ne prolazi – može se to i sa njalonom. Naime najlon je toliko istezljiv da je prezentacija sa njime praktično nemoguća. Predvez se radi od debelog florocarbona koji osim što čini prezentaciju uvjerljivijom (špaga se vidi) služi i da izdrži borbu sa većim ulovom kad vam npr. zubatac pokušava prestrugati uz brak. No osim pravog mjesta i opreme prezentacija je najvažnija. Ovisno o tome gdje, što i čime lovite pokušajte dvije vrste prezentacije. Prva je tvz Short Jerk ili prezentacija kratkim brzim pokretima. Pogodna je za kraće jerkove (npr. Shimano Buterfly ili Shout Stay), a njome se love zubonje, kirnje, kovači, škarpine… Druga prezentacija koja „pali“ naziva se long jerk, a radi se o dugim potezima štapom uz kraće pauze i primotavanje. Često se čak i jerk pušta da kratko potone nakon krajnje točke poteza. Ova je prezentacija pogodna za dugačke tanke jerkove poput Shout Slide Actora i služi za lov gofa. Uživajte!

Parangal za osliće i kokote

Ovo je tehnika koja sad sigurno radi i radit će do proljeća. No od ove godine se ovom ribolovu pojavila jedna „sitna“ zapreka. Naime Ministarstvo je parangal izuzelo iz sportske dozvole i za njegovu upotrebu od ove godine morate kupiti posebnu dozvolu i naravno doplatiti još 300 kn. Oni koji su zaljublenici ovog alata najviše zbog neizvjesnosti koju nosi dizanje istog svjesni su da se time ne štiti more jer su ulovi ribe na sportske parangale zbog malog broja udica ionako mršavi. Ministarstvo je tom mjerom u stvari željelo namaknuti još novca državi… porez na ribolov. No kad ste svčladali tu prepreku i u žepu imate dozvolu potrebnu da svoj parangal i bacite potrudite se da to ne bude na standardnim putevima koča jer ćete ostati bez njega.

Dakle parangal za osliće i kokote izrađuje se os 2- 2.5 mm debele osnove (špaga) i najlonskih braga (predveza, pjoka) dugih 1-1.2 m debljine 0.80 mm. Udica ravna inox Mustad veličine 8 je uobičajena. Razmak između udica treba biti 8, 10 ili 12 metara ovisno o veličini broda iz kojeg bacate isti. I to po ključu – što je veći brod veći je i razmak između udica. Na Kvarneru na ovakav parangal redovno stavljaju dodatne plutene šufriće koji podižu parangal od dna, dok na srednjem Jadranu isti parangal bacaju na samo dno. U ovo vrijeme ga treba bacati na dubine od 80 – 100 metara na muljevito pjeskovito dno.

Treba ga ješkati cijelim srdelama, najbolje friškim. Ako nemate friške poslužit će i one friško nasoljene i odmah smrznute. Oslić je riba koja se ne drži striktno samog dna nego su njegova jata uvijek iznad dna. Zbog toga se i stavljaju pluta koja dižu udice od dna. No na toj dubini miris srdele je tako jak da se jato oslića ako ih ima lako spusti i pojede ješku.

Štapom po braku

Za vrijeme dok čekate da se oslići ulove na parangal dobro je štapom malo pretražiti neki bliži brak. Običan bulentin sa krupnijom ješkom (npr. filet srdele) može vam donijeti lijepe ulove. Sad već počinje vrijeme za kantare koji će se početi okupljati u jata. Najpoznatije lovište jer južna strana Unija koja se naziva i kantarište od lokalnih ribolovaca. A na braku uz veće fratre i arbune koji su i sad aktivni vas može iznenaditi i kakva lijepa škrpina ako imate sreće i bacite joj srdelu pod nos. Ona je ionako u ribolovu udicom više slučajni nego namjerni ulov.

Ugor s obale

Ugor je tipična zimska riba koju s grubim priborom poput ove Marinove špage i velike udice na cijelu srdelu ili lokardu možete očekivati uz vrhove kamenih lukobrana, ili u blizini ispusta iz tvornica za preradu ribe (Mirna Rovinj) i na sličnim mjestima. Iako se ugore može loviti i štapom na srdelu montiranu na veliku udicu sa čeličnim predvezom sajlom gdje oni pružaju odličan otpor o fantastično se bore. Prave velike ugore najlakše je uloviti na jednostavan lsistem koji vidite na slici. Potrebno je montiranu srdelu (elastični konac je tu nezamjenjiv) samo spustiti u procijep između kamenja ili pred rupu u betonskom molu i ako je ugor unutra ulovit ćete ga za kratko vrijeme. E da, samo da spomenem da su ugori noćne životine pa sa ribolovom ne morate ni počinjati prije osam sati navečer.

I za kraj. Ako vas nisam nagovorio da izađete iz kuće i pokušate provesti dan na moru loveći neke od nabrojanih ribas koje se uz malo truda daju prevariti darujem vam i ovu lijepu oradu koja će vas podsjetiti da će i zima uskoro završiti a one ćže među prvima prići obali i početi se hraniti. No to je već druga priča…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana