Ribolov orade – malo drugačije

10 min read

PR / Broj 44 / Studeni / 2011.

Otkrivamo vam dobro čuvanu tajnu – nevjerojatno učinkovitu tehniku ribolova orade iz plovila „na ruku“

Piše: Marin Hlobik

Puno je toga več napisano o oradi, jadranskoj kraljici no smatram da svaki ribolovac uči dok god ide u ribolov. Činjenica je da ribe iz godine u godinu mjenjaju svoje navike i uče kako izbjeći naše prevare. To nije stvar njezine inteligencije več je dokazano da ribe genetski prenose strah što znači da je svaka nova generacija sve opreznija (pametnija?). No danas na tržištu svaki tren izlaze novotarije koje olakšavaju ribolovcima da uspješno prevarimo te svakim danom sve opreznije ribe. Kao što sam rekao puno je več toga napisano o ribolovu kraljice pogotovo o ribolovu sa obale, ali u ovom tekstu upoznat ću vas sa jednom starom tredicionalnom tehnikom ribolova iz plovila. Moram priznati da ova tehnika malo odskače od današnjeg modernog pristupa ribolovu. No još uvijek nevjerojatno dobro pali, stoga sam odlučio da je podjelim sa vama. Molit ću one koji znaju za ovu tehniku i ljubomorno je čuvaju da mi ne zamjere jer ja samo želim pomoči ribolovcima da još više uživaju u ovom prekrasnom sportu.

O čemu je riječ?

Kao i sve tradicionalne tehnike i ovom lovimo iz ruke ili kako bi rekli „na prst“, no razlika je ta što se u drugim tradicionalnim tehnikama tunja može zamjeniti štapom i kvalitetno loviti pa možda i sa boljim rezultatima ovdje je to NEMOGUČE ! Vjerujte mi na riječ, i sam sam bio nevjerni Toma, jer lovim sa štapom od kada znam za sebe i smatrao sam da je nemoguče ne osjetiti oradu da grize no to je činjenica i morao sam se predati i prihvatiti tunju u ruke. Ok, možda bi se koja manja oradela dala i uloviti na štap ali je to više”lucky punch” nego bilo što drugo. Razlog ovoj neuhvatljivosti je njezino ponašanje i mamac na koji lovimo no o tome čemo reči nešto kasnije.

Pribor za ribolov orade iz plovila

Pribor je veoma jednostavan potrebno vam je jedno motavilo i stotinjak metara najlona debljine 0.40-0.45 mm. Jedan od največih majstora za orade iz Rovinja, Miro kojem sam jako zahvalan zbog mnogo prenesenoga znanja je davno shvatio da motavila imaju svoje mane. Prva velika mana je kapacitet, to jest na klasično motavilo ne stane baš previše najlona debljine koju sam napomenuo, a druga mana je kod borbe sa velikom ribom kada treba otpustiti puno najlona. Tada klasično motavilo jako klepeče po dnu plovila što nije baš dobro jer riba negativno reagira na udarce, i uz to se često dogodi da se pri tom klepetanju motavila stvori lažni čvor što rezultira sigurnim gubitkom ribe. Možda bi ovdje pomoglo ono drveno motavilo kakvo se koristi za višku panulu no i u tom slučaju nam je jedna ruka zauzeta znači ni to nije savršeno riješenje. Ono što je barba Miro tada otkrio i dan danas on i mnogi drugi ribolovci koriste, su veliki kalemi sa najlonom (ne znam zašto, ali zovu ih industrijski) koji su se nekada mogli nabaviti samo u Italiji, a danas ih možemo kupiti svugdje. Radi se o najlonima marke Titan line i Selene koji su nekada bili broj jedan za mnoge ribolovce, a i danas ih pojedini ne bi mjenjali za ništa i imaju kaleme stare 20-ak godina kapaciteta od 2600 metara ( to je zbilja teško potrošiti). Ribolov sa ovakvim kalemom je mnogo jednostavniji jer kalem jednostavno stavimo da uspravno stoji na dnu plovila i najlon se sam praktički odmotava. Još jedna prednost ovih kalema je ta što ukoliko dođe do mršenja najlona (u Rovinju bi rekli madasse), a doči če vjerujte mi i više puta dnevno, zamršeni dio jednostavno odrežete i ponovo vežete predvez i spremni ste za lov u minuti. No ipak osobno jesam za moderne novotarije i u ovom slučaju stoga koristim odličan najlon koji se ne mrsi toliko, znači nema memoriju i istezljivost mu je veoma mala što je odlično zbog čudnog griza orade. Radi se o najlonu Tubertini Spinner i mogu ga svakom preporučiti pogotovo ribolovcima koji se prvi put susreču sa ribolovom ”na prst”. Radi se u pakovanjima od 500 ili 1000 metara no moramo ga premotati sa originalnog kalema na motavilo ili drugi kalem. Ukoliko se odlučite za motavilo obavezno si nabavite što veče motavilo od pluta da vam sav najlon stane. Moram reči da je ovdje brzina veoma bitna jer kako bi rekao Miro ne ”jedu” orade cijeli dan ili rijetko kada, i zbilja nekada lovimo orade u periodu od 20-ak minuta, a cijelo vrijeme prije i poslije kao da orade na tom mjestu nisu nikada ni postojale.

Izrada predveza

U ovom slučaju predvezom nazivam cjelokupni završni dio pribora sa olovom i udicama. Iako za ribolov na tradicionalni način nije često u upotrebi jer se uglavnom koristio najlon iste debljine za predvez i glavnu tunju ovdje to nije slučaj. Mnogi su ribolovci vidjeli prednost fluorocarbona pa čak i oni najtvrđi tradicionalisti te se on i ovdje koristi za izradu predveza. Predvez se izrađuje ovako: na kraj glavnoga najlona vežemo malu ali jaku i pouzdanu vrtilicu, preporučio bih Sampo 30 lbs te na istu vrtilicu vežemo fluorocarbon debljine 0.35-0.40 mm, dužine od tri do pet metara. Sada na slobodni kraj najlona stavimo malu gumenu perlicu (ne kričave boje), olovo oblika kapljice s rupom od 40 grama, još jednu perlicu i na kraju vežemo vrtilicu. Ovo sada izgleda kao klasični klizni sistem sa kojim smo navikli loviti sa obale, no sistem mora biti polufiksni. To čemo uraditi tako da čemo zavezati jedan klizni čvorić iznad gornje perlice, čvorić je nabolje vezati komadom fluorokarbona kojeg smo koristili za predvez, a preporučio bih Grinner knot. Važno je znači da olovo ne smije biti potpuno klizno več čvorić podesimo tako da olovo klizi samo deset cm. Znam da se ovo čini veoma čudno mnogim čitateljima ali kasnije u tekstu čete vidjeti zašto to mora biti tako. Za kraj izrade predveza su nam ostale samo udice. Vežemo dvije udice u popularno zvani ”dopjet” i to na sljedeči načina. Na komadu fluorocarbona dužine tridesetak centimetara zavežemo udice na svakom kraju. Sada udice spojimo i na fluorocarbonu napravimo „Suregon loop“ tako da nam na svakoj udici os čvora do udice prama ne bude duža od 8 cm. Iznad čvora imamo omču te je potrebo odrezati jedan kraj i zavezati na vrtilicu ispod olova vodeči računa da niti to ne bude predugo, to jest neka bude oko 5 cm dužine. Sada je predvez kompletiran no dobar je trik da još napravimo Dropper loop (vidi tekst o njegovoj izradi iza ovog) na pramama udica te dobijemo laički rečeno T čvor koji če udaljavati udice jednu od druge sprječavajuči petljanje. Što se udica tiče tu svaki ribolovac ima svoje favorite, meni najdraža udica je svakako Sasame SuperX veličine 1, a odličnim su mi se pokazale i Mustad Zander veličine 1/0. To bi bilo to što se predveza tiče, ali moram vam otkriti jedan mali trik. Kako sam rekao brzina nam je u ribolovu orade nekada prijeko potrebna i ukoliko izgubimo olovo i udice treba nam dosta vremena da zavežemo novi sistem. Iz tog razloga u zadnje vrijeme koristim malene solid ringove kakve koriste šaranaši za izradu D-rig sistema. Na komadu flurokarbona vežem taj mali ring, zatim stavim perlicu pa olovo, još jednu perlicu i na kraju vrtilicu. Cijeli taj sistem neka bude otprilike deset cm dužine. Na ovaj način mogu brzo vezati novi sistem, svakako u ribolov idem sa minimalno desetak spremnih sistemai isto toliko dopjeta sa udicama.

Mamci za ribolov orade iz plovila

Bolje rečeno mamac za orade je srdela i nema joj premca, a kad pogledate i najjeftinija je od svih drugih mamaca. Zanimljivo je da svježa srdela nije ni upola dobra kao zamrznuta i evo kako srdelu pripremiti za ribolov. Kada nabavite svježu srdelu za ribolov morate je dobro očistiti od krljušti, najlakše je sa tupim nožićem. Isperete je ali u morskoj vodi malo prosušite i stavljate u najlon vrečice po kilogram srdele. Ovakva srdela kada se izvadi iz zamrzivača je mekana ali joj je koža dovoljno čvrsta da se mamči bez raspadanja. Ukoliko želite ipak malo čvršći mamac možete u svaki paket srdele baciti žlicu krupne soli. U ribolovu režemo srdelu na tri ili četiri komada ovisno o veličini srdele s time da glavu i rep ne koristimo za ribolov.

Srdela najbolja (i jedina) ješka

Gdje i kada krenuti u ribolov

Svi brakovi na kojima imamo dosta jaku struju su odlični tereni za oradu. Kraljica se sada sprema na mrijest i skuplja u velika jata i uvjeren sam da jata orada svakodnevno prolaze u podnožju brakova na kojima lovite svu ostalu ribu. Majstor Miro mi je uvijek govorio da si mjesta za oradu stvaramo sami tako što svaki dan odlazimo u ribolov na isto mjesto i vjerujte mi čovjek je u pravu samo morate ribu naviknuti da na tom mjestu ima hrane i uspjeh neče izostati. Vodite računa da lovite na dubinama od 27 do 35 metara dubine na mješanom ili pjeskovito-muljevitom dnu. Kada u ribolov je pitanje koji si mi često postavljamo, kao što sam rekao rijetko kada se orada hrani cijeli dan, a dokazano je da je najaktivnija u promjeni plime i oseke. Znači prije kretanja u ribolov provjerite kada je promjena struje i najbolje je da budete na poziciji minimalno sat vremena prije promjene. U ta dva sata (sat prije i sat poslije promjene) su šanse za ulov največe. To ne znači da se ne može loviti i u drugim periodima dana. Da ne zaboravim napomenuti – ovaj se ribolov vrši isključivo danju. Što se tiče meteroloških uvjeta najbolje je loviti po mirnom vremenu ali čisto iz razloga da vama bude ugodno jer orada ne mari previše za to.

Taktika ribolova

Taktika je u biti veoma jednostavna. Kada dođemo na poziciju i usidrimo se prvo si u nekakvu posudicu narežite 5-6 srdela na komade. Namamčite srdelu i spustite u more odmotavajuči najlon kada olovo stigne do dna odmotajte još par metara najlona za rezervu i spremni ste. Ja kod prvih nekoliko prvih spuštanja tunje malo lošije stavim mamac i kada olovo stigne do dna nakon minute vremena snažno potegnem da mamac padne sa udica. Ovo je neko moje brumanje pa možete probati ukoliko želite. Odmah po početku ribolova si pripremite podmetač da ne bi bilo, nisam je očekivao kao što se meni znalo dogoditi. Orada je veoma borbena i neče se dati tako lako van stoga morate polako i imajte na umu da ne lovite štapom i da morate sami sebe dobro kontrolirati da riba ne bi prekinula ili se otkvačila ukoliko joj previše popustite. Možda vam se sve ovo čini teško ali brzo čete uhvatiti praksu. Važno je da pri spuštanju sistema pratite i svako malo zaustavite najlon da srdela potone ispod olova i da se samim time ne zapetlja za glavni dio predveza (zato nije poželjan klasični klizni sistem) i da se rješite suvišnog trbuha kojeg čini morska struja. To je sve o taktici, sada je red na vama da stičete iskustvo.

Griz orade

Ovome sam posvetio zaseban dio teksta jer je griz orade kada lovimo na tredicionalni način nešto nevjerojatno. Da pojednostavnim, što je orada veča to je griz teže osjetiti, totalno suprotno od ribolova orade sa obale makar i tamo velika orada jako polako odvlači mamac ali ga bar odvlači. Ovdje griz kao da vam netko uzme tunju između palca i kažiprsta i lagano je uvrče. Zbilja teško za osjetiti. Miro tvrdi da orada grize na 12 različitih načina koje on poznaje i razlikuje. Osobno nisam u tom rangu ali mu vjerujem na riječ jer sam proveo nekoliko krasnih ribolova sa njim i dokazao mi je da može samo po grizu 100% znati o kojoj je ribi riječ te čak i koje je veličine. Na vama je da polako vježbate i moj vam je savjet da na svaku sumnjivu kretnju kontrirate pa što bude. Nakon prvih par ulovljenih orada sve će iči mnogo lakše.

To bi bilo to nadam se da čete isprobati ovu tehniku i želim vam dobru zabavu, pa nam pošaljite svoje slike ulova, i molim vas puštajte nedorasle kraljice u more.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana