Na palamide u Rabac

6 min read

PR / Broj 45 / Prosinac / 2011.

Piše: Ivo Begović

Čisti adrenalin! Riba teška niti dva kilograma divlje vuče i izvlači najlon s role ne dopuštajući mi da dignem štap. Nevjerojatno koliko snage i izdržljivosti ima u tako maloj ribi. Da raste kao tuna nitko ju ne bi mogao izvući! Za palamide u Rabcu saznao je Marin. Njemu je rekao prijatelj koji je tvrdio da su ih morali loviti čeličnim predvezom jer im pregrizaju? I ulovili su ih šest komada! Ako grizu i na sajlu onda je jato zasigurno ogromno. Morali smo to provjeriti. Naštimao sam dolazak u Rabac tako da stignemo u samo svitanje. U ručnom frižideru su male lokardice koje nam je za desetak kuna poklonio ribar s plivarice (moram napisati poklonio jer nam je dao cijelu kašetu). Dok parkiram uz pristanište plivarica vidim da dvojica prisutnih ribiča već zamaraju ulov. Kasnimo!

Brzina je presudna

Otvorio sam dva štapa s baitrunnerima i na kraj osnovnog najlona promjera 0.30 mm uni čvorom navezao metar duge predveze od fluorocarbona promjera 0.35 mm. Ne vjerujem da postoji palamida koja to može pregristi. Montiram lokardice i zabacujem u mrak. Prebacujem polugu slobodnog hoda na roli i ostavljam štap da leži na kamenu obale. U trenutku kad je lokarda s drugog štapa pala u more špula na prvom zabačenom počela se vrtjeti. Kontriram i osjetim ribu! U tom trenutku počinje se vrtjeti špula i na drugom štapu. Dodajem prvi Joži i zatežem drugu palamidu. Fantastično, imamo dvije ribe na štapu a zabacili smo prije minute! Uskoro stižu Marin i Ivan iz Rovinja i akcija se nastavlja. No sve je trajalo kratko. Pola sata nakon svitanja vidimo jato palamida na stotinjak metara od obale kako ganjaju iglice. Plivarice to jutro nisu došle u Rabac i palamide su se okrenule ganjanju iglica umjesto da čekaju besplatnu hranu.

Kako loviti

Dakle, što je tu važno znati osim dojave da li palamida ima ili nema? Osnovno je pravilo da mamce morate donijeti sa sobom. Prije nego krenete u Rabac (ili drugo slično mjesto) kupite kilogram srdela i sitnih lokardica jer ako budete čekali da plivarice dođu i ribari vam prodaju ješku može se dogoditi da ostanete bez ulova. Druga važna stvar je biti brz u trenutku kad je jato palamida blizu obale. Ako se ne snalazite s dva pribora bolje je loviti na jedan nego petljati. Palamide su ovdje navikle da sa plivarice koja ulazi u luku ribari, čisteći ulov preko palube, bacaju sitne lokarde, šarune, bugve i zdrobljene srdele. One zbog tog lakog obroka i prilaze obali i tu dočekuju plivarice svakog jutra. Dakle, hrana koju čekaju ne bježi nego polako tone. Isto tako mora tonuti i vaš mamac. Lovi se dakle bez otežanja, a za zabačaj se koristi težina samog mamca. Ovdje moram reći da je srdela najbolji mamac i palamida će ju najbrže progutati no ako procijenite da je jato daleko od obale najdalji izbačaj se postiže s montiranom lokardicom. Šarun također lovi ali je i najlošija ješka od nabrojanih. Palamide su plave ribe koje većinu života provode u brzom plivanju i lovu sitne plave ribe. Uglavnom se hrane na površini ili u gornjoj polovici dubine mora. Kad zabacite montiranu ješku pustite ju da prirodno tone i čekajte da palamida ponese. Možete loviti iz ruke s otvorenim preklopnikom role i čekati da palamida krene ili loviti s nekom od rola sa slobodnim hodom. Ako preferirate ovaj drugi način ribolova onda morate biti sigurni da je slobodni hod izuzetno fin. Naime, ako palamida osjeti otpor u tom prvom trenutku kad ponese mamac sigurno će pustiti. Ja lovim sa Shimano Baitrunnerom 6000 RE baš zbog lagano otpuštajućeg slobodnog hoda. Ukoliko vam palamida nije primila nakon minutu do dvije nakon zabačaja mamac treba izvući i ponovo zabaciti jer vam na dnu sigurno neće primiti, a i sitna riba (ušate i batoglavci) koje na ovakvim mjestima uvijek ima puno samo čeka da im nešto propadne dovoljno duboko (ne usude se isplivati u gornji sloj mora zbog palamida).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Montaža lokardice za daleke izbačaje

Pribor za lov s obale

Osnovni pribor sam već nabrojao: role sa slobodnim hodom, najlon 0.30 mm na roli i predvez od fluorocarbona dužine jedan metar i promjera 0.35 mm te udica Sasame Super X 3/0. Ono što nisam spomenuo je štap. Kod ovog ribolova preferiram šaranske štapove dužine 3 metra i snage 3 lb. Oni nisu tvrdi poput Surf štapova (iako se i s njima može uspješno loviti) i ne trgaju ješku u zabačaju, a i s njima se ovakva lakša ješka mnogo dalje da baciti nego s nekim snažnijim i tvrđim štapom kojeg mala težina ribe mamca ne može „napuniti“.

Može li se jato zadržati?

Jedini problem ovog ribolova je što akcija obično traje od pola sata prije svitanja do pola sata nakon. Iza tog vremena može vam se dogoditi još koji prolaz jata palamida ako ste uporni i stalno prezabacujete. Naravno, ako je plivarica ušla na iskrcaj (mi nismo bili te sreće) onda se i hranjenje palamida uz obalu produžava. No sigurni smo da bi se ribolov mogao produžiti hranjenjem. Trebalo bi ponijeti spomb i štap za raketu (spod) te unaprijed narezati srdele na komadiće. Ako počnemo hraniti dok je jato još prisutno vjerujemo da bismo ih mogli dugo zadržati na mjestu ribolova. No o tome više kad to i sami isprobamo. A nakon što akcija s palamidama prestane nije vrijeme za odlazak kućama. Mjesto je duboko a dno je puno kamenih gromada (kažu domaći da su ih tu Talijani prosuli) i među njima se uvijek zadržavaju kantari, orade … a i Plomin (naša omiljena zimska destinacija) nije daleko.

PRAVI TAJMING

Ako želite otići do Rabca i pokušati ovaj ribolov morate paziti na sljedeće: razdoblje punog mjeseca nije dobro jer tada plivarice ne izlaze i ne vraćaju se u luku čisteći ulov, također izbjegavajte periode olujnog juga i bure i ono najvažnije – ove godine lovostaj na sitnu plavu ribu traje u razdoblju od 15.12. do 15.01. U tom periodu plivarice su na vezu i palamide će morati potražiti neko drugo mjesto za hranjenje. No prvi vikend nakon tog razdoblja, naravno, bez mjeseca cijele noći i s razdobljem mirnijeg vremena bit će pravo vrijeme da i vi pokušate loviti u Rabcu. Vidimo se u ribolovu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana