Nadmudrivanje s licama ušća Neretve

6 min read

PRM / Broj 11 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2016.

Površinski ribolov lice je uistinu nešto posebno. Osim adrenalinskih šokova u vidu napada i praćenja te snažnih i dugotrajnih drilova ovaj ribolov nudi ozbiljan izazov u nadmudrivanju sa ovom zanimljivom ribom. Licu je često iznimno teško nagovoriti da zagrize varalicu…

Tekst: Dalien, www.dalien-fishing.com
Foto: Zlatko Ranogajec, Goran Pehar

Svi mi kontinentalni ribolovci volimo zapaliti na more i uživati u varaličarenju, a ušće Neretve kao jedno od ponajboljih mjesta za varaličarenje morskih grabežljivaca na cijelom Jadranu (pa i Mediteranu) privlači posebnu pažnju. Cijela delta s kanalima i malim Neretvama mjesto je iznimne ljepote s neizmjernom bogatstvom flore i faune, a žila kucavica – rijeka Neretva donosi toliko hrane da cijeli ekosistem buja životom. Od sitnih mikroorganizama, kozica, račića do obilja sitne ribe, cipla pa tako i predatora poput brancina, lice i strijelke. Gotovo svaki kamen noću vrvi kozicama i rakovima.

Prije točno dvije godine Goran, Begi i ja doživjeli smo fantastičan ribolov strijelke i napokon je došao red na još jedan izlet. Sada strijelke nisu bile prisutne kao zadnji put, pa smo se u hodu prebacili na lice.

Iako se mogu loviti sličnim mamcima, velika je razlika što lica, za razliku od strijelke, vrlo dobro radi po danu, što čini ovaj ribolov izuzetno atraktivnim. Lica je grabežljivac koji voli pliću vodu, kurenat i obilje sitne ribe, pa je teren oko ušća idealan za ribolov ove ribe. Zbog neobično toplog vremena lice su još uvijek bile prisutne u priličnom broju, međutim, nije ih bilo jednostavno nagovoriti na griz.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Mramorasta pastrva pod mostom

Nije povezano s licama, ali je zanimljivo. Prvu večer smo nakon neuspješnog ribolova strijelki stali pod most u Metkoviću da pokušamo uloviti kojeg brancina. U dubokom mraku mi je na 10 cm Sandeel Sluga montiranog na darting glavi udarilo ovo prekrasno mramorno iznenađenje od kojih 35-40 cm. Ova pastrva je specifična i endemska u rijekama jadranskog sliva. Četiri izražene lokacije na kojima se nalazi su Rijeka Soča u Sloveniji, Morača u Crnoj Gori, Neretva i nekoliko lokacija u Italiji. Riba je naravno puštena.

Tehnika driftanja

Licu smo lovili iz čamca koji daje apsolutnu prednost u odnosu na ribolov s obale. Možda i nije toliko stvar u radijusu kretanja, koliko je presudna prezentacija. Neretva na ušću jako brzo teče, a licu je (kao i strijelku) u mnogim slučajevima potrebno nagovarati na griz nakon što počnu zakuhavati iza varke. Ukoliko stojimo na obali, tok će zanositi mamac i nećemo imati vremena raditi pauze na površini kako bismo lici i strijelki dali vremena za još koji napad. Ovo je ključna prednost ribolova iz čamca jer kada se čamac kreće paralelno s tokom, ne dobivamo trbuh na struni i možemo savršeno i s pauzama prezentirati našu varalicu tijekom čitavog zabačaja. Kako bismo ovo postigli može se slobodno driftati s tokom ili lagano usporavati sa sidrom na kratkom konopu kako bi se čamac polagano kretao. Mi smo slobodno driftali dok nismo dobili griz, a onda bismo prešli na usporeni drift. Usporeni drift ponavljali bismo na terenima koji su se pokazali najboljima.

Postupno usporavanje ključ za griz

U našem ribolovu nije bio problem zainteresirati licu. One bi se vrlo brzo pojavile iza varalice ostavljajući ogromne kolobare oko varalice. Prvih nekoliko zabačaja ruke su mi se tresle od uzbuđenja. One naizgled odlučno i agresivno krenu prema varalici, ali se u zadnji tren predomisle i munjevito pobjegnu da bi se opet vratile. Ta zakuhavanja znaju ponoviti i 10-15 puta u jednom zabačaju. U ovaj fazi nastupa onaj dio nadmudrivanja i po tom pitanju je lica zaista posebna riba. Prvih 15 napada nismo nikako mogli nagovoriti ribu na napad, ali je onda Oktalz našao shemu.

Prvo je vrlo brzim i nepravilnim povlačenjem, gotovo skakutanjem po površini privukao pažnju lice koja bi počela pratiti, zatim bi počeo postupno usporavati s pauzama po sekundu između dva cima. Lica bi tukla po varalici cijelo to vrijeme i neke su znale i dvadesetak puta udarati varalicu dok se napokon nisu zakvačile. Ovo je prava adrenalinska terapija za gledati i jedan od najatraktivnijih ribolova koje sam doživio ikad u životu.

Chris standing up holding his daughter Elva

Poslije sam o ribolovu lice rasparavljao sa svojim španjolskim kolegom Antoniom Pradillom koji mi je rekao da apsolutno istu stvar radi s površincima na ušću rijeke Turia u Valenciji (teren gotovo identičan ušću Neretve).

Osim topwatera Antonio na isti način koristi Freestyer jerkbait. Također, ovisno o raspoloženju lice, voli koristiti i gume poput Sandeel Sluga na darting glavi.

Varalice za lice

Prva reklama za boje Fordovih modela je glasila „Any color you like as long as it`s black“. Na isti način se nama pokazala bijela boja i to kod modela Top Prey 100 ili novog Panic Preya 10,5 cm. Ipak, mora se priznati da smo imali praćenja na više manje sve što smo bacili u vodu, od popera, propera, svih mogućih zara, chugera, walkera pa čak i velikih jerkova poput Freestylera od 17 cm.

Lice su ustrajni plivači i vrlo izdržljive ribe koje se bore vrlo intenzivno i dugo. To je još jedan od fantastičnih aspekata ribolova na ovu ribu. Najčešće se prilikom tog nesigurnog šamaranja varalice zakvače na zadnju trokuku i onda se tijekom borbe zakvače tijelom za srednju trokuku. Koža im je iznimno čvrsta i ako su udice dovoljno jake, tako zakvačene se rijetko otkvače. Pribor koji smo koristili su kraći štapovi težine bacanja 60-80 grama, 0,12-0,15mm upredenice i obavezan deblji (0,35-0,50 mm) mono predvez koji pluta za razliku od fluorocarbona. Deblji predvez je odličan kod petljanja strune oko udica ili oštrih peraja lice.

Licu je moguće zaineresirati za bilo koju varalicu, a trenutak kada more počne kuhati iza površinca uistinu je nešto posebno. Osim na površince može se loviti i na jerkove, gume na darting glavama ili pilkere, no to ćemo isprobati prilikom sljedećeg posjeta…

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana