Scorpio spearguns – Deathstalker Dx3

6 min read

PRM / Broj 14 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2016.

Puška je dizajnirana za potrebe šulje, ali ako se uzmu u obzir impresivne brzine i dometi, a k tome i snaga, slobodno mogu reći kako vas ova puška neće iznevjeriti ni na čeki…

Piše: Luka Mrvičić

Već neko vrijeme pišem za ovaj časopis o raznim tehnikama morskog (i slatkovodnog) ribolova, međutim nikad nisam pisao o podvodnom ribolovu iako je on moja prva ljubav. Zašto baš sad? Ne vjerujem u slučajnosti. Nazvao me prijatelj s vaterpola s kojim se nisam čuo sto godina da me pita s kakvom ja puškom lovim (s obzirom da zna kako provodim svoje slobodno vrijeme na moru). Ja, ono naivno pokušam čovjeku malo pojasniti kako nemam samo jednu pušku i kako je potrebno imati više pušaka u arsenalu ako misliš loviti svim tehnikama podvodnog ribolova. Tako mu ja tumačim kako moraš imati za rupe jednu kraću, izuzetno pokretnu jednostavnu puškicu. Zatim, za šulju koja je jedna od najučestalijih načina podvodnoga ribolova među početnicima (gdje sam ga ja opet napominjem naivno svrstao), za kraj treba jedna topčina za čeku, ali o tome nisam smatrao potrebnim razgovarati. Dogovorili smo se da se nađemo kako bih mu pobliže objasnio problematiku vezanu uz podvodne puške.

Odmah po dolasku shvatio sam da me zvao da on meni nešto pokaže, a ne ja njemu. Tu sam se prvi put susreo s puškom koja me na prvu malo uzdrmala. Bio sam skeptičan vidjevši to tanko tijelo, nekakvi konopi i male gumice, sve u svemu meni neobjašnjivo čudo. Naime, za mene je podvodna puška bila jednostavna naprava – igra koeficijenata i dužina. Što duža puška i što se teže nateže to jače i brže puca. Nema tu filozofije… ili ima?

Prijatelj s vaterpola, igrom slučaja arhitekt, polako mi je rastumačio sve te tehničke sitnice koje sam doživljavao kompliciranim, i sve više sam postajao zainteresiran za tu pušku.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Scorpio spearguns

Priča o Scorpiu zapravo počinje na Silbi, gdje su osnivači, dugogodišnji prijatelji, Josip Vejmelka – Vemo i Sven Franc, muku mučili sa bistrinom mora i opreznom školovanom ribom. Krenuli su u potragu za savršenim alatom za podvodni ribolov u takvim uvjetima. Uzevši u obzir tehničko obrazovanje, dečki su se odlučili upustiti u avanturu da sami sebi naprave ono što im treba. Neki od atributa koji su njima bili potrebni su snaga, domet, preciznost, a istovremeno laka pokretljivost, dimenzija puške koja omogućava lako baratanje i natezanje u plitkom moru. Nakon što su pročitali Internet od „korice do korice“, nakon bezbroj provedenih sati u proučavanju raznih sistema koji pokreću strijele, odlučili su se primjenu sistema u koji mnogi iskusni podvodni ribolovci sumnjaju i danas. Ne samo to, nego su hrabro podigli taj sistem na jednu višu razinu. Onima koji se nikada nisu susreli s popularnim „parancima“ mogu samo reći – probajte! Nakon jednog šuta iz ovakve puške više se nećete zamarati njenom naizgled kompliciranom vanjštinom. Na kraju krajeva, nisam ja tu da razbijam glavu o tome kako ta puška zapravo funkcionira, već da maksimalno uživam u performansama koje ona nudi te u konačnici kvalitetnim lovom.

Deathstalker Dx3

Najviše volim loviti šuljanjem i prikradanjem. Dinamika ribolova i taktiziranje prikradanja neki su od obilježja koji me kao ribolovca zadovoljavaju. Upravo zbog bezbroj kombinacija i čimbenika koji ovakav ribolov čine uzbudljivim, do izražaja dolazi i finoća alata koji se koristi. Tu me zapravo ova puška oduševila. Lagana, pokretna i bez trzaja, a pored svega pravi top! Neke nesavršenosti u samom lovu, greške u prikradanju i taktiziranju prilaska ribi ova puška kompenzira svojim, po meni, izvanrednim performansama. Drugim riječima, možete si dozvoliti nesavršenosti u tehnici. Uzevši u obzir kako u tehnici šulje u određeno doba godine u te pliće dijelove dolaze veliki predatori poput lica i gofova, osim brzine i dometa potrebna je i snaga, odnosno probojnost. Baš iz tog razloga ova puška dolazi s neuobičajenim promjerom strijele od 7,5 mm, a nikakav problem ne predstavlja joj niti 8-ica.

Zadivljujuća je činjenica kako poptuno opremljena puška teži samo 2,12 kg, od čega oprema iznosi pola te težine. Zbog te fine igre brojeva bilo je teško postići savršeni balans. Drugim riječima, puška je u moru neutralna. Prilikom puštanja iz ruke ona jednostavno stoji u mjestu. Zbog pretraživanja velikog terena šulja u pravilu traje dugo. Zbog toga, nepravilno izbalansirana puška i loše dizajnirana drška može lovcu zadavati probleme poput bolova u zglobu dugo nakon izlaska iz mora. U ovom slučaju, kako sam već naveo, balans je savršeno pogođen, a ovu ambi dršku kada jednom uhvatite u ruku više ne ispuštate. Postoje situacije, pogotovo u šulji, kada teren određuje kojom rukom treba pucati i zato smatram da je odluka o ugradnji ambi ručke (dakle dobro leži i u lijevoj i u desnoj ruci) u ovaj model potpuni pogodak.

Nisam slučajno već u tekstu naveo kako je riječ o „topčini“. Naime, puška je dizajnirana za potrebe šulje, ali ako se uzmu u obzir impresivne brzine i dometi, a k tome i snaga, slobodno mogu reći kako vas ova puška neće iznevjeriti ni na čeki.

Tehnikalije

Obrada drveta obavljena je na CNC stroju. Prednosti strojne obrade drveta, osim preciznosti i ujednačenosti u serijskoj proizvodnji, omogućuju precizno dizajniranje odnosno maksimalno iskorištavanje karakteristika materijala u svrhu dizajna. Sagledavši sve karakteristike drveta odabran je iroko. Za ovu geometriju puške idealne je specifične gustoće, tvrdoće te dobro podnosi obradu i u konačnici izrazito je žuto.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Većina dijelova na Scorpio puškama su dizajnirani i proizvedeni iz nule. Posvećenost detaljima je impresivna. Primjerice, bilo je potrebno doslovce uništiti nekolicinu modela stopera kako bismo na kraju dobili optimalne parametre. Zanimljiva je primjena posebnog keramičkog premaza koji se inače koristi u proizvodnji vatrenog oružja. Karakteristike samog premaza su nevjerojatna otpornost na slane uvjete ili bilo kakva mehanička oštećivanja, on prati deformacije materijala na koji je nanešen, tj. nemoguća su pucanja ili nabori uslijed savijanja. Ono što ovaj proizvod čini dugovječnim jest sama činjenica da su svi dijelovi zamjenjivi. Čak se mogu kupiti i samo dijelovi, što je neuobičajna praksa kod proizvođača pušaka. Zapravo, ideja koja pokreće ovu mladu tvrtku je kako samo otvoreno tržište i razmjena ideja može dovesti do sve boljih i kvalitetnijih proizvoda.

Ostale informacije

Za sve ribolovce koji bi željeli imati pušku po svojoj mjeri, od specifičnih tehničkih detalja do samog izgleda, postoji opcija Scorpio Custom Shop. Informacije o tome ćete pronaći na službenim web stranicama. Ono čemu se definitvno veselim, a i to je objavljeno na stranici, su dva nova najavljena modela od kojih je jedan manji, a jedan veći model u odnosu na Deathstalker.

Manji Red Claw zamišljen je kao mala puška s jednim natezanjem, gdje će Scorpio 3x sistem posebno doći do izražaja. Puška će imati skromniji domet, ali trebala bi imati niz drugih prednosti. Više o tome kad izađu službene informacije. Fat Tail trebao bi biti pravi „blue-water top“, o tome se nema trenutno što za reći osim da jedva čekam!

Za kraj mogu samo reći sve pohvale dečkima. Drago mi je da je netko skupio hrabrosti i odvažio se u ovakvu poduzetničku avanturu u Hrvatskoj. Posebno mi je drago što sam dio te priče. U životu uvijek postoji ona skuplja i ona jeftinija varijanta. Sukladno tome možete kao početnik kupovati nekoliko pušaka pa evoluirati k ovoj, ili kupiti ovu pa evoluirati s njom.

Dobro more…

Chris standing up holding his daughter Elva

Više informacija potražite na:

http://scorpiospearguns.com/
https://web.facebook.com/scorpiospearguns
https://www.instagram.com/scorpiospearguns
https://www.youtube.com/channel/UCM5UcqPJWWiRKGVRtenAClw

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana