Umjetnim mamcem na morskog lukavca

13 min read

PR / Broj 24 / Ožujak / 2010.

Sa prvim zatopljenjem i pojavom sunca koje nagoviješta početak proljeća, u mjesecu ožujku se nakon duge zime ribolovac može nauživati u morskom krajoliku, ali i u ulovima brancina koji je završio sa mrijestom i približio se obali i stalnim poštama, gdje ga se uspješno može loviti varalicama i po danu i po noći. Bliži li se ružno vrijeme sa jugom i nadolazećom kišom, nemojte se pokupiti i otići kući, već se spremite za interesantan i aktivan noćni ribolov najtrofejnijeg jadranskog razbojnika – brancina

Piše: Predator fishing team

Kako bismo krenuli u produktivan lov brancina sa obale, prvo moramo odrediti nekoliko stvari, poput dobrog izbora opreme, pristupa lovu ili lokacija gdje mislimo da će nam se višesatno bacanje varalica isplatiti po najčešće ružnom, mokrom i vjetrovitom vremenu. Prije svega, treba se prilagoditi vremenu oko nas. Uvriježeno je mišljenje kako brancina nećemo uspjeti uloviti kad su vremenski uvjeti idealni tj., na moru vlada bonaca bez vjetra, a vrijeme je toplo i mirno. Brancini su i dalje ovdje, ali s obzirom na njihov izvrstan vid i bistro more, puno ih je teže uloviti, ipak, oni nisu neulovljivi. Naime, brancin je vrlo kontradiktorna riba.

Oprezan i sumnjičav po prirodi, teško će napasti ili progutati nešto u što nije sto posto siguran da je bezopasno po njega, bilo da se tu radi o tome da mu vibracija varalice ne odgovara ili je primijetio najlon ili špagu iza varke. Sa druge strane, radoznalost u te ribe je toliko jaka da će se bez imalo razmišljanja naći u pogibeljnoj situaciji samo kako bi vidio što je to pljusnulo u more, ispuštalo zvukove ili se pak usudilo prolaziti kroz njegovo carstvo. U čemu je kvaka? Treba naime spojiti i jednu i drugu osobitost kako bismo uspjeli prevariti tu opreznu ribu. Po mirnom vremenu jedna od najvažnijih stvari je da ne smijete dopustiti da brancin osjeti vašu prisutnost prije nego što se vaša varalica nađe u moru. To najviše vrijedi u noćnom ribolovu i na osvijetljenim pozicijama, poput gradskih luka, vrhova lukobrana i marina, uvučenih lučica sa molićima, gdje su parkirane barke, te raznih šetnica duž obale. Tu se brancina vrlo lako može vidjeti kako patrolira uz rub svjetla, ganjajući jata malih gavuna ili naizgled nezainteresirano plivajući obilazi svoj teritorij. Nemojte se odmah spuštati do mora kako biste mu zabacili varalicu, jer ćete vrlo brzo shvatiti kako su vas brancini snimili i teško ćete isprovocirati koji griz. Dobro osmotrite teren oko sebe i priđite molu sa najmračnije strane, šuljajući se i pazeći da vam sjena ne pada na more. U ovakvim uvjetima nisu se dobrim pokazale varalice sa jakom vibracijom i odbljeskom, poput woblera ili većih silikonaca montiranih na olovne jig glave.

Tu je potreban diskretan pristup i varalice poput Stormove Finesse koja imitira gavuna ili Yamamoto Senka montiranog na worm udicu, bez dodatnog otežanja. Senko nam se pokazao kao puno univerzalnija varalica zbog svoje specifične težine, koja nam omogućava puno dalje i preciznije zabačaje, a ujedno u sebi spaja diskretnu, pulsirajuću akciju i dok tone i dok ga povlačimo. Prvi zabačaji Senka neka budu što bliže obali, idealno bi bilo ako možete zabaciti u sjenu koju radi mol ili kamenje na obali. Ako vidite brancina, nemojte ga gađati „u glavu“ nego ga prebacite par metara i pustite varku da potone metar do dva, prije nego počnete sa laganim i ravnomjernim povlačenjem. Ako snimite da je riba počela pratiti varalicu, nemojte stati, već lagano ubrzajte sa povlačenjem. Ako nisu napali varalicu u prvom ili drugom zabacu, vrijeme je za pauzu koja može trajati i desetak minuta.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Možete se odlučiti za dvije stvari – promjenu varalice ili promjenu taktike. Mi se obično odlučimo za promjenu načina povlačenja. Postoji par fora koje su nam znale donijeti odlične rezultate. Jedna od njih radi samo ako vidite brancine kako se i dalje motaju oko vaše pošte. Ako se smirite i neko vrijeme promatrate te ribe u moru, primijetit ćete da se najveći brancini uvijek drže dna i stalno kruže istom štraftom u periodičnim razmacima. Bacite li im nešto iznad glave, neće se niti osvrnuti za varalicom, nego će nastaviti sa svojom (samo njima znanom) rutom i ophodnjom. E, pa, ima lijeka i za takve ribe. Zapamtite rutu i nakon što ribe prođu, zabacite varku na to mjesto i pustite ju da padne na dno. Nemojte ju pomicati, samo čekajte dok se brancini ponovo ne pojave. Za takvu taktiku treba puno strpljenja jer se na ponovni obilazak može čekati i dvadesetak minuta. Nakon što se pojave blizu varalice, pričekajte dok se ne nađu u neposrednoj blizini i kad se to dogodi, počnite sa vrlo brzim i trzajnim povlačenjem pred brancinima, što najčešće rezultira instinktivnom reakcijom brzog napada. Na taj način smo ulovili dosta većih brancina, koje smo do tad bezuspješno pokušavali loviti na sve druge načine.

Još jedna odlična fora je i brzo povlačenje Senka po samoj površini, tako da iza sebe ostavlja brazdu i trag malih mjehurića. Manji brancini se znaju bjesomučno bacati na varku koja se tako brzo povlači, no dosta teško ih je zategnuti jer ga udaraju po repiću. To smo riješili dodavanjem male trokuke na kraj, koju smo montirali pomoću igle za nadijevanje bibija ili morskog crva. Senko sa trokukom brancinima ne oprašta, a vole ga i šaruni i ušate. Za opisani stil ribolova potreban vam je i lakši pribor, poput kraćih štapova – do 2.40 m dužine i gramaže do 30 grama, te manjih rola bržega prijenosa, jer se koriste tanki najloni od 0.16 do 0.20 mm debljine. Poželjno je dodati i metar i pol do dva metra fluorokarbona koji vežete direktno za osnovni najlon, a zbog kojeg ćete si znatno povećati šanse za bolji ulov.

Dril

Na sličicama koje možete vidjeti u slijedu, vidi se završni dio drila brancina koji je ulovljen po danu u mutnijem moru, ispod barki parkiranih uz obalu. Ako već nemate podmetač uz sebe, nemojte ništa prepustiti slučaju, nego dobro izmorite ribu prije nego što ju krenete hvatati rukom. Prilikom prihvaćanja pripazite na oštru leđnu peraju i na igle na škržnim poklopcima brancina, kako se ne biste ozlijedili.

Jugo, bura, kiša, plima i veliki brancini

Ne nužno tim redoslijedom, ali tih par faktora skoro su pravilo za sigurno dobar ribolov i ulov većih brancina. Zapjenjeno i valovito more vrlo je neugodno za ribolovca, koji mora podnositi vlagu ili kišu, vjetar koji pothlađuje, te vrlo nesigurne uvjete za hodanje po skliskoj morskoj obali. Ipak, takvi vam uvjeti dopuštaju greške, poput lupanja po obali ili loših i glasnih zabačaja varalice. Brancin je sad puno aktivniji jer se i njemu otvara mogućnost lakšeg ulova riba, koje će ga zbog mutnijeg i valovitog mora teže primijetiti i pobjeći u zaklon na vrijeme. Izreka je ribolovaca da je brancin manje oprezan u takvim uvjetima, ali on je zapravo jednako aktivan i na oprezu kao i za mirnog vremena, osim što mu je teže snimiti ribolovca i prijevaru.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ako more ima štih i malo je zamućeno, uspješno ga možemo loviti i po danu. Lokacije ostaju iste – sva naseljena mjesta gdje se odvija iskrcaj ribe sa kočarica ili plivarica ili postoji nekakav promet barkama koje odlaze u mali ribolov pa otpatke bacaju u kraj – obalu. Tu se uvijek skupljaju jata malih bugvica, ciplića ili ušatica, a ako vidite gavune, brancini su sigurno u blizini. Ušća rijeka ili potoka koji se ulijevaju u more najzahvalnije su pošte za ranojutarnje varaličarenje, prije dizanja sunca. Opet vrijedi pravilo da ne smijete biti previše bučni i zabacivati napamet. Dobro promotrite situaciju oko sebe prije nego zabacite. Ako lovite oko privezanih barki koje brancinima služe kao zaklon, locirajte gdje se nalaze konopi sa kojima su vezane te barke. To će vam znatno olakšati naočale sa polarizacijskim filterom

Frizirani Senko

Kao što smo spomenuli u tekstu, Yamamotov model Yamasenko je izuzetno lovna varalica za brancine, zbog svoje pulsirajuće akcije i specifične težine, koja omogućuje dalji zabačaj mekoća materijala napunjenog solju, koji riba neće odmah ispljunuti. Najbolje radi montiran na worm udicu, ali realizacija grizeva je zbog takvog načina montaže dosta slaba. Zato ga možete „frizirati“ dodavanjem male trokuke koja će zakvačiti brancina i pri najmanjem dodiru sa varalicom.

Ne morate se truditi imati previše zabačaja po jednom mjestu. Ako su tu i ako su raspoloženi, brancini će već u prvom ili drugom zabačaju popratiti ili udariti varalicu. Sa obzirom na to da lovite na plitkim priobalnim terenima punim raznih prepreka, gdje treba malo i isforsirati ribu, pripremite malo jači pribor – štapove gramaže do pedesetak grama te veće role sa monofilom 0.22 do 0.25, dok špulu sa upredenicom debljine 0.10 do 0.15 sačuvajte za noć. Među barkama možete loviti sa plitkoronećim voblerima, poput Rapalinog Husky jerka veličine 6 do 8 cm ili provjerenim Yo Zurijevim Pinns minnovom, 7 do 9 cm dužine. Kad ste pročešljali područje uz barke, pogledajte oko sebe postoji li kakva uvala ili plažica, gdje valovi udaraju u obalu noseći razno smeće i organske čestice koje revno skupljaju jata salpica i ciplića u plićaku. Aktivni brancini se obično nalaze u pojasu nekoliko metara udaljenom od obale, čekajući da se iz jata izdvoji kakva neoprezna ribica koju im je tad lakše uloviti. Bacajte woblere usporedo sa obalom te, za razliku od noćnog stila povlačenja, ubrzajte povlačenje i rad varalice do maksimuma. Iako to malo odstupa od uobičajenih pravila, nama se u praksi pokazalo da što brže vučemo varalicu trzajući ju tako da se ponaša kao ribica u paničnom bijegu, dobivamo više udaraca raspoloženih riba.

Dan je i koliko god more bilo mutno, ne smijemo brancinu dati dovoljno vremena da stigne snimiti prijevaru, već sa trzajnim, paničnim radom voblera izazovemo trigger strike – instinktivni napad na varku koja mu je na trenutak zabljesnula u njegovoj neposrednoj blizini. Kad se digne podne, predlažemo vam da odete na kavu, prošećete se i odmorite za noćnu akciju koja je puno napornija za ribolovca, ali i rezultati su bolji, što se više približava plima u gluho doba noći. Sablasna tišina prekinuta samo hujanjem vjetra i šumom valova, bez ikakvog kretanja po obali – to je vrijeme kad treba biti na poziciji. Iz iskustva vam možemo reći da sa ribolovom ne treba počinjati prerano jer se brzo umorite i prekinete sa varaličarenjem u najbolje vrijeme, a to je od ponoći, kad obično nastupa vrhunac plime, pa sve do jutarnjih sati i zore, koja je ponekad i najizdašnije vrijeme. Što više odmiče noć, to i brancini više prilaze obali i počinju sa lovom. Zato je dobro što ste po danu promotrili i zapamtili gdje se nalaze konopi i ostale vrste zapreka i lomova, gdje biste mogli zapeti sa varalicom ali i uloviti brancine koji se tu vrte. Od varalica sad igraju wobleri šire akcije i svjetlijih boja, poput Prologicovog Preya ili Bass Pro XPS serije.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za njima nimalo ne zaostaju niti DTD ovi tonući gavuni, kojima maknite trokuke i zamijenite ih lakšima, kako biste još pojačali vibraciju. Sad vam zabačaji trebaju biti odmjereni i varalicu ne treba vući prebrzo, kako biste brancinu dali dovoljno vremena za napad. U noćnom ribolovu česti su fulanci, kad osjetite lagani udarac, a u tom trenutku malo usporite, kako biste mu dali drugu šansu, jer iza prvog „pipanja“ varke u smuđevom stilu slijedi tupi udarac, nakon kojeg odmah kontrirajte. Brancin usisava plijen poput bassa i varalica mu obično završi duboko u ustima, pa nemate straha prilikom izvlačenja. Osim woblera, u noćnom varaličarenju odličnim su se pokazale i razne gumene varalice, poput Stormovih Wild eyeva, Prologicovih SG Minnowa ili drugih ribolikih gumica, montiranih na olovne jig glave. Gumice možemo puno dalje i preciznije zabaciti, pustiti ih do dna i loviti u pridnenom, srednjem ili površinskom sloju vode. Kad nam zapnu u grotama ili konopima, manje nam se srce para kad ih izgubimo radi, ruku na srce, puno manje cijene, nego što inače košta prosječan wobler. Ono što je najvažnije jest to da su vrlo lovne. I njih treba voditi vrlo polako i bez pretjeranog trzanja vrhom štapa. U pipanju terena i prepoznavanju grizeva znatno će nam pomoći korištenje upredenica, koje brancina u noćnim uvjetima, bez svjetla, nimalo ne smetaju.

Gumice

Svi riboliki modeli gumenih varalica dobri su za ribolov brancina. Težinu i veličinu varki birajte ovisno o dubini mora gdje lovite, a ako želite biti ziheraš, zadržite samo jedno pravilo – držite se prirodnih boja.

Ribolov iz barke

Dopusti li vam vrijeme i ako more nije previše valovito, ribolov iz plovila povlačenjem – panulanjem ili varaličarenjem iz usidrene ili iz barke u kretanju, također znaju biti vrlo uspješni u ovo doba godine. Štoviše, ljudima sa mora je panulanje skoro jedini način kojim love brancine umjetnim mamcima. Naučeni na ribolov iz ruke, često se na našoj obali mogu vidjeti panulaši koji lagano plove, povlačeći varalice u priobalju, u potrazi za brancinima. Donedavno jednu od najrazvikanijih i najkorištenijih varalica – imitaciju pješčane jeguljice – Ragloua, sve češće mijenjaju druge vrste gumenih varalica i woblera, kao dostojna (ako ne i bolja) zamjena za uspješan ribolov brancina. Pravila za panulanje brancina su vrlo jednostavna – sa obzirom da se najčešće radi o priobalnim i relativno plitkim terenima, gdje se brancini najčešće i zadržavaju, dodatna otežanja varalica nisu potrebna, osim ako se ne radi o neotežanim modelima, poput Ragloua. I u tom slučaju dovoljno je staviti par manjih olovnica težine do desetak grama i dva do tri metra udaljenih od varalice.

Koristimo li tonuće woblere, poput Rapalinog Countdowna ili DTD-ovog tonućeg gavuna, dodatno otežanje nije potrebno. Toplo vam preporučamo korištenje štapa i role, iz već svima dobro znanih razloga – petljanja osnovne strune ali zbog mogućnosti korištenja puno tanjih osnovnih struna, radi kojih će varalica raditi bolje i roniti dublje i pri sporijem povlačenju. Štapovi gramaže do 50 grama i dužine do tri metra, te role kapaciteta barem 100 m monofila 0.40, bit će sasvim zadovoljavajuće i za borbu sa većim ribama. Najčešće smo koristili osnovni najlon debljine 0.25 mm, uz dodatak od dva do tri metra fluorokarbona ispred varalice, spojene običnom duolock kopčom. Brzinu povlačenja nemojte prilagođavati po nekim nepisanim pravilima, već po optimalnom radu varalice koju ste odlučili koristiti. To ćete najlakše ustanoviti tako da ju potopite uz rub čamca, te počnete prilagođavati brzinu ovisno o njenom radu. Ne smije raditi previše živčano, a opet, ne smije se kretati kroz more bez ikakve akcije.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

To morate procijeniti sami. Kad prilagodite brzinu vožnje, pustite varku 30 do 40 metara od sebe i možete početi sa panulanjem. Fora koju smo otkrili sasvim slučajno (pošto nam je bilo dosadno voziti se bez griza nekoliko sati) jest varaličarenje iz barke u pokretu. Naime, u panulanju varalicu povlačite više – manje po istoj štrafti, paralelno sa obalom, odmaknuti oko tridesetak metara od nje. Dok je jedan vozio i pazio na vrhove štapova, drugi je ustao i svakih petnaestak metara počeo zabacivati varalicu prema obali i brzo ju vući prema čamcu. Ukratko, na taj smo način ulovili duplo više brancina nego na klasičnu panulu, jer smo prošli i prelovili znatno veći spektar terena i zaklona uz samu obalu, što je standardnom panulašu nedostižna misija. Igrajte se takvim idejama i ulovit ćete znatno više nego na standardne načine.

Vobleri

Evo samo neki od naših favorita za varaličarenje i panulanje brancina. Naravno i vi možete varirati u veličinama i bojama, ali ovo su standardni modeli koji su se već dokazali brojnim ulovima. Redom, od gornje varalice prema dolje:

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana