Ribolov zubaca panulom

10 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Piše: Marin Hlobik

Zubatac ili car od riba je definitivno jedna od najljepših riba u Jadranu i zasigurno najtraženiji trofej svih nas. Ovaj nas plemeniti sparid jednostavno očarava svojom ljepotom i snagom te sam siguran da je san svakog ribolovca uhvatiti ga. Mnogo je toga već rečeno i napisano o ribolovu zubaca no svakim se danom otkrivaju nove tehnike i mali trikovi kojima ribolovci pokušavaju poboljšati panulu. Ja se ne smatram najboljim panulašem na Jadranu no pokušat ću vam prenijeti dinamičnu i zanimljivu tehniku panule, koja mi se pokazala učinkovitom i lovnom. Uporabom iste ribolovac mora biti maksimalno koncentriran u vođenju mamca kako bi izazvao zubonju na napad. Kao što sam napomenuo, o ribolovu cara je već mnogo toga napisano i rečeno, pa eto, da malo ponovimo gradivo o tehnikama panule pomoću kojih lovimo cara. Najstarija, da ne kažem izvorna panula za ribolov zubaca je tzv. „viška panula“, koja ima na glavnom najlonu raspoređene olovnice i namijenjena je ribolovu iz ruke. Mnogo moderniji način spuštanja panule za zubaca je pomoću downriggera ili, po naški, spuštača kugle. Kao treći popularan način panulanja moram spomenuti i monel, koji je nalik upredenici koja u sebi ima olovnu jezgru (žicu). Te za kraj, tu je i panula za zubaca uz uporabu olova čuvara o kojoj ću govoriti u ovom tekstu. Ovisno o opremljenosti broda, uvježbanosti ribolovca i, što je najvažnije, poznavanja terena, svaka od ovih tehnika može donijeti obilan ulov. Panula sa olovom čuvarom meni se pokazala vrlo jednostavnom i učinkovitom jer, uz adekvatnu opremu, možemo spustiti svoj živi mamac na željenu dubinu gdje će on proći u lovnoj zoni a sve uz korištenje relativno male količine olova.

Pribor za panulu sa olovom čuvarom

Danas na tržištu ima cijelo more raznih proizvođača ribolovne opreme i ribolovcu koji se prvi put upušta u kupovinu opreme za panulu ili bilo koji drugi oblik ribolova može biti teško izabrati a velika je i mogućnost greške. Stoga ću prvo malo pojednostavniti na što morate obratiti pozornost kod odabira štapa i role, ostale opreme, te sitnih potrepština koje su vam potrebne za ribolov cara. Krenimo prvo od štapa, osobno koristim i mogu vam toplo preporučiti trolling štap u klasi od 20 libri. Trolling štapovi su obično dugi 2 -2.2 m, parabolične akcije i osjetljivog vrha. Osim trolling štapova u ovom ribolovu koriste se i stand-up štapovi koji su, za razliku od trolling štapova, nešto kraći (obično 1.6 ili1.8 m), krući i brže akcije. Za panulu zubaca odgovaraju stand-up štapovi klase 16 – 20 lb ili 20 – 30 lb. Sada kada smo riješili problem štapa, možemo u odabir role. Za ribolov sa olovom čuvarom koriste se isključivo multiplikatori u klasi 20 do 30 libri, no i ovdje su nam proizvođači zagorčali život davši nam da biramo između modela sa zvjezdastom ili polužnom kočnicom. Osobno koristim model sa polužnom kočnicom i smatram da je on mnogo precizniji i time prikladniji za ribolov jer kada jednom namjestite željenu kočnu silu, više ništa ne treba dirati, nego sve odrađujete dizanjem i spuštanjem poluge, ne dovodeći u opasnost pretezanje i pucanje najlona. Kod multiplikatora sa zvjezdastom kočnicom to i nije tako jednostavno. Naime, kod njih ste tijekom borbe prinuđeni kočnicu regulirati zavrtanjem i zbog adrenalina se tu često dogode pogreške.

Perlica za montažu olova čuvara

Ova perlica mnogo olakšava stavljanje (i skidanje) olova čuvara. Naime, ona ima jedan zarez i jednu rupicu. Kroz rupicu se veže najlon prema olovu čuvaru dok se sama perlica samo klikne na osnovnu upredenicu. Ona tada klizne do spojnoga čvora između upredenice i najlona i na njemu stane. Pri izvlačenju ulova, perlica se vrlo lako skine sa cijelim olovom koje se nalazi ispred predveza.

Najlon ili upredenica – stalna dilema

Izvorno se na panuli sa olovom čuvarom koristio najlon i često je trebalo uporabiti mnogo više olova da se panula, to jest mamac, potopi na željenu dubinu. No kako je moderna tehnologija izbacila u svijet ribolova upredenicu, ribolovci su uvidjeli veliku prednost njenog korištenja kod panule sa olovom čuvarom. Naime, upredenica se ne isteže. To njeno svojstvo stvarno mnogo znači za praćenje dna i detekciju griza ribe te je kod iskusnih panulaša gotovo sasvim potisnula najlon iz uporabe, naravno, kod korištenja ove vrste panule. Sigurno se pitate koje debljine bi se trebao koristiti najlon ili upredenica za ovaj ribolov? U pravilu, ukoliko koristimo štap i rolu klase 20 libri, tada bi trebalo koristiti i najlon i upredenicu nosivosti 20 libri, no, s obzirom da nam je ciljana lovina zubatac koji je vrlo snažan i sigurno će iskoristiti svaku priliku da se zavuče u neki zaklon, ja koristim upredenicu ili najlon nosivosti od 30 libri. Ako i koristim najlon, to je onda Ande ili Momoi koji rade najlone isključivo za panulu i deklarirana nosivost im je stopostotno precizna. Kod upredenica svoje povjerenje dajem upredenicama Power Pro ili Siderwire debljine 0.21 mm. Ako kod panule sa olovom čuvarom koristim upredenicu, moram joj ipak dati malo amortizacije, stoga na njen kraj vežem najlonski predvez dužine 15 metara kako nam cijeli sistem ne bi bio previše krut. Za spoj upredenice i najlona postoje raznorazni čvorovi a meni se najbolje pokazao i dopao Tony Pena knot, koji je veoma jednostavan za izradu i ima ultra-veliku nosivost te ne moramo strahovati da će nas iznevjeriti u najgorem trenutku. Neki ribolovci za spoj upredenice i najlonskog predveza koriste manju vrtilicu no meni se osobno nikada nije sviđala ideja da mi vrtilica prolazi kroz vodilice na štapu. Vrtilicu jedino koristim na kraju najlonskog predveza na koju vežem metar do dva fluorokarbonskog predveza sa udicama. Mnoge su se polemike vrtjele oko toga da li je fluorokarbon potreban i učinkovit kod ribolova u pokretu, to jest panule? Moje iskustvo govori da je fluorokarbon i u ovoj situaciji dobro koristiti, kako zbog njegove nevidljivosti, tako i zbog mnogo veće površinske tvrdoće, pa ga koristim uz puno povjerenje. Obično predveze vežem od Seaguar ili Climax Sea Haruma Master-a, u debljini od 0.60 mm.

Podešavanje kočnice na multiću

Moram reći i nekoliko riječi o podešavanju kočnice za ribolov zubaca jer je mnogo velikih riba bilo izgubljeno zbog pretvrdo ili prelagano zategnute kočnice (oni najveći uvijek pobjegnu ha-ha). Kočnicu podešavamo ovisno o nosivosti najslabije karike u panuli. Znači, ako vam predvez nosi 30 libri, najbolje je kočnicu naštimati da proklizava na 25 do 50% stvarne nosivosti. Znači, za nosivost od 30 libri, kočnicu namještamo na 3 do 7 kilograma sile izvlačenja. Ja najčešće panulam sa multićem namještenim na oko 5 kilograma. Sigurno se pitate kako to namjestiti i izmjeriti? Sve što nam je potrebno je kolega koji će držati štap i jedna mala vaga, poput onih za vaganje ulova koje na sebi imaju kukicu. Kolega mora držati štap kao da drila ili ga spustiti na pod i držati okomito (pod kutom od 90 stupnjeva). Predvez zavežemo za kukicu vage i polugu kočnice na roli stavimo u položaj „strike“. Držeći vagu, počinjemo natezati vrh štapa i kada kočnica na roli počne kontinuirano otpuštati najlon, očitamo vrijednost na vagi u kilogramima i to nam je sila izvlačenja. Ukoliko je sila premala, potrebno je kotačić koji se nalazi na osovini role još zategnuti ili, u obrnutom slučaju, otpustiti sve dok ne dobijemo željenu silu kočenja.

Udice i olovo čuvar

Udice za ribolov zubaca panulom moraju biti jake i izuzetno oštre. Ja najradije koristim Owner cutting point model broj 5111-151, u veličinama od 4/0 do 6/0, što ovisi i o veličini mamca kojeg koristimo u panuli za zubaca. Što se olova čuvara tiče, tu nam može poslužiti olovo bilo kojeg oblika. Izvorni oblik olova čuvara je velika suza sa krilcem – stabilizatorom, no koriste se i torpeda, obične suze, kugle i slično. Težina olova ovisi o dubini na kojoj lovimo, jačini morske struje i brzini plovila kojim povlačite panulu a težina se kreće između 200 i 400 grama, ukoliko lovimo sa upredenicom ili od 400 do 1000 grama, ukoliko lovimo sa najlonom. Nažalost, olova čuvari poprilično su skupi a ponekad ih se zna izgubiti i više komada u jednom ribolovu, pogotovo ukoliko radimo na novom nepoznatom terenu. Stoga je moj kolega po štapu došao na ideju da sam izrađuje olova i to na zanimljiv način. Na našem terenu najčešće koristimo olova od 250 grama te je on na komad sajle nanizao 5 komada olova od 50 grama u obliku suze i zavezao malu vrtilicu na kraju sajle. Na prvi pogled, ovo je olovo izazivalo gotovo smijeh no u praksi se pokazalo nevjerojatno učinkovitim jer se mnogo manje kvači nego jedno veliko olovo, bez obzira kojeg oblika bilo. Kako se izrađuje ovo naše olovo, pogledajte u praktičnom savjetu a sada krenimo na panulanje.

Olovo čuvar

Napokon ribolov

Olovo čuvar se montira tako da ga svežemo na komad najlona debljine 0.35 mm i dužine od jednog do dva metra. Funkcija tog tanjeg najlona je da, ukoliko zapnemo sa olovom čuvarom, gubimo samo njega dok glavni sistem ostaje netaknut i neoštećen. Mnogo je načina da se olovo čuvar montira na panulu, no mi koristimo samo dva. Prvi način je da tanji najlon zavežemo direktno na upredenicu ispred čvora kojim je spojena upredenica sa predvezom te pri dizanju ulova, kad čvor dođe do broda, taj tanji najlon jednostavno odrežemo škarama (zbog toga morate biti dvojica u brodu – sam je to teško izvesti). Drugi način koji koristim je mala perlica od Tubertinija koja je slična natjecateljskoj perlici sa dvije rupe no ova ima jednu rupu i jedan zarez pod kutom u koji umetnemo upredenicu. Prednost ove perlice je ta što se jednostavno montira i skida te ne moramo rezati najlon na kojem je vezano olovo čuvar.

Mamci i tehnika ribolova

Mnoge se ribe nalaze na jelovniku zubaca te se tako i koriste raznoliki mamci. Ono oko čega se svi panulaši potpuno slažu je da je lignja mamac broj jedan u ribolovu zubaca, odmah poslije nje se najviše koristi iglica, koja je također veoma učinkovit mamac a odlično će poslužiti i ušata, šarun, knez, sipa, dok se neki majstori panule kunu da trlja dijeli prvo mjesto sa lignjom što se tiče ribolova zubaca. Kada dođemo na mjesto gdje mislimo loviti zubaca, namjestimo brzinu kretanja kojom mislimo vući i krenemo sa spuštanjem montiranog mamca. Kada dođemo do spoja upredenice i najlona montiramo olovo čuvar na upredenicu jednim od prethodno opisanih načina i lagano spuštamo olovo čuvar i cijeli sistem prema dnu. Kada olovo stigne do dna, osjetit ćemo lagani udarac, sada malo odignemo olovo čuvar od dna i lov može početi. Kod ovog načina ribolova štap se cijelo vrijeme drži u ruci i s vremena na vrijeme se olovo spusti do samoga dna (polako spuštate dok ne osjetite kontakt sa dnom). Na taj način se mamac uvijek drži iznad dna, na onoj visini na kojoj ste ostavili olovo čuvar od spoja sa upredenicom. Pri panulanju sa olovom čuvarom brzina kretanja je od 0.8 do 1.5 nm/h. No i mi često malo eksperimentiramo tako da malo ubrzamo povlačenje ne bismo li tako potaknuli zubaca na griz. Iako je zubatac riba koja se većinom drži dna, ponekad je dobro malo odignuti panulu pa čak i na pola vode. Naime, on živi na dnu ali lovi tako da se sa dna strelovito digne grabeći plijen. Podizanje panule njemu često izgleda kao riba koja bježi pred njim i to mu je dodatni okidač napada. U ovo doba godine zubaci se nalaze na plićim pozicijama nego u jesenskom ili zimskom periodu i trebalo bi ih potražiti na dubinama od 15 do 18 metara. To ne znači da ih se, ovisno o terenu, ne treba potražiti i na dubljim pozicijama jer on je nepredvidljiva riba i često se treba pomučiti dok mu ne nađete pošte i upoznate njegove navike na određenom terenu. Budite uporni i idite u ribolov jer to je jedini način da ovu ili bilo koju tehniku usavršite te u njoj budete uspješni.

Predvez i mamci

Kod drila zubaca od velike će vam koristi biti borbeni pojas, s njime ćete se manje umoriti i nećete morati misliti kuda da oslonite štap kada vam je potrebno malo snage da ga dignete sa dna. Danas borbene pojaseve rade mnogi proizvođači no ne treba kupovati neke skupe. Talijanska firma Stonfo radi veoma kvalitetne pojaseve koji su veoma pristupačni cijenom. U plovilu obvezno morate imati i veliki podmetač nadohvat ruke jer najkritičniji trenutak kod ribolova zubaca je kad se riba nalazi kod samoga plovila. Ne bi bilo naodmet imati u plovilu i kuku, u slučaju ulova stvarno velikog zubaca ili nekog drugog velikog predatora, poput lice ili gofa.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana