U ribolovu ispred Vrsara

5 min read
Prepoznajem snažne kontre arbuna. Uskoro u bistrom moru vidim obrise – dva arbuna.

PR / Broj 14 / Svibanj / 2009.

Prepoznajem snažne kontre arbuna. Uskoro u bistrom moru vidim obrise – dva arbuna.

Piše: Ivo Begović

Isplovljavamo! Veliki brod „Marina“ samo klizi izlazeći iz Vrsarske luke. Moj stari prijatelj Antal Kovacs nas vodi na arbune. Prije nego stignemo na mjesto ribolova Antal će baciti par mreža. On profesionalno živi od ribarenja, iako je kraj travnja i sezona listova je na kraju ulovi se još uvijek dosta da se pokriju troškovi. No Antal je u duši još uvijek sportski ribolovac. Sa velikim žarom priča o panulanju lica i zubataca te ribolovu Orade na bibija. A nije zaboravio ni svoje korjene pa vrlo rado ode na rijeku Mirnu loviti šarane i jegulje.

Danas nas vodi na Velike Brombole. Radi se o sikama koje se nalaze oko 4,5 milje na otvorenom moru ispred Limskog fjorda (kanala). Po njegovim riječima to je sigurno jedno od najvećih zimovališta ribe na ovom području. Kako je proljeće bilo hladno većina ribe se još uvijek zadržava ovdje. Dok se vozimo prema Brombolima, Antal na daje zadatak da čekićem očistimo rakove samce. Oni su najbolja ješka za arbuna. Antal ih je sakupio jutros čisteći mreže.

Rak samac

Rak samac ili škartobula kako ga domaći zovu najbolja je ješka za ribolov iz usidrene brodice, osobito ako lovite arbune. Najčešće ih ribari usputno ulove u svoje mreže, pa ih se kod njih i može nabaviti. Iako rakova samaca ima po cijelom Jadranu ovi koje je Antal pripremio za naš ribolov izvadivši ih iz mreža bili su osobito veliki, Tako da je zadak koji se ješka često prevelik za udicu veličine 4 ili 6 kojima smo lovili.

Napokon stižemo. Montiram pribor. Fini varaličarski štap akcije do 35 grama i rola sa tankom upredenicom. Krajnji sistem vežem od metar i pol osnovnog fluorocarbona debljine 0,25 i predvezima 0,20. Dva predveza spajam pomoću talijanskih perlica (paline ovali doppio foro – ovalne perlice sa dvije rupe) – da mi se manje petljaju. Donji predvez po Antalovoj preporuci stavljam nešto duži (oko 35 cm) i ne dižem ga mnogo iznad kruškolikog olova od 40 grama, dok je drugi predvez oko 50 cm više prvog i dugačak samo 15 cm. Na taj način donja udica leži mirno na dnu čekajući krupniju ribu dok gornja udica lovi sitnije primjerke. Obje udice su Sasame Porto Chinu veličine 4. S obzirom na veličinu repova od rakova koje smo očistili i ta će udica biti mala. Dok Antal polako sidri brod nad sikom koju je našao pomoću GPS-a i sonara. Ja se nadam da ćemo nešto uloviti. No već prvo spuštanje donijelo mi je oštar i energičan griz. Malo sam zakasnio sa kontrom.. No riba je gore i dobro se bori. Prepoznajem snažne kontre arbuna. Uskoro u bistrom moru vidim obrise – dva arbuna. A i Vlado izvlači dva. Nisu veliki! Svaki po jednog manjeg puštamo, a većeg zadržavamo. Mislio sam da će kao i na većini pošta na kojima sam lovio arbune ovakvo ludo uzimanje mamca prestati. No ni nakon sat vremena većih i manjih arbuna, nekoliko lijepih fratara i mola grizevi nisu prestajali.

Antal je za vrijeme dok smo mi uživali u snažnim drilovima relativno malih riba čistio mrežu, a kad je završio i on nam se pridružio i lovio malo s nama. Dok je lovio ispričao nam je da su prije tjedan dana kod njega lovili petorica talijana i za dva dana ulovili pedesetak kila ribe. A među njima i par velikih ugora teških preko pet kila svaki. To nas je inspriralo da zabacimo i dva jaka pribora sa sajloma i cijelom srdelom ali nažalistz nismo imali sreće. Ulov se vidi na slici. Dok se polako vraćamo u Vrsar Antal nam priča da najbolje vrijeme za ribolov u okolici Vrsara tek dolazi te da su svibanj i lipanj najbolji mjeseci za ribolov krupnih orada. Mnogi talijani dolaze u to vrijeme i tehnikom surf castinga love kapitalne orade na bibije i velike crve.

Tko je Antal Kovacs

Antal trenutno živi i radi u Vrsaru kao profesionalni ribar, a u ljetnom periodu radi kao ribolovni vodič. Onima koji se bave natjecateljskim ribolovom Antal je poznat i sa natjecanja u ribolovu plovkom. Naime Antal se godinama natjecao u prvoj hrvatskoj ribolovnoj ligi loveći za ekipu Amur Ina petrokemija iz Kutine. Najbolji rezultat mu je osvajanje pojedinačne titule Prvaka Hrvatske na završnici Kupa održanoj 2000 godine u Ozlju.

I vi možete loviti sa Antalom

Antal svojim 11 metarskim brodom „Marina“ u ljetnom periodu vodi ribiče na ribolov. Najčešće su to dnevni izleti koji traju od 8-13 sati. Na brodu mora biti minimalno dva ribolovca. Cijena takvog ribolovnog izleta je 35 eura po osobi, a ribiči moraju imati i pravovaljanu ribolovnu dozvolu (dnevna košta 70 kn). U cijenu osim odlaska na najbolje ribolovne terene ispred Vrsara uključen je i sendvič, piće i mamci. Od mamaca najčešće je tu veliki morski crv, osim ako je par dana prije izleta bilo ružno vrijeme tad se lovi na lignje, rakove samce i slično. Cijeli svoj ulov (naravno u zakonskim okvirima) možete nakon ribolova ponijeti kući. Ako poželite doći u Vrsar i loviti možete se javiti Antalu na 098/ 367 636. Ako želite ostati par dana Antal vam može pomoći da nađete i smještaj.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana