Lov liganja s obale iliti po japanski EGGING

11 min read

PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Piše: Aleksandro Žmara

Dolaskom zime većina morskih ribolovaca, a i onih kontinentalnih muku muči sa odabirom ribljih vrsta za lov. Većina ovaj period koristi za zimski servis pribora a ribolov ostavlja za neko drugo toplije vrijeme i dolazak proljeća. Međutim zima osim svojih ružnih strana ima itekako puno toga za ponuditi. Naravno da su ribolovne tehnike pa i pozicije u ovo vrijeme sasvim drugačije u odnosu na ostatak godine, ali su zato radost i veselje sa ostvarenim „zimskim“ ulovom daleko veće. Osim samog izbora morskih vrsta koje su nam raspolaganju za lov specifične su i lokacije na kojima se lovi, a one su u većini slučajeva mjesta s kojih se možemo na brzinu otići ugrijati u automobil ili kakav kafić, konobicu, još ako smo pri tome i ulovili predmet pisanja ovoga članka, pa je usput onako frišku bacili na tavicu sa malo ulja u kakvoj obližnjoj konobici i uz to popili čašicu domaćeg crnog vina, nitko sretniji od nas. Pogađate o čemu je riječ, o lignji. Lignja je morski glavonožac koji zasluženo nosi primat zimskog ulova br.1. Prijašnjih godina je bila puno češći ulov kako nas obalnih ribolovaca tako i onih što love iz barke, dok je zadnjih godina postala sve rjeđa i rjeđa. Nažalost lignja je prva počela pratiti trend smanjena brojnosti u Jadranskom moru, isto kao i škamp. Iz ovog razloga cijena po kilogramu dostiže astronomoske brojke kako za škampa tako i za lignju. No vratimo se mi vedrijoj strani priče o lignji. Lignje se uspješno love duž cijele obale Jadranskog mora s time da treba naglasiti da posljednjih desetak godina puno uspješniji i brojniji ulovi su na gornjem dijelu Jadarana, u Istri i na Kvarneru, slična situacija kao i sa sipom.

Lokacija i vrijeme lova

Izbor lokacije za lov liganja je od presudne važnosti. Stoga ćemo se za početak osvrnuti na izbor lokacije na kojima ćemo lignju loviti.Lignja na svom jelovniku prvenstveno ima sitnu ribu, najviše su to mali gavunići. Oni se zadržavaju na mjestima obraslim gustom posidonijom te će nam ta mjesta ujedno predstavljati i izbor naše lokacije za lov liganja.

Dakle lignju ćemo tražiti na mjestima na kojima se nalaze jata sitnijih gavuna, prosječnih dubina od 1-15 metara. Lignja zalazi i na puno dublja mjesta, ali takva mjesta u obalnom lovu predstavljaju veći problem nego korist zato što se puno teže pretražuju i sama pretraga iziskuje puno više vremena, a vrijeme u lovu liganja je jako bitna stavka. Naime najuspješnije vrijeme u lovu liganja su trenutci zalaska odnosno izlaska svjetlosti, prijelaz dana u noć. Naziv koji se najčešće koristi u Dalmaciji najbolje ilustrira taj period, a on glasi…u zraku. Lignju možemo uspješno loviti i ostatak noći, ali je ovo vrijeme daleko najuspješnije u lovu. Dakle mjesta prosječnih dubina od 1-15 m, još ako su pri tome i osvjetljenja su naše lokacije za lov.U većini slučajeva to su trajektna pristaništa, osvjetljenje obale ali i mnogobrojne pliće travom obrasle uvale ove posljednje meni najdraže lokacije. Najdraže iz jednostavnog razloga što se najbrže pretražuju zbog svojih malih dubina te mi omogućuju pretragu većeg područja i samo lociranje dubine na kojoj se lignja nalazi je puno lakše u plićim obalnim dijelovima. Da malo pojasnim. Na primjer ako lovimo u uvali u kojoj je prosječna dubina od 1-3 metra, sama pretraga je vrlo kratka, a radna dubina skosavice je metar do dva. Osim lignje ovakva dubina nam omogućuje ulov i drugog glavonošca-sipe, koja se zadržava na samom dnu. Velika većina ribolovaca ovakva mjesta ne koristi za lov, odnosno u pravilu ih izbjegavaju zbog relativno male dubine vodeći se mišlju kako lignju treba tražiti na puno većim dubinama, što je jedna od mnogobrojnih zabluda naših ribolovaca po pitanju lova lignje u zmsko vrijeme. Naime moje iskustvo je da ona u potrazi za hranom noću redovno obilazi pličine.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Moderni pribor za lov glavonožaca s obale

Sada kad smo riješili pitanje izbora lokacije pozabavimo se odabirom pribora za lov.

Odabir pribora za lov po meni je jedna od najbitnijih stvari za uspješan lov. Ovo nas dovodi do druge velike zablude naših lignjaroša po kojima je odabir pribora pa tako i skosavice za lov manje bitna stavka u cijeloj priči da ne kažem potpuno nebitna stvar. Možda je nekada tako i bilo u vrijeme kad je brojnost liganja u našem moru bila velika, a priče o punim kantama od jupola sa lignjama su bile normalna stvar. Danas one zvuče najblaže rečeno nerealno i neozbiljno. U Japanu je lignja jedna od najpopularnijih morskih vrsta i samim time tehnika njezinog lova i pribor koji se pri tome koristi je doveden do savršenstva, a o njezinom lovu je napisana cijela nauka i brdo knjiga pa ajmo pogledati što to koriste Japanci za lov liganja.

Odabir štapa. Štap za obalni lov liganja mora ispunjavati nekoliko osnovnih preduvjeta. Prvenstveno mora biti lagan kako bi nam omogućio dugotrajno korištenje bez stvaranja fizičkog napora ali isto tako sa svojom malom težinom nam omogućava najbolje izvođenje tehnike vođenja skosavice. Mora biti nešto mekše parabolične akcije kako bi amortizirao pumpanje zakvačene lignje te da pri tome ne pokida mekane krakove lignje. Štap mora omogućavati daleke izbačaje skosavice, a idealna dužina štapa je od 2,10-2,40 m. Štapovi veće dužine nam stvaraju problem prilikom vođenja skosavice i stoga ih ne preporučam, a oni kraći nam ne ostvaruju dovoljno daleke izbačaje. Još jedna važna stavka koju moderan štap za lignju treba imati su kvalitetni provodnici. Najbolji su provodnici koji su namjenjeni lovu sa mekanim PE nitima – upredenicama, pri čemu su zadnja tri provodnika tzv.LDB provodnici, odnosno provodnici koji maksimalno reduciraju zaplitanje upredenice o vrh štapa, a koja su učestala prilikom izvođenja specifične tehnike lova. Ovakve štapove u svojoj ponudi imaju skoro svi veći proizvođači pribora iz Japana. Izdvojio bi samo Yamashitin Naory Feeling Shaft kao odličan izbor te Daiwa štapove iz serije Emeraldas. Naravno naći će se tu još mnogo prpoizvođača i seriji štapova poput Shimanove Serije Yasei ili Tailwalk Egging štapova no njih nisam imao prilike probati. Ovakvi tipovi štapova iziskuju i adekvatanu rolu, kod koje je prvenstveno bitno da je male težine te da je predviđena za korištenje na moru odnosnu da je saltwater frendly, te da je predviđena za korišteneje sa PE nitima- upredenicama. Iz ovoga ste zaključili da ćemo koristiti PE niti za lov, a ne najlon kao što je bilo uobičajeno u nedavnoj prošlosti ali isto tako još uvijek je uobičajena praksa većine lovaca na lignje. Korištenje modernih pe niti u odnosu na najlon ima mnogobrojne prednosti. Sa PE nitima se mnogo dalje baca, a ako kupite (istina vrlo skupu) upredenicu za lov lignji ona je nešto veće specifične težine od uobičajenih tj. tonuća je (medium sinking). Odnosno da budem točan zadržava se u srednjem sloju mora s čime nam omogućuju kvalitetniju prezentaciju skosavice, a i puno brže dovodi skosavicu do radne dubine. Njihova mekoća omogućuje ljepše slaganje na rolu i omogućuje dalje izbačaje. Upredenice za egging su obično kričavih boja (schoking pink) te su dobro vidljive u noćnom ribolovu osobito ako je malo svjetla na obali. Izbor dostupnih PE niti je stvarno mnogobrojan, većina renomiranih proizvođača u svom programu imaju PE niti namijenjene specijalno za lov liganja, kao sam vrh ponude izdvojio bih Sunline PE-EGI MS, odličnu upredenicu namijenjenu specijalno za obalni lov liganja-egging. Upredenice koje koristim su debljine 0.08 mm – 0.12 mm (japanske oznake 0.4 – 0.8) i snage 6-10 lb.

Osim kvalitene upredenice potreban nam je još i kvalitetan fluorokarbon za predvez sa skosavicom. Debljine koje su preporučljive su od 0,21-0,25 mm. Ovakve debljine će nam pokrivati većinu situacija i različite tipove lokacija. Od kvalitetnog fluorokarbona se očekuje da je otporan na abraziju, a ujedno i da je dovoljno snažan u situacijama kada treba otkvačiti zakvačenu skosavicu. Spoj fluorokarbona i upredenice treba izvoditi sa nekim od preporučenih čvorova proizvođača, a kao jedan od daleko najboljih i najčvršćih izdvojio bi modificirani FG-knot o kojem sam već pisao. Sama duljina fluorokarbonskog predveza je od 1-1,5 m.

Izbor skosavice

Polako smo došli i do izbora adekvatne skosavice. Odabrati pravu skosavicu u današnjem izboru mnogobrojnih modela dostupnih na tržištu je pravo umjeće pa ajmo pokušati olakšati sam izbor. Prvo pokušajmo razvrstati tipove skosavica koje se prvenstveno dijele na one sa namjenom korištenja u dubljim ili plićim terenima.Skosavice za dublje terene ne moraju isključivo biti većih dimenzija i otežanja, naime sam smještaj otežanja na skosavici određuje radnu dubinu odnosno brzinu kojom skosavica postiže određene dubine. Tako postoje odlične Yamashita Naory skosavice u shalow i deep varijanti (plitke i duboke), pri čemu su zadržane iste dimenzije skosavice i isto otežanje koje je kod shalow modela pomaknuto više na sredinu tijela skosavice, a kod deep varijante je smješteno bliže nosu skosavice. Inače Yamashita je sa svojim Naory skosavicama napravila pravu malu revoluciju u lovu liganja, jer je jedna od prvih proizvođača deklarirala na svojim proizvodima vrijeme koje je potrebno da skosavica postigne određenu dubinu. Isto tako je jedna od prvih izbacila manje modele skosavica što prije nije bilo rađeno.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kao rezultat imamo skosavice malih dimenzija tijela koje nam omogućuju korištenje laganog i osjetljivog pribora s kojim se ostvaruju puno dalji izbačaji i samim time postajemo daleko uspješniji u samom lovu. Još jedna bitna stvar koju treba naglasiti prilikom odabira skosavice je njezin rad. Naime ne rade sve skosavice na isti način, neki na povlačenje štapom rade otklone u stranu, dok druge imaju vertikani rad gore-dolje. Isto tako neke rade veće otklone u stranu dok druge rade manje. Sve su ovo sitnice koje ponekad donose ulov više od konkurencije npr.u situaciji kad je jato liganja skoncentrirano na manjem području koristit ćemo skosavice koje rade manje otklone u stranu kako bi što duže radili sa njom u području sa lignjama. Shalow (plitke) varijante ćemo koristiti na mjestima sa manjom dubinom kako bi adekvatno pretražili lovno područje dok deep (tonuća) varijanta koja brže tone na ovakvim mjestima nema nikakvog smisla jer bi njezino vođenje bilo neprirodno i samim time lignjama nezanimljivo. Inače moja dosadašnja praksa je pokazala da na početku sezone puno bolje rezultate ostvaruju manji modeli skosavica, a sa odmakom sezone prelazim na veće modele. Bitan faktor je i sama „odjeća“ skosavice odnosno materijal od kojeg je napravljena (tj. obučena). Današnje tržište u svojoj ponudi ima Yamashitinu skosavicu iz serije Live Q eggi, za koju proizvođač tvrdi da materijal od kojeg je napravljena zadržava temperaturu u moru. Odabir boje skosavice unatoč uobičajenim pričama ribolovaca igra veliku ulogu pa tako u danjem lovu koristim skosavice tamnijih boja dok ćemo sa dolaskom noći koristiti one u florescentnim crvenim, žutim i zelenim dezenima. U zamućenom moru izuzetno lovna mi se pokazala skosavica u sivim ili ljubičastim dezenima sa srebrnim nitima koje prilikom povlačenja stvaraju efekt bljeskanja bokova sitne ribe dok skosavice u tamnijim dekorima crno sa sivim ili bijelim davale su odlične rezultate u lovu sipa koje iz nekog meni nepoznatog razloga odlično reagiraju na takve dekore. Moj savjet je da se opskrbite sa nekoliko shalow modela, nekoliko deep modela u različitim veličinama, a od dezena obavezno napraviti selekciju na nekoliko tamnijih dekora te nekoliko florescentnih dekora. Tehnika lova je vezana za vrstu skosavice s kojom lovimo. Na primjer Naory skosavice vodim na način da napravim nekoliko brzih uzastopnih cimanja štapom nakon čega slijedi stanka i brojanje vremena dok skosavica tone, te opet ponavljamo istu radnju.

Moj savjet je da svaku skosavicu prvo ispitate u plićaku ispred sebe te vidite kakav rad ima i kojim vremenom tone ukoliko to proizvođač nije deklarirao na samom proizvodu,tek nakon toga počinjete sa samim lovom. Inače samu pretragu terena započinjem prvo sa površinskim slojem, a zatim se postepeno spuštam na veću dubinu dok ne lociram područje odnosno dubinu na kojoj se lignja nalazi. Pokušajte pretražiti što veće područje u što kraćem vremenskom periodu, samo zadržavanje na jednoj lokaciji-mjestu cijelo vrijeme lova nema nikakvog smisla jer lignja se neprestano kreće kako se kreće i njezin plijen ukoliko lovite na trajektnim pristaništima ili mulevima bacite oko da li ima kakvih crnih mrlja po njima, ona su sigurni pokazatelj prisustva liganja na toj lokaciji. Oboružajte se strpljenjem i višeslojnom odjećom te dobrom lampadinom za osvjetljenje i upustite se u nadmudrivanje sa najpoznatijom Jadranskom delicijom.

Bistro

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana