Priprema za sezonu sipolova

7 min read

PR / Broj 36 / Ožujak / 2011.

Piše : Marin Hlobik

Tema ovog teksta je sipolovna sezona koja samo što nije počela. U vrijeme kad ovo budete čitali mi u Istri ćemo ih već početi loviti. Ako meterološka prognoza bude točna, a nadam se da hoće, čeka nas nekoliko tjedana lijepog i toplog vremena. Dobar znak ili mogu reči dobru vijest mi je javio prijatelj privredni ribar, koji več nekoliko dana lovi po nekoliko sipa u mrežu. Pošto znam gdje spušta svoje mreže mogu sa sigurnošču tvrditi da sipe polako kreću u priobalje. Moram priznati da je posljednjih godina sipolov bio izrazito loš. Uzrok loših sezona je vrijeme koje nije dozvoljavalo da se krene u sipolov. I iz tog razloga se nadam odličnoj sezoni jer su se sipe u prošlima miru izmrijestile (tj. nitko ih nije polovio prije nego su to u miru obavile). I ove godine smo bili svjedoci loših vremenskih uvjeta, a moram priznati da buru kakva je puhala nekoliko zadnjih dana u Rovinju ne pamte ni najstariji mještani. Osobno nisam več neko vrijeme bio u ribolovu i apstinencijska kriza već uzima maha, stoga jedva čekam da krenem u sipolov i ludo se zabavim sa tim sluzavim ali fascinantnim vjesnicima proljeća. U nastavku teksta čitajte na kakvim mjestima potražiti sipe i kada, a otkrit ću vam i mojih top pet pušći iliti skosavica za sipolov.

Hot spotovi za sipe

Sipe se pred mrijest skupljaju u velika jata i poznato je da najviše vole pjeskovito dno stoga ih upravo na ovakvim terenima treba potražiti. No to ne treba slijepo slijediti meni je osobno draži pjeskoviti teren prošaran sa kamenjem. To ner trebaju biti prevelike stjene da ne bi previše zapinjali sa skosavicama. No ima jedna zanimljivost zbog koje često osobno riskiram skosavice, naime primjetio sam da su na tvrdom kamenitom dnu sipe su rjeđe ali se ulove puno veči primjerci pa često i kapitalne sipe teže od jednog kilograma. Takav je ulov naravno vrijedan rizika. Najbolje mi se pokazalo loviti na dubinama od 15 do 30 metara no sipe treba tražiti i ne treba se držati striktno ovih dubina jer se lako može dogoditi da sipe pronađemo pliće ili dublje. Moram napomenuti da sipe lovimo puštanjem plovila niz struju, nikako sidrenjem i svakako bi nam u ovom ribolovu od velike pomoči bila brodska elektronika to jest sonder i GPS. Nije nužno da elektronika bude pretjerano skupa jer na tržižtu danas ima kvalitetnih modela po veoma povoljnoj cijeni. Sonder će nam u svakom trenutku pokazati na kojoj dubini se nalazimo i kakva je vrsta dna što je ogromna pomoč. GPS uređaj nam pomaže da se snađemo na moru i obilježimo mjesta gdje smo imali dobar ulov. Ovaj uređaj pamti trag kuda se krećemo i to nam „pamćenje“ pomaže da se pustimo po istom tragu ako u prvom prolazu imamo dobar ulov sipa. Moj je savjet da se puštate niz struju iz plićeg prema dubljem jer se u protivnom gubi kontakt sa skosavicom, a i kvačenja to jest zadjevi su mnogo češći. Ukoliko se odlučite okušati u sipolovu u Rovinjskom akvatoriju odati ću vam dvije odlične pozicije, a to su uvala Škaraba, najbolje je loviti između otoka Piruzi i Škarabe, a druga pozicija je južna strana otoka Svetog Andrije popularnije zvan Crveni otok. Ove pozicije čete veoma lako nači na nautičkoj karti ili karti GPS uređaja no lako čete vidjeti gdje se sipe love i zbog mnoštva baraki na top pozicijama za sipolov.

Kada loviti?

Moram reči i nekoliko riječi o pitanju kada je najbolje loviti sipe i u kojim meterološkim prilikama. Kao i mnogim ribolovima i sipe se njbolje love ujutro i uvečer do mraka no možemo ih loviti tokom cijelog dana pogotovo ako je lijep i topao dan. Što se metroloških prilika tiče sipama najviše odgovara lijepi sunčani dan uz topao vijetar iz južnog kvadranta. Naravno vjetar ne smije biti previše jak da nas ne bi ometao u ribolovu. U biti u ribolov se može krenuti u svim uvjetima bitno je uživati u ribolovu, a ulovi zasigurno neče izostati.

Chris standing up holding his daughter Elva

Oprema za sipolov

Sipe možemo loviti štapom i rolom ili na trdicionalni način tunjom iz ruke. Iako osobno preferiram ribolov štapom i rolom sipe i lignje lovim iz ruke tunjom no na vama je da se odlučite za način ribolova koji vam najviše odgovara. Ukoliko se lovi štapom preporučio bih spin štapove do 60 grama težine bacanja i rolu srednje veličine na čiju špulu stane sto metara najlona debljine 0.40 mm. No na špulu je bolje namotati upredenicu od 20 libri, preporučio bih Power pro. Boja upredenice nije od velike važnosti. Na kraj upredenice uvijek vežem metar fluorokarbona debljine od 0.35 mm do 0.40 mm. A nja njega kopču sa vrtilicomna koju stavljam skosavicu i olovo. Florocarbon sipa ne vidi (iako njoj ni debela špaga ne smeta mnogo). A kod teškog zadjeva čvor između upredenice i fluorocarbona lakše pukne nego u slučaju kada skosavicu vežemo direktno na upredenicu. Znam da skosavice nisu jeftine ali iz plovila koje je nošeno morskom strujom je upredenicu jaaaako teško prekinuti. Srećom zadjevi kod sipolova nisu česti te je ovaj komad fluorokarbona samo za te rijetke slučajeve. Tradicionalnu tunju na ruku je veoma lako složiti sve što nam treba je sto metara najlona debljine 0.50-0.60 mm namotanog na motavilo. Razlog zašto koristim ovako debelu tunju je jednostavan, kontakt sa skosavicom je direktniji te nam je i kontra veoma olakšana. Moram napomenuti da kontra kod sipolova mora biti jaka jer sipa stisne skosavicu za glavu i to nevjerojatno jako te je potrebna jaka kontra da bi sipine krakove nabili na rozetu. Drugi razlog zbog kojeg koristim ovako debeli najlon je slaba sklonost petljanju, a i mnogo je lakše odmrsiti petlju kada je deblji najlon u pitanju. Stoga treba obratiti pozornost kod kupnje najlona na njegovu žilavost, osobno bih vam mogao preporučiti Quantum Energy sea. No svaki ribolovac ima svoje isprobane najlone koje najradije koristi te bih ovaj odabir prepustio vama.

Ne pretjerujte sa ulovom

Kad sipe stvarno krenu i kad je sezona u punom jeku nije problem na sportski način ispuniti kvotu. A pet kila sipa će biti dovoljno rižota za svaku pa i najveću obitelj. Kad ispunite kvotu od pet kila sjetite se da ćete i slijedeće godine željeti ponoviti ovakav lov. A ako lovite preko dozvoljene kvote uvelike si smanjujete šanse da se to dogodi, a i u krivolovu ste…

Mojih top pet skosvica za sipolov

Došli smo eto i do meni najdražih pet skosavica za sipolov bez kojih ne idem u ribolov. I kod skosavica svaki ribolovac ima svoje favorite ali mogu sa sigurnošću reči da su svim sipolovcima ove skosavice dobro znane. Prva četiri modela su od domačeg proizvođača DTD koje ne mogu dovoljno nahvaliti dok je peta skosavica odličan Yamashitin model na kojeg sam se lani nalovio sipa. Zato ču sada redom predstaviti ove skosavice i reči nekoliko riječi o svakoj.

DTD Color glavoč
Ovaj model mi je osobno najdraži jer je veoma lovan kako u sipolovu tako i lignjolovu, a mekana pletena presvlaka od platna je toliko mekana da sipe kada je jednom zgrabe ne puštaju. Najčešće koristim glavoča u zelenoj boji.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

DTD Ranj ili pauk
Kako samo ime kaže ova skosavica ima dezen ribe pauka. Još su davno ribolovci spoznali lovnost ovakvih skosavica te su sušili kožu pauka i stavljali je na svoje skosavice. Uz to pauk obitava na pješčanim terenima i sipe se rado njima hrane.

DTD Smeđa gira
Tradicionalni štapić sa rozetama na koji se nadivala mrtva riba je nekada bio neizostavan alat starih sipolovaca i lignjolovaca. Riba koja se najčešće koristila za mamac je bila upravo gira ili kako je negdje zovu menula. Ovu skosavicu sipa uvijek rado prima osobitio na terenima prošaranim kamenom.

DTD Pirka
O ovoj skosavici nemam previše toga za reči, samo da je sipe naprosto obožavaju iako nema sličnosti sa prirodnim plijenom sipa unatoč imenu. Najdraža mi je boja zelena i svakako je morate imati u kutiji sa ostalim skosavicama.

Yamashita Totto suite ultra bright RH
Ova crvenoglava skosavica je nevjerojatno lovna i žao mi je da ih nemam u blizini više za kupiti. Ukoliko naiđete na ove varalice svakako ih kupite, garantiram da nečete požaliti. Naime ona je potpuno plastična, nije presvučena tkaninom pa kad je sipa krakovima i primi za glavu u kontri ona lako „sklizne“ i zakvači rozetom sipu.

Toliko od mene nadam se da sam vam olakšao kod odabira pribora i skosavica za sipolov. Sada je na vama da se pripremite i krenete u lov ovih glavonožaca, a ako se nađete u Rovinju zasigurno čemo se sresti u sipolovu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

„Cjeđenje“ sipe

Svi koji su ikad probali loviti sipe znaju da one imaju nezgodnu naviku špricanja crnila. Kako je ovo njihovo crnilo neobično crno (u stvari mnogo crnje od lignjinog) i mnogo je teže perivo sa odjeće, broda, pribora, očiju, lica… Da vas sipa ne bi pošpricala najbolje ju je prihvatiti rukom još u moru i iz nje laganim pritiskom iscijediti morsku vodu. Bez vode njena „turbina“ ne radi pa se čvrstim kontrakcijama tijela kojima sipa pokušava špricnuti crnilo ne može izbaciti. Nakon cijeđenja sipu otkvačite i stavite u kantu. Ako se bojite da vas ne ugrize (a njen je zub prilično jak) prihvatite sipu pothvatačem (najbolja je dječja voliga kakve se u sezoni prodaju po štandovima) i u njemu je iscjedite.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana