ODMAGLJIVANJE MASKE

3 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Učestalo magljenje stakla ronilačke maske za podvodnog ribolovca prava su noćna mora. No rješenja za taj problem ipak ima. Jednostavnim manevrom paljenja stakala maske, problem magljenja pao je u zaborav. Sve što vam je za to potrebno malo je dobre volje i običan upaljač…

Napisao: Petar Prkić
Snimio: Petar Prkić

Dosad smo podosta govorili o tome kako u šarolikoj ponudi odabrati masku prilagođenu isključivo vašim potrebama. No izdvojiti nekoliko stotina kuna za ovaj neizostavni dio ronilačkog arsenala ne znači da je vašim mukama kraj. Od idealne maske dijeli vas još samo jedan mali problem – učestalo magljenje. Ako ste pomislili da tom problemu nema lijeka, grdno ste se prevarili. U svakom slučaju, ne očajavajte previše, rješenja ipak ima. Za to će vam, pored dobre volje, biti dovoljan običan upaljač i zamagljena stakla vaše maske zauvijek će biti stvar prošlosti.

Dimna zavjesa

Mnogi podvodni ribolovci bili su na pravim mukama u svojim počecima otkrivanja ronjenja i podvodnog ribolova, i to baš zbog magljenja maske. Što bi sve dali da su se mogli riješiti frustracije koju im je na stvarala neprestana “dimna zavjesa”. Ako ste i sami imali ovakav problem, jako dobro znate koliko živaca je trebalo imati za neprestano ispiranje maske, koja bi se zamaglila baš u trenutku kad ste to najmanje željeli. Koliko ste samo puta zaronili žmirkajući i naprežući oči, kako biste kroz zamagljene oblačiće pokušavali doprijeti pogledom. Sve to trpjeli ste jer vam se nije dalo po ko zna koji put skinuti masku i isprati stakla.

Učestalo magljenje

Sve to nagnalo je podvodne ribolovce da pokušaju riješiti problem magljenja. Do kakvih granica ljudska mašta i dosjetljivost može otići, vjerojatno se najbolje da vidjeti u podvodnom ribolovu. Ronioci su pokušavali sve i svašta da doskoče ovom problemu. Jedno od rješenja bilo je korištenje tekućina protiv magljenja koje svaki proizvođač ronilačke opreme ima u svojoj ponudi. Drugi su se pak oslanjali na nešto prirodnija rješenja. Tako su stakla maske trljali morskim travama koje obraštaju priobalne stijene. Čak se išlo toliko daleko da se unutrašnji dio maske natapao zubnom pastom ili sredstvima za pranje posuđa. Ipak, sve to nije davalo nekakva trajna rješenja. Maska bi se nakon određenog vremena opet počela učestalo magliti. No koji je uopće razlog tog problema? Čitava stvar i nije toliko komplicirana s obzirom koliko muke može stvoriti. Naime, u procesu proizvodnje stakla bivaju presvučena tankim silikonskim filmom, koji kasnije utječe na njihovo magljenje. Sve što trebate je riješiti se tog premaza i problemima je kraj.

Paljenje stakala

Postavlja se pitanje – kako to učinkovito napraviti? Odgovor je jednostavan – paljenjem stakala. Teško je reći tko se te ideje prvi dosjetio. Uostalom, nije ni važno, jer jedno je sigurno – čitava ronilačka populacija bit će mu vječito zahvalna. Jednostavnim manevrom paljenja stakala maske, problem magljenja pao je u zaborav. Sve što vam je za to potrebno malo je dobre volje i običan upaljač. Dođe li vam npr. u ruke nova maska, bez straha spalite unutrašnju stranu stakala. Primijetit ćete da se tijekom paljenja stvara tanki sloj gareži, koji će se lagano širiti prema okviru maske. Ne morate paničariti jer staklima se neće ništa dogoditi. Uostalom, ako ste kupili iole kvalitetniju masku, uočit ćete da su stakla temperirana, što znači da su u procesu proizvodnje izložena termičkoj i kemijskoj obradi, što im daje dodatnu čvrstoću. Na vama je jedino da pazite kako plamenom ne biste oštetili unutrašnju stranu silikona. Potom odstranite garež i masku dobro isperite u vodi. Proces za svaki slučaj možete ponoviti i više puta. Ako baš i niste sigurni kako ćete ovo izvesti, najpametnije se obratiti osoblju trgovine u kojoj ste masku kupili ili nekom iskusnijem podvodnom ribolovcu. Na kraju, još jedan mali savjet – prije negoli uskočite u more, dobro natrljajte suha stakla maske sa malo pljuvačke i zatim isperite u moru. Tu proceduru ne zaboravite ponoviti prije svakog ronjenja.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana