Neoprenski dodaci

5 min read
..."Zato, dok je vrijeme, prilikom kupnje bilo kojeg dijela i navedene, ali i u nekim od prošlih brojeva, opisane ronilačke opreme, vodite računa prvenstveno na funkcionalnost i efikasnost iste."...

PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Piše: Matko Vojković

Proljeće, godišnje doba promjena, kako na kopnu, tako i u moru, zahtjeva i određene promjene prilikom podvodnih aktivnosti. Izlazak iz zimskih, te ulazak u ljetna ronilačka odijela i nije tako jednostavan kako zvuči, te je potrebno promijene obaviti postupno. S obzirom da smo u periodu kada je vanjska temperatura gotovo jednaka ljetnoj, u moru i nije takav slučaj, te su dodaci poput neoprenskih pododijela gotovo neizbježni. Jednako tako, zimske modele rukavica i čarapa zamjenjujemo ljetnima, a zimske načine ribolova polagano zaboravljamo, te pripreme za ljeto mogu početi.

Pododijelo

Pododijelo, kako i samo ime govori, se nosi isključivo ispod gornjeg dijela ronilačkog odijela. Načinjeno je od neoprena raznih varijanti, a najčešća je ona sa glatkom, (spacatto ili titanium) unutrašnjošću, te klasičnim (bifoderato) vanjskim dijelom. Debljina pododijela je najčešće 3 mm, a može biti i tanja, dok deblji modeli nisu praktični. Sama svrha je poboljšati termo izolaciju, te samim tim produljiti boravak u moru. Oblačenje pododijela se obavlja jednostvno, gotovo jednako oblačenju bilo koje majice, dok je kod skidanja potrebno sasvim malo opreza. S obzirom da pododijelo mora prvenstveno biti skroz pripijeno uz tijelo, jer inače ne bi imalo smisla, samo skidanje može predstaviti problem. Sve potrebno za izbjegavanje nezgodne situacije je provući ruku kroz otvor za istu dok je odijelo još na tijelu, te na taj način odvojiti pododijelo od tijela. Ostatak svlačenja je logičan.

Bermude

Kako i kod pododijela, bermude, odnosno donji dio pododijela je izrađen od, najčešće, identičnog materijala. S obzirom da je bermude moguće nositi i sa vanjske strane, preko ronilačkog odijela, ( na ovaj način se dodatno sprječava prodor mora kroz spoj donjeg i gornjeg dijela ronilačkog odijela ) postoje i mimetic modeli kako bi se što bolje uklopili uz odijelo. Ukoliko će te svoje bermude nositi na ovaj način, prilikom kupnje vodite računa da uzmete veličinu više, u protivnom, kao i kod gornjeg dijela, bermude moraju biti u potpunosti pripijene uz tijelo.

Rukavice

Kod odabira rukavica moramo znati za kakvu nam namjenu rukavce trebaju. Ukoliko se bavimo podvodnim radovima, ili pak nekom drugom podvodnom aktivnošću kod koje su nam ruke posebno izložene (školjkarenje i sl. ) odabrat ćemo rukavice koje su dodatno pojačane na dlanovima i to sa najčvršćim materijalima poput kevlara (materijal od kojega se izrađuju policijske zaštitne košulje tzv. pancirke ). Ako se bavimo fotografijom ili sličnom aktivnošću gdje nam je potreban dodatan osjećaj u prstima, odabrat ćemo neke od najtanjih modela. To su najčešće kožni modeli debljine 2 mm. Pri prvom pogledu nam se čini da je koža osjetljiva, no iz iskustva, upravo ovakvi modeli su nerijetko i najizdržljiviji. Nakon močenja, koža postaje mekana, te osim dobrog osjećaja, izvrsno prianja uz dlan ronioca. Još jedna prednost kožnih rukavica je i smanjeno klizanje, što se posebno praktično pokazalo prilikom natezanja podvodne puške na laštik. Prilikom kupnje u trgovini, obavezno vodite računa da uzmete manji broj, jer se ovi modeli dodatno opuste u moru. Za ljetne mjesece, u posljednje vrijeme, jedni od najpopularnijih modela su rukavice izrađene od dyneeme. Radi se o iznimno čvrstim rukavicama čije dlanove čak ni nožem nije lako izrezati. I ovi modeli se odlikuju iznimnom udobnošću, te ih je također potrebno kupiti broj manje. Za korištenje u podvodnom ribolovu, najčešće se koriste 3 mm rukavice sa zaštićenim dlanovima. S obzirom da se prilikom podvodnog ribolova hvatamo rukom bez obzira, neki proizvođači u svojoj ponudi nude dvije lijeve rukavice. Radi se o tome da su sve puške standardno napravljene za dešnjake, te da desnu rukavicu možemo koristiti višestruko više. Osim kože, kevlara i dyneeme, klasični neopren sa ojačanim dlanovima je najčešći odabir materijala za izradu ronilačkih rukavica. Neki modeli rukavica dolaze i sa čičak trakom što sprječava prodor mora u samu rukavicu.

Čarape

Kod odabira ronilačke čarape bitno je paziti svega na par detalja. Čarapa nas ne smije nabijati, odnosno ne smije biti mala, mora dobro prianjati uz stopalo, te prije svega mora dobo obavljati svoju funkciju – grijanje. Stopala su dio tijela koja se najprije ohlade, te ih je, čak i u najtoplijim mjesecima potrebno dostatno zaštititi od hladnoće. U kombinaciji sa perajama koje (nikad) nisu dovoljno udobne, bilo koja podvodna aktivnost se može pretvoriti u noćnu moru. Upravo iz tog razloga, na ovako naizgled nebitnu komponentu ronilačke opreme treba obratiti posebnu pažnju. Ono što se nudi na tržištu su najčešće čarape od 1,5 mm do čak 10 mm. Naravno, što je čarapa deblja, to bolje grije, ali osnovno pitanje na koje treba dati odgovor je hoće li nam biti udobno u perajama. Stoga, prilikom kupnje novih peraja, ili novih čarapa obavezno vodite računa o veličini ovoga drugoga, kako bi se maksimalno izbjegle spomenute situacije. Materijali koji se koriste za izradu su klasični neopren već spomenutih debljina, a ono što se razlikuje jest unutrašnjost. Bifoderato je najčešći odabir proizvođača iz jednostavnog razloga – dugog vijeka trajanja. Modeli sa spaccato ili pak titanium unutrašnjošću, iako pružaju znatno bolju toplinsku izolaciju, su rjeđi odabir. Kod ovakvih modela je potrebno posebno paziti prilikom oblačenja, da se čarape ne bi probile noktom. Isto tako, ovakve modele je gotovo nemoguće obući na suhu nogu, jer, upravo zbog svojih karakteristika, nisu skliski, već ih je potrebno na neki način učiniti skliskima. Ovakav manevar zna biti nezgodan u kasnijem ronjenju, jer ukoliko pretjeramo sa šamponom ili nekim drugim lubrikantom, postoji mogućnost da nam čarape jednostavno skliznu sa nogu. Kako bi se ova situacija izbjegla, spomenute modele čarapa je potrebno u potpunosti okrenuti naopačke te ih postupno narolati na nogu. Neki od modela, na sebi imaju ugrađenu manžetnu kako bi prianjanje sa odijelom bilo što bolje. Prilikom samog odabira, potrebno je obratiti pažnju na izradu ronilačke čarape. Uzmemo li u obzir što sve jedan par čarapa mora proći za svog životnog vijeka, bit će nam jasno zašto je potrebno pripaziti na kvalitetu. Poželjno je da su čarape i lijepljene i šivane (samo izvana kako ne bi došlo do žuljanja noge ), te da su sama stopala dodatno zaštićena.

Često prilikom kupnje cjelokupne ronilačke opreme budući podvodni ribolovac ili ronilac, najmanju pažnju posveti upravo opisanim komponentama ronilačke opreme. Da su potonje jako bitne za ugodno obavljanje bilo koje podvodne aktivnosti, shvatit ćemo već pri prvim preplivanim miljama. Zato, dok je vrijeme, prilikom kupnje bilo kojeg dijela i navedene, ali i u nekim od prošlih brojeva, opisane ronilačke opreme, vodite računa prvenstveno na funkcionalnost i efikasnost iste.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana