Pranje i održavanje rola u morskom ribolovu

13 min read

PRM / Broj 9 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2015.

Bolje je sam nakon svakog ribolova svoje role lagano isprati slatkom vodom i podmazati vitalne dijelove nego ih davati na servis svakojakim fušerima koji se nazivaju serviserima

Činjenica je da se u morskim uvjetima korištenja višestruko ubrzava korozija i propadanje svih, a posebno metalnih dijelova ribolovne role, za razliku od slučaja kada se role koriste isključivo na slatkim vodama. Slanost Jadranskog mora i njegov poguban utjecaj na role mogu osjetiti ne samo oni koji žive uz more, već i oni koji na njemu provode svega tjedan-dva godišnjeg. Često se kontinentalcima desi da kada se vrate s mora, na njihovim se rolama pojave čudne zelenkaste mrlje ili role počnu neobično „mljeti“, otežano se okreću ili preklapaju, a u najgorem slučaju potpuno blokiraju. Nažalost, neslavna je istina da velika većina ribolovaca pridaje premalo pažnje redovitoj brizi za svoje ribolovne role. Održavanje ribolovnih rola u morskom ribolovu uključuje postupke koje detaljno navodimo u sljedećem tekstu i koji će ako ih budete upražnjavali znatno poboljšati ribolovno iskustvo i produljiti životni vijek ovog najkompleksnijeg dijela ribolovnog alata. Postoji i jedan izrazito mali broj ribolovaca koji svojim rolama posvećuju i previše pažnje te ih rastavljaju i podmazuju i onda kada to nije potrebno. Njima je korisno napomenuti da savjeti i iskustva koje navodimo u tekstu koji slijedi proizlaze iz desetljetnih iskustava različitih ljudi od kojih se neki profesionalno bave održavanjem pribora i da ako se upražnjava ono što se predlaže, njihove ljubljene role dobivat će svu potrebnu pažnju.

Cilj svakog održavanja je osiguranje dugoročnog i pravilnog funkcioniranja role. Kako bi rola dobro radila dugo vremena, naš posao kao korisnika se sastoji od čišćenja i podmazivanja svih, a posebno gibljivih mjesta role koji su izloženi povećanom opterećenju i habanju. Brigu o ribolovnoj roli podijelili smo u dvije kategorije, a to je svakodnevno pranje role i periodičko podmazivanje.

Svakodnevna briga o roli kod korištenja u morskim uvjetima uključuje :

Pranje role od soli i prljavštine

Ovu fazu brige o priboru treba raditi nakon svakog ribolova u slanoj vodi. Posebno ako je rola bila izložena prskanju slane vode na plovilu ili je prekrivena slojem sasušenih sokova od korištenih prirodnih mamaca ili sluzi od ulovljene ribe. Slana je voda pogubna zbog svojeg svojstva velikog postotka otopljenih minerala (sol). Voda tijekom ribolova lako dospije do nezaštićenih dijelova mehanizama, kasnije ona ishlapi, no na površini ostaje osušena sol koja dvostruko negativno djeluje -korozivno i abrazivno (kao fini pijesak). Zbog toga pranje jednostavno obavimo polijevanjem laganim mlazom slatke vode (po mogućnosti tople) i nježnim brisanjem površina spužvom ili krpom. Ako nemamo tekuću vodu npr. na plovilu, možemo rolu oprati vodom iz boce. Prije polijevanja na roli je potrebno pritegnuti kočnicu, a kod samog polijevanja držati ju u horizontalnom položaju kako bi što manje vode moglo prodrijeti u unutarnji mehanizam. Za pranje nije dobro koristiti mlaz vode pod velikim pritiskom, jer bi pod tim pritiskom čestice nečistoća (ili soli) mogle biti potisnute dublje u mehanizam role. Nakon ispiranja od približno jedne minute rolu otresite od vode i ugrubo obrišite krpom te ostavite da se osuši na prozračnom mjestu. Ne zatvarajte napola mokru rolu u kutiju ili nepropusnu futrolu, to će pospješiti zadržavanje vlage i ubrzati koroziju. To bi bilo sve što je potrebno za svakodnevno održavanje nakon korištenja. Ako ste kod kuće a rola je stvarno jako prljava, možete na spužvu kapnuti sasvim malo sredstva za pranje posuđa koje će pomoći otopiti tvrdokorne nečistoće. No nakon takvog pranja obavezno je i podmazivanje vanjskih dijelova jer sredstvo za čišćenje otapa i maziva.

Periodično održavanje ili redovito podmazivanje

Povremeno ili periodično održavanje uputno je primjenjivati zavisno o intenzitetu korištenja ili bolje rečeno odrađenim radnim satima role, kao i uvjetima eksploatacije. Neki modeli bolje podnose korištenje jer su izrađeni robusnije, dok su neki, pogotovo noviji modeli, izrađeni od boljih i izdržljivijih antikorozivnih materijala. Ugrubo bi se moglo reći da je periodično održavanje za prosječnu ribolovnu rolu na moru uputno primjenjivati nakon svakih odrađenih desetak ribolovnih izlazaka. Pretpostavljamo da se tijekom jednog ribolovnog dana rola okreće najmanje dva sata. Stacionarni lov orade s kraja „nabija“ roli puno manje radnih sati od aktivnih tehnika kao spinning ili jigging te se kod takvih manje aktivnih tehnika periodično održavanje upražnjava rjeđe. Naravno, ako je rola dok čekate bila zalivena valovima (a nije u potpunosti zaštićena) treba pristupiti periodičnom održavanju ako ne i generalnom servisu. Prije samog podmazivanja, potrebno je rolu oprati od vidljivih i nevidljivih nečistoća (kao što se radi u svakodnevnom održavanju kod korištenja u morskim uvjetima.)

Nakon pranja vodom, a prije početka podmazivanja, dobro je sa mjesta koja ćemo podmazivati otkloniti sve nečistoće i ostatke starog maziva. Nečistoće i staro mazivo najbolje se čisti krpicom, papirnatim ubrusom ili štapićem od vate natopljenim u neko otapalo. Za tvrdokorne mrlje i početne stupnjeve korozije dobro će poslužiti i četkica za zube. Jako rašireno i jedno od najlakše nabavljivih otapala je poznata plavo žuta limenka WD40. Spray WD40 će dobro odraditi posao omekšavanja i čišćenja nečistoća (ima petrolej kao bazu) no njegova funkcija nije da podmazuje. Mnogi korisnici ovog otapala misle da ono podmazuje, no to je kriv zaključak na koji ih navodi činjenica da se mnogi mehanizmi nakon prskanja sa WD40 pokreću lakše, no to je samo iz razloga jer se otopila hrđa ili omekšala prljavština. Ustvari WD40 će otopiti i isprati mazivo ako ga negdje ima na roli. Nakon tretiranja površina na roli sa WD40, potrebno ih je obrisati i osušiti, a potom na njih nanijeti pravo mazivo u vidu ulja ili masti. Ulje ili mast ima svojstvo zadržavanja na površini na kojoj se nalaze i tamo znatno smanjuju trenje klizanja ili kotrljanja koje se javlja između elemenata koji se gibaju. Isto tako sloj maziva sprječava pristup kisiku i time oksidaciju metalnih dijelova na kojima se nalazi.

Mjesta za redovito podmazivanje

Vodilica strune ili roler

Velika većina vodilica strune na stacionarnim rolama danas se okreće na jednom ili dva kuglična ležaja. Osim ako ležajevi u vodilici strune nisu potpuno zaštićeni (kao kod najnovijih Daiwa rola sa MagSealed tehnologijom uz pomoć magnetskog ulja) ili što je izuzetno rijetko gumenim brtvama to su svakako na propadanje najizloženiji dijelovi role. Jednim okretajem ručice role vodilica strune se okrene i više od stotinu puta. Na njoj se ujedno pod opterećenjem „lomi“ struna, tj. kod privlačenja dolazi ravno i onda se pod pravim kutom namata na špulu. Vodilica i ležaj ispod nje izloženi su konstantnom ispiranju vodom koja dolazi do vodilice po struni (što je pogotovo izraženo kod korištenja pletenih struna). I najbolje mazivo bit će isprano nakon nekog vremena i određenog broja sati stalnog okretanja otvorenog tipa vodilice strune. Zato je kod tehnika lova u moru koje uključuju puno namatanja (jigging, spinning, bolentino) neophodno redovito čišćenje i podmazivanje ovog dijela role. Najveći broj pritužbi ribolovaca nakon nekog perioda korištenja nove role odnosi se na neželjeni zvuk koji proizvode „prosvirali“ kuglični ležajevi u vodilici strune.

Zato se preporuča u uvjetima morskog ribolova da ne prođe više od desetak dana ribolova da nismo otvorili, očistili i kapnuli ulja na ležajeve ispod vodilice strune. To se naravno odnosi na klasično dizajnirane nezabrtvljene vodilice strune (takvih je na tržištu približno 90%). Uobičajena konstrukcija vodilice strune sastoji se od vanjskog metalnog prstena koji je s vanjske stane otvrdnut površinskom presvlakom. Unutar vanjskog kotačića su jedan ili dva kuglična ležaja koji se oslanjaju na središnju osovinu vodilice strune. Kada između njih nema maziva (jer se ono ispere vodom koja dolazi po struni) dolazi do zadržavanju vode koja se kristalizira, stvara se sloj mikro čestica, povećava se trenje gibanja i naposljetku vodilica strune se prestaje okretati. Vodilica strune koja se ne okreće ubrzo će dobiti oštećenja od strune koja po njoj prolazi, no što je važnije i skuplje, oštećena vodilica koja se ne okreće brzo će uništiti strunu koja po njoj prolazi. To se posebno odnosi na skupe pletene strune koje i mala ogrebotina na površini blokirane vodilice može i nakon svega nekoliko provlačenja u potpunosti učiniti neupotrebljivom. Osim ako nemate novu Daiwa rolu sa MagSealed vodilicom strune koju samo operete vodom izvana, ovom dijelu potrebno je dati posebnu pozornost i što učestalije čišćenje i podmazivanje. Vodilica strune se podmazuje kvalitetnim uljem, iako neki preferiraju rijetku mast. No podmazivanje mašću ima problem sa zgrušnjavanjem i vezanjem nečistoća na sebe koje se gomilaju i koje otežavaju okretanje vodilice.

Ručica rukohvata

Ovo je dio koji je uz vodilicu strune izložen najvećem „ispiranju“ maziva s tarnih površina. Obično je osovina rukohvata s gornje strane rukohvata pokrivena poklopcem, a s donje strane otvorena (tj. dostupna) vanjskim utjecajima. Veliko opterećenje, relativno male dodirne površine i redovito mokre ruke ribolovca koje okreću ručicu kombinacija su koja traži redovitije podmazivanje. Kod većine je rola sam rukohvat izrađen od nekog kompozitnog materijala, dok je osovina ručice na kojoj on leži metalna, tako da korozija među njima samima nije velik problem. No više problema izazivaju obično kuglični ležajevi koje proizvođači ugrađuju u rukohvat da bi se lakše okretao na osovini ručice. Oni su (iako nešto manje nego ležajevi u vodilici strune) jednako izloženi i traže povećanu brigu. Ležajevi u rukohvatu ručice se mogu za razliku od onih u vodilici strune (kod kojih koristimo ulje) podmazivati i s kvalitetnom masti. Tolerancije nisu tako uske, nema toliko ispiranja vodom te će se kvalitetna vodootporna mast duže i lakše zadržati na potrebnom mjestu. Ako je otvor rukohvata ručice s gornje strane dobro podmazan, pa ako neka nečistoća prodre izvana, ona će se zadržati na masti i neće upasti do dodirnih površina gdje bi bila „samljevena“ okretanjem.

Preklopni spoj ručice role

Ovo je mjesto gdje se s vremenom (pogotovo ako se ručica duže ne sklapa) sakuplja puno nečistoća i gdje napada korozija. Očistite to mjesto starom četkicom za zube i redovito kapnite nekoliko kapi ulja. Ako se preklopna ručka role zanemari i ne zaklapa jednu sezonu može doći do potpunog zaglavljivanja. Kod rola kojima se ručica pričvršćuje u glavni zupčanik direktnim uvijanjem bez sklapanja dovoljno je samo podmazati navoj na osovini ručice sa par kapi ulja.

Zglobovi ili ramena rotora

To su dijelovi role koji se gibaju pri svakom otvaranju preklopnika i u koje prljavština lagano dopire, kao i voda koja prska s rotora role kada se okreće. Da slana voda ne uđe i da se ne zadržava u pomičnim dijelovima ramena role, potrebno ih je držati dobro nauljene i čiste. Često se kod ribolova prirodnim mamcima razni sokovi i mast iz mamaca cijede po roli i sakupljaju upravo na ovom mjestu. Kod samog podmazivanja kapnite ulje u pokretne zglobove te otvorite i zatvorite preklopnik nekoliko puta kako bi ulje doprlo što dublje u ramena role. Dobro je također s kapljom ulja podmazati i vijke kojima su pokretna ramena pričvršćena za rotor, pogotovo ako je on metalni. Oprugu i mehanizam preklopnika koji se nalazi u samom ramenu rotora nije potrebno često podmazivati jer su obično dobro zaštićeni od prodora prljavštine i pokriveni slojem masti.

Glavna osovina role

Skidanjem špule dolazimo do vidljivog dijela glavne osovine role. Iako je kvalitetno ulje zadovoljavajuće za podmazivanje osovine role, za to je najbolje koristiti tanki sloj kvalitetne masti. Mast će se zbog gibanja osovine gore dolje lagano razvući do ležišta na kojem se osovina oslanja. Sama mast će se puno dulje zadržati na osovini od ulja koje laganije „nestane“ ostavljajući ju suhom i izloženu taloženju nečistoća ili kristalizaciji slane vode. No nećete pogriješiti ako češće kapnete kap ulja umjesto masti.

Vijak regulator kočnice

Ovaj dio ne traži neku posebnu brigu osim kapi ulja na vijak koji se priteže na osovinu. Kod modela koji na svom rubu imaju gumenu brtvu kojom se sprječava prodor vode do kočnog mehanizma, treba tu brtvu redovito premazati tankim slojem masti. Korisno je kapnuti ulje u sredinu vijka na maticu kojom se vijak priteže na osovinu.

Kočni sklop rola sa prednjom kočnicom sastoji se od niza čeličnih i tarnih pločica poslaganih jednu na drugu unutar špule. Ovaj je mehanizam potrebno rastaviti, očistiti i lagano namazati posebnom mašću svakih nekoliko sezona korištenja kada se radi veliki servis ili naravno ako je rola bila potopljena, inače ne traži nikakvo održavanje.

Veliki servis

Veliki servis ili otvaranje, rastavljanje i podmazivanje kompletne role uključujući otvaranje zupčanika unutarnjeg prijenosnog mehanizma. Veliko otvaranje potrebno je napraviti toliko često koliko intenzivno koristite rolu, ovisno o broju radnih sati role i opterećenju pod kojim rola radi. Ako ste prosječan ribolovac i imate 15-30 izlazaka na vodu godišnje, jednom u dvije-tri godine bit će sasvim dovoljno podmazivati unutarnji mehanizam. To vrijedi pod uvjetom da se redovito vrši pranje i navedeno periodičko održavanje s podmazivanjem vanjskih dostupnih mjesta. Veliki servis također je obavezno napraviti što prije, ako je rola pala u more tj. bila je potopljena. Kod posebnih potpuno vodonepropusnih modela rola kratkotrajno uranjanje u more ili zapljuskivanje valova nije razlog za veliki servis, rolu je potrebno samo isprati slatkom vodom. Iz razloga jer je podmazivanje unutrašnjeg mehanizma potrebno raditi puno rjeđe i rastavljanje pojedinih modela se razlikuje, zasada nećemo ići u detaljnije opisivanje tog postupka. Ukratko, za podmazivanje prijenosnih zupčanika koristi se kvalitetna mast koja se na zupčanike nanosi u umjerenoj količini nakon što se oni potpuno očiste od stare masti. Kuglični ležajevi unutrašnjeg mehanizma u kojima se nalazi mast vrlo su dobro podmazani za više sezona. Tu je mast potrebno mijenjati jedino ako je u rolu ušla voda ili ako se utvrdi da je mast promijenila svoju viskoznost, skrutila se (vezala previše prljavštine te izgubila svoju funkciju). Kako postoji više tipova kugličnih ležajeva, a zatvorene ležajeve nije jednostavno podmazati kao one otvorene, bolje je da to radi stručna osoba (čitaj ovlašteni serviser).

Sredstva za čišćenje i maziva:

Sredstva za čišćenje uključuju spomenuti WD40 ili neki drugi sprej za otapanje. Osim njega tu je i benzin za čišćenje, a najbolje je originalno dizajnirano namjensko sredstvo kao ReelKleen tvrtke Ardent. Od maziva se na našem tržištu mogu posljednjih godina prilično lagano nabaviti kvalitetna sredstva za održavanje rola te se svakako isplati nabaviti barem ulje i mast nekog od tih proizvođača.

Sva novija maziva dizajnirana posebno za podmazivanje ribolovnih rola su sintetičke baze postojane na temperaturne oscilacije i otporne na utjecaj morske vode. Ako želite koristiti neke druge industrijske masti najbolje su se pokazale posebne masti namijenjene za vanbrodske motore kao Yamaha outboard koje imaju karakteristike koje odgovaraju ribolovnim rolama i primjerenu gustoću. Nije preporučljivo koristiti masti za automobile i kamione ako su previše guste ili se ne zna kako će reagirati sa slanom vodom. Preporuka je kupiti proizvode nekog od spomenutih ribolovnih proizvođača i mirni ste nekoliko godina.

Redovito pranje i periodičko održavanje trebali bi i mogu bez ikakvih većih problema vršiti sami korisnici role i za to nije isplativo slati rolu na servis. Veliki servis ili potpuno rasklapanje i pomazivanje isto tako može uz nacrt role obaviti dobar dio tehnički nastrojenih ribolovaca. No kako je to uz redovito pranje i periodičko podmazivanje potrebno raditi relativno rijetko, nije naodmet niti financijski previše zahtjevno svakih nekoliko godina dati rolu na profesionalno održavanje.

Nadamo se da smo ovim tekstom pomogli osvješćivanju potrebe za brigom o vašim rolama i dali vam upute kako to sami možete napraviti da biste mirno mogli uživati u svom omiljenom hobiju.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana