Topla zima, toplo more – na orade s obale

6 min read

PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Iako su prošlih zima masovno okupljanje u jata orade obavljale prije Nove godine zbog tople zime najbolji period zimskog lova nas tek očekuje

Piše: Praktični Ribolov

Zima je stigla! No nekako topla i bez velikih kiša. Je, bilo je par jačih juga i par burnih dana no navikli smo i na mnogo gore. More se polako hladi ali je još uvijek mnogo toplije nego što bi to u ovo vrijeme trebalo biti. Očekivano okupljanje orada na koje smo navikli u ovim zimskim danima tek se očekuje. A dok to čekamo redovni su ulovi samica koje još uvijek u priobalju nalaze dovoljno hrane. Pozabavit ćemo se malo trenima i taktikom lova u ovo vrijeme koje se ipak pomalo razlikuje od ljetnog lova.

Tereni na kojima ih potražiti

Orade se prije mrijesta još uvijek aktivno hrane tražeći hranu u manjim skupinama obično jednako velikih jedinki . Pronaći njihove rute sada je mnogo teže nego ljeti jer i one čuvaju energiju i ne prevaljuju velike udaljenosti tražeći hranu. Obično su mikrolokacije u igri. Jednako kao i ljeti orada voli prošarano dno i prijelaze kamena u polja posidonije no sad su ti tereni nešto dublji. Ljušturasta dna puna školjaka su oduvijek mjesta koja ih privlače kao i mjesta sa jačim morskim strujama koje im donose hranu. Obično su dubine na kojima ih nalazimo zimi između 12 i 20 metara. Udaljenost od obale nije od presudne važnosti. Dobar teren je onaj na kojemu im dno i dubina paše, a to je na nekim mjestima tek tridesetak metara od obale dok je na drugima zabačaj od 100 metara kratak. No o tim ekstremnim udaljenostima i kako do njih doći malo kasnije. Najlakši način da nađete orade je svakako da se prije ribolova prošetate i pogledate da li tko i gdje lovi. Iako to nije najbolji način ponekad zna uštedjeti vrijeme. Najljepše je kad pronađete svoju poštu koja radi i lovite na njoj ne pričajući mnogo o tome.

Meka ješka

Iako smo imali priliku isprobati sve mamce koji se uobičajeno koriste u lovu orade, zimi su nam meki i manji mamci bili u velikoj prednosti pred uobičajenim velikim i tvrdim. Naime čini se da su orade zimi mnogo opreznije pri uzimanju ješke. Da je to zbog hladnijeg mora ili su ljenije jer se za hranu ne moraju natjecati sa hordama sitne ribe koja im inače krade ješku nismo sigurni no mekši dijelovi velikog morskog crva i ribolov na dagnju na nekim bližim terenima donio nam je mnoge lijepe ulove.

Kako do crva

Iako svako mjesto uz obalu ima svoje lovce na crve koji opskrbljuju većinu udičara najpoznatiji je svakako trgovina Eunice iz Pule. Naime kod njih ćete živog crva naći i kad ga zbog lošeg vremena nema vjerojatno nitko na Jadranu. Tajna je u trapulama koje pri ulovu ne oštećuju crva pa ih je moguće čuvati i nekoliko mjeseci u plitkom posudama sa malo mora koje omogućavaju crvu da diše atmosferski zrak jer mu leđa i trepetljike dodiruju površinu morske vode u kojoj pliva. Kontakt trgovine Eunice je Petar 098/334-141, a oni će vam crva poslati autobusom u svako mjesto koje želite.

Pravo vrijeme

Osnovno je pravilo ovog lova: „ako ne pokisneš i ako te jugo ne razvali nećeš se ni naloviti“. Hladno i burno vrijeme je dakako najlošiji izbor, a ni mirno i stabilno nije se pokazalo kao izuzetno lovno iako bi u dizanjima plime obično uspijevali uloviti pokoju ribu. No svakako najbolji period je južni vjetar koji nosi i kišu. U ribolov treba ići u periodima plime, a noć se je i u ovom dijelu godine pokazala kao mnogo uspješnija od dana. Naravno ako zbog posla imate vremena za ribolov samo u nedjelju ujutro onda zaboravite na sve prognoze, plime, oseke, mjesečeve mijene i idite u ribolov jer je i loš dan proveden u ribolovu bolji od najboljeg na poslu.

Probajte ribolov surf štapovima

U posljednje smo se vrijeme i mi malo poigrali sa surf štapovima i dalekim bacanjem. Naime postoje tereni koje možete pokriti samo upotrebom pravog pribora i ništa ga drugo ne može zamijeniti. Kad birate štap za većinu mjesta na Jadranu preporučamo trodijelni surf štap težine bacanja 150 – 200 grama i dužine 4.2 m. Iako će mnogi na prvi pogled pomisliti da će štapovi od 4.5 metra dalje baciti vrlo malo ribolovaca ima snagu takav štap „napuniti“ i njime zabaciti. Ako želite postići daljine od preko 120 metara sa velikom ješkom na udici i ostali pribor treba prilagoditi dalekom bacanju. Rola mora biti sa širokom špulom Surf oblika. Mi smo bacali sa Shimano Ultegrom XTB 5500 koja spada u manje i lakše surf role. Da bi postigli maksimalni izbačaj na nju smo namotali upredenicu 0.16 mm Spiderwire Stealth u crvenoj boji, a ispred nje smo vezali oko osam metara shock leadera od najlona debljine 0.45 mm ili 0.50 mm. Predvez je bio naravno od fluorocarbona Sasame 0.25 mm (zimi ne treba deblji jer su ribe prilično oprezne). Shock leader je bio spojen modificiranim FC čvorom koji vrlo lako i bez otpora prolazi kroz vodilice.

Olova sa vrtilicom težine 80 grama su nam se pokazala najoptimalnija, a prilikom bacanja smo obavezno koristili i rukavicu sa zaštitom na prstenjaku koja nam je omogućavala daleka bacanja bez oderanih jagodica na prstu. Sa ovakvim priborom čak i oni koji nisu vični tehnici dalekog bacanja bez problema postižu daljine preko 120 metara. Na takvim daljinama od obale i na dubinama od preko dvadeset metara obično nema mnogo zapinjanja pa je gubitak krajnjeg dijela pribora rijedak. No da bi ga smanjili na minimum prilikom izvlačena je potrebno štap držati visoko i motati brzo kako bi sistem prije priobalnih grota digli od dna. Važno je spomenuti da predvez ne smije biti predug kako se ne bi petljao (oko 30 cm je optimalno). Također treba loviti sa potpuno otvorenom rolom i upredenicom zataknutom pod gumicu. Grizevi orade su obično nježni i imate osjećaj da ona samo zubima gnječi ješku i nikako da se odluči da krene. Pri indikaciji griza na većim udaljenostima će vam upredenica svakako pomoći jer je neistezljiva i mnogo bolje prenosi što se sa ješkom događa, ali jednako tako može biti i mana ako ste malo šeprtljavi sa priborom jer će i orada koja ima ješku u ustima osjetiti da vi nešto petljate. Znači kad povuče i stane (a to je u zimi mnogo nježnije nego ljeti) pokušajte joj spustiti štap i dozvoliti joj da bez otpora uzme ješku i ponese ju. Kontre sa upredenicom su mnogo učinkovitije, a borba s ribom direktnija. No kao i ljeti držite štap visoko i privlačite ribu bez mnogo taktiziranja jer ona će i zimi vrlo dobro iskoristiti svaku priliku za bijeg ako joj to dozvolite. I još jedna mala opaska – bolji je i šaranski dvodijelni štap (kakve vidite na slikama iz našeg zadnjeg ribolova gdje smo lovili na samo pedesetak metara od obale) nego teleskopski surf. Nažalost opterećenja pri dalekim bacanjima su takva da ih ni jedan teleskopski štap ne može podnijeti ako nije vrlo težak i mesnat (a s takvim je opet teško mahati). Iako su se i nama sviđali zbog lakog transporta teleskopski surfovi pri sklapanju često „povuku“ čestice oštrog pijeska koji ih zareže poput noža za staklo pri slijedećem otvaranju pa se vrlo često već nakon nekoliko ribolova uz reski zvuk pucanja pretvore u hrpu grafitnog trešća s kojim ne možete ni vatru potpaliti jer ne gori.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana