Na ribolov iz brodice oko Novigrada

7 min read
Novigradski akvatorij jako je interesantan za lov iz brodice, zbog vrlo atraktivnog terena koji pruža mogućnost lova na mnoge vrste riba... Piše: Erik Radin

PR / Broj 12 / Ožujak / 2009.

Novigradski akvatorij jako je interesantan za lov iz brodice, zbog vrlo atraktivnog terena koji pruža mogućnost lova na mnoge vrste riba.

Piše: Erik Radin

Novigrad je mali gradić u kojemu živi oko 4000 stanovnika. Smješten je na sjeverozapadnoj obali istarskog poluotoka. Značajne je turističke i povijesne važnosti, koja se primjećuje i po starogradskim zidinama iz 13. stoljeća, kojima je okružen stari dio grada.

Što se tiče ribolova sa obale, Novigrad pruža dva izbora, možete se opredijeliti za ribolov sa lukobrana, ili sa nekog od mnogih rtova izloženih valovima, te morskim strujama. Obala je blago položena, pogodna za prakticiranje tehnike rock-fishinga. Ljubitelji ove discipline pronaći će vrlo zanimljive lovine poput orada, fratra, a noću nije rijedak ulov kavale, lubina i šarga. U ribolovu na te vrste koristi se najčešće veliki morski crv, kojega možete naći u lokalnom ribomaterijalu. Osobno se, u izboru mamca za ribolov iz brodice, najčešće opredijelim za raka samca, te za lignjice, koje možemo kupiti u svim ribarnicama i supermarketima. Raka samca možemo pronaći uz obalu ili zamoliti za njih ribare koji ih slučajno love u mreže, te ih opet bacaju u more, jer nemaju drugih primjena. Mamčenje ne predstavlja nikakve probleme, potrebno je čekićem ili kamenom razbiti ljušturu, te izvaditi račića. Ukoliko se radi o manjem primjerku, može se ješkati cijeloga, a kod većih, koristi se samo mekši dio. Tijelo lignjice režemo u tanke trake, te ih ješkamo poput crvića (jedan dio uvijek puštamo da visi s udice cca 1-2 cm).

Ribolov iz brodice

Novigradski akvatorij je relativno plitak s maksimalnom dubinom koja ne prelazi 28m.


Ističe se mnoštvom brakova, vrlo pogodnih za ribolov, od kojih su neki obilježeni kardinalnim bovama, pošto im je vrh samo par metara pod površinom mora. U hladnijim mjesecima riba se spušta na dublje dijelove braka zbog temperature mora, koja na površini pada i niže od 8°C, te ju iz tog razloga tamo treba i tražiti.
Prvenstveno se to odnosi na manju ribu, kao što su arbun i gira. Posljednjih godina ove vrste ostaju sve duže aktivne, pa ih možemo loviti sa dobrim uspjehom tijekom cijele zime.

Oprema koju koristim za takav ribolov sastoji se od Trianinog štapa Terminator 3, radi se o karbonskom teleskopu dužine 4 m, s dva izmjenjiva vrha. Namijenjen je za športski ribolov iz brodice koji zahtijeva lagan, brz i dugačak štap. Takav štap mi omogućava izvlačenje krupnije ribe na tanki najlon, te duge zabace minimalnim pokretima.
Najčešće koristim Shimano role, koje su se dokazale kao jako trajne i pouzdane u ribolovu na moru. Veličina role stvar je osobnog ukusa. Posebnu pažnju posvetio bih najlonu koji je po mom mišljenju jako važan za konačni rezultat ribolova, bez obzira što je more oko Novigrada često mutno, zbog blizine ušća rijeke Mirne. Izbor uvijek pada na fluorokarbone, koji, u usporedbi s klasičnim najlonima, uvijek prave razliku po broju ulovljenih riba.

Najčešće koristim fluoricarbone Tubertini i Colmic. Predvez koji gotovo svi udičari koriste na novigradskom području je klasičan pater noster, a dužina prame i debljina najlona prilagođena je lovini koju očekujemo. U većini slučajeva, osnovica će nam biti debljine 0.24mm, predvez 0.20mm, te dužine 35cm. Za spajanje predveza na osnovicu najbolje je koristiti takozvane „tecnosfere“, koje omogućavaju prami rotaciju u svim smjerovima i osiguravaju prirodnu prezentaciju mamca.

Priprema za ribolov

Pozicije

Poziciju za ribolov odabrat ćete prema godišnjem dobu i prema željenoj lovini. U toplije mjesece ribu ćete pronaći na dubinama od 12 do 18m, a s postupnim hlađenjem mora, riba se spušta dublje, do 24m. Osobno najviše volim terene na kojima kameni odroni završavaju na pješčanom dnu. Takve terene pronalazim na rubovima brakova. Jedno takvo mjesto ćemo naći ukoliko plovimo od bove koja signalizira plićinu „Val“ prema otvorenome moru, na udaljenosti od približno 250m. Dubina na tome području kreće se od 15 do 16m. Tu ćete pronaći mnoge riblje vrste koje obitavaju mješovita podmorja, kao npr. fratri, arbuni, bukve, gire, špari…

Noćni ribolov iz brodice

U noćnom ribolovu očekuju se krupnije ribe, stoga treba tehniku i opremu prilagoditi takvim prilikama. Osnovna lovina, kao i kod noćnog ribolova sa obale, bit će nam šarzi, fratri, orade i kavale. Navedene ribe ćemo najuspješnije loviti tehnikom ferme, za koju ćemo koristiti dva kraća štapa (maksimalan broj dopušten Pravilnikom o Športskom ribolovu na moru), dužine do 2.70m, radi praktičnije uporabe. Mamce ćemo zabaciti, te ostaviti slobodni hod špule. Mogu se koristiti i razni signalizatori ugriza koje nudi tržište. Predveze treba obavezno zamijeniti kliznim olovom, čije je kretanje ograničeno vrtuljkom. Debljina posljednjeg dijela najlona, od vrtuljka do udice, ne bi smjela biti ispod 0.30mm, ukoliko je često izložen kontaktima sa oštrim kamenjem na morskom dnu. Veliki morski crv je zasigurno mamac koji će nam pružiti najviše nade za obilan ulov, jer ga sve ribe obožavaju. Za poziciju odabrat ćemo pliće terene s kamenim pločama i škrapama, koje krupnije ribe obilaze u noćnim satima. Ovu tehniku treba obavezno iskušati ukoliko posjećujete Novigrad u toplijim mjesecima, jer uz malo sreće i strpljenja, rezultati neće izostati.

Rak samac

O autoru

Erik Radin je mladi hrvatski reprezentativac u udičarenju iz brodice, te član ŠRD „Ribon“, Novigrad. Dvostruki je Ekipni svjetski prvak, te Viceprvak Hrvatske. Također je bio i član reprezentacije u surf-castingu. Ribolovom se bavi doslovno od kada zna za sebe, a natjecateljski od 1996., te je vrlo brzo postao uspješan i konstantno pri vrhu na državnim smotrama. Već je otpočeo pripreme za slijedeće Svjetsko prvenstvo, koje će se održati u Francuskoj, gdje Hrvatska reprezentacija namjerava još jednom obraniti naslov. Nedavno se počeo i aktivnije baviti podvodnim ribolovom, te bismo ga ubrzo mogli gledati i u natjecanjima u tome športu.

Novigrad

Novigrad je jedan od najzapadnijih hrvatskih gradića, nedaleko od njega je poznata Savudrija, koja je danas dosta aktualna zbog političkih sporova. Do njega je najlakše doći ako se vozi sjeverno Istarskim ipsilonom, od Rovinja ima 45 kilometara, a od Umaga i Poreča oko 15 kilometara vožnje. Iz pravca Rijeke može se skratiti put ako se vozi preko središnje Istre, točnije, preko Buzeta i Buja. Pokraj Novigrada nalazi se ušće Mirne, tzv. Tarska vala, gdje je ribolov zabranjen, no kod mosta je dopušten ribolov štapom, pa svakako treba probati uhvatiti koju oradu ili kapitalnog lubina, koji tu nisu rijetkost. Također, dozvoljen je i športski ribolov 1 km uzvodno uz rijeku, iako je to skoro pa morska voda. Dozvole se mogu nabaviti u „Ribomaterijalu“, kojeg ćete pronaći odmah nakon kružnog toka, na ulasku u centar grada, prva ulica desno 20 m, prema Mandraču, Također se mogu kupiti i u ŠRD „Ribon“, Porporela 11. Tel/fax je 052/757 646, a mob. 091/5243300. Za lov iz barke morat ćete se snaći za plovilo, ili ju posuditi od nekog domaćina. Ako želite iznajmiti barku za ovakav tip ribolova, onda to možete napraviti u mjestu Lanterna, koja se nalazi oko 5 km južno od Novigrada, no nažalost, rent a boat radi samo u ljetnim mjesecima.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana