Proljetni ribolov cipla „na viđeno“

8 min read

PR / Broj 25 / Travanj / 2010.

Piše: Marin Hlobik

Stalno slušam o nekakvom globalnom zatopljenju, no ovakvu zimu u Rovinju nisam još doživio, a ne pamte ju niti najstariji Rovinježi. Snijeg je zabijelio ovaj gradić čak tri puta na naše zaprepaštenje i ta se oštra zima odrazila i na nas ribolovce, naime, prevladavale su vrlo niske temperature mora. No, eto, sad se sunce lagano probija i more se lagano grije, što je nagnalo ribe da priđu bliže obali, to jest, u pliće vode. Riba koja se među prvima pojavi u priobalju je cipal i on je tema ovog našeg teksta. Cipal je nepravedno zapostavljena riba od strane ribolovaca jer ga prati glas čistača koji se nalazi u svim lukama, gdje jede sve i svašta. Možda cipli i nisu gurmanska delicija, no pružaju pravi užitak u ribolovu. Isto tako moram napomenuti da je cipal veoma oprezna riba i moramo se poprilično potruditi, ukoliko želimo imati uspjeha u ribolovu. Jedna od meni najdražih tehnika za ribolov cipla je ribolov „na viđeno“, te ću i podijeliti sa vama sve tajne i trikove ove zanimljive tehnike…

Gdje potražiti cipla i kad je nabolje vrijeme za ribolov?

Odabir terena je u ovom, kao i u svakom drugom ribolovu, izuzetno važan, no kod ribolova cipla pronaći dobar teren za ribolov nije teško, jer mi ustvari tražimo jata cipla koja su veoma uočljiva. Moram spomenuti da u Jadranu živi šest vrsta cipla, no najviše nailazimo na cipla bataša i cipla zlatara. Sve vrste cipla su jatne ribe te ih nalazimo u jatima od desetak riba, pa sve do nekoliko stotina primjeraka. Cipal bataš je najveći od svih svojih srodnika i može doseći težinu od osam kilograma, no takvi primjerci su danas vrlo rijetki. Lovna mjera cipla kreće se između pola i dva kilograma, no cipli su vrlo borbeni i ukoliko prilagodimo pribor, mogu nam pružiti velike doze adrenalina. Ciple nalazimo duž cijele jadranske obale, na dubinama od dva do deset metara. Najbolja mjesta su oko ušća rijeka jer cipal obožava boćatu vodu, a isto tako zalazi i u riječni tok daleko od ušća. No kad nemamo priliku loviti na ušćima, najbolja su mjesta luke i molovi na koje pristaju ribarski brodovi i ostale lučice i marine. Na ovakvim mjestima cipli nalaze mnogo hrane, dostatno za cijelo jato. Cipli se hrane ljudskim otpacima, algama i drugim morskim travama. Takva je ishrana još jedan razlog zašto cipli zalaze u luke i lučice. Dakle, svaka luka ima mnogo konopca i lanaca za privez barki i brodova i na te se konopce i lance u ovom proljetnom periodu množi podosta algi i morskih trava, kojima se cipli hrane. Tražeći ciple često sam ih znao pronaći kako lagano pasu po lancima i konopcima, plivajući jedan iza drugog u kolonama. Gdje jednom uočite ciple, budite sigurni da će se na to mjesto često vraćati. Iako se čini da su cipli vječito u pokretu, oni se ne kreću u nekom velikom radijusu i uvijek idu u istom smjeru, po istoj ruti. Ovo treba zapamtiti jer je to vrlo važno za samu taktiku ribolova. Kladim se da se cipli mogu naći u svakoj luci na Jadranu, stoga vjerujem da ćete ih, uz malo truda, veoma brzo pronaći. Glupo je bacati prihranu i očekivati ulov na mjestima na kojima cipli nikad ne prolaze. Imaju svoje navike i nevoljko ih mijenjaju, no to meni daje posebnu draž u ribolovu.

Što se vremenskih prilika i neprilika tiče, te kad krenuti u ribolov cipla, vrlo je jednostavno. Cipal voli lijepe sunčane dane, kad se najviše kreće u potrazi za hranom, stoga su to vremenske prilike kad bismo trebali krenuti u ribolov. Najdraže mi je kad je more lagano zamućeno i površina malo namreškana od laganog vjetra, poput maestrala (SZ). Ukoliko je more jako zamućeno i valovi su preveliki, nemoguće je kvalitetno loviti „na viđeno“, stoga treba pribjeći nekoj drugoj tehnici ribolova, no o tome u nekom drugom broju Praktičnog ribolova. Isto tako, cipla možemo loviti i po lošijem vremenu, sa južinom i ali „na viđeno“, pa neću duljiti o tome. Najbolje se pokazalo u ribolov krenuti u jutarnjim satima ili predvečer , no ukoliko mislimo loviti ujutro, tad ne treba krenuti prerano već je bolje da se sunce malo podigne. Neki ribolovci cipla love i noću , naravno, ne „na viđeno“, no osobno ne prakticiram takav ribolov. Primijetio sam da u ribolovu cipla ne igra ulogu u kojem su stadiju mjesečeve mijene, već je mnogo važnije kakve su vremenske prilike.

Oprema za ribolov cipla

Kod ribolova cipla „na viđeno“, u ribolov nosim samo štap i rolu, podmetač, jednu kanticu u kojoj miješam prihranu, te paketić udica, vrtilica, udice i fluorokarbon u džepu. Naravno, ukoliko kanim zadržati ribu, tad obvezno nosim i čuvarku. Razlog zašto nosim ovako malo opreme jest stalno premještanje i potraga za ciplima. U ovom ribolovu najboljima su mi se pokazali spin šapovi, maksimalno do 40 grama težine bacanja i dužine od 2.10 do 2.70 metara. Naravno da se mogu koristiti i drugi štapovi, no osobno sam nekako naviknuo na mekši varaličarski štap i najdraže mi je loviti sa njim. Kod odabira role, preporučio bih manje modele, otprilike 2500 i 3000, da nam kompletni pribor bude što lakši, pošto tijekom cijelog ribolova pribor držimo u ruci. Najlon na roli neka bude 0.16-0.18 mm debljine, a preporučio bih najlone kao što su Godzilla, Stroft i Fendreel.

Sve što nam je još potrebno je jedna manja vrtilica i predvez sa udicom. U posljednje vrijeme za predvez koristim fluorokarbon Sunline siglon FC i mogu vam reći da se radi o odličnom fluorokarbonu, koji je veoma pristupačan cijenom (50 metara košta oko 50 kuna). Dužina predveza neka bude oko tridesetak centimetara. Udica za ribolov cipla mora biti izrađena od deblje žice, jer je usna cipla jako mekana pa ju udica od tanje žice može vrlo lako presjeći. Najbolje su mi se pokazale ,,debele,, udice kraćeg vrata, sa kontra-kukicama na vratu radi boljeg montiranja mamca. Osobno najviše koristim udice Sasame Porto Chinu, u veličinama od 10 do 6, no mogu se koristiti i druge udice sličnih karakteristika i veličina koje sam naveo. Možda se ovaj pribor nekome čini prelaganim, no uz malo pažnje, ovaj je pribor i više nego dostatan. Moram dakako spomenuti i mamce za ribolov cipla. Cipal svašta jede, od komadića srdele ili neke druge ribe, razne paste i slično, no najbolji je mamac za ribolov običan bijeli svježi kruh. Kruh kao mamac za ciple koristio sam na mnogim mjestima i nikad me nije iznevjerio, jer ga cipli naprosto obožavaju. I za prihranu isto tako koristim kruh, s tim da je u ovom slučaju bolje koristiti stari kruh koji natopimo u morskoj vodi, te ga gnječimo dok se smjesa ne pretvori u, kako ja to zovem, „krušno mlijeko“, koje, bačeno u more, stvara veliki oblak i sporo tone, te tako dugo zadržava ciple na mjestu ribolova. Oni se ne mogu zasititi ovom prihranom jer nema krupnih komada kruha. Za nekoliko sati ribolova nosim sa sobom pola štruce svježeg kruha, te jednu i pol do dvije štruce starog kruha za prihranu.

Prihrana

Ribolov „na viđeno“

Prvo moramo pronaći ciple, pratiti rutu kojom se kreću i zapamtiti mjesta na kojima se najduže zadržavaju. U traženju cipla od velike pomoći bit će vam naočale sa polarizacijskim filterom, koji će vam skinuti onaj blještavi film sa površine mora i lakše ćete uočiti siluete cipla, ukoliko se kreću po samom dnu. Sad je vrijeme za pravu sačekušu, naime, kad krenete u ribolov, pripremite pribor i zamiješajte prihranu. Kad smo to obavili, potražimo ciple i kad ih nađemo, zaobiđemo ih za nekih desetak metara te počnemo sa hranjenjem (zato je važno upoznati navike kretanja jata). Kad cipli stignu i počnu se hraniti sa našom prihranom, vrijeme je za ribolov. Najbolje je čučnuti ili kleknuti na obalu da se cipli ne uplaše siluete (pogotovo moje, jer sam visok preko dva metra) i moramo pripaziti da ne lupamo po obali i ne radimo neke nagle pokrete, koji bi ih mogli preplašiti. Montiramo pahulju kruha, spustimo naš sistem u more i iščekujemo griz. Pogledom trebamo pratiti pahulju kruha u kojoj je udica i čekati trenutak kad cipal usiše kruh. To je trenutak za kontru. Kod izvođenja kontre moramo pripaziti da ona bude što lakša iz zgloba, da ne bismo ciplu slučajno prerezali usnu ili prekinuli tanki predvez. Baš zbog tog usisavanja pahulja koju montiramo na udicu mora biti mekana, a nikako stisnuta u kuglicu ili nešto drugo, jer je tad cipal sumnjičav i neće tako lako zagristi naš mamac. Mekana pahulja se natopi vodom i prirodno tone, te ovdje cipal ne vidi prijevaru i ne može odoljeti ovakvoj lagano tonućoj pahulji. Ukoliko se cipli drže nešto dublje i mi želimo da nam mamac nešto brže potone, moramo opteretiti naš sistem. Osobno izbjegavam sastavljanje bilo kakvog olova kad lovim „na viđeno“, jer gubim prirodnu prezentaciju. Za ovaj slučaj jednostavan je trik da na vrtilicu dobro stisnemo jedan veći komad kruha i formiramo jajolik oblik. Na ovaj način postići ćemo željenu težinu sistema i prezentacija će i dalje biti prirodna, te neće smetati ciplu.

Montaža pahulje za lov „na viđeno“

Cipal na udici

Cipal je veoma borbena riba i ne predaje se lako, te moramo voditi računa i o obližnjim konopcima i lancima na kojima cipal može prekinuti najlon i tako se osloboditi. No ima jedan trik koji sam slučajno otkrio i doista pali, naime, kad kontriramo cipla, on je na trenutak izbezumljen i to treba iskoristiti da ga što prije podignemo do površine. U ovom se slučaju cipal ,,naguta“ zraka i ne može više toliko duboko zaroniti i iskoristiti svu snagu. Ukoliko ne uspijete u ovoj namjeri, čeka vas duga borba i zabavan dril. Osobno mi je jednom prilikom cipal, nešto teži od kilograma, pružio dril od gotovo dvadeset minuta. Nije mi bilo ni najmanje jednostavno izvući ovakvu ribu između silnih konopaca i lanaca, no upravo to i jest čar ribolova, zbog toga i toliko volim ribolov cipla na viđeno. Osobno volim cipla primiti rukom, ukoliko mi to dopuštaju prilike, no ukoliko to ne mogu, tad ribu prihvaćam podmetačem. Isto tako, ukoliko se na udici nalazi veliki debeli cipal, radije ga prihvatite podmetačem nego da riskirate gubitak ribe radi prihvaćanja rukom.

Vađenje

To bi bilo sve o ribolovu cipla „na viđeno“, nadam se da ćete iskoristiti ove savjete i dobro se zabaviti u ovakvom ribolovu, možda se i sretnemo na moru pa podijelimo iskustva…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana