Prvi ovogodišnji zubaci

12 min read

PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Piše: Pero Ugarković

Ovaj broj mjesečnika Praktični ribolov izlazi točno na jedan prekrasan datum, 15. lipnja dan kada završava lovostaj na zubaca i počinje period kada imam priliku loviti meni najdražu ribu u podvodnom ribolovu. Već tradicionalno svake godine na taj datum organiziram si jedno višednevno putovanje na pozicije gdje je zubatac glavna lovina. No nemojte se zavaravati, umijeće lova na ovu ribu stekao sam godinama bavljenja podvodnim ribolovom, i to dugo razdoblje učenja i stjecanja iskustva je nešto što svaki podvodni ribolovac mora proći da bi mogao uspješno loviti ovog predatora. Priče o zubacima su ispričane bezbroj puta ali kad se počne loviti tek onda se shvati koliko je tu trebalo uložiti napornih pokušaja da bi se ostvario adekvatan rezultat. Zato je meni i mnoštvu drugih iskusnih podvodnih ribolovaca koji su usavršili svoje znanje zubatac najdraža lovina uz možda velikog gofa i kirnju. Zubaca lovimo u 99% slučajeva čekom. Dok čeka nije bila poznata kao tehnika mnogi stariji podvodni ribolovci ma koliko dobri bili i koliko duboko ronili nisu nikad ostvarili ulov zubaca. Tako u nekoj starijoj podvodno-ribolovnoj literaturi možemo pročitati kako su zubaci ribe koje se puškom nikako ne mogu uhvatiti. Također mnogi naši ribolovci starije generacije (70-ih) bili su jedno vrijeme zakinuti za ovu ribu jer su zubaci prirodno umirali od bolesti, na svu sreću brzo su se oporavili i sada ih ima posvuda, osim na mjestima na kojima prođe ludar.

Iskustvo

Više je faktora potrebno kombinirati da bi naučili aktivno loviti ovu ribu. Najvažnije je kako sam već spomenuo iskustvo u podvodnom ribolovu. Dobro, iskustvo je potrebno da bi se usavršilo bilo kakvo umijeće, nevezano za ribolov, ali iskustvo u lovu na zubaca razlikuje se u tome što će te ga steći zadnjeg, tj. sve će te naučiti loviti puno lakše i brže nego ovu ribu. Ako ste danas početnik u podvodnom ribolovu i ako budete ustrajni i bavili se često ovim sportom, prve rezultate lova na zubace možete očekivati tek za 3-4 godine, a mnogi ni tada. Nemojte krivo shvatiti, zubatac se može uloviti bilo kada i bilo gdje, ukoliko imamo sreće, ali ključna riječ takvoj vrsti ulova je sreća jer takav ulov će vjerojatno biti jedini u sezoni. Odlučno uloviti zubaca i redovito ostvarivati takav ulov je ono o čemu pišem u ovom tekstu, i nikad nitko to nije ostvario bez da se već nije bavio podvodnim ribolovom nekoliko godina.

Što ustvari to iskustvo donosi? Odgovore će te pronaći u nastavku ovog teksta. Prije svega jasno je da je zubatac riba koja se ne pojavljuje u plićaku, a odvažnost za dublje zarone trebat ćete izgraditi vremenom. Također oni često zahtijevaju dobru apneu odnosno duži boravak na dnu. Nakon toga kreće istraživanje njihovog ponašanja i mjesta na kojem se te ribe zadržavaju, pa nakon toga ide prilagođavanje opreme itd…

Pozicija

Jedna od presudnih stvari u lovu na zubace je mjesto oko kojeg se jato zadržava. Kod lova na zubaca pozicija je puno važnija nego prilikom lova na ostale vrste jer se cijelo jato zubataca kada se drže zajedno ponaša vrlo teritorijalno. Ukoliko ste vidjeli jednog zubaca vrlo je vjerojatno da taj zubatac tu ne obitava već se radi o izvidniku koji kruži okolnim teritorijem u potrazi za hranom i/ili novim prostorima za migraciju. Kada ugledate cijelo jato zubataca, to je njihovo područje i od njega se udaljavaju jako rijetko, najčešće se maknu na drugo takvo mjesto koje se nalazi dublje, sve to ovisi o danu i preplašenosti jata. Da vam sad kažem kako izgleda ta pozicija nabrojao bi sto različitih vrsta terena na kojima sam ih susretao, možda jedina sličnost svim tim pozicijama je jedan kamen koji je viši u odnosu na ostale i vjerojatno im služi kao orijentir teritorija. Osim pozicije na kojoj se nalaze zubaci vrlo važna pozicija je i ona na kojoj smo odlučili napraviti čeku. Nevjerojatno je koliko samo metar razlike može igrati važnu ulovu. Nekada, ako ste stali na pravo mjesto uopće ni ne trebate biti sakriveni, doći će ravno na pušku, a u određenim situacijama ne smije vas vidjeti ni milimetar. Najčešće su upravo ovi prvi zubaci koji još nisu bili uznemirivani ove godine oni do kojih se najlakše može doći. Ponekad ih se već doslovno može gađati i u padanju ali to ne preporučam jer ako nam je zubatac dopustio da mu se tako približimo sigurno je da ćemo na dnu imati stopostotnu priliku za ulov. Prilikom dolaska na čeku zubaci koje smo gledali dok smo padali okreću se ravno na nas. To je ona idealna situacija koju ćemo doživjeti jako rijetko. Puno je češća situacija u kojoj mi zaranjamo na dno, tj. mjesto na kojem znamo iz iskustva da je to pozicija od zubaca i čekamo dugo dok ne ugledamo jato.

Termoklima

Jedna od najvažnijih pojava vezanih za lov na ribu poglavito zubace. Termoklima je promjenjiva linija temperature koja dijeli dva sloja mora, hladno i toplo. Razlika je nekad znatna i po 5 stupnjeva što je hladnokrvnim ribama jako interesantno jer im metabolizam puno bolje funkcionira u toplijem moru. Ribe koje vole živjeti u dubljem moru (zubatac voli dubine od 15 do 50 m) obožavaju termoklimu koja se u ovo doba spušta na preko 15 metara dubine. To se događa upravo u ovom razdoblju jer se more tek počelo zagrijavati. U ovo doba godine zubace ćemo pronaći najpliće jer se drže poviše sloja termoklime. Ali istodobno to ima i suprotan efekt jer ako zubace malo preplašimo oni će proći taj sloj i jednostavno nestati. Rijetko kad se uhvati zubatac na čeku koji se nalazi ispod sloja termoklime, a takav ulov se ostvaruje jedino onda kada je termoklima prilično visoko od njihovog područja. Kako termoklima pada tijekom ljeta i tone sve dublje i dublje zubaci će je pratiti. Obično je do kraja ljeta termoklima negdje na 20-tak metara, no sve ovisi od sezonama. Prošle godine termoklima se nakon jedne bure sredinom ljeta naglo digla u pliće pa je nakon tog dana lov na zubace bio je jako slab sve do sredine jeseni kada je taj lov naravno zbog približavanja zime opet bio kratkotrajan.

Opreznost

Neke ribe, posebice sparidne vrste imaju dobro razvijeno kratkotrajno pamćenje, ali i dugotrajno pa su veći primjerci iskusniji i oprezniji. Ako vas percipiraju kao opasnost nema teorije da će vam ući u domet. Zubatac je po prirodi uvijek znatiželjan ali sve što želi saznati će pokušati napraviti bez približavanja. Njegova želja da sazna tko mu je to došao na teren postat će sve jača i jača ali nažalost mi smo ograničeni zrakom. Zbog toga što nam zubatac stalno dolazi, a nikako da dođe ova vrsta lova jako je opasna jer mnoge ljude tjera da ostanu na dnu i duže nego što misle da mogu, rijetko ali se nažalost znalo događati i to da su mnogi preforsirali svoj boravak na dnu i završili kobno. Zato je vrlo važno u početku bavljenja podvodnim ribolovom znati svoje granice i imati spoznaju da niti jedna riba nije vrijedna našeg života. Biti će novih prilika i moramo biti jako oprezni, ugledati se na opreznost zubaca, i prihvatiti činjenicu da iako imamo šanse još u sljedećih 15 sekundi ostvariti ulov to ne smijemo napraviti. Zbog toga što su zubaci izrazito oprezni jasno je da će prvi zaron biti onaj u kojemu imamo najviše izgleda ostvariti ulov.

Najčešće će manji zubaci od 1.5 kg pa dalje biti hrabriji pa će nam se prvi početi približavati, dok će oni veći biti spori. Naravno lov na većeg zubaca u gotovo svim situacijama ovisi o tome koliko smo spremni propustiti male zubace da bi došli do većeg i jesmo li sigurni da ako propustimo manjeg imamo priliku uhvatiti ne samo većeg nego bilo kojeg drugog zubaca iz tog jata. Ako u prvom zaronu nismo uhvatili zubaca jako teško da ćemo ga uhvatiti u narednim zaronima. Preporučam da probate nekoliko metara naprijed prema smjeru iz kojeg su se približavali. Ja obično nakon što napravim čeku na kojoj se nisu pojavili idem dalje i ne pokušavam više, iako ima lovaca koji ostanu na tom mjestu i uporno pokušavaju. Uvijek ima neki zubatac sa kraja jata koji vas nije dobro vidio prvi put i postoji mogućnost da će se pojaviti ali to su opet rijetkosti. Jednom prilikom sam jednom podvodnom ribolovcu rekao mjesto gdje da roni, a ja sam otišao na drugu stranu probati neku drugu ribu. Nakon što je on napravio 10tak zarona rekao mi je da ih je vidio svaki put ali nije mogao uloviti jer mu nisu dolazili na domet. Ja sam nakon njega zaronio na to mjesto i uhvatio jednog što je čak i mene iznenadilo, no i to je vjerojatno faktor iskustva jer sam znao kako se ponašati u datom trenutku, gdje stati i slično.

Puške dužeg dometa

Do prije neku godinu rijetki su podvodni ribolovci lovili ribu sa puškama na dva laštika, a o tri da i ne govorim. Danas je popularno imati pušku sa tri laštika, tj. nabrijati snagu i domet iako bi to trebalo biti zadnje u razvoju jednog podvodnog ribolovca. Stvarno nema smisla loviti sa većim i snažnijim puškama ako nismo naučili osnove lova sa manjim puškama. Nažalost mnogi su podlegli težnji ulova riba koje su vidjeli u prijašnjim lovovima, a nisu ih uspjeli uloviti. Navodno im je (uvijek) nedostajalo metar dometa i uvjereni su kako bi sigurno ostvarili taj ulov da su imali dužu i snažniju pušku. Ribolovac je taj koji će uhvatiti ribu, a ne oprema, oprema će samo pomoći onome koji ima znanje dostojno te opreme. Svi koji danas uspješno love zubace sa većim puškama, 110 + cm bez problema bi mogli uhvatiti i zubace sa puškom od 90 cm.

Naravno uhvatili bi manje komada ali bi svejedno znali kako će ga uhvatiti. Krajem 90-tih najpopularnija puška za lov na zubace bio je Omer Master 106 sa jednim laštikom i strijelom 6.5 mm dužine 150. Tada se smatralo da je to smrt za zubace što je ta puška i bila. Naravno tadašnji zubaci bili su mrvu manje oprezni od ovih današnjih jer ovi danas imaju više iskustva sa ljudima ali sa tom puškom bi danas, svatko tko ih je onda lovio, također ostvario dobre ulove. Svejedno svi dobri lovci (osim nekih all round lovaca koji više preferiraju lov po rupama) su prešli na duže puške sa dva laštika. Iako vjerojatno nisu dobili puno više na dometu dobili su na snazi pa će takva puška proći kroz debljeg zubaca koji se nalazi na 4 metra dometa od vrha puške. A da ne govorim koliko je to olakšalo lov na debele kirnje i gofove pogotovo kada se uzmu deblji laštici primjerice 18 mm i strijela od 7 mm. Puške na tri laštika (iako imaju veću probojnu moć) moraju se još dokazati. Vidjet ćemo kako će se ponašati jer sam kod mnogih primijetio da nisu dobile veći domet, štoviše treba vidjeti da li laštici stvaraju trzaj koji će uništiti preciznost, da ne govorimo da je natezanje tri laštika zamorno i sporo. Svakako da se kod odabira takve puške treba osloniti na onu pušku koja je provjerena ne samo kod ostalih korisnika nego od nas samih. Osim laštikača tu su naravno i puške na komprimirani zrak koje se sve manje koriste kod nas. Modeli poput cyrano, mamba, asso i najnovija airbalete su kvalitetne puške na zrak koje je svakako moguće uvrstiti kao artiljeriju za ovu vrstu predatora. Velike puške na zrak je teško nategnuti jer zahtijevaju veću polugu, i to je jedan od razloga zašto se rijetko koriste.

Jedna od važnih stvari na koju bi vam obratio pozornost je strijela, točnije pera. Reakcija zubaca na pogodak je jedna od najživljih u ribljem svijetu. U prvih 10 sekundi potroši gotovo svu energiju koju je imao i ako vam se tada nije oslobodio ili zavukao duboko pod stijene možete ga izvući kao krpu. Prirodno će se htjeti što prije zavući u kakav procjep pa je jako važno držati konop u ruci i svaki njegov pokušaj zavlačenja neutralizirati. To se sve odvija u velikoj brzini i zbog toga se zubaci jako oštete, najčešće perima puške koja im razderu kožu na mjestu pogotka. Zubaci kroz koje prođe strijela neće se razderati pa je i to jedan od razloga zbog kojih je bolje imati snažniju pušku. Dok sam učestalo lovio sa strijelama koje imaju jedno pero često sam se nalazio u situacijama da sam ili izgubio zubaca ili ga uhvatio „na sreću“ obično trenutak prije nego bi ispao sa strijele. Dva pera na strijeli i više su nego duplo sigurnija za očuvanje lovine. No nekad i dva pera nisu najsigurnije rješenje jer zubatac se u borbi dosta iskida, a kad je jedno pero okrenuto prema gore onda se ono samo od sebe sklopi. Neke strijele novijih generacija riješile su i taj problem tako što su napravljene na način da se pera ne sklapaju nakon što se rašire. Ipak možda najbolja strijela za lov na zubace je ona koja ima sistem zvani „slip-tip“. Radi se o završetku strijele koji umjesto pera stoji na konopu ili sajli. Kada taj vrh prođe kroz ribu ona ju drži, a riba stoji na konopu i neoštećena izlazi vani. Ovaj sistem odličan je za zubace ali nažalost neefikasan za neke druge debele ribe pa ih ribolovci često izbjegavaju. Štoviše nisam siguran da u hrvatskoj postoji trgovina koja prodaje strijele sa ovim sistemom.

Vrijeme

Vrijeme i vremenske prilike kada ćemo loviti zubace sigurno igraju ulogu. Ne toliko njihovo pojavljivanje na lokaciji jer oni su uvijek tu u blizini osim kada zbog nekih drugih faktora ne odluče otići na drugu, dublju lokaciju, već na njihovu aktivnost koja je rano ujutro i kasno navečer pojačana pa će biti nešto manje oprezniji. Zubaci se u zoru i prije sumraka lakše približe lovcu jer je to doba kada im se pojačava apetit. Vremenske prilike nisu važne ako se zubaci nalaze na svom području. Lov se može odvijati po oblačnom vremenu, buri i jugu, pa i po maestralu. Po meni najgore vrijeme je tramontana ne samo za lov na zubace već za svu ribu koja se lovi na čeku i/ili šuljanje. Prilikom velikih strujanja lov na zubaca će biti otežan jer to je lov koji zahtjeva dugu apneu i duboku čeku, a ona sa sobom nosi i veliko ulaganje u opremu poput odijela, peraja i slično. Sve u svemu shvatili ste da ova riba nije „mačji kašalj“ i veliki je izazov koji zahtjeva ogromno znanje i trud. Nažalost usprkos zahtjevnom lovu i dalje mi nije jasno kako to da jedan sportski podvodni ribolovac može ugroziti ovu vrstu kako se tom ogranku ribolova često nameće. Rijetko je itko uhvatio više od jednog zubaca iz jata jer ostali se više neće dati uloviti, čak često i danima poslije. Možda kada bi nadležni malo promislili mogli bi loviti ovu vrstu i prije 15.06., a ne čekati pola godine za prve doživljaje, osim toga zubatac se većinom izmjesti već u travnju i početkom svibnja.

SLIP-TIP

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana