Tataki iz Yamashite

5 min read

PR / Broj 20 / Studeni / 2009.

Tataki je tehnika izmišljena za lov lignji danju, u njihovom dnevnom boravištu, i tamo daje odlične rezultate. Jedini problem je što po hrvatskim zakonima na jednom priboru smijete imati samo dvije skosavice, dok ih kod Tatakija morate imati barem pet, da bi se tehnika izvodila kako treba, no i za to postoji rješenje…

Piše: Ivo Begović

Odmah nakon završetka prošlog broja Praktičnog ribolova (točnije dok je još bio u štampi), bili smo na Yamashita prezentaciji u Rovinju. Prezentaciju je uz pomoć svog talijanskog partnera organizirala tvrtka Adri Fishing iz Rovinja, sa vlasnikom Draženom Tovernićem. Talijanski tim iz Yamashite (i Marije) u sastavu Simone Bini prezentirao nam je tri nove tehnike morskog ribolova, koje su zavladale svjetskim morima. Toga dana naučili smo mnogo o Marija vertikal jiggingu, koji se polako počinje koristiti i na našoj strani Jadrana, Kaburi – novoj tehnici lova specijalnom varalicom, koja vjerno imitira malu hobotnicu i na kraju, novu tehniku lova liganja Tataki Squid jiggingom. No, vratimo se našoj temi Tatakiju.

Što je u stvari Tataki i kako se koristi?

Tataki tehnika lova lignji, zamišljena je prvenstveno za dnevni lov lignji iz broda. Na sonaru treba pokušati pronaći prijelaze i podvodne dublje brakove i pokušati loviti uz njih i na njihovim što strmijim padinama. Naime, tijekom dana se lignje na takvim mjestima pokušavaju sakriti od velikih grabežljivaca koji ih proganjaju. Kao što je poznato, lignje se dolaskom večeri primiču obali na hranjenje, loveći male ribe u plićim vodama i tada ih se vrlo uspješno lovi načinima na koje smo navikli – skosanjem pod feralom ili panulom.

Dakle, pet Yamashita skosavica se „T“ čvorom ili kopčom na „T“ čvoru montira na predvez (najbolje flouorocarbonski), i to na način da su gornje tri male (vidi shemu) skosavice, ispod njih ide jedna veća i zadnja skosavica prema olovu je najveća (8-10 cm velika). Na kraj najlona se veže olovo težine 100 – 200 grama. Cijeli predvez se preko peterostruke Yamashita vrtilice veže za upredenicu od 12 lb, koja je namotana na rolu ili mali multiplikator. Sistem se spušta ispod broda, kada na sonaru pronađete željeni teren. Kada sistem dotakne dno, sa dva okreta role ga se malo podigne i sada počinje prezentacija. Savitljivim Squd Jive štapom se snažno zatrese gore-dolje sedam – osam puta i zatim se štap podigne tako da je paralelno sa površinom mora. Promatra se osjetljivi vrh, na kojem se lijepo vidi da li se lignja bacila na skosavicu. Ako to primijetite, treba malo podići vrh štapa i nastaviti sa izvlačenjem ulova. Nikako ne smijete snažno skosnuti, kako ste to navikli kod lova lignji iz ruke na najlon, jer ćete sa krutom upredenicom lignji sigurno iščupati krakove, umjesto da ju ulovite. Dakle, tehnika se sastoji u trešnji malim skosavicama, koje imitiraju jato sitne ribe i izazovu lignju na napad, iako ona tada i nije u lovu.

Tataki prezentacija

Tataki tehnika sastoji se u vrlo snažnoj i, rekao bih, agresivnoj atrakciji i prezentaciji skosavica. Evo kako se to radi u slikama. Osnovna prezentacija, nakon što je olovo dotaklo dno, je podizanje olova sa dna nekih dvadesetak centimetara, te zatim vrlo snažna trešnja vrhom savitljivog Tataki Squid Jive štapa (slike 1 i 2), i potom podizanje štapa u vodoravan položaj i promatranje vrha. Ovaj je vrh toliko osjetljiv, da se bacanje lignje na skosavicu vidi. U slučaju da vidite da je lignja primila (a i ako ne vidite), štap treba nakon kraćeg vremena podići (skosnuti bi mi rekli) i ako je lignja gore, treba ju polako izvući. Taj skosaj ne smije biti jak, jer se cijelo vrijeme lovi sa upredenicom, koja omogućava Tataki prezentaciju, no malo je previše kruta za izvlačenje lignji na koje smo mi navikli, pa bismo u slučaju prejakog podizanja, vjerojatno lignji iščupali krakove.

Koji vam pribor treba?

Da biste pravilno izveli ovu tehniku, treba vam Yamashita Tataki Squid Jive štap, rola ili mali multiplikator (ovisno koji model štapa ste uzeli), upredenica od 12 lb i već opisani predvez sa skosavicama (vidi shemu). Koliko to košta? Štap Yamashita Squid Jive Tataki je oko 2500,00 – 3000,00 kn, rola oko 1000 (jeftiniju rolu uz ovakav štap nema smisla uzimati) i skosavoce su od 40 do 70 kuna komad. Dakle, morate biti jako zaljubljeni u lignjolov i nikako ne pokušavati sagledati njegovu ekonomsku stranu.

Može li se improvizirati i biti uspješan?

Na ovo pitanje većina vas traži odgovor još od početka čitanja članka. Vratimo se na tren legalnom. Dakle, da biste bili legalni, smijete na jednom priboru imati samo dvije skosavice koje love. Kad upoznate Tataki tehniku, shvatit ćete da se lignje u većini slučajeva u dnevnom lignjolovu bacaju na donje dvije najveće skosavice, dok gornje tri – četiri služe samo da bi ih svojim „plesom“ zainteresirale. Dakle, ako želite biti legalni, kupite tri do četiri male skosavice, skinite im iglice i trajno ih stavite na debeli fluorocarbon (da ih ne izgubite). Donje dvije neka vam budu lovne, a teško olovo svežite na tanji predvez, koji će pući ako olovo zapne, i to je to.

Što se tiče štapa i upredenice, slična se prezentacija može postići i običnim tvrđim štapom sa najlonom, na koji je kod nas uobičajeno loviti lignje. Eto, na taj ste način spremni za Tataki i lovite legalno na dvije lovne skosavice. Nadam se da ste primijetili ovo – SLIČNA prezentacija. Naime, zavodljivi „ples“skosavica, kakav se postiže sa finim Tataki štapom i upredenicom, teško ćete postići. Ali, da ćete uloviti lignju danju, u njenom dnevnom boravištu – sigurno hoćete.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana