Početak natjecateljske sezone

10 min read

PRM / Broj 12 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2016.

Piše: Ivan Galzina

Poštovani čitatelji Praktičnog ribolova, sa zadovoljstvom mogu reći da je jedno veliko poglavlje serijala članaka na temu natjecateljskog ribolova iza nas. U prethodnim člancima dosta sam pisao o tehničkom dijelu same pripreme predveza za ribolov te ću se u predstojećim člancima nastojati više baviti terenskim dijelom ribolova. Dakle, opširnije ću pisati o odrađenim tematskim treninzima, lovu pojedine vrste ribe koja je učestala na natjecanjima te o nabavci, pripremi i ješkanju svih vrsta aktualnih ješki, o čitanju terena i izvještavat ću vas o raznoraznim natjecanjima.

Moram priznati da su svi članci iz serijala Natjecateljski ribolov više nego uspješno prihvaćeni od strane mladih i novih natjecatelja, ali i ponekih već prekaljenih sportskih ribolovaca. Upravo zahvaljujući tome stavljam si za obvezu pisati i dalje o natjecateljskom i sportskom ribolovu kao i dosad, uz neke novitete, a koje to ćete vidjeti, naravno, ako nastavite pratiti moje članke.

Travanj kuca na vrata i za sada je odrađena tek druga “marčana bura” pa je za očekivati da se riba još nije u potpunosti približila obali, što ćemo morati ipak još malo pričekati. U svakom slučaju, krajnje je vrijeme za sve one koji se planiraju natjecati u sportskom ribolovu na moru da počnu sa ubrzanim pripremama obzirom da će svibanj vrlo brzo doći. Svibanj svakako možemo nazvati i mjesecom natjecanja jer to je mjesec u kojem se službeno održavaju klupska natjecanja za sve kategorije na nivou cijele Hrvatske. Obzirom da se natječem u seniorskoj kategoriji u obje discipline, lov štapom iz usidrene brodice i lov štapom sa obale, te da aktivno sudjelujem u organizaciji klupskih natjecanja za sve ostale kategorije, svibanjski vikendi već su godinama rezervirani za natjecanja. U ovom broju napisat ću neke rutine i postupke koje obavim prije samih natjecanja kako bi svaki komad opreme besprijekorno funkcionirao. Pojasnit ću vam opća pravila natjecanja i kako možete pristupiti istima te detaljno prikazati kalendar svih službenih natjecanja u 2016. godini propisan od strane Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru (HSŠRM-a).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Početničke greške

Moram priznati da mi dečki s kojima radim u školi ribolova ponekad prigovore da sam naglo postao prestrog. Moj odgovor na to je potvrdan, odnosno dajem im u potpunosti pravo da to zaključe na takav način, ali isto tako i nadodam da sam sad takav jer oni više nisu početnici već budući prvaci države za koje smatram da ne smiju ponavljati iste greške nekoliko puta ukoliko stvarno žele napraviti kvalitetan rezultat. U principu se to sve svede na jedan odličan timski rad koji će pamtiti zajedno sa mnom do kraja života. Iz dana u dan sve je više sportskih ribolovaca i onih koji to smatraju relaksacijom i odmorom. Moram nadodati da je natjecateljski ribolov jedan sasvim drugačiji vid ribolova u kojemu smo ponekad izrazito napeti, ljuti i tužni te da to nije za svakoga, odnosno ne predstavlja to svakom jednak gušt. Par puta sam otišao na prigodne kupove s prijateljima koji se dotad nikad nisu natjecali te su nakon petosatnog ribolova rekli da je ovo umor, a ne odmor i da im nije jasno kako su svi tako “nabrijani”. Dragi moji budući natjecatelji lagao bih vam kad bi rekao da se nećete živcirati i ljutiti u natjecateljskom ribolovu, ali morate također znati da se sve to mora dozirati i kontrolirati te da ćete zauzvrat dobiti jedno predivno iskustvo i rivalstvo.

Međutim, da se vratim na samu pripremu i provjeru opreme. Postoji nekoliko početničkih grešaka koje sam svakako prošao u natjecateljskom ribolovu, ali one kao da se moraju dogoditi kako bismo sami sebi rekli “e nećeš više”. Blokiranje role usred natjecanja, nedovoljno dobro izbrušen vrh štapa koji se vrti ili čak ispada, čvor na upredenici, pucanje tanke osnove ili neprovučena vodilica na štapu. Kako biste bar sveli na minimum ove tehničke probleme savjetujem da koristite različite vrhove na treningu i natjecanju, da ne koristite istu upredenicu i za natjecanja i trening jer ona bi se mogla neprimjetno oštetiti i izazvati vam problem na samom natjecanju. Uvijek rolu podmažite mjesec dana prije sezone natjecanja kako biste s njom odradili još koji ribolov da se sve dobro podmaže i pročisti kako ulje ne bi ostajalo po upredenici. Ukoliko imate vremena, poželjno je par dana prije natjecanja odraditi kratak trening u kojemu nećete loviti blizu već na nešto daljim zabačajima kako biste u jednom treningu testirali shock leader, vrhove, rolu i samu upredenicu, kako biste provjerili da je sve na svom mjestu i da biste tehničke probleme sveli na minimum.

Organizacija predveza

U ovom dijelu priprema ne smatram samu izradu predveza o kojoj sam dosta pisao u proteklih pet članaka već samu provjeru istih. Predveze uvijek morate držati urednima (osobno ih čuvam u registratorima), držati ih popisane i označene bilo da se radi oznakama bojama ili brojevima, a sve u cilju kako biste se što brže snašli. Osobno kad formiram fasciklu s predvezima slažem ih na način od kraćih prema dužim i isto tako od debljih prema tanjim najlonima kako nalaže i sam tijek ribolova. Predveza nikad dosta, a u to ćete se uvjeriti kad u počecima redovito budete ostajali bez onih “udarnih”. Vjerujte mi, ponekad je količina predveza, ali i količina koju je natjecatelj spreman potrošiti, presuđivala za gram više odnosno pobjedu. Redovito na natjecanju izgubim od deset do dvadeset predveza. Još ako to pomnožimo sa, u većini slučajeva, dva dana lova natjecanja onda se to zna svesti na nekih četrdesetak predveza. Da bih vezao četrdeset kvalitetnih predveza moram potrošiti između dva do četiri dana, što i nije malo uz svakodnevne obveze. Predveza postoji jako puno vrsta, stoga počnite na vrijeme s vezivanjem kako biste što više uživali u natjecanju, jer ako mislite na izgubljeni predvez onda niste koncentrirani na ulov. Ono što pomaže u pripremi predveza je svakako poznavanje terena, stoga su klupska natjecanja po tom pitanju naklonjena ribolovcu jer se više manje svake godine održavaju na istom mjestu pa je ponekad dovoljno doslovno i nekoliko predveza. U svakom slučaju, svim početnicima dajem jedan veliki savjet, a to je da se ne opterećuju velikim brojem tehničkih predveza već da to svedu na svega par vrsta kako bi se više posvetili samom ulovu, a ne taktici oko predveza jer je to potrebno tek kod viših rangova natjecanja. Većina početnika koristi kraće štapove, što je u potpunosti logično, pa ih savjetujem da izbjegavaju predveze duže od štapa (kasnije će sami shvatiti prednosti dužih štapova). Nemojte raditi sve predveze s tri udice već napravite nekoliko njih i sa dvije i nešto kraće piceve kako biste mogli lakše zabacivati. Jedna daleko zabačena udica gdje se nalazi riba bolja je nego tri na krivom mjestu. Radite u početku predveze s nešto debljim najlonima (0,16 i 0,18) kako bi se manje mrsili i oduzimali vam dragocjeno vrijeme.

Izbor olova za natjecanja

U ribolovu izbjegavajte sve ono što vam ne koristi pa tako i teška olova za koja nemate prilagođenu opremu odnosno štap. U ribolovu s obale najviše koristite duguljasta olova gramaže od 20 do 30 grama. Takva olova lako zabacite, stvaraju najmanji otpor te teže zapinju. Koristite male kuglice ili kruškice (ukoliko lovite ispred sebe u škrapama), ali ne manje od 20 grama obzirom da je to minimalna propisana težina olova za natjecanja. Za dalje izbačaje koristite olova prilagođena samom štapu, ali ne veće nego ste dosad s njima rukovali jer to svakako smanji efekt. Za dalji izbačaj koristite suze ili nešto teže pristupačna tzv. beach bomb olova jer njima lakše postižete željeni izbačaj. U ribolovu iz broda, kad lovite u blizini broda ili ispod njega, koristite olova kruškastog ili jajastog oblika koja najbrže tonu i time ne gubite vrijeme. Duguljasta olova se puno više gegaju i sporije tonu, a ponekad tim kretanjem i plaše ribu. Za odbačaj predveza iz broda koristite kao i sa obale suzu ili beach bomb olova. Svakako preporučam da olovo uvijek bojate ili plastificirate u za to već provjerene boje (žutu, bijelu i crvenu). Ukratko rečeno, žutu koristim isključivo iz broda na većim dubinama, crvenu uvijek u kombinaciji s malo bijele i to u ribolovu s obale, a potpuno bijelu isključivo u lovu bugve koju ona dodatno privlači. Uvijek nosite rezervu olova na natjecanje jer se i ona gube, no ipak manje od predveza, jer ipak često spasite samo olovo dok jednu, dvije ili tri udice izgubite.

Plastificiranje olova

Chris standing up holding his daughter Elva

Treninzi uoči samih natjecanja

Trening je ključan dio uspjeha u svakom sportu pa tako i u natjecateljskom ribolovu. Treninzi u ribolovu su svakako bazirani 90% na ribolov, a 10% ipak za fizičku kondiciju. Treninzima jačamo fizičku i mentalnu kondiciju pa su potrebne neke vježbe prije i poslije ribolova, jer stajanje na kamenitom terenu ili malom brodu koji se ljulja pet sati nije ni najmanje ugodno. Najpoželjniji oblik treninga je simulirati uvjete natjecanja odnosno da pokrijete sve tehnike. Kako na natjecanju u određenom momentu, bilo da se radi s obale ili brodice, imate određeni dio terena ispred sebe, morate ga iskoristiti najbolje moguće. Reći ću vam jedan savjet koji čitav život ponavljam mladima, a i sebi, koji sam dobio od legendarnog Miće Mataka iz Zadarske škole ribolova, a glasio je ovako: “Mali, koliko možeš zabaciti… sto metara? Znači sto metara pomnoži sa osam koliko ti je širok sektor, to je 800 kvadrata. Je li ti znaš koliko tu ribe živi? Kad zabaciš olovo u svaki centimetar onda si pretražio sve i kvalitetno odradio natjecanje! Naravno, i danas se sjetim tih riječi koje su u svakom slučaju na mjestu, iako ponekad jednostavno nema ribe, ali bitno je odraditi sve da bismo mogli donijeti takav zaključak. Kada trenirate koristite jednake predveze kao i na natjecanjima jer jedino tako ćete ih moći unaprijediti i prilagoditi ukoliko ste shvatili da nešto nedostaje. Pokušajte odraditi trening pet sati s manjim pauzama baš kao i na natjecanju jer ćete trenirati strpljenje i koncentraciju. Svakako nemojte izostaviti bacačke treninge. Njih odrađujte kroz prvi i drugi mjesec kada se riba ne lovi ponajbolje. Uz daleki zabačaj potrebno je trenirati i preciznost, jer kad jednom ulovite ribu obavezno ponovite zabačaj na isto mjesto i do nekoliko puta. Na treninzima koristite stalak za ješku i štap, ali ne odlažite dok ješkate kako biste dobili na brzini. Brzina i kvaliteta ješkanja su presudni kad se lovi veći broj riba. Kad odlažete opremu na obalu ili u brodu, to uvijek radite na jednak način kako biste i zatvorenih očiju znali gdje vam se što nalazi. Ješku uvijek pripremite prije ribolova kako ne biste morali prekidati ribolov kad vam ponestane ješke. U svakom slučaju, na treningu radite sve što biste i na natjecanju jer ćete i natjecanja doživljavati kao nešto već odrađeno i u potpunosti poznato. Ukoliko je moguće organizirajte grupne treninge kako biste dobili osjećaj nadmetanja.

Opća pravila natjecanja

Natjecanja u sportskom ribolovu odvijaju se u nekoliko krugova i disciplina. Postoje službena i prigodna natjecanja. Na službenim natjecanjima dužni ste nastupati, a to su klupska, međuopćinska, županijska, međužupanijska, državna i svjetska. Prigodna natjecanja su svi kupovi koje pojedinačno organiziraju klubovi i na njih niste obvezni nastupati, iako su ona ponekad najbolji trening. Minimalna propisana dužina ribe sa obale je 10 centimetara, dok je sa broda 15 centimetara plus ostale zaštićene vrste poput fratra, arbuna, orade, šarga, itd. Natjecanja se love sektorski, što znači da svaki sektor ima svog nosioca i ostala tri natjecatelja što sveukupno čini četvoricu. Bodovanje se vrši vaganjem i poanta je uloviti težinski više (ne brojčano), iako se to često svede i na brojčano jer se radi o otprilike podjednakoj ribi. Da biste dospjeli na viši rang natjecanja morate se plasirati među najboljima pa tako na međužupanijskom nastupa samo najboljih 48, dok na državnom samo 24 iz cijele Hrvatske. Svjetska prvenstva su kruna natjecanja i cilj svakog natjecatelja koji se na državnom redovito bore za ulazak. Reprezentaciju čini šest natjecatelja iz cijele Hrvatske koji se odabiru putem prethodnog državnog prvenstva, ostvarenog rezultata sa zadnjeg svjetskog ili putem razigravanja za popunu reprezentacije. Natjecanja svakom ribolovcu bude želju za pobjedom, što je ključno i u privatnom ribolovu, ali isto tako daju nadu da još nije gotovo te da se valja još potruditi. Natjecatelji ostvaruju zavidne ulove i u privatnim ribolovima jer njihova brzina, kvaliteta ješkanja i opreme je jednostavno dala jednu novu dimenziju ribolovu i zasladila taj začarani svijet ribolova. Natjecateljska sezona je pred nama pa se nadam da će neki od savjeta pomoći već prekaljenim natjecateljima i svakako početnicima kako bi unaprijedili svoje znanje. Do idućeg broja uživajte u ribolovu!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana