Ovčica – nadmudrivanje

9 min read

PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Danju ćemo zamjetiti savijanje vrha štapa ili poigravanje najlona, a noću će nam u tome pomoći starleta koju montiramo na vrh štapa. Čim primjetimo signal da riba grize treba brzo uzeti štap u ruke i preko najlona koji lagano držimo među prstima osjetiti pravi trenutak za zatezanje ribe. Ovčica ponekad povuče najlon metar-dva tako da rola zazuji i potom stane.Tada pod prstima možemo osjetiti lagano treperenje sa druge strane i riba je najčešće gore, pogotovo ako je sa druge strane oštra udica.

Piše: Duško Skendžić

Ovčica ( Lithognathus mormyrus L.) je poznata još i kao mormora, arkaj, kopač, šargac itd. ovisno o tome na kojem se dijelu Jadrana razgovara o toj prekrasnoj ribi. Međutim najčešće korišteno ime za ovu ribu ipak je ovčica. Ovčica svoj naziv duguje dobroćudnom izgledu, izduženoj gubici, gornjoj čeljusti koja je karakteristično izdignuta i zadebljanim usnama, što sve zajedno čini da glava ove ribe podsjeća na ovcu.

Tijelo ovčice je hidrodinamično u boku spljošteno. Boja tijela joj je srebrnasta sa zlatastim odsjajem, dok u donjem dijelu prelazi u srebrnasto-bjelkastu. S boka gledano vidljiv je niz od 7-14 uspravno smještenih crnkastih pruga. Naraste u dužinu 45 cm, a dosegne težinu od 2 kg no takvi su primjerci uistinu rijetkost jer je teško naći ovčicu težu od 80 dkg. Težina prosječnog primjerka je tek oko 250 g. Mrijesti se u toku ljeta. Poput većine sparida i ovčica je protandrični dvospolac koji spolno sazrijeva kad dosegne dužinu od 17 cm, a sa 25 – 30 cm duljine sazrijeva kao ženka (otprilike u drugoj godini života).

Ovčica je stanovnik čitavog Jadrana, a više ćemo je naći u priobalnom dijelu nego oko vanjskih otoka. Živi na mekom pjeskovitom dnu ali isto tako se nađe i na hridinastom dnu prošaranom sa pješčanim područjima. Odgovaraju joj bočate vode riječnih ušća i drugi lokaliteti gdje se miješa more i voda iz podzemnih izvora. Također više voli mjesta sa izraženijim strujanjem mora. Rijetko zalazi dublje od 30 m, a najčešće je nalazimo na dubinama između 5 i 20 metara. Područja na Jadranu gdje je možemo očekivati u većem broju su zapadna obala Istre, Limski i Tarski kanal,ušće Cetine te zadarski kanal. Inače obitava uzduž cijele Jadranske obale.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Odrasle ovčice kreću se pojedinačno, ponekad u paru ili manjim skupinama dok mali nedorasli primjerci formiraju veća jata. U doba mrijesta ili u doba sezonskih migracija jata mogu imati i nekoliko stotina do nekoliko tisuća jedinki (srpanj, kolovoz). Ovčica je mirna riba koja se kreće polako i neumorno rujući po pijesku traži hranu. Mesožder je jer se hrani pretežno sa mekušcima i crvima. Meka pješčana dna na prvi pogled izgledaju neprimamljivo za ribolov ali u određenim uvjetima noću npr. nad ovim se dnima nađu ribe koje ruju po pijesku tražeći ukusni zalogaj (orada, trlja ,arbun, ovčica) U pijesku se kriju bibiji, račići, školjke, crvići, koji su interesantan zalogaj za ove ribe.

Roneći iznad pješčanog dna nećete vidjeti tako puno ribe kao iznad hridinastog ali ako samo malo perajom ili na neki drugi način zamutite vodu dižući pjesak odjedanput ćete biti okruženi sa pokojom ovčicom, arbunima , oradicama koje će brzo doći privučene dešavanjima na dnu.

Ovčica se lovi u svako doba dana osim oko podneva kad su ulovi rijetki. Najbolji rezultati se postižu noću. Što se tiče godišnjeg doba najbolji rezultati se postižu u drugoj polovici godine (kraj ljeta, jesen i početak zime). Tmurno nebo, lagano zamućeno more, eventualno lagana kišica su pravo vrijeme za ribolov ovčice.

Pojedinačni primjerci se love i kod ribolova drugih vrsta riba npr. orade ali uloviti više primjeraka ovog sparida nije nimalo lako.

Količina ulova će ovisiti o tehnici i intuiciji, gdje loviti i kako loviti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U slučaju da naiđe veće jato do izražaja mora doći organiziranost i brzina na samom mjestu ribolova pogotovo ako se ribolov odvija noću. Možete uhvatiti i desetak komada, a možete ostati i na slučajno ulovljenom primjerku jer ovčica je stalno u pokretu i brzo može otići iz zone ribolova.

Pribor

Pribor za ribolov ovčice ovisit će o mnogo čemu: teren, kurenat, doba dana, godišnje doba, mamci. Koji pribor i koju tehniku ćete koristiti ovisit će o vama i trenutnoj situaciji, a usklađenost što više faktora će vam donjeti ribu više. Štapovi bi trebali biti dužine ne manje od 4 metra (najbolje od 4 do 4,5 m) i to lakši surf štapovi akcije od 80- 120 g. Na terenima gdje treba zabacivati preko 100 m i dalje mogu se koristiti i jači (do 200 g.) jer ćemo koristiti olova teška i 130 g. Svaki teren zahtijeva drugačiji pribor ali i montažu.

Role za ovu vrstu ribolova moraju imati dovoljan kapacitet tako da na njih stane najmanje 200- tinjak metara najlona. Idealne su lakše surf role i manje baitrunnerice.

Najloni u ovom ribolovu trebaju biti tanji (najviše 0,35) zbog daljeg izbačaja, a i zbog same ovčice koja je osjetljiva na debljinu najlona. Pješčano dno traži tanji najlon i općenito finiji pribor i montaže. Na većim daljinama nije zanemariva debljina najlona zbog strujanja mora i otpora koji čini najlon.

Za veće daljine je bolje koristiti špage sa shock leaderom jer se postiže bolji izbačaj, špaga radi manji otpor u moru zbog manje debljine. Udaljeni pašnjaci „stada „ ovčica ponekad se mogu dosegnuti samo na taj način. Prame se izrađuju od fluorokarbona za dnevni ribolov i noći sa mjesečinom dok za noći bez mjeseca možemo koristiti i običan najlon primjerene debljine. I kod fluorokarbona i kod najlona je bitno da budu što mekši zbog načina na koji ovčica uzima mamac. Do debljine 0,20 koristite običan najlon, a preko te debljine fluorokarbon.

Chris standing up holding his daughter Elva

Sitni pribor

Udice su stvar odabira ali je bitno da su oštre i primjerene veličine. Većom udicom eliminiramo sitnije primjerke, a u ribolovu ovčica često se hvataju arbuni i podlanice pa udice mogu biti veličine i do 1/0. Za većim nema potrebe. Odlične udice su OWNER Cut Chinu Cutting Point u veličinama 2,3,4 kao i OWNER Cuting point No.1/0 te OWNER Nidle point No.1. Veličina udice ovisi naravno i o mamcu koji koristimo. Virble moraju biti što kvalitetnije i što manje, a ako ih je moguće izbjeći u montažama to bolje. Olova se koriste u težinama od 30g-130g.

Prezentacija i montaža

U lovu ovčica koriste se klizeći sistemi poznati i kao long arm te pater noster sistemi. I jedan i drugi sistem ćete prilagoditi mjestu ribolova i trenutnoj situaciji. Montaže sistema je najbolje složiti kod kuće jer u ribolovu noću ili danju oduzimat će vam previše vremena.U slučaju da riba grize, a vi ste došli nepripremljeni za ovu vrstu ribolova rezultati mogu biti višestruko slabiji od mogućih.

Pater noster

Za ribolov na većim udaljenostima koristimo pater noster sisteme (1 i 2). Dvostruki predvez sa dvije ješke podrazumijeva veće trenje u zraku i manji domet ali i dvostruka ješka na ovakvim terenima povećava mogućnost ulova. Nakon zabacivanja ovakvog sistema i njegovog pada na dno treba privući cijeli sistem 2-3 metra da bi se kompletan sistem postavio u pravi položaj, a osnovni najlon nategnuo kako treba. Najlon ne smije biti skroz nategnut, bolje je da čini lagani „trbuh“. Štapovi moraju stajati gotovo okomito u odnosu na površinu mora. Kočnica mora biti otpuštena ili ako imate baitrunner mora biti uključen. Ovčica grize dosta „mlako“ za razliku od npr. podlanice. Danju ćemo zamjetiti savijanje vrha štapa ili poigravanje najlona, a noću će nam u tome pomoći starleta koju montiramo na vrh štapa. Čim primjetimo signal da riba grize treba brzo uzeti štap u ruke i preko najlona koji lagano držimo među prstima osjetiti pravi trenutak za zatezanje ribe. Ovčica ponekad povuče najlon metar-dva tako da rola zazuji i potom stane.Tada pod prstima možemo osjetiti lagano treperenje sa druge strane i riba je najčešće gore, pogotovo ako je sa druge strane oštra udica. To treperenje je znak da ovčica ispituje mamac ili ga već lagano žvače. Ponekad se desi da se ovčica uhvati, a mi to ne primjetimo. Zato treba biti usredotočen na ribolov jer će ostatak „stada“ odlutati. Čim se uhvati jedna treba odmah zabaciti u to područje i vidjeti je li ostatak jata još tu ili je to pojedinačni primjerak. Znam za primjere kad je za sat vremena uhvaćeno 10-ak komada težine 300g-700 g.

Pater noster pod brojem 2 koristimo za velike udaljenosti i primjereno tome teška olova (do 130 g). Sve sisteme možete raditi na taj način da spojeve prama sa predvezom spajate pomoću trostrukih vrtilica ili T-čvora ali puno bolje je upotrijebiti stonfo kuglice sa rupama u sredini što će opet donjeti ribu više i smanjiti petljanja sistema.

Long arm

Long arm su klizni sistemi laganiji od pater nostera. Ugrizi su vidljiviji i sa njima se lovi na manjim daljinama. Koristite olova veličine od 30 do 60 grama tek toliko da dosegnete područje lova. Long arm se koristi ako lovimo sa bibijem ili većim komadom crva pa prema tome biramo i veličinu udice. Za manju ješku možemo produžiti pramu i do dva metra. Na čistim pješčanim terenima gdje nema mogućnosti zapinjanja možemo povlačiti klizni sistem tako da olovo diže oblačiće pijeska i tako mamimo ribu. Na taj se način love manji neoprezni primjerci. Glavna odlika Long arm sistema je izuzetno dugi predvez (80-200 cm) koji omogućava vrlo prirodan pad mamca u zadnjem pridnemom sloju vode omogućavajući ribi da ga lako primijeti. Također ovako dugi predvez dozvoljava ovčici da bez otpora ponese mamac i proguta ga često i prije nego se to signalizira na vrhu štapa.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Mamci i ješkanje

Ovčica je mesojed, a paleta mamaca je dosta široka. Možemo joj ponuditi dagnju, lignjicu, kozicu, crviće iz pjeska, velikog crva ali po mom iskustvu bar na području gdje ja lovim najbolja ješka je gambor u najhladnijem periodu, a u ostala doba godine bibi i naravno veliki crv. Osim atraktivnosti ova zadnja tri mamca se najbolje drže na udici. Gambora moramo vezati sa silikonskim koncem kao i dagnju. Ješkanje je isto kao i kod lova drugih sparida samo moramo voditi brigu o veličini ješke jer nećemo stavljati npr. cijelog velikog bibija već ćemo ga rezati na pola. Ovčica voli osjetiti „sokove“ koji se cijede iz njega. Manje bibije možemo montirati i cijele. Crvu možete povećati atraktivnost tako da ga razrežete uzdužno prema udici (2-3cm – kao na fotografijama)

Veliki crv za ovčicu

Uz manjeg bibija komad velikog crva je fantastična ješka. Za ovčicu ga ja uvijek pripremim na ovaj način.

Kao i u većini ribolova na sparide brumanje će vam donijeti bolje rezultate. Kad god ste u mogućnosti doseći ribolovnu poziciju brumajte. Dovoljne su usoljene ili friške srdele, smrvljene dagnje i stučeni ježevi. Brum će privući i druge ribe ali uvijek će tu biti poneka ovčica. Pošto se radi o ribi izrazito ukusnog mesa isplati se potruditi, a da ne govorimo o guštima koje donosi nadmudrivanje sa ovčicom.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana