ZIMSKI PODVODNI RIBOLOV

9 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Niske temperature mora i višesatno plivanje u potrazi za dobrim plijenom, temeljne su značajke zimskog podvodnog ribolova. Pored lova na lubine, očekuje vas mukotrpno pretraživanje brojnih rupa i procijepa. Iako se ne roni na velikim dubinama, do izražaja će doći dobra fizička i mentalna pripremljenost. Posebnih pravila nema, a samo najuporniji neće ostati kratkih rukava…

Napisao i snimio: Petar Prkić

Premda nadolazeća zima baš i nije pokazala svoje oštre zube, nemojte ni pomisliti da će nas trenutne vremenske prilike dočekati u siječnju i veljači. More će se sigurno dobro ohladiti, pa će na većem dijelu srednjeg i južnog Jadrana temperature varirati od 10 do 12 °C, dok će na sjeveru, kao i obično, biti hladnije. Za sve koji baš i ne ljube višesatno zimsko smrzavanje, to će biti sasvim dovoljan razlog da svoje podvodne aktivnosti prolongiraju do toplijih proljetnih dana. Oni uporniji uhvatit će se u koštac sa čarima zimskog lova, a to u ribolovnom rječniku znači samo jedno – mukotrpno plivanje i popriličan psiho-fizički napor. U obzir se mora uzeti i činjenica da na raspolaganju i nije preveliki izbor lovine, tako da plan ribolova treba dobro osmisliti. Rano jutro i sumrak najbolje je iskoristiti za lov na lubine. Dobra čeka ili plitko prikradanje, tehnike su koje će vam na pravim lokacijama sigurno dati poneki lijepi primjerak. Ostatak scenarija bit ćete prisiljeni popuniti klasičnim “ruparenjem”, koje u tom dijelu godine i nije pretjerano izdašno. Zato se odmah pripremite na mučno plivanje, tijekom kojeg postoji mogućnost da satima nećete ugledati ni žive duše. Kada riba ne radi, zimski lov u najmanju ruku zna biti dosadan. No, ne očajavajte previše, jer se sve to može u trenutku promijeniti. Već ispod slijedećeg kamena možete naići na pravi “disco club”, u kojem sve vrvi od života, a tada ćete svoje muke naplatiti sa debelim kamatama.

Krakata delicija

Kako smo već u ovom broju započeli priču o zimskom lovu na lubine, najbolje je pojasniti koja nas to ostala lovina očekuje i što će nam sve od ronilačke opreme trebati u takvom ribolovu. Krenemo li od manje zahtjevnih vrsta, teško ćemo zaobići hobotnicu. Prisustvo tog rado viđenog plijena sigurno neće promaknuti iskusnom podvodnom ribolovcu. Tijekom plivanja budite na oprezu jer su razbacani ostaci rakova pouzdani znaci da je hobotnica u blizini ili je tu barem bila. Znakoviti su i ostaci otvorenih školjki, koji često nepogrešivo vode do rupe s hobotnicom. Pretpostavka izdašnog ulova na krakatu deliciju je sposobnost prepoznavanja dobrih terena koje hobotnice rado naseljavaju. Mnogi podvodnjaci doslovce su se specijalizirali za lov ovog glavonošca. Kada konačno dođete do njezina gnijezda, uočit ćete uredno dekoriranu rupu, oko koje je pažljivo napravljen pravi lukobran sastavljen od svakojakih kamenčića, pijeska i školjki. Neuznemiravana hobotnica, oko svoje će rupe tijekom vremena prikupiti priličnu količinu građevnog materijala, koje pronađe na morskom dnu. Osim u prirodne rupe, hobotnica će se rado useliti i u odbačene bačve, cijevi, automobilske gume i sve što joj pruža pogodan zaklon za obavljanje reproduktivnog ciklusa ili bijega pred drugim grabežljivcima. Njezinim mesom rado će se pogostiti kirnja, ugor ili zubatac. Ronilac hobotnice često može zateći i u paru. Pogotovo se to događa u periodu intenzivnog mrijesta, koji se obavlja zimi i u proljeće. Hobotnica se u podvodnom ribolovu može uloviti na više načina. Za uspješan lov, pored dobre koncetracije i oštrog oka, najčešće će biti dovoljna uporaba podvodne puške. Kratka laštikača ili pouzdana komprimirka naoružana ostima, posao će odraditi besprijekorno. U svemu tome, nemojte zaboraviti ograničenje maksimalne količine ulovljene ribe i glavonožaca po jednom danu. U lovu hobotnice lako je prekoračiti tu zakonsku odredbu, jer su primjerci u prosjeku teški oko 2 kilograma.

Crni snagator

Iako ne pripada skupini posebno atraktivne lovine, ugor se često nađe na strijeli podvodne puške. No, nije ga uvijek lako pronaći, tako da će neuvježbanom oku podvodnog ribolovca lako promaknuti baš ona rupa u kojoj se skriva ugor. Ako mislite da se radi isključivo o velikim i prostranim skrovištima, prevarili biste se. Ulaz u njegovu rezidenciju vrlo često je sasvim neugledan. Oni iskusniji, pravu rupu nerijetko prepoznaju već izdaleka. Udubljenje u pješčanom dnu ispred kamena ili zida, te “ispuhani pijesak” i ostaci trave, mogu biti dobar znak njegova prisustva. Pod stijenom ga vrlo često odaje vrh repa, koji viri na drugom kraju rupe, što olakšava potragu. Ukoliko u tim situacijama ne vidite glavu ugora, možete ga pokušati isprovocirati bockanjem po repu, tuckanjem ili grebanjem po morskom dnu. U ranim jutarnjim satima, lako ga je zateći čak i na otvorenom, kako lagano pliva uz morsko dno, u potrazi za prikladnim skrovištem. Neiskusnom lovcu u potrazi za ugorom ne preostaje ništa drugo nego prionuti napornom prekopavanju morskog dna, u kojem mora doslovce zaviriti pod svaki kamen. Kada jednom nađe pravu rupu, ugor postaje lak plijen. Imajte na umu da mala glava krije tijelo mnogo veće, nego što bi se to na prvi pogled dalo zaključiti. To znači borbu sa mrcinama, koje mogu težiti i do 20 kilograma. Budite spremni i na iznenađenja, jer, zavučete li se u nekakav mračni procijep, radoznali će vam se ugor na pojavu svjetla iznenada stvoriti pred glavom, i to baš iz smjera iz kojeg to najmanje očekujete.

Olova i peraje

Zimski lov podrazumijeva uporabu debljih ronilačkih odijela, a to za sobom povlači i pitanje količine olova kojom ćete neutralizirati njihovu plovnost. Sve će ovisiti o debljini neoprena koja obično varira od 7-9 milimetara. Kako biste mogli odgovoriti na sve zahtjeve zimskog lova, morat ćete napraviti i neke kompromise. Naime, uobičajeno balansiranje olovnicama, koje koristite u lovu plitkim prikradanjem, ovdje baš i nije od neke koristi. Zimski lov uključuje ronjenje i na terenima do dvadesetak metara dubine, pa ukupna kilaža mora biti nešto manja. Često mijenjanje radne dubine i kombiniranje tehnika, zahtijeva opterećenje koje će vam omogućiti rad u različitim uvjetima. Sve će se to reflektirati na izbor peraja. S obzirom da iz dubine morate gurati pozamašnu količinu olova, najbolje će poslužiti nešto tvrđi modeli, koji će vam osigurati siguran izron. Ronite li nešto dublje, u obzir će doći kvalitetniji i skuplji listovi, izrađeni od karbona ili staklo-plastike. Za dubine do petnaestak metara, posao će bez problema odraditi i uobičajeni termo-plastični listovi.

Dobra komprimirka

Kada je riječ o ronilačkoj opremi potrebnoj za lov ugora, izbor podvodne puške jedina je stvar na koju trebate obratiti posebnu pozornost. Sva ostala oprema ništa se bitnije ne mora razlikovati od one koju koristite u uobičajenom pretraživanju rupa. Kratke puške do 75 centimetara dužine, artiljerija su kojom se trabate opremiti. Za tu se namjenu podjednako dobro mogu koristiti puške na komprimirani zrak i laštikače. Mnogim je ribolovcima uporaba ostiju u lovu na ugora nepisano pravilo koje još uvijek daje najbolje rezultate. Naime, lov sa klasičnom strijelom zahtijeva ponešto iskustva i posebnu pažnju pri ciljanju. Dovoljno je da ne pogodite na pravo mjesto i snažni će ugor poput zmije uvijanjem pokidati meso i strgnuti se sa strijele. Nasuprot tome, osti sa četiri, pet ili šest zubaca, lako je koristiti u svim situacijama. Zbog toga se veliki broj podvodnih ribolovaca i dalje služi puškama na komprimirani zrak. Dobro napumpane kratke zračne puške, sa strijelom na kojoj su montirane robusne osti, i dalje su pravi lijek za zmijolikog snagatora.

Lukavi šarzi

Jedna od najvećih poslastica zimskog lova zasigurno je šarag. Tijekom siječnja i veljače, ova će se cijenjena vrsta pripremati za mrijest koji ju očekuje u ožujku. To znači da će mršavi šarzi polako početi dobivati na kilaži i grupirati se u skupine, koje nerijetko možete zateći i u samom plićaku. Šarga je u podvodnom ribolovu moguće loviti različitim tehnikama. Nekada tipčna lovina od rupe, danas usvajanjem novih navika ponašanja, prisiljava podvodnog ribolovca da iz korijena promijeni percepciju o ovoj plemenitoj ribljoj vrsti i adaptira svoju tehniku ribolova. Danas su rupe prepune šaraga iznimna rijetkost. Stariji se ribolovci sa nostalgijom sjećaju dana kada su prizori procijepa ispunjenih desecima šaraga bili dio ribolovne svakodnevice. Bez obzira na novonastale promjene, šarag je riba koja je izuzetno privržena svom obitavalištu i posjeduje razvijeni osjećaj teritorijalnosti. Iako je šarag tijekom vremena promijenio svoje navike ponašanja, još uvijek je privržen životu u rupama. Razlika se očituje jedino u tome što se u skrovištima zadržava upravo onoliko koliko je potrebno da zavara svog progonitelja. Ako i uđe u skrovište, budite sigurni da vas očekuje splet zamršenih kanala i procijepa, gdje ćete biti sretni ako uspijete izvući više od jednog primjerka. U lovu na šarga morat ćete pokazati sposobrost brzog reagiranja, jer će okretni pametnjaković u djeliću sekunde nestati u teško dostuni dio rupe. Hitac će često biti instinktivan, pa će vam laštikača opremljena četverozubom doći kao naručena. Pazite na dužinu guma koje ćete koristiti sa takvim ostima, jer ćete, u protivnom, svaku manju ribu doslovce prepoloviti. Na pušci od 75 cm dovoljno je montirati gume koje idu na model od 60 cm. Time ćete dobiti dovoljno snage uz minimalno oštećenu lovinu. Arsenalu opreme treba dodati i dobru podvodnu lampu, bez koje bi naganjanje sa šarzima bilo znatno teže.

Kraljica u rupi

Komarča izmorena od minulog mrijesta, također nije isključena u takvom lovu. Lukavu i opreznu kraljicu plićina u drugom dijelu zime sigurno ćete nalaziti po rupama, gdje će biti lak plijen. No, za takvu privilegiju morat ćete dobro zasukati rukave i prionuti na pretraživanje mnogobrojnih ploča, bunara i usamljenih kamenja u gustoj posidoniji. Dobro je znati da komarča uvijek zalazi u iste rupe, pa ako poznajete takve lokacije, posjetite ih opet. Preporučljivo je takve pošte ne prazniti do kraja, jer samo tako ćete i u budućnosti moći ostvarivati dobre ulove.

Natjecateljske poslastice

Zimski ugođaj koji će nas pratiti narednh mjeseci, zasigurno je natjerao dobar dio ljubitelja podvodnog ribolova da u iščekivanju nekih toplijih dana svoje peraje objese o klin. Za one smjelije predaha nema, jer lovna sezona nikada nije ni prestajala. Neće manjkati ni natjecateljskih događanja, pa će oni željni dobrog podvodnog nadmetanja također doći na svoje. Kao i proteklih godina, niska temperatura i hladno more teško mogu spriječiti brojne podvodnjake da se odazovu na Novogodišnji kup gradova u Malom Lošinju. Za one koji to ne znaju, pored svjetskog i europskog prvenstva, to je najstarije i vjerojatno najmasovnije međunarodno natjecanje u podvodnom ribolovu, koje se bez prekida održalo sve do danas. Zimski kup nacija, koji mu je od 1965. pridodan, dugi je niz godina predstavljao finalno natjecanje za Kup Europe, tako da su u lošinjskom akvatoriju snage odmjeravali ponajbolji svjetski ribolovci. U prilog ovoj bogatoj povijesti važno je istaknuti kako je Mali Lošinj bio i organizator Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu još daleke 1957. godine. Kako sada stvari stoje, čini se da će se povijest ponoviti, jer su Lošinjani dobili kandidaturu za oranizaciju svjetskog prvenstva, koje će se održati iduće godine. Upravo zbog toga, tradicionalni Novogodišnji kup gradova bit će prava generalna proba za predstojeći spektakl. To, naravno, nije sve. Već u veljači, očekuje nas atraktivna podvodna fešta, u organizaciji kluba za podvodne aktivnosti “Rovinj”. Tradicionalno natjecanje u podvodnom ribolovu koje je posljednjih godina poprimilo i međunarodni karakter, zasigurno će i ove godine okupiti brojne ljubitelje podvodne puške.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana