Proljetni ribolov cipla, drugi dio

10 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

U prethodnom broju vašeg najomiljenijeg časopisa opisao sam lov cipla uz pomoč tehnike na viđeno. Tu sam tehniku mnogo koristio i uživao u njoj sve dok nisam upoznao još finiji način lova cipla koji me totalno oduševio. Naime radi se o ribolovu bolognesom i direktašem koji nam omogučuju da koristimo najtanje najlone i još više uživamo u ribolovu velikih i snažnih riba kao što je cipal. Moram priznati da samo mala nekolicina ribolovaca koristi ovakav pribor u Rovinju jer se ovaj pribor pripisuje slatkovodnom ribolovu. Smatram da i na drugim djelovima naše obale ovaj pribor nije gotovo nikako zastuplen stoga se nadam da ču ovim tekstom barem malo potaknuti ribolovce da se okušaju u ribolovu sa ovakvim finim priborom koji sigurno donosi lijepe drilove i još lijepše gušte.

Piše: Marin Hlobik

Gdje potražiti cipla i kada krenuti u ribolov istih

Iako sam več objasnio gdje potražiti cipla u prethodnom broju ponoviti ču osnove u par kratkih crta. Cipli se vole zadržavati u bočatim vodama što bi značilo da ih je najbolje potražiti na ušćima rijeka ili na terenima na kojima postoje izvori slatke vode. No isto tako ciple čemo pronači u lukama i lučicama gdje cipli konstantno imaju veliki izvor hrane uzrokovan ljudskim faktorom (otpaci, škart riba i slično). Kako sam več napomenuo u ovo doba godine alge su veoma bujne i hvataju se na konopce i lance u našim lukama što je još jedan veliki razlog zašto se cipal poznat kao biljojed zadržava na ovim mjestima. I naravno da ne smijemo zaboraviti da tražeči mjesto na kojem čemo loviti mi ustvari tražimo jata cipla. Moram reći da cipli često migriraju te ukoliko vidimo jato cipla da se kreće poprilično brzo, mjesto na kojem smo ih sreli nije pogodno za ribolov več moramo potražiti mjesto na kojem se cipli zadržavaju i hrane. Moram napomenuti da kod odabira mjesta teren bude čist, tojest bez lanaca konopca i ostalih zapreka koje bi cipal mogao iskoristiti da se oslobodi udice prekidajuči najlon.

Što se vremenskih uvjeta tiče u ovoj nam tehnici nije bitno da li je oblačno sa nešto vjetra i valova, dapače osobno mi je nadraža situacija na vodi kada je oblačno uz lagani vjetar iz južnog kvadranta sa malo valova i lagano zamučenim morem. Sigurno ste i sami zaključili da je u ovakvoj situaciji ribolov na viđeno nemoguč dok smo sa bolognesom i direktašem u prednosti. Velika prenost kod ovakvih uvjeta je i ta da cipal nije svjestan naše prisutnosti i mnogo lakše i neopreznije prilazi našim mamcima i primami i hrani se bez puno razmišljanja. No sve to ne znači da cipla ne možemo loviti i za lijepog sunčanog dana, ustvari možemo loviti po svim vremenkim prilikama jedino nam jak vjetar može malo pomrsit račune a možda i najlone na koje lovimo he he. I da ne zaboravim napomenuti osobno ciple lovim isključivo danju najbolje u jutarnjim satima ili predvečer no ukoliko veliko jato cipla ,,sjedne,, na našu prihranu loviti se može odlično cijeli dan.

Prihrana i mamac za cipla

Što se mamaca i prihrane za ribolov cipla tiče i ovdje čemo koristiti kruh jer je nekako najuniverzalniji i uvijek pali. Za mamac koristimo svježi kruh radi lakšeg stavaljanja pahulje na udicu dok za prihranu je bolje koristiti stari suhi kruh. Kako sa bolognesom i direktašem ne lovimo direktno uz obalu več lovimo nekoliko metara od obale na toj daljini moramo i hraniti. Tu nam krušno mlijeko koje sam opisao u prethodnom tekstu neče biti od nikakve pomoči jer ga ne možemo baciti dovoljno daleko. Stoga za ovaj ribolov moramo raditi kugle od namočenog kruha u kojeg možemo dodati još Neon ili Tracix, tojest preparate koji stvaraju oblak u vodi. Ove praške koriste slatkovodni ribiči i natjecatelji u ribolovu kedera stoga ih je na moru nemoguče nabaviti te čete ih morati potražiti u nekoj od trgovina u unutrašnjosti lijepe naše. Postoji i jeftiniji a ništa manje efikasniji prašak za tretiranje prihrane a radi se o mlijeku u prahu kojeg možemo pronači u svakoj večoj trgovini prehrane ili supermarketu. Naravno ovi dodaci nisu obavezni ali zbog oblaka koji stvaraju u moru ih rado koristim i preporučujem jer upravo taj oblak najprije privuče cipla. Od velike je važnosti da ta kugla ne bude pretvrda jer če tada prebrzo potonuti do dna i prihrana neče biti efikasna. Znači kuglu moramo zamješati da bude mekana itada če ona lagano tonuti otpuštajuči komadiće kruha što če brzo privuči jato cipla.

Oprema za ribolov cipla

Kao što sam prethodno napomenuo u ovom ribolovu koristim dvije vrste štapova. Bolognese štap je teleskopski veoma osjetljiv štap i predviđen je i izrađen za ribolov plovkom, radi se u nekoliko gramaža i različitih dužina od 5 do 8 metara. Za ribololov cipla preporučio bih štapove dužine 5 ili 6 metara i dvadesetak grama težine bacanja. Danas u ponudi ima veliki broj raznih modela bolognese štapova i ribolovcu je veoma teško odlučiti se koji štap odabrati. Kao i svaki drugi komad pribora i bolognese štap ima puno cjenovnih klasa koje se kreču od parstotinjak kuna pa sve do vrtoglavih nekoliko tisuća kuna. Moja je preporuka da nabavite štap srednje klase čija se cijena kreče od petsto do tisuću kuna jer su štapovi te klase veoma kvalitetni i ne zaostaju puno kvalitetom za ostalim daleko skupljim modelima. Što se proizvođača tiče preporučio bih štapove firmi kao što su Trabucco, Browning, Shimano, Colmic i Triana.kod kupnje bolognese štapa treba obratiti pozornost na dvije bitne stvari, štap mora biti što bolje izbalansiran jer u ribolovu cipla štap držimo cijelo vrijeme u ruci te štap koji nije dobro izbalansiran nas mnogo umara.

Druga bitna stvar na koju treba obratiti pozornost jesu vodilice štapa. Vodilice na bolognese štapu su jednostopene radi cjelokupne težine štapa i stope vodilce moraju biti što duže tojest najlon koji prolazi kroz vodilice mora biti što dalje od blanka štapa. Mošda se nekima ovo nečini kao nekakva bitna stavka no prvi puta kada ih u ribolovu uhvati kiša a cipli i dalje luduju sjetiti če se ovih rečenica ukoliko su im stope vodilica na štapu kratke (što je večinom slučaj kod jeftinih bolognese štapova). Naime dešava se to da se blank štapa smoči i tada se najlon lijepi za blank na načina kakav se viđa samo u reklamama za neka super ljepila. Naravno da to uvelike ometa i onemogučava ribolov što je veoma frustrirajuče ukoliko se jato cipla navuklo na vašu prihranu a vi ne možete zabaciti sistem jer je najlon zaljepljen za štap. Stoga ponavljam, svakako obratite pozornost na vodilice štapa jer je to stvaaaarno bitna stavka za kvalitetan ribolov. A sada je vrijeme da odaberemo rolu za naš bolognese štap. Najbolje su se pokazale manje role na koje stane recimo stotinjak metara najlona debljine 0.20 mm.

Preporučio bih role sa bržim prijenosom naprimjer 5.2 ili 6.2. Na tržištu postoji mnogo raznih modela rola i najbolje je potražiti role sa oznakom match koje imaju sve karakteristike koje sam naveo. Osobno koristim rolu Shimano exage 2500 RB, radi se o roli sa borbenom kočnicom koja mnogo pomaže kod drila tojest borbe sa ribom. Ovu rolu krase još i dvostruka ručica i plitka špula za dalje izbačaje laganih sistema koje koristimo u ribolovu cipla. Uz rolu ide i rezervna špula a cijena role je nekih četristotinjak kuna što je nevelika cijena za rolu ove kvalitete. Naravno svaki ribolovac može sebi nabaviti rolu po svojem guštu, samo se držite smjernica koje sam naveo. Nadam se da sam vam pomogao u odabiru štapa i role i vjerujte da nečete požaliti zbog nabave ovog pribora jer je ribolov ovakvim priborom veliki užitak. Što se najlona tiče za ribolov bolognesom na roli koristim najlon debljine 0.14 mm i najčešće Stroft ili Godzilla koji su veoma kvalitetni najloni za ovaj ribolov. Možda se nekima čini da je ovo pretanko za glavni najlon no bolognese štapovi su toliko osjetljivi i fleksibilni da uz dobro podešenu kočnicu možemo se uhvatiti u koštac sa ribama i od nekoliko kilograma težine.

A sada nekoliko riči o ribolovu cipla direktašem koji zbilja daje ribolovcu daje veliku dozu adrenalina a razlog je taj što nemamo role i kočnice kojom bi kontrolirali dril i popuštali ribi kada se da u bijeg. No loviti sa klasičnim direktašem je praktički nemoguče stoga čemo koristiti direktaš sa sprovedenom gumom kroz sami direktaš. Ovakav sistem več dugo koriste ribolovci na slatkim vodama i love ribe zamamnih veličina. Trik je u tome da se guma isteže i na taj način zamara ribu i zbog toga možemo tankim najlonima boriti se sa ciplom i težim odnekoliko kilograma kakve je danas teško pronači. Osobno koristim direktaš dug šest metara sa gumom provučenom kroz četiri sekcije. Ljepota kod ribolova direkašem je ta da iako lovite cijeli dan uopče se ne umarate jer direktaši su veoma lagani. Victory X od Sheakspeara kojeg osobno koristim ima težinu os svega dvjesto grama što je kao da držite pero u ruci. Ovakav direktaš nam omogučava da koristimo jako tanke najlone stoga osobno koristim najlon debljine 0.12 mm kao osnovu i isto kao i kod bolognesa koristim Stroft ili Godzillu.

Plovci, predvezi i udice

U ribolovu cipla koristimo plovke od jednog do tri grama nosivosti, da li lovimo bolognesom ili direktašem koristimo fiksne plovke izduženog oblika ili oblika bačvice sa jarko obojenom antenom. Najbolje nabaviti plovke koje proizvode poznati proizvođači poput Ventureria, Colmica i Mila. Plovke otežavamo sa split olovima koje samo stisnemo na najlon. Plovak ne smije biti previše otežan jer bi tonuo no niti premalo otežanja nije dobro jer plovak tada može pružiti otpor ciplu koji zbog tog otpora može pustiti mamac. Što se predveza tiče u ovom ribolovu koristim one najtanje od debljine 0.08 do 0.12 mm. Za predveze naradije koristim najlon Stroft jer ima nevjerojatnu nosivost na čvoru ma da i Godzilla ima iste karakteristike no nažalost najtanji najlon koji se proizvodi je 0.12mm. isto tako možemo koristiti i fluorokarbonske predveze no poznato je da flurokarboni imaju manju nosivost na čvoru i otpornost na habanje stoga ih u ovom ribolovu ne preporučujem. Što se dužine predveza tiče ne treba koristiti predveze duže od 30 cm. Stigli smo i do udica, no tu se nije ništa nije promjenilo u odnosu na tekst iz prošlog broja. Znači koristimo udice kračeg vrata i izrađene od deblje žice. Osobno koristim udice Sasame Porto chinu ili Gamakatsu G-code LS-3310N u veličinama od 6 do 10.

Taktika ribolova cipla

Taktika ribolova je veoma jednostavna i neću previše duljiti o tome, poželjno je da mjesto na kojem mislite loviti hranite nekoliko dana prije ribolova, naravno ukoliko ste u mogučnosti. Osobno hranim dva tri dana prije nego krenem u ribolov. Kada krenem u ribolov i stignem na mjesto koje sam izabrao za ribolov, prvo nakvasim kruh i napavim pet-šest kugli prihrane. Tada složim štap i namamčim pahulju na udicu. Bacim dvije kugle hrane u more i malo pričekam. Ukoliko su cipli u blizini vrlo brzo se bace na hranu i ribolov može započeti. Griz cipla je u večini slučajeva vrlo nježan stoga treba kontrirati i ukoliko se plovak samo malo pomakne u stranu. Ponekad cipal lagano i odigne plovak, i naravno i u ovom slučajutreba kontrirati. Ipak kada ga obuzme hranidbeno ludilo cipal agresivno podvuče plovak pod vodu i tada nam je ulov siguran jer kontra gotova da nije potrebna. Cipal je jak borac i pružiti če nam lijepu borbu. Jedini problem koji nam stvaraju ovi dugi štapovi je prihvat ulova. Za to nam je potreban dugi podmetač za sigurni prihvat ribe.

Sada je na vama red dragi čitatelji da se okušate u ribolovu sa ovim finim priborom sa kojim čete sigurno uživati u drilu i borbi sa velikim ciplima.

Kolatelarni ulovi

U ribolovu cipla uvijek možemo očekivati i ulove drugih riba a najčešće ušate i salpe. Naravno i ove su ribe veliki borci pogotovo ako se radi o večim primjecima no ima jedan problem kod ovih vrsta a to su njihovi oštri zubi kojima lakočom pregrizu naš predvez. No unatoč tome i ove če nam ribe pružiti nevjerojatnu dozu adrenalina i zbog toga ovaj fini flakseraj ima svoju čar.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana