Predvez donosi ulov

7 min read

PRM / Broj 6 / Listopad / Studeni / Prosinac / 2014.

Najvažniji dio ove priče su udice. Korištenje udica jedinica i dvojki je u ovom ribolovu uobičajeno kako bi se na predvez mogla staviti velika i sočna ješka koja će posljedično uloviti i veću ribu. No ako imate predvez od metra i udicu jedinicu od debele žice, onda će ješka neprirodno i brzo tonuti te vam uništavati prezentaciju i najbolje ješke…

Piše: Ivo Begović

Ima više od godinu dana otkad je za Praktični ribolov i Praktični ribolov more počeo pisati Ivan Galzina, član ŠRD „Zubatac“ Zadar i jedan od najboljih morskih natjecatelja u Hrvatskoj.

Iako se na samim natjecanjima na moru uglavnom love sitne ribe koje mi svi u ribolovu „iz gušta“ pokušavamo izbjeći, neke stvari koje sam naučio od njega donijele su mi lijepe i bogate ulove na moru čak i u danima kada riba uopće nije radila.

Dakle, radi se o ribolovu kančanicom iz usidrenog plovila ili plovila u puštanju, popularno „ u driftu“. U prvom slučaju vrlo je važno kako i gdje se usidriti dok je u drugome važno da vas kurenat ne nosi prebrzo kako ne biste dobar teren jednostavno preletjeli bez da su vam udice u dodiru sa dnom.

Prije nego počnem pisati o predvezu i kančanici te kako sve to funkcionira napisat ću nekoliko redova o sidrenju za one koji su zaboravili, a i za one koji nisu nikada obraćali pažnju.

Ribolov iz usidrenog plovila

Sidrimo se dakle uvijek nad terenom na kojem očekujemo ribu. Bilo da imate dojavu koja kaže da su fratri ovih dana na dubini između 28 i 35 metara ili pak na sonaru više ribe vidite na padinama braka nego na njegovom vrhu. U svakom slučaju, bez sonara i GPS-a gotovo nitko ozbiljan više ne ide na more pa prednosti ovih uređaja u ovom tekstu neću isticati.

Dakle, kad dođete na željenu poziciju, bez obzira da li vam je ona poznata ili ne, poželjno je napraviti par krugova kako biste dobili trenutnu sliku stanja pod morem. Zatim je poželjno odrediti u kojem smjeru teče kurenat, a u kojem vas nosi vjetar. Najbolje je stati i pustiti brod te utvrditi kuda ga nosi i koliko brzo. Kad odlučite gdje želite loviti uvijek morate uračunati na koju će vas stranu ponijeti kurenat i vjetar te to uračunati u bacanje sidra i to tako da vas kurenat napne i drži na željenom mjestu ribolova kada na sidrenom konopu (nakon što je sidro dotaklo dno) pustite barem 10-15 m.

Naravno, kurenat će vas držati sve do vrha plime (tj. do promjene), a zatim će se okrenuti najčešće suprotno. Također i vjetar koji može za vrijeme vašeg dolaska biti slab i nikakav popodne može okrenuti na maestral (da ne spominjem sve ostale čitaj gore kombinacije). Kako god bili usidreni, kad se promjeni kurenat i vjetar i vi sa barkom više ne lovite na željenoj poziciji, tada je najbolje izvući sidro i ponovo ga baciti tako da vas sidro drži na željenom mjestu.

Ribolov u „driftu“

Ovo je ribolov u kojem se kančanicom pretražuje obično velik teren. Idealno je ako vas kurenat i vjetar nose brzinom od 0.5 nautičke milje, loviti se može do brzine od 1 Nm, a sve više od toga je nemoguće koliko god se trudili. Uvijek je poželjno poznavati teren preko kojeg se puštate. Najidealnije je pratiti rubove kakvog braka, a ako još postignete da vas nosi tako da pratite rub a ne preko njega, onda ćete gotovo sigurno loviti. Za ovakav način ribolova kao osnovu na rolama poželjno je koristiti tanju upredenicu (0.16 mm je idealno) jer ona bolje „reže more“, a i osjećaj što se događa s ješkom je fantastičan. Ukoliko na određenom terenu dobro lovite poželjno je taj teren proći ponovo (trag upisan na GPS-u mnogo će vam u tome pomoći).

Predvez

Vratimo se dakle predvezu i kako se on ponaša. Znači, imate osnovu na koju se nadovezuju predvezi sa udicama. Za većinu ribolova i lova riba teških do kilograma fluorocarbonska osnova debljine 0.25 mm do 0.28 mm je savršena. Znam da većina starih ribolovaca monofile ispod 0.35 mm ni ne gleda (jer što ako naiđe nešto veliko?). No samim izborom monofila za „nešto veliko“ smanjujete si lovnost predveza za više od pola. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je svakako način spajanja osnove s predvezima. Možete to napraviti na mnoge načine ali upotreba Stonfo perli sa dvije rupe je svakako najbolja. Ako im još kretanje ograničite sa lijepljenim perlicama (vidi shemu) postigli ste savršenstvo.

Bez obzira da li koristite štapove duge 9 ili 10 stopa ili ste se pak odlučili za prave talijanske štapove za bolentino duge 4 ili 5 metara (kao što vidite ribolov „na prst“ ni ne spominjem kao opciju) kočnica na roli mora biti toliko stegnuta da otpušta na polovici nosivosti fluorocarbona kojim ste vezali udicu. Znači, ako na primjer koristite fluorocarbon promjera 0.25 mm i nosivosti oko 4 kg sa finim laganim udicama jedinicama, onda rola mora otpuštati pri opterećenju od oko 2 kg. I to je dovoljno da izvučete gotovo svaku ribu koja će vam na bulentin primiti. Za ribolov arbuna i fratara ja udice vežem na fluorocarbone od 0.21 do 0.25 mm i vjerujte mi nema ribe koja bi to potrgala.

Dužina predveza, težina udice

Ajmo reć da je dužina predveza udaljenost tj. razmak između fluorocarbonske osnove (tj. Stonfo perlice) pa do udice. Ta dužina varira ovisno o terenu na kojem lovite, da li lovite iz usidrenog plovila ili se puštate, a naravno ovisi i o snazi kurenta. Predvezi kraći od 40 cm nemaju smisla jer je prezentacija mamca previše kruta i takvim predvezom ćete na određenom terenu loviti samo nedorasle ribe, dok će one velike i oprezne redovno izbjeći prijevaru. Da budem iskren i sam sam donedavno lovio s predvezima dužine 25 do 30 cm i uspijevao sam uloviti čak i lijepe ribe. No količina i veličina ulova se produživanjem predveza umnogostručila. Zbog toga danas nije čest slučaj da predvezi na mojoj kančanici budu dugi i jedan metar. Pri vezanju koristim samo jedno jednostavno pravilo, a to je da razmak između predveza mora biti deset centimetara duži od samog predveza kako se udice ne bi međusobno petljale.

Zadnji i vjerojatno najvažniji dio ove priče su udice. Korištenje udica jedinica i dvojki je u ovom ribolovu uobičajeno kako bi se na predvez mogla staviti velika i sočna ješka koja će posljedično uloviti i veću ribu. No ako imate predvez od metra i udicu jedinicu od debele žice, onda će ješka neprirodno i brzo tonuti te vam uništavati prezentaciju i najbolje ješke. Početak mog korištenja tankih i laganih udica za ribolov na moru svakako je potaknuo Ivan Galzina jer sam promatrajući njegove natjecateljske predveze i način na koji lovi shvatio što trebam napraviti da bih prevario najveće ribe iz jata.

Dakle, udice poput Sasame Yamame br. 1 u black nickel verziji, također i Kashima Yamame veličine 1 ili Hayabusa DSR 132 veličine 1 i 2 moj su prvi izbor. Ova posljednja je u mat teflonskoj verziji, što znači da ne reflektira svjetlost, a to u uvjetima dobre vidljivosti može značiti ribu više. Sva tri navedena modela izrađena su od tanke žice, vrlo su lagane i oštre. Osim što na njima ješka prirodno tone, njih riba obično usiše bez pokušaja da otrgne dio ješke što se redovito događa kod ribolova debljim predvezima i većim debljim udicama.

Uz to tanka udica se mnogo lakše ješka ne uništavajući mekane ješke poput mesa dagnje ili repa kozice

U ribolovu

Kišni dan zatekao nas je na jugoistočnoj strani Ugljana. Cijeli dan smo se vrtjeli između uzgajališta orada i brancina puštajući se i loveći između otočića zanimljivih naziva: Bisage, Golac i Škoj. Ovisno o dubini i dnu lovili smo lijepe fratre, arbune, pokoju oradu i stvarno mnogo paukova. S nama je bio dobar prijatelj koji nas je i doveo na ovaj teren. Ja sam uglavnom bio zabavljen čišćenjem dagnji i ješkanjem te armiranjem sa silikonskim koncem. Dok je mali Ivo nesmiljeno trošio ješku uživajući u ribolovu, prijatelj je lovio na pramcu i nije mogao vjerovati kako mali kojem je to bio i prvi ribolov bolentinom dobro lovi. Dan je brzo prošao, a ja sam u pauzi ješkanja ipak uspio uloviti jednog lijepog arbuna, tek toliko da kao tata spasim obraz i zaštitim se od zezancije koju je mali već na brodu počeo izvoditi. Kad smo se vratili u luku prijatelj me potiho upitao: „Pa u čemu je fora? Mali je doslovno ulovio sve poštene ribe danas. Ne sjećam se da sam ikada lovio toliko lošije od nekoga u istom brodu.“ Iskreno, cijeli sam dan imao toliko posla sa dagnjom i stalnim ješkanjem da nisam ni obratio pažnju na njegov pribor. No gledajući ga sada na obali znao sam istog trena. Udice su ti predebele i preteške, a predvezi prekratki. – „Pa zašto mi to nisi još jutros rekao?“. –„Pa i meni je danas bilo prvi put da lovim s tako finim priborom“.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana