RIBOLOV LICE NA POVRŠINCE

9 min read

PR / Broj 40 / Srpanj / 2011.

Piše: Aleksandro Žmara

Lica je tipičan površinski predator koji obitava duž cijele jadranske obale, a posebice na južnom dijelu Jadrana. Naraste do 2 metra dužine i prema nekim podacima do težine od 30 kg. Ima izduženo tijelo ovalnog oblika sa izrazito šiljastim ustima u kojima su se smjestili oštri zubi.

Njezino prebivalište je u većini slučajeva vezano za ušća rijeka gdje joj je na raspolaganju obilje sitne ribe, prvenstveno gavuna i manjih ciplića koji su joj najdraži izvor hrane. Lica je riba koja je nepravedno svrstana u red riba koje se smatra slučajnim ulovom sportskih ribolovaca. Istina je da je ona riba za koju teško možemo reći da je ciljana lovina. Ovo je prvenstveno iz razloga što je lica riba koja radi česte migracije od staništa do staništa, odnosno, premješta se zavisno od količine plijena na pojedinoj lokaciji. No da li je baš uvijek tako? Na vlastitom primjeru iskusio sam nešto totalno suprotno od ovoga. Naime, sve je počelo sredinom svibnja, na samom početku ribolovne sezone. Vidno uzdrman bezuspješnim pokušajima lova neuobičajeno sramežljivih šparida za ovo doba godine, prvenstveno orada, ovčica i fratara, odlučio sam se intenzivno posvetiti varaličarenju grabežljivaca. Startao sam sa već prokušanim i provjerenim sistemom lova brancina na male silikonce nastale u domaćoj kuhinji te manje voblere. Međutim, očekivani rezultati su bili, blago rečeno, poražavajući. Sportskim žargonom rečeno nisam ušao ni u kvalifikacije. Svi oni koji se bave varaličarenjem, a pogotovo ako to rade na moru, znaju kakav je to frustrirajući osjećaj. U čemu je pogreška? Sjedeći na kamenoj stijeni uz more dok sam šetao pse, pogled mi je privuklo panično iskakanje i luđački šprint jednog cipla koji je započeo na nekakvih 50-tak m udaljenosti od obale i nastavio se sve do same obale.

Prošla me jeza istovremeno isprepletena s probuđenim instinktom lovca koji je kroz mene navirao. Bacio sam pogled na ultra light štapić u svojoj ruci i najlon debljine 0.18 mm namotan na roli. U sekundi sam otrčao do auta i drhtavim rukama izvadio jači štap za varaličarenje s namotanom upredenicom na roli. Tko god da me vidio u tom trenutku, prvo što bi mu palo na pamet vidjevši drhtave ruke i znoj koji se slijeva s čela, pomislio bi da sam lud. I danas kad se sjetim tog trenutka suze mi krenu na oči od smijeha, a kako to obično biva – pijance i luđake i Bog čuva – tako je i sa mnom bilo.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Prvo što mi je dopalo pod ruku od varalica bio je jedan stari poper dužine 10 cm totalno neprepoznatljive marke proizvodnje, s kojeg je visjela oljuštena boja. Brže bolje zakačio sam ga na kopču na kojoj je bila direktno vezana upredenica debljine 0.20 mm. Zamahnuo sam štapom najjače što sam mogao, a poper, ili bolje rečeno, ono što se nekad zvalo poperom, poletio je dobrih 30-tak m i uz gromoglasan pljusak, sličan zvuku koji proizvodi kamenčuga bačena u more, pljusnuo na površinu lagano namreškanog mora. Počeo sam s laganim cimanjem štapa, istovremeno namatajući upredenicu rolom.

Nakon par metara popanja, nešto se uskovitlalo oko popera i odjednom je nastao urnebes.

Teško je riječima opisati sve ono što se događalo tih trenutaka. No, štap je bio savijen u kiflu, Daiwa je pjevala ciganski čardaš… Epilog svega je sretno nasukana lica težine 8.5 kg na obalu, te indijanski ples presretnog ribolovca koji je upravo preživio blagi srčani udar. I danas se pitam što bi bilo da su stvari tad krenule drugačijim tijekom. Od tada se puno toga dogodilo.

Moje samopouzdanje je naraslo do nebeskih granica, broj ulovljenih lica dostigao je skoro pa trocifreni broj. S vremenom sam došao do nekih dragocjenih spoznaja koje ću ovom prilikom podijeliti s vama.

Samopouzdanje

Prva i najvažnija stvar za uspješno varaličarenje lica je nešto što je presudno za svaki ribolov. To je samopouzdanje, vjera u sebe i ono što radite. Upamtite, ne postoji varalica, niti bilo koja hot-spot pozicija koja će vam donijeti siguran ulov, samo vjera u ono što radite rezultirat će konkretnim uspjehom. To je prvi i najvažniji uvjet koji je potreban za ostvarivanje rezultata. Nakon toga dolazi još jedna bitna stvar, a to je vaša moć zapažanja, odnosno, praćenje zbivanja na moru. U kratkim crtama pojašnjeno: načinom na koji gledate dobre komade na plaži, s istim takvim žarom treba doslovno buljiti u more. Svako komešanje ili skakanje sitne ribe je siguran pokazatelj prisutnosti grabežljivaca. S vremenom ćete naučiti razlikovati napad lice i strijelke, palamide i gofa, od napada brancina. Napad lice je karakterističan i rijetko viđen od strane bilo koje druge riblje vrste. Lica napada većinom krećući se u jatu, pri čemu se zalijeće punom brzinom i snagom u jato sitne ribe koju ošamućuje glavom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nešto slično kao što to radi i bolen lupajući repom na rijekama i jezerima, no s jednom velikom razlikom – lica je puno snažnija i brža. Ovaj napad lica izvodi takvom žestinom, da koji put u tom svom žaru često i sama bude povrijeđena. Gledajući očima ribolovca to izgleda otprilike ovako: ispred vas panično iskaču sitne ribe, gavuni i ciplići, koji se u punoj brzini kreću prema obali, a iza njih se nalazi jato gladnih lica. To je trenutni okidač za naše djelovanje. Štap koji ćemo koristiti u takvim situacijama mora ispunjavati neke osnovne kriterije, a to je da je lagan, jak, dužine između 2.40 i 3.00 m. Uporabu dužeg ili kraćeg štapa od ovoga ne preporučujem iz jednostavnog razloga: s kraćim štapom teško su dostižne potrebne daljine izbačaja, dok je sa dužim štapom teže odrađivati pravilno vođenje popera ili walkera. Idealni su štapovi težine bacanja 10-50 grama koji rade svojom prvom trećinom i početkom druge trećine. Moraju biti dovoljno tvrdi i oštri za kvalitetno popanje a i za adekvatnu kontru koja je neophodna da bismo probili tvrdu kožu lice. Primijetili ste da sam rekao tvrdu kožu lice, a ne usta. Ovo je iz razloga što 80 % ulovljenih lica koje sam uspješno izvukao na obalu nije bilo zakvačeno ustima, odnosno, varalica je bila zakvačena kraj usta, tik do škržnih poklopaca. U iznimno rijetkim slučajevima lica je progutala varalicu. Gutanje varalice je izraženo kod većih lica koje su redovito varalicu imale smještenu u ustima.

Pod većim licama mislim na sve one kilaže iznad 5 kg. Lica se uglavnom zakvači varalicom bočno kraj usta ili negdje na glavi zbog njenog karakterističnog načina lova,odnosno, bezglavog zalijetanja glavom u jato sitne ribe. Dakle, preporuka je oštar, a ujedno i ne pretvrd štap. Korištenje upredenice umjesto najlona je višestruko korisno, osnovni razlog je taj što s tanjom upredenicom ostvarujemo maksimalne daljine izbačaja, a i njezin nulti postotak rastezljivosti (krutosti) je od velike pomoći prilikom kontriranja na udaljenostima većim od 50-tak metara.

Sitni pribor

Upredenice koje preporučujem su od tvrtke Sunline i to modeli PE EGI-MS, debljine 1“ ili Sunline Super PE, izuzetno kvalitetne upredenice namijenjene morskom ribolovu, nevjerojatne snage i mekoće i s jednom jako bitnom karakteristikom zadržavanja svojih prvobitnih svojstava i nakon dugotrajnog korištenja. Ne preporučujem korištenje upredenice deblje od 0.16 mm iz razloga što s debljom upredenicom skraćujemo daljinu izbačaja, što je ponekad presudno za uspješan ulov. Naime, prije ili kasnije naći ćete se u situaciji da lica više ne radi u pojasu od 20-30 m od obale, bilo zbog straha (za što i mi snosimo dio krivice), ili zato što su se jata sitne ribe udaljila od obale.

Događalo mi se da prvih pet do šest dana lovim lice na 15-20 m od obale, a nakon toga, da bih ostvario ulov, moram postizati daljinu izbačaja od čak 50-70 m. To sa špagom debljine 0.20 mm nećete moći postići. Rola koju koristite mora biti kvalitetna, jaka, lagana i sa preciznom i pouzdanom kočnicom te sa jednom bitnom karakteristikom, a to je da je dovoljno kvalitetna za korištenje na moru, odnosno, otporna na utjecaj soli. Varalice koje koristim za lov lice su prvenstveno poperi dužine 8-10 cm te walkeri istih dužina i težine između 12 i 20 grama. Težina mora biti dovoljna da bi se mogli daleko bacati i pri vjetrovitom vremenu.

Kako voditi varalicu

Način lova je jednostavan, poper zabacim tako da nastojim s njim prebaciti područje aktivnosti lica i zatim ga neprekidnim cimanjem štapa ubrzano vučem.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kad primijetim da se oko popera uskomešalo more i da se stvara vrtlog, usporim s radom popera kako bih lici dao dovoljno vremena da primijeti i zagrize našeg popera. U počecima svog lova lice radio sam sasvim suprotnu stvar: ubrzao sam s radom varalice u trenutku kad bih primijetio prisustvo grabežljivca, ovo pali za brancina, ali je kod lice totalna pogreška, koja za rezultat ima velik broj promašenih grizeva lice na popera te njezina česta otkvačivanja. Poper možete voditi i na način kako vodite walkera, odnosno, „walk the dog “ tehnikom. Bit svega je da ostvarite dovoljnu uočljivost varalice te potrebnu brzinu kretanja iste. Upredenicu nikad ne treba vezati direktno na kopču već zadnji metar koristite fluorocarbon za predvez. Meni se pokazao izuzetno dobrim Sunline FC –E Pocket Schock Leader nosivosti 12 lb, ali može poslužiti i bilo koji FC, dovoljno da je otporan na habanje.

Spoj upredenice i FC rješavam vezanjem Albright čvora. Vrijeme lova lice je isključivo po danu, najbolje rezultate sam imao po sunčanom i vedrom vremenu uz lagano namreškano more, prilikom rasta plimnog vala i to puno bolje u večernjim satima nego u jutarnjim.

Inače, jedna posebno karakteristična stvar za licu je ta da kad se jato smjesti na određenu lokaciju, onda se tu zadržava neko određeno vrijeme. Taj vremenski period može potrajati između 5-10 dana. Zadnji period u kojem sam lice uspješno lovio je bio period u trajanju 12 dana. Svaku večer sam imao 3-5 udaraca sa 90 postotnom realizacijom. Zakvačena lica je neponovljiv prizor i zaista nešto posebno. Njezina građa tijela omogućuje joj brze startne šprintove u kojima zna izvući i po 40-tak m upredenice, ovisno o svojoj veličini. Prilikom zamaranja bitno je da cijelo vrijeme nastojite zadržati što veću koncentraciju i mirnoću, što često puta zna biti dosta teško. Sjećam se svog zadnjeg lova koji je bio iznimno uspješan, u njemu sam u tri uzastopna zabačaja imao tri uhvaćene lice. Sva tri uspješno su realizirana, dok su lice bile potpuno identične, kao da su preslikane sve jednake težine od 3, 5 kg (zadnju sam pustio).

Kao što sam već prije naglasio, lov lice zna biti iznimno uspješan, te pritom valja imati na pameti da lica bilizma naraste do veličine 30 kg, tako da bi bilo poželjno da sve lice manje od 2 kg vratite natrag u more kako biste mogli opet uživati u prekrasnom drilu ove nevjerojatne ribe.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana